Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Advarer mot energidrikker for unge

Mellom 2007 og 2011 var det en dobling i antall henvendelser som kunne tilskrives energidrikker ved amerikanske akuttmottak. Selv unge, friske mennesker bør være forsiktige med energidrikker.

Markedsføring av energidrikker for forbedret prestasjon eller som hjelp mot trøtthet kan ta oppmerksomheten bort fra reelle farer. Energidrikker kan nemlig utløse alvorlige hjerteproblemer, selv blant unge og friske, skriver forskere i to nye, uavhengige artikler.

For personer med hjertesykdom kan risikoen for hjerterytmeforstyrrelser eller plutselig hjertedød forsterkes av energidrikker.

Unge drikker mest energidrikk

Energidrikker inneholder store mengder koffein (i gjennomsnitt 32 milligram per desiliter), noe som er merket på emballasjen. De kan imidlertid også inneholde store mengder av stoffer som er kjemisk sett lik koffein, slik som taurin, guarana og andre urter, foruten sukker.

I 2011 drakk nordmenn i gjennomsnitt rundt to liter i året av energidrikken “Red Bull”. En europeisk undersøkelse fra 2011 viste at 68 prosent i alderen 10-18 år hadde drukket energidrikker i løpet av det siste året. 

Energidrikker hører ikke hjemme i kostholdet til barn og unge, og bør også unngås av gravide og ammende kvinner – og av personer som er overfølsomme for koffein. Sistnevnte gruppe kan inkludere pasienter med visse hjerte- og karsykdommer, spesielt hjerterytmeforstyrrelser og/eller høyt blodtrykk.

Bilde av Redbull-bokser.Energidrikker har tidligere vært forbudt, blant annet på grunn av det høye innholdet av koffein og taurin. Men EU-regler gjorde energidrikken lovlig i Norge i 2009.

Forskerne mener at 250 milliliter (en liten boks) er trygt for de fleste friske unge, men de anbefaler å unngå energidrikker før eller under trening, og å unngå å drikke det sammen med alkohol eller andre rusmidler. Inntak av energidrikk sammen med alkohol har vist seg å redusere evnen til å oppfatte rusen fra alkohol.

Energidrikker er ikke egnet som sportsdrikk fordi de ikke gir en riktig væske- og elektrolyttbalanse, og fordi koffeinet kan virke vanndrivende (sportsdrikker inneholder ikke koffein). Energidrikker har også mer sukker, noe som kan føre til mageproblemer under trening.

Sammenheng med alvorlige bivirkninger

Unge med kjente hjerteproblemer bør snakke med en hjertespesialist før de drikker energidrikker. Det har vært meldt om flere negative hjertehendelser i forbindelse med inntak av energidrikker, deriblant hjerterytmeforstyrrelser som hjerteflimmer (både atrie- og ventrikkelflimmer), rask puls og akutte blodtrykksøkninger, samt tungpustethet.

Mellom 2007 og 2011 var det en dobling i antall henvendelser som kunne tilskrives energidrikker ved amerikanske akuttmottak.

De mest alvorligste hendelsene, som hjertestans, har som regel vært knyttet til et plutselig høyt inntak av energidrikker eller inntak sammen med alkohol. Hvorvidt energidrikkene i seg selv var årsaken er vanskelig å bevise, men tilfellene gir grunn til å være føre var.

Les også Folkehelseinstituttets artikkel: Fakta om koffein og koffeinholdige drikker.