Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Ungdom med migrene

En stor del av den norske befolkningen har migrene. Dette er en folkesykdom med lav status, hvor omtrent ett av tjue barn i Norge er rammet.

På grunn av ukorrekt diagnose og derav manglende behandling, er det ikke unormalt at pasienter med migrene lider unødvendig. Sandvika Nevrosenter er spesialister på området, og har korte ventelister.

Flere faser

Anfallene som denne sykdommen har, går gjerne gjennom flere faser. Dette kan innebære sterk hodepine, synsforstyrrelser, utmattelse, nakkesmerte, kvalme og nedstemthet. Sykdommen varierer fra person til person, men de fleste får et forvarsel før et anfall.

Man får gjerne et forvarsel der man blir stiv i nakken, irritabel og trøtt. Deretter får enkelte synsforstyrrelser, mens andre går rett over i moderat eller sterk hodepine som ofte sitter på den ene siden av hodet og kan skifte side under anfallet. Smerten kan være jevn eller dunke og forverre seg ved bevegelse, og de aller fleste bli kvalme og var for lys og lyder.

Ungdom med migrene

Om en eller begge foreldre har migrene, er sannsynligheten stor for at også at barnet kan få denne sykdommen. For å tilpasse og tilrettelegge barnets hverdag fortest mulig, er det viktig å finne diagnosen tidlig. Allerede i spedbarnsalder kan man få migrene, men dette klarer man først å avdekke i skolealder. Gutter i denne alderen rammes oftere enn jenter, men sykdommen rammer flest jenter etter puberteten.

Hvis man ikke får behandling kan sykdommen etter hvert bli kronisk, og man kan komme inn i en syklus med hyppige anfall som er vanskelig å komme ut av igjen. Hvis man ikke får den hjelpen man trenger hos fastlegen så kan man be om å bli henvist videre i systemet.

Test deg for migrene

PIN er en enkel måte å sjekke ut om du har migrene, og består av tre spørsmål. PIN-koden kan brukes som en pekepinn. Svarer du ja på bare ett spørsmål, bør du ta dette opp med din lege.

  • P står for photophobia (lys-ømfintlig)
  • I står for indisposed (indisponert)
  • N står for nausea (kvalme)

Ta testen

Gratis rådgiving om hodepine

Jeg ønsker å bli kontaktet av sykepleier for en gratis rådgivning om hodepine.

Ikke oppgi dine sykdoms- eller helseopplysninger i skjemaet. Slike detaljer drøftes under konsultasjon.

Ved å fylle ut og sende inn skjema gir jeg samtykke til at mine persondata kan sendes via denne sikre (krypterte) løsningen.

Kontakt oss

Telefon

Telefon: 67 52 20 80
Mandag–fredag, kl. 8–15

E-post

E-post: Kontaktskjema
Vi svarer deg så fort vi kan i våre åpningstider.