Hopp til innhold


Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, kosthold, astma, allergi, eksem, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?
Ditt spørsmål

Velg en ekspert


Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelser



Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Brystsmerter, men normal EKG

Hei. Har en tid slitt med ubehag i hals og følelse av å være litt trang i brystet. Det kommer utover dagen, og fører også til at jeg hoster en del.

De siste to månedene har jeg også hatt en del smerter i brystet, fortrinnsvis i hvile, forverres ikke av fysisk aktivitet. Ble henvist til utredning, og har tatt arbeids-ekg og ultralyd. Har også tatt ct for å utelukke lungeemboli, samt røntgen av lungene. Alt har vært normalt, ingen smerter under sykkeltesten. Likevel ønsker de å ta ct-undersøkelse med kontrast eller kontrast ved belastning, og jeg er i mellomtiden satt på Lipitor og Acetylsalisylsyre. De siste dagene har jeg også fått smerter i ørene som kommer og går. Våkner også om nettene med en dirrende følelse i brystet, men pulsen er normal.

Er det sannsynlig at det er trange årer som forårsaker problemene til tross for normal arbeids-ekg, eller burde denne da gitt utslag? Hva annet kan det være? Angst? Jeg er 46 år, ingen risikofaktorer (røyking, blodtrykk, diabetes, kolesterol, arv).

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Lege svarer

(0)
Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Lege

Hei

Du er ung, har ingen risikofaktorer, og alle prøver sålangt har vært normale. Det gjør sannsynligheten for hjertesykdom veldig liten. CT-undersøkelse av kransårer vil kunne være endelig avklarende. Er den i orden, kan du sannsynligvis slutte med medisinene du har fått. Det kan være mange årsaker til de plagene du beskriver. Det viktigste i første omgang er å utelukke alvorlige sykdommer, slik legen dine er i gang med.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Redd for ekstraslag

Hei! Har slitt med angst siden desember 2011. Handler i hovedsak om hjertet og død. Fikk i 2012 plutselig veldig høy puls som startet og sluttet like brått. Har også slitt med ekstraslag hver dag nesten. Har hatt perioder med enkle ekstraslag, men også serier kjennes det ut som (kanskje 4 på rad). Vet enkeltstående er normalt, men hva med serier? Er det farlig?

Puls er vanligvis alt fra 49-68 i hvile og normalt BT. Tatt ul i 2013, alt Ok. Arbeids-EKG 2015 var Ok, flere 24 t EKG, 17 sves på siste. Problemet er at jeg aldri har fått serier eller episoder med plutselig høy puls i under EKG, derfor slutter jeg aldri å være redd! Skal snart ta båt i 3 timer og er livredd jeg får noe av dette midt ute på havet uten lege! Der er det nok angsten som er dominerende. Har du noe betryggende? Trenger serier være farlig? Er det atrieflimmer? Hva skjer isåfall om jeg får dette på båten? Kan jeg besvime/dø? Er 26 år, mamma til to, går 10 000 skritt til dagen, spiser sunt og er tynn, har ingen kjent sykdom utenom angst.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Lege svarer

(0)
Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Lege

Hei

Skjønner at du blir engstelig. Hjertet er jo bokstavelig talt et livsviktig organ, og man vil jo gjerne at det skal være i orden. På den andre siden har du jo fått veldig god utredning og alt ser ut til å være i orden. Jeg skjønner hva du mener med at "seriene" ikke har blitt fanget opp på undersøkelsene. Og det er et poeng. For å si sikkert hva disse seriene er, må man se de på EKG. Da må man rett og slett fortsette å ta 24-timersmålinger til det blir fanget opp. På den andre siden, det at alle de andre undersøkelsene er i orden - spesielt ultralyd - tyder på at hjertet uansett har det godt.

Dessuten er du ung og lever aktivt og sunt. Det gjør hjertesykdom svært usannsynlig.

Hvis man er plaget med mye ekstraslag (både enkle og i serie) kan det hjelpe med medisiner. Feks betablokkere som roer ned hjertet. Men dette må besluttes av en lege som kjenner deg godt.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Høyt og svingende blodtrykk

Kan man behandle høyt blodtrykk med bare livsstilsendringer, spesielt ved svingende blodtrykk? Jeg har kjøpt blodtrykksmaskin til å måle trykket hjemme etter avtale med lege, og gikk også med 24-timers måling for 1 år siden. På hjemmemåling med 24-timers apparat for ett år siden var blodtrykket normalt, som regel variasjon mellom 125/85-110/70. Hver gang jeg er hos legen er det veldig høyt (derfor måtte jeg ta hjemmemåling), som regel 160/112, hvis ikke verre. Nå var det høyt hos legen igjen i går og jeg ble bedt om sjekke litt hvordan det var i eget hjem igjen. I går målte jeg blodtrykket mitt hjemme med blodtrykksmaskin kjøpt på apotek og det svingte i sittende stilling fra 123/84 opptil 170/106. Hva er det som gjør at det svinger så kraftig? Er dette bekymringsfullt og eventuelt hva kan jeg gjøre? Vil dette bety at det kan være farlig høyt når jeg er i aktivitet? Jeg røyker ikke, drikker lite alkohol, men er overvektig og ikke en spesielt aktiv person. Jeg kjenner jeg blir veldig stresset av dette siden det alltid kommenteres når jeg er hos lege, eller legevakt.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Lege svarer

