Hopp til innhold


Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, kosthold, astma, allergi, eksem, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?
Ditt spørsmål

Velg en ekspert


Ved å klikke på innsendingsknappen godtar du våre brukerbetingelser



Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Plavix og blødninger

Jeg gikk på plavix i 3 1/2 år. Så fikk jeg 14 dager med neseblødning så kraftig at jeg til sist måtte på legevakten. Da sa legen jeg møtte der at det skulle ikke vært gitt Plavix mer enn et halvt år, og at jeg måtte stoppe å ta de med en gang. Fortell meg om hun har rett?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, hjertespesialist/kardiolog svarer

(0)
Besvart 21. januar 2017
Morten Schei, hjertespesialist/kardiolog

Hei! Hvor lenge man skal stå på plavix varierer noe fra pasient til pasient, i forhold til sykehistorien. Enkelte skal stå på plavix livslangt, f.eks. hvis man ikke kan bruke albyl-e. Det vanlige er at plavix brukes i tillegg til albyl-e i 9-12 måneder etter stenting (pci) av kransårer. Instruksjon om dette står vanligvis på utskrivingsarket fra sykehuset og er sendt i epikrise til din fastlege. Selv om man blør neseblod så skal man ikke slutte med plavix uten klarering fra lege.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:


Var dette nyttig? Del gjerne!

Du må skrive inn ditt navn

Du må oppgi en gyldig e-postadresse

Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen.

Ditt tips har blitt sendt.

Allergi

Nøtteallergi og frø

Hei. Har en gutt på 10 år som har reagert på nøtter et par ganger nå. Vi har fått epipen. Når dere skriver frø. Er det sesamfrø,solsikkefrø osv dere mener? Er vanskelig da han i tillegg reagerer på melkeprodukter.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, sykepleier svarer

(0)
Besvart 21. januar 2017
Helle S. Grøttum, sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Nøtter benyttes ofte som fellesbenevnelse for frø, fruktkjerne og nøtter. Ved allergi er det slik at man reagerer på en eller flere typer. I Norge er hasselnøtt det vanligste. De aller fleste tåler fra av sesam, solksikke, valmue osv. Likedan er det mange som tåler mande, som er en stenfrukt og peanøtt som er en belgfrukt.

Det er godt mulig din sønn  kun er allergisk mot hasselnøtt. Det er ingen grunn til å holde ham unna sesam, solsikke osv uten at han har hatt allergisk reaksjon på dem. Peanøtt er som sagt en belgfrukt og er ikke i familie med nøtter. Om han kan få pecannøtt, valnøtt, pistasj og cashew bør dere avklare med lege.

Det er mulig å teste mer spesifikt på type nøtt, frø og peanøtt. Kanskje en ide å be om det for å unngå for restriktiv diett. Er dere usikre på om fastlegen kan utføre og tolke testene så be om henvisning til spisialist. Barnelege med allergikompetanse.

Lykke til, hilsen Helle

 

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:


Var dette nyttig? Del gjerne!

Du må skrive inn ditt navn

Du må oppgi en gyldig e-postadresse

Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen.

Ditt tips har blitt sendt.

Hjerte/kar

Høy og varierende puls på pulsklokke

Kan man ha ekstremt høy puls uten kjenne det selv? Jeg trener en del og bruker pulsklokke. I senere tid, etter en 15-20 min løping stiger pulsen i følge klokken noen ganger opptil 235. Jeg merker selv ikke noe unormalt. Deretter begynner pulsen, i følge klokken, å gå opp og ned mellom det som jeg forventer som normalt og opp igjen. Jeg merker selv ikke noe spesielt, men det er fryktelig irriterende. Er det meg det er noe galt med eller er det klokka? Bør jeg kontakte lege?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, hjertespesialist/kardiolog svarer

(0)
Besvart 21. januar 2017
Morten Schei, hjertespesialist/kardiolog

Hei! Mitt inntrykk er at puls klokkene ofte viser feil ved intensiv trening, og dette fører naturlig nok til bekymring. Dersom du ikke merker noen symptomer så synes jeg du skal slappe av på dette, evt prøve å teste ut en annen modell. Ved fortsatt tvil så kan det gjøres en belastningstest eller døgnregistrering av hjerterytmen hos hjertespesialist.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:


Var dette nyttig? Del gjerne!

Du må skrive inn ditt navn

Du må oppgi en gyldig e-postadresse

Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen.

Ditt tips har blitt sendt.

Hjerte/kar

Kan ujevn hjerterytme utløse blodpropp i vener?

Kan ujevn hjerterytme (hjertebank) utløse utløse blodpropper i vener ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, hjertespesialist/kardiolog svarer

(0)
Besvart 21. januar 2017
Morten Schei, hjertespesialist/kardiolog

Hei! Nei, blodpropp på grunn av atrieflimmer skyldes levring av blod i hjertets forkammer på pulsårersiden og vil evt. Kunne føre til arterielle tromber. Vanlig hjertebank skyldes ofte ekstraslag, og gir ikke risiko for blodpropp av noen art.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:


Var dette nyttig? Del gjerne!

Du må skrive inn ditt navn

Du må oppgi en gyldig e-postadresse

Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen.

Ditt tips har blitt sendt.

Hjerte/kar

Blodpropp i roten. Kanyle og CT av abdomen

Tok CT av abdomen. Fikk innsatt kanyle i armen for blodprøver og kontrastveske. Kan dette ha utløst en blodpropp i foten ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, hjertespesialist/kardiolog svarer

(0)
Besvart 21. januar 2017
Morten Schei, hjertespesialist/kardiolog

Hei. Nei, der er nok usannsynlig fordi en evt. Skade/blodlevring i en blodåre i armen (etter kanyle) ville blitt ført til lungene og ikke til foten. Eventuelle reaksjoner på kontrastvæske arter seg oftest på andre måter enn ved blodpropp i foten.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:


Var dette nyttig? Del gjerne!

Du må skrive inn ditt navn

Du må oppgi en gyldig e-postadresse

Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen.

Ditt tips har blitt sendt.

Hjerte/kar

Flyforbud etter blodpropp i vene?

Hvor lenge har man flyforbud etter at jeg har hatt en blodpropp i en vene og forhåndsregler til flyturen ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, hjertespesialist/kardiolog svarer

(0)
Besvart 21. januar 2017
Morten Schei, hjertespesialist/kardiolog

Hei. Hvis du står på blodfortynnende så kan du trygt reise med fly etter blodpropp. Dersom du ikke bruker blodfortynnende nå så må det vurderes om du skal ha fragmin sprøyte til reisen. Husk å drikke rikelig med vann eller juice og bevege deg så mye som mulig. Støttestrømper kan være gunstig.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:


Var dette nyttig? Del gjerne!

Du må skrive inn ditt navn

Du må oppgi en gyldig e-postadresse

Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen.

Ditt tips har blitt sendt.

Hjerte/kar

Kalk og blodpropp i foten

Har fått påvist litt forhøyet kalk i blodet 2,15-251. Kan dette resultere i at jeg har fått blodpropp i foten ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, hjertespesialist/kardiolog svarer

(0)
Besvart 21. januar 2017
Morten Schei, hjertespesialist/kardiolog

Hei. Kalk i kransårer og andre pulsårer skyldes betennelsesprosesser i åreveggen og har sammenheng med blant annet kolesterol, blodtrykk, røyking og  arv. Kalk nivået i blodet betyr mindre. Blodpropp i foten er oftest i årene som fører blod tilbake til hjertet (venene) og har sammenheng med levring av stillestående blod.

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:


Var dette nyttig? Del gjerne!

Du må skrive inn ditt navn

Du må oppgi en gyldig e-postadresse

Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen.

Ditt tips har blitt sendt.

Lunge

Cellegift kan gi lungefibrose

Hejsa, jeg er fra Danmark. Hvordan er prognosen ved lungefibrose som skyldes kemoterapi for brystkræft?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, overlege svarer

(2)
Besvart 20. januar 2017
Olav Kåre Refvem, overlege

Hei,

Kjemoterapi som gir lungefibrose er ikke uvanlig. Det er en celleskade av lungevev som gir opphav til dannelse av bindevevsceller. Som regel vil ikke denne type fibrose utvikle seg videre når effekten av cellegiften er borte. Så det er å forvente at tilstanden deretter vil være stabil. Det er forskjellig fra annen type lungefibrose hvor utviklingen kan fortsette i mange år. Imidlertid går ikke lungeskaden tilbake når den først er kommet, så pustekapsiteten kan bli varig noe nedsatt, og graden av nedsettelse varierer i forhold til type cellegift, dosering over tid og individuell følsomhet.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:


Var dette nyttig? Del gjerne!

Du må skrive inn ditt navn

Du må oppgi en gyldig e-postadresse

Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen.

Ditt tips har blitt sendt.

Hjerte/kar, Lunge

Polymyalgi

Jeg har fått diagnosen Polymyalgi . Kan sykdommen eller prednisolon gi kraftesløshet i lårene og kortpustethet ? Hvor lenge kan det vare?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, overlege svarer

(1)
Besvart 20. januar 2017
Olav Kåre Refvem, overlege

Hei,

Polymyalgia revmatika er en betennelsesaktig sykdom som angriper arterier (pulsårer) i kroppen og gir muskelverk og vanligvis mest i skuldre og hofter, høy senkning (SR), ofte litt feber og nedsatt almentilstand. Dette er en autoimmun sykdom, dvs hvor kroppen danner antistoffer mot eget vev. Tilstanden forekommer hyppigst hos kvinner, og er vanligere med økende alder. Det kan oppstå muskelsvakhet som er utløst av sykdommen. Prednisolon vil oftest gi en god og rask bedring av symptomene.

Det er ikke vanlig at det oppstår pusteproblemer ifm polymyalgi, og nedsatt muskelkraft er naturlig å tro i hovedsak skyldes selve sykdommen, eventuelt store doser Prednisolon over lengre tid. Kortpustethet er det grunn til å undersøke mer spesifikt for å se etter andre forklaringer.

Varigheten av polymyalgi er forskjellig, men de fleste vil trenge behandling med Prednisolon (eller tilsvarende) i et par år, og enkelte ganger opp mot fem år.

Vrnnlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:


Var dette nyttig? Del gjerne!

Du må skrive inn ditt navn

Du må oppgi en gyldig e-postadresse

Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen.

Ditt tips har blitt sendt.

Hjerte/kar

Cellegift og hjerneslag

Kan cellegiftbehandling øke risiko for hjerneslag? Hva er i såfall sammenhengen?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

(1)
Besvart 20. januar 2017
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Enkelte kreftsykdommer kan gi økt tendens til dannelse av blodpropper, derav også blodpropp som fører til hjerneslag. Cellegiftbehandling i seg kjenner jeg ikke til har som bivirkning at kan føre til hjerneslag. Noen cellegiftsbehandlinger kan påvirke hjertefunksjonen og det er enkelte hjertelidelser som igjen kan gi hjerneslag, men noen dirkete forbindelse er jeg ikke kjent med.

 

mvh Torgeir Mathisen

Gi dette svaret det antall stjerner du synes det fortjener:


Var dette nyttig? Del gjerne!

Du må skrive inn ditt navn

Du må oppgi en gyldig e-postadresse

Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen.

Ditt tips har blitt sendt.