Hopp til innhold


Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, kosthold, astma, allergi, eksem, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?
Ditt spørsmål

Velg en ekspert


Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelser



Sist besvarte spørsmål

Allergi

Matallergi eller pollenallergi

Hei. Jeg lurer på om jeg har kryssallergi. Er testet positiv på burot og timotei. For ca 2 år siden begynte jeg å få eksem på kropp og det klødde mye i øyne og rennende nese. Jeg hadde atopisk eksem som liten. Jeg fikk mange ulike salver og to prednisolon kurer og nå er jeg i behandling hos hudlege, har hatt lysbehandling og nå går jeg på sandimmun, holder på å trappe ned, men det blusser opp i øyne av og til med kløe og hoven. Jeg prøver nå å teste ut mat men det er vanskelig. Kan det gå et helt døgn før en eventuell reaksjon på f.eks fisk? Mvh fortvilet

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, sykepleier svarer

(1)
Besvart 24. mars 2017
Helle S. Grøttum, sykepleier

Hei og takk for henvendelsen.

Du beskrver klassiske pollenallegisymptomer som kløe i øyne og rennende nese. Forverring av eksem kan også forekomme.

Timotei og burot kan kryssreagere med rå frukt og grønnsaker og en del krydderuter men ikke med fisk. Du kan selvsagt reagerer på fisk, men da som en egen allergi ikke en kryssreakjsjon til pollen.

For å finne ut om hvilke matvarer som forverre eksem og/eller gir øye- neseplager kan du føre kost og symptomdagbok. Du noterer med hva du spiser, da må du få med alle ingrediensene, eks gryterett med timian, oregano, tomat, kylling, ris osv. Dersom du får symptomer går du tilbake å ser hva du spiste til siste måltid og "deler" det opp og forsøke en og en matvare (timian for seg, tomat for seg osv) og ser om samme reaksjon gjentar seg på en av dem.

Lykke til, hilsen Helle

 

 

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:


Var dette nyttig? Del gjerne!

Du må skrive inn ditt navn

Du må oppgi en gyldig e-postadresse

Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen.

Ditt tips har blitt sendt.

Rettigheter

Pensjonsopptjening for omsorgsarbeid

hei spørsmål om barne omsorgsopptjentepoeng.jeg har 2 barn 14 og 19 år. jeg har aldri hatt inntekt.kan jeg godskrives poeng,og når får jeg nytt av det? med vennlig hilsen

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, pasientombud i LHL svarer

(0)
Besvart 23. mars 2017
Atle Larsen, pasientombud i LHL

Hei,

Du får pensjonsopptjening for omsorg for barn frem til de er 6 år. Er barnet innvilget hjelpestønad sats 3 eller 4, gis det pensjonsopptjening for omsorgsarbeid frem til barnet blir 18 år. Ellers er hovedregelen slik at ytes det omsorgsarbeid for en syk eller funksjonshemmet person på minst 22 timer i uka, minst 6 måneder i året, kan det også innvilges pensjonsopptjening.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:


Var dette nyttig? Del gjerne!

Du må skrive inn ditt navn

Du må oppgi en gyldig e-postadresse

Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen.

Ditt tips har blitt sendt.

Hjerte/kar

Spasmeangina?

Jeg har en del ekstraslag på hjertet, og er godt utredet for dette (EKG, ultralyd, arbeidsEKG og CT-spect) med helt normale funn. I tillegg til dette får jeg noen ganger (både under aktivitet og i hvile) krampelignende/innsnevrende smerte midt i brystet. Dette har aldri blitt fanget opp på EKG, da det kan gå flere mnd mellom hver gang, og det varer aldri mer enn noen få sekunder. Fastlegen min sier det kan være spasmeangina og anbefalte meg å gjøre en angiografi. Men etter å ha lest om dette, virker det lite fristende rett og slett. Jeg skjønner at det er en ubehagelig undersøkelse som i verste fall kan utløse et infarkt! Jeg er 44 år, sunn og frisk, så hvor stor er sannsynligheten for at jeg har spasmeangina? Ville jeg ikke hatt oftere og mer langvarige symptomer da? Og hvor farlig er det evt. å gå udiagnostisert/ubehandlet om det skulle være spasmeangina jeg har?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, lege svarer

(0)
Besvart 23. mars 2017
Wasim Zahid, lege

Hei

Ja det kan godt hende at du har spasmeangina, men det vet man ikke sikkert før man har undersøkt deg med angiografi som inkluderer spasmetest. Ved en slik test sprøyter man inn acetylkolin inn i kransårene og ser om de spasmer samtidig som pasienten får smerter.