(0)
Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Lege

Hei

Blodtrykket varierer hele tiden. Det skjer hos alle. Men hos noen varierer det mer, slik tilfellet er for deg. Hvorfor det er slik, vet vi ikke. I en slik situasjon er nok en gjennomsnittlig 24-timersmåling det mest pålitelige alternativet.

Livsstilsendringer kan ha effekt. Fysisk aktivitet reduserer blodtrykket, spesielt hvis du i tillegg går ned noen kilo.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Bivirkninger av blodtrykksmedisiner

Hei. Er norvasc 5 mg sammen med 1 centyl trygt å bruke for høyt blodtrykk? Står jo i bivirkninger for norvasc at du kan få hjerteinfarkt og det er jo betenkelig . Så jeg er blitt skremt , vet ikke om det er så trygt å ta norvasc når det kan gi slike bivirkninger.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Lege svarer

(0)
Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Lege

Hei

Norvasc og centyl er en vanlig kombinasjon. Mye av poenget med blodtrykksbehandling er nettopp å redusere faren for hjerteinfarkt. Jeg ser at hjerteinfarkt står nevnt som mulig bivirkning men det skjer ekstremt sjeldent. Hvis du likevel er usikker, bør du ta dette opp med fastlegen og kanskje prøve et annet middel. Det finnes heldigvis mange alternativer ved behandling av høyt blodtrykk.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Smerter etter bypass-operasjon

Hei, Jeg er en dame på 42 år, som for 8 år siden hadde en akutt bypassoperasjon med en del komplikasjoner, samt jeg fikk en kraftig lungebetennelse pga væskeansamling i lungene fordi operasjonen tok såpass lang tid, dette førte til at jeg ble lagt i kunstig koma for ca 2 mnd. Etter oppvåkning var all muskulatur i kroppen forsvunnet og jeg måtte trenes opp til alt. Alt dette førte til at jeg hadde konstant smerter i kroppen. Men nå, 8 år senere, har jeg et kraftig strammende, spasmelignende, smertefullt punkt mellom og litt nedenfor skulderbladene, med stråle-smerter til bak skulderbladene, samt til sidene på ribbein og opp i nakke, som gir kraftig hodepine. Går på sterke smertestillende medisiner, Oxycontin 10mg x2, ca 4 ganger daglig, men de har ingen funksjon uten vival 5 mg x2, for muskelspasmene. Kombinasjonen av disse medisinene demper smertene, men tar dem ikke helt bort.

Men så fikk jeg testet ut et apparat hos min fysioterapeut en kombinasjon av TENS/TEMS apparat, det var som en av-knapp på smertene mine. Skru på maskinen og smertene ble umiddelbart borte. Spørsmålet mitt er om det er nerver som er blitt skadet under bypass-operasjonen som skaper disse uutholdelige smertene? og hvorfor vil ikke fysioterapeuten søke hjelpemiddelsentralen om jeg kan få et slikt apparat til hjemmebruk? Jeg har endelig fått en ny fastlege som har kjempet med nebb og klør for meg, så nå har jeg fått time hos smerteklinikken, hvor jeg kanskje kan få et slikt apparat til hjemmebruk. Det tok bare 8 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Lege svarer

(0)
Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Lege

Hei

Det er to ting jeg mener bør avklares:

1) om smertene skyldes nye forsnevringer på hjertekransårene og

2) om det er muskel-/nervesmerter.

For å avklare førstnevnte  bør du få en vurdering på et sykehus eller hos en privat hjertespesialist. Er det trange årer som er årsaken kan det være aktuelt med medisiner, men også nye inngrep (fekst stenting).

Det er jo tenkelig at operasjonen for åtte år siden skadet noen nerver og at det er det som gir deg smerter nå. I så fall er det ikke utenkelig at TENS/TEMS kan ha effekt. Håper du får den hjelpen og de hjelpemidlene du trenger.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Er 75 år, bør jeg ta Lipitor?

Hei! Jeg er født i 1942. Er fint medisinert mot lavt stoffskifte med Levaxin, Leothyronin og carvedilol Hexal 6,25 mg. Stoffskiftet fungerer bra. Jeg går jevnlig turer og prøver å leve sunt.

