Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Forebygging av kols – kan et sunt kosthold bidra?

Den fremste risikofaktoren for kols er røyking, men også ikke-røykere kan få kols. Andre kjente risikofaktorer er blant annet luftforurensning og astma, men det finnes sannsynligvis mange andre ukjente. Hvilken rolle spiller kostholdet for kols?

Et sunt kosthold har sammenheng med bedre lungefunksjon. Om kostholdet kan påvirke sjansen for å få kols har vært lite undersøkt, men tidligere forskning har vist en sammenheng mellom bearbeidete kjøttprodukter (bacon, pølser og lignende) og høyere risiko. Dette er bare én enkelt del av kostholdet, men nå viser ny forskning at et generelt sunt kostholdsmønster er knyttet til lavere risiko for kols.

Én forklaring kan være at maten inneholder komponenter som både forsterker og reduserer betennelsesreaksjonene som skader luftveiene og lungene. Bearbeidete kjøttprodukter kan for eksempel fremme kroniske betennelser på grunn av nitrittene eller saltet som tilsettes, eller på grunn av stoffer som dannes naturlig under varmebehandling av kjøttet.

Mer plantemat og sunt fett

I den aktuelle studien av amerikanske kvinner og menn, fant forskerne at et høyere inntak av frukt og grønnsaker, grove kornprodukter, flerumettet fett, nøtter og omega-3-fettsyrer fra sjømat var forbundet med lavere risiko for senere å få diagnosen kols, mens et kosthold med mye rødt og bearbeidet kjøtt, fine kornprodukter og sukkerholdig drikke var forbundet med økt risiko.

Deltakerne i undersøkelsen som i hadde et kosthold som var mest i tråd med myndighetenes kostholdsråd, hadde i gjennomsnitt 30 prosent lavere risiko for kols enn de som fulgte rådene minst. Dette var uavhengig av alder, fysisk aktivitet, kroppsvekt og røykevaner (inkludert passiv røyking).

Over 120 000 menn og kvinner i 40–50-årsalderen bosatt i USA svarte på spørsmål om kosthold, røykevaner, fysisk aktivitet, vekt og medisinske tilstander med jevne mellomrom i en periode på 11 til 16 år. De som fikk diagnosene kronisk bronkitt eller kronisk emfysem av lege ble definert som kolssyke.

Dette funnet må allikevel bekreftes av flere undersøkelser før en kan gi bestemte anbefalinger om kosthold for å forebygge kols.

Forskerne undersøkte også om sammenhengen mellom kosthold og kols var forskjellig hos de som hadde røykt tidligere sammenliknet med de som fortsatt røykte. Begge grupper hadde lavere risiko for å få kols dersom de hadde et sunt kosthold.

Bilde av et grovt rundstykke med laks.Et høyere inntak av frukt og grønnsaker, grove kornprodukter, flerumettet fett, nøtter og omega-3-fettsyrer fra sjømat er forbundet med lavere risiko for senere å få diagnosen kols.

Kan utgjøre en stor forskjell

Studien innebærer ikke at fokuset på røyking og kols er mindre viktig enn tidligere, men den støtter opp om kostholdsrådene for forebygging av kroniske sykdommer i befolkningen.

Heldigvis er disse de samme rådene som også er knyttet til forebygging av også hjerte- og karsykdom, type-2 diabetes og flere typer kreft. Denne nye studien indikerer at et sunnere kosthold også potensielt kan forhindre flere tusen tilfeller av kols hvert år.

Studien ble publisert i British Medical Journal i februar 2015, og kan leses i sin helhet her: Alternate Healthy Eating Index 2010 and risk of chronic obstructive pulmonary disease among US women and men: prospective study.