Jeg kan skjønne at du kvier deg for å gjennomføre en angiografi. Selv om undersøkelsen er relativt trygg vil det kunne forekomme komplikasjoner i rundt 1-2 av 1000 undersøkelser. Det betyr at man skal ha god grunn til å gjøre en slik undersøkelse. Det kan godt hende at det er en god grunn hos deg.

Det finnes ikke gode estimater for hvor vanlig spasmeangina er i befolkningen. Antageligvis er det ikke veldig vanlig, men samtidig hyppigere enn vi tror.

Ubehandlet spasmeangina vil i de fleste tilfeller ikke være farlig, kun plagsomt. Og med god behandling og en sunn livsstil er prognosen også god.

Siden du ikke er lysten på en angiografi, går det an å ta en liten snarvei. Spasmeangina behandles med en kombinasjon av calciumkanalblokkere (feks Cardizem) og langtidsvirkende nitrat (feks Imdur). Som et forsøk kunne du forsøkt å gå på disse medisinene i en periode. Hvis de gjøre at plagene dine blir betraktelig mindre, kan det være et indirekte bevis på at du hadde spasmeangina. Snakk med legen/kardiologen din om dette kan være et alternativ.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:


Var dette nyttig? Del gjerne!

Du må skrive inn ditt navn

Du må oppgi en gyldig e-postadresse

Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen.

Ditt tips har blitt sendt.

Hjerte/kar

Blodpropp på flyturer

Etter at jeg har hatt DVT i leggen har jeg forstått at flyturer er risikosituasjon for å få nye blodpropper. Er det trykket i kabinen eller at man blir sittende stille lenge som er problemet for å danne nye blodpropper

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, lege svarer

(0)
Besvart 23. mars 2017
Wasim Zahid, lege

Hei

Det vet vi nok ikke med sikkerhet. Kanskje skyldes meg begge forholdene.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:


Var dette nyttig? Del gjerne!

Du må skrive inn ditt navn

Du må oppgi en gyldig e-postadresse

Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen.

Ditt tips har blitt sendt.

Hjerte/kar

Små lekkasjer på hjerteklaffene

Jeg fikk dobbeltslag i Jan mnd var til utredning med ultralyd og test.Da hadde jeg små lekasje på to hjerteklaffer.Er dette noe som bør følges opp.merker ingenting når jeg trener men dobbeltslagene kommer når jeg slapper av etterpå.Har fått metoprolol sandox 25 MG som jeg kan ta 1 til 2 PR dag.jeg er kvinne 68 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, lege svarer

(1)
Besvart 22. mars 2017
Wasim Zahid, lege

Hei

Det er ganske vanlig å ha dobbelslag på hjertet og som regel er det ikke tegn på sykdom. Du har fått korrekt medisin og forhåpentligvis vil den redusere på plagene dine.

Små lekkasjer i klaffer er også svært vanlig og skal normalt ikke følges opp eller kontrolleres. Hvis du begynner å få plager som tungpust, tretthet skal du kontakte legen din som kan vurdere om det er behov for ny sjekk av hjertet.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:


Var dette nyttig? Del gjerne!

Du må skrive inn ditt navn

Du må oppgi en gyldig e-postadresse

Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen.

Ditt tips har blitt sendt.