Siste blodprøve viste HDL-kolesetrol: 2, og LDL-kolesterol: 4,2. Fastlegen skrev ut Lipitor 20 mg. Da jeg leste om evt. bivirkninger har jeg ikke turt ta disse, fordi personer med lavt stoffskifte og over 70 år bør være forsiktig med Lipitor. Synes jeg er innenfor normalverdiene når det gjelder kolesterol, sett i forhold til alder. Sliter med stramme muskler og sener og har gått til fysioterapeut jevnlig i ca 15 år. Har hofteproteser i begge hoftene. Jeg har lagt noe om kosten med ennå mer frukt og bær, og det siste er eplecidereddik. Mitt spørsmål er, bør jeg ta Lipitor 20 mg?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Lege svarer

(0)
Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Lege

Hei

Dette er et vanskelige spørsmål å svare på synes jeg. Behandling av kolesterol med feks lipitor besluttes alltid på bakgrunn av en individuell vurdering av personen. Grunnen til at man behandler med lipitor er for å minke på risikoen for fremtidig hjerteinfarkt eller hjerneslag. Effekten kommer gjerne etter noen års behandling. Hvis legen din mener at risikoen er tilstrekkelig forhøyet, kan det være grunn til å gi lipitor.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og svimmelhet

Hei Er en kvinne på 51 år, godt i gang med overgangsalder. Vekten har økt, magemålet spesielt. Er mye trett, hoven i hender og ben, spesielt legger og føtter. Mye verking og vondt i kroppen.

Fikk for et par dager siden vite at blodtrykket mitt er 155/80. Litt susete i hodet, svimmelhet ved plutselig å reise meg opp fra å ha bøyd meg. Kalde hender og føtter. Blå farge på en hånd innimellom. Trykk i ryggen nederst ved ribbena. Ubehagelig. Fikk bare beskjed om å komme igjen og måle blodtrykk om et par måneder. Er det noe annet jeg bør få sjekket?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Lege svarer

(0)
Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Lege

Hei

Høyt blodtrykk skal normalt ikke svimmelhet. Det er noe man derimot kan oppleve ved for lavt blodtrykk. Du virker ganske plaget og jeg tror det er lurt at du får en litt bred og generell sjekk hos legen din. Puls, blodtrykk, EKG og generelle blodprøver bør sjekkes. Det kan være mange ulike årsaker til svimmelhet og så legen må nok tenke bredt. Det er ikke sikkert man finner den presise årsaken, men det kan være greit å utelukke alvorlige tilstander i hvert fall.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Medisiner ved anginaspasmer

Hvilke medisin gis til pasienter med anginaspasmer og hjerteflimmer ? Pasienten har tokamret pacemaker. På forhånd takk

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Lege svarer

(0)
Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Lege

Hei

Ved spasmeangina er det vanlig å bruke langtidsvirkende nitrat (feks Monoket eller Imdur) eller kalsiumkanalblokkere (feks Cardizem, Isoptin, Adalat, Norvasc etc). Disse medisinene får hjertekransårene til å slappe av og pasienten slipper forhåpentligvis anginasmerter. 

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Ny ablasjon

Hei, fikk utført ablasjon for atrieflutter på Feiringklinikken i 2015. Fikk et tilbakefall i september 2016. Ble elektrokonvertert på A-Hus i oktober samme år. (3 gang) Vellykket og har hatt normal rytme frem til i går, 17.06.17. Nå slår hjertet konstant på 104 og surstoffopptaket er ca 50% av mitt normale (44-48), nå 22. Har jeg rett på en ablasjon til og hva gjør jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Lege svarer

(0)
Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Lege

Hei

Her tenker jeg at man først å fremst må finne ut av hvorfor du har konstant puls på 104 og hvorfor surstoffopptaket har falt. Du bør få gjort et EKG og en ultralyd av hjertet snarlig. Høy puls over tid kan svekke hjertets pumpeevne. Da kan man få lavt surstoffopptak. Om det er tilfelle hos deg vet jeg ikke, men det er absolutt grunn til å få dette avklart. Ny ablasjon kan være aktuelt, men her må andre ting klargjøres først!

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:

Hjerte/kar

Smerter i ryggen, kan det være nyrene?

Jeg kjenner meg bra til tross for gjennomgått infarkt. Sa nei til hjertestarter for jeg merker sjelden eller aldri uregelmessig hjerteaktivitet. Litt hjertesvikt påstås men plager meg knapt. EF stiger og er visst 0,35 om jeg husker riktig. Litt angina ved lengre tid i bratte bakker o.l.

I forgårs hadde jeg fryktelige smerter på høyre side i ryggen. Tror det må ha vært en nyre, og jeg ble kvitt smerten ved å drikke mye og ta Paralgin (som jeg aldri bruker ellers). Føler meg fin i dag her nå, etter lang reise til Thailand i går. Må jeg få sjekket nyrene? Ingen ødemer.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Lege svarer

(1)
Besvart 24. juni 2017
Wasim Zahid, Lege

Hei

Ja jeg synes nok at du bør ta en tur til legen for en generell sjekk. Smerter i ryggen kan skyldes mange ting, ikke bare nyrer. Du har også andre tilleggsplager som kan gjøre det viktig med god oppfølging fra legen.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener: