Hopp direkte til innhold

Derfor bør du velge Vita hjertego'

Vita hjertego' er en serie produkter med et høyt innhold av sunne planteoljer. Å bytte ut mettet fett med umettet fett er én av flere ting du kan gjøre for å opprettholde normale kolesterolverdier. Det er også viktig å spise variert og å generelt ha en sunn livsstil.

Produktene fra Vita hjertego’ inneholder en sammensetning av planteoljer som har en gunstig effekt på kolesterolet. Ved å bytte ut mettet fett i kostholdet med umettet fett bidrar du til å forebygge høyt kolesterol. Det er fordi umettet fett reduserer det som kalles LDL-kolesterolet, også kjent som det dårlige kolesterolet.

Hvorfor er det så viktig å ha kontroll på kolesterolet?

Kolesterol er et fettstoff som både produseres av kroppen og som finnes i matvarer fra dyreriket. Som for eksempel kjøtt og ost. En av kolesterolets oppgaver er å frakte andre typer fettstoffer rundt i kroppen.

Vi kan dele kolesterol inn i: det dårlige kolesterolet: LDL, og det gode kolesterolet: HDL.

Det dårlige kolesterolet (LDL) kan feste seg i blodårene. Det gjør at blodårene blir trangere og kan i verste fall tettes igjen. Jo mer LDL-kolesterol man har i blodet, jo større er risikoen for for hjerte- og karsykdom.

Det gode kolesterolet (HDL) tar med seg kolesterol fra cellene og til leveren hvor det brytes ned. Med andre ord; det er ønskelig å ha lite LDL-kolesterol og mye HDL-kolesterol.

Hva slags fett vi spiser påvirker kolesterolet

Kroppen vår produserer kolesterol når vi spiser fett.  Når vi spiser mye mettet fett vil kroppen lage LDL-kolesterol. Når vi spiser umettet fett reduseres LDL-kolesterolet. Umettet fett kan igjen deles inn i enumettet og flerumettet. Av disse to er det flerumettet fett som har den største effekten. Fysisk aktivitet øker det gode kolesterolet, HDL, mens overvekt og røyking reduserer HDL.

Anbefalte verdier for kolesterol:

Totalkolesterol: 5 mmol/l eller mindre

LDL-kolesterol: 3 mmol/l eller mindre

HDL kolesterol: 1 mmol/ eller mer for menn og 1,3 mmol/l for kvinner

 

Her kan du lese mer om produktene fra Vita hjertego

Kan du spise ned kolesterolet ditt?