Hjerte/kar

Hørseltap av kolesterolsenkende medisiner

Kan man miste hørselen av og ta kolesteroldempende medisin?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, lege svarer

(2)
Besvart 22. mars 2017
Wasim Zahid, lege

Hei

Nei, hørseltap er ikke bland bivirkningene til kolesterolsenkende medisiner. De vanligste bivirkningene er luft i magen, kvalme og muskelsmerter. De fleste bivirkningene går over av seg selv, og de aller fleste pasientene tåler slike medisiner godt.

 

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:


Var dette nyttig? Del gjerne!

Du må skrive inn ditt navn

Du må oppgi en gyldig e-postadresse

Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen.

Ditt tips har blitt sendt.

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk?

Hei! Jeg har slitt de siste året med tretthet, lite mosjon, og kosthold. Kan jeg da ha høyt blodtrokk?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, lege svarer

(0)
Besvart 22. mars 2017
Wasim Zahid, lege

Hei

Det er umulig å si. Høyt blodtrykk gir som regel ikke noen symptomer. Den beste måten å finne ut av om du har høyt blodtrykk, er å oppsøke fastlegen din og få det målt. En usunn livsstil med dårlig kosthold, lite aktivitet og overvekt kan føre til høyt blodtrykk.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:


Var dette nyttig? Del gjerne!

Du må skrive inn ditt navn

Du må oppgi en gyldig e-postadresse

Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen.

Ditt tips har blitt sendt.

Hjerte/kar

Tannbetennelse og blodpropp

Hvis du har betennelse i en tann over lengere tid, kan den utløse en blodpropp i vene DVT

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, lege svarer

(0)
Besvart 22. mars 2017
Wasim Zahid, lege

Hei

Nei, det er nok ikke særlig sannsynlig. Betennelse i kroppen kan øke faren for blodpropp, men en betennelse rundt en tann er såpass lite at det neppe har noen særlig påvirkning.

Mvh

Wasim Zahid

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:


Var dette nyttig? Del gjerne!

Du må skrive inn ditt navn

Du må oppgi en gyldig e-postadresse

Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen.

Ditt tips har blitt sendt.

Lunge

Kols og fly

Hei Lurer på om en person med kols grad tre klarer en flytur? Hun blir veldig kortpustet ved den minste anstrengelse.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, overlege svarer

(1)
Besvart 22. mars 2017
Olav Kåre Refvem, overlege

Hei,

Det er lurt å få undersøkt dette nærmere. Ved noen lungepoliklinikker utføres tester (HAST) som kan si om man trenger ekstra oksygentilførsel i forbindelse med flyving. Det er særlig de lengrevarende flyturer til utlandet som kan være et problem, men kortere flyturer innenlands vanligvis går greit.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:


Var dette nyttig? Del gjerne!

Du må skrive inn ditt navn

Du må oppgi en gyldig e-postadresse

Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen.

Ditt tips har blitt sendt.

Lunge

Scoliose og lunger

Hei. Jeg har i lang tid kjent et press i venstre lunge, spesielt merkbart når jeg ligger på venstre side eller får press mot brystpartiet. Den siste tiden har jeg hatt sterke smerter i brystet, og ble innlagt akutt med mistanke om infarkt. EKG og sykkeltest viste ikke tegn til infarkt eller trange årer inn mot hjertet, det ble også tatt utvidede blodprøver for å utelukke andre livstruende sykdommer som var negative.

Det jeg lurer på er om dette kan skyldes at jeg har en medfødt scoliose, som jeg ble operert for i 1998? Ryggen var den gangen 52 grader skeiv. Leste på denne siden noe om at deformasjon av brystkasse kan gi vansker i lungeområdet.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, overlege svarer

(0)
Besvart 22. mars 2017
Olav Kåre Refvem, overlege

Hei,

Ved medfødt betydelig skjevhet i ryggsøylen (skoliose) kan dette medføre at brystkassen blir deformert. Det vil ofte bety noe for pustekapasiteteten. I tillegg kan det gi smerter pga klem på vev og nerver. Dette kan trolig forklare noe av plagene med brystsmerter når du ligger på en side.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:


Var dette nyttig? Del gjerne!

Du må skrive inn ditt navn

Du må oppgi en gyldig e-postadresse

Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen.

Ditt tips har blitt sendt.