Hopp direkte til innhold
Sunnere bolig

Hva er et luftfilter til bolig?

De aller fleste luftfiltre er laget av glassfibermedie eller syntetisk filtermedie som enten kan være sydd sammen til fleksible posefiltre eller limt sammen til et panelfilter. Alle filtrene lages i forskjellige størrelser tilpasset ventilasjonsaggregatene de skal sitte i.

Glassfibermedie blir laget ved at man bruker små dyser til å lage ekstremt tynne fibre som valses til en duk. Syntetiske filtre lages av plast på delvis samme måte som glassfiberfiltre. Ingen av disse materialene avgir partikler, fibre eller stoffer til luften på vei gjennom filteret som har negativ helseeffekt.

Størrelse

Duken som brukes til posefiltre er myk og sys sammen på symaskiner til poser som festes til en ramme. Størrelsen på rammene er tilpasset standardstørrelser for de fleste ventilasjonsaggregater. Eller så lages en del størrelser på bestilling.

Panelfiltre har en litt stivere duk som brettes med mange tette bretter slik at de danner et sikksakk filter. Litt som et trekkspill. Når man har brettet og limt sammen bretten til en hvis størrelse, kappes en firkant eller rektangel som igjen får pålimt ramme rundt kantene for å danne et lukket panelfilter som passer til ulike størrelser i et ventilasjonsaggregat.

Kvalitet og filteringsgrad

Begge typene filtre kommer i ulike kvaliteter og med ulik filtreringsgrad. Med det menes hvor fine partikler de klarer å fange.

Ny ISO standard

For boliger er det mest vanlig å velge et filter med minimum F7 / ePM1 60 % kvalitet (ny standard er innført fra for luftfilterkvalitet: ISO 16890). Les mer om merking av luftfilter >> (Kvalitetsmerking av luftfiltrene)