Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Gresskarfrø – knasende sunne

Med gresskarfrø kan du lage kjempesunn, sprø snacks og mye mer!

Oktober er gresskartid. Vi forbinder gresskar særlig med Halloween, og Opplysningskontoret for frukt og grønt melder at det i 2017 bli solgt 200 000 Halloween-gresskar i Norge. Gresskar er ikke bare dekorative, men også gode å spise. Fruktkjøttet kan brukes i alt fra kaker til suppe. Da sitter du igjen med gresskarfrø, eller kjerner, men de trenger du heller ikke å kaste. De blir tvert imot til lettvint og sunn snacks og mye mer!

En annen fordel med å bruke gresskarfrø er at de er et godt alternativ til nøtter for nøtteallergikere.

– De aller fleste nøtteallergikere tåler frø som linfrø, gresskarkjerner, solsikkefrø, sesamfrø og valmuefrø, sier leder av LHL Astma og allergi, Helle Grøttum.

Helsedirektoratet og Nasjonalt råd for ernæring anbefaler en håndfull (om lag 20 gram) nøtter og frø hver dag, da det sannsynligvis reduserer risikoen for å få hjerte- og karsykdom.

Ristede gresskarfrø

Ta ut gresskarfrøene fra gresskarkjøttet, skyll dem og la de tørke. Deretter kan du riste dem i ovnen sammen med litt olje (for eksempel rapsolje, rundt 1 teskje per 100 gram frø) til de er gylne. De kan krydres etter smak, for eksempel med en klype salt. Stekes på stekeplate med bakepapir i ovnen på ca. 150 grader i 35 minutter, eller til de har blitt sprø. Pass på så de ikke blir brent. Avkjøl så på rist.

En raskere variant er å steke gresskarfrøene i stekepanne på middels høy varme i 10-15 minutter. Tilsett litt salt eller annet krydder og avkjøl frøene før de spises.  

Du kan bruke frøene fra alle typer gresskar, både klassiske Halloween-gresskar og mindre flaskegresskar, også kalt butternut squash.

Bra næringsinnhold

Nøtter og frø er generelt næringsrike, men gresskarfrø er verdt å fremheve av flere grunner. De er ikke minst svært proteinrike: i ½ desiliter (ca. 30 gram) er det 10 gram protein, dobbelt så mye som i for eksempel valnøtter. Per 100 gram har gresskarfrø faktisk mer protein enn kylling og biff. Som andre frø har gresskarfrø også en god del kalorier og fett, og ¾ av fettet er umettet fett.

De har også et høyt innhold av vitamin E: én liten håndfull dekker rundt halvparten av den anbefalte daglige mengden vitamin E for voksne. I tillegg har de et mye høyere innhold av mineralene kalium, magnesium, sink og jern enn andre nøtter og frø. Gresskarfrø har eksempelvis mer enn dobbelt så mye jern som mandler, og mer enn dobbelt så mye magnesium som andre nøtter og frø.

Slik bruker du gresskarfrø

Som sagt kan gresskarfrø spises alene som snacks, eller blandet sammen med andre nøtter og frø.

De brukes også mye som knasende topping til salater, og kan være et godt alternativ til krutonger eller et ”allergivennlig” alternativ til pinjekjerner. På samme måte kan de strøs på for eksempel havregrøt, yoghurt eller suppe, og gir også god smak til ris og couscous.

Gresskarfrø er også godt å tilsette i brød, kjeks og andre bakervarer, og de kan brukes i hjemmelaget müsliblanding

Få nyhetsbrev fra LHL

Her kan du lese nytt om fysisk aktivitet og helse, kosthold, korona, allergi, luft, pasientrettigheter og mye mer som kan hjelpe deg med å få en god helse.

Ved å registrere din e-post samtykker du til at LHL kan sende deg nyhetsbrev. Vi bruker ikke din e-postadresse til noe annet enn dette.

Du kan når som helst melde deg av. Les mer om hvordan vi behandler dine data på lhl.no/personvern
Vi bruker Mailchimp til å sende nyhetsbrev. Les om MailChimp og personvern.