Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Kiwi – næringsrik og blodtrykksvennlig

Bak kiwiens brune, hårete skall skjuler det seg mange positive overraskelser!

Et kosthold som er rikt på frukt og grønnsaker er gunstig for blodtrykket, delvis på grunn av næringsstoffene og de andre stoffene de inneholder. Norsk forskning har vist at kiwifrukt kan ha en særlig god effekt blant personer med høyt blodtrykk.

Forskning har vist at kiwi kan være gunstig for blodtrykket hos røykere: Norske, mannlige røykere som i åtte uker spiste tre grønne kiwier per dag fikk et betydelig lavere blodtrykk enn de som ikke spiste kiwi.

Kiwi er en relativt ny frukt

Kiwi er velkjent for de fleste, men likevel en svært ny frukt for menneskeheten. Den stammer fra et lite og hardt bær av en kinesisk busk som ble utviklet til det vi nå kaller kiwi på New Zealand på 1900-tallet. Den mest kjente, grønne sorten ble utviklet på 1920-tallet. Kiwien kom ikke til USA før på 1950-tallet og ble ikke godt kjent i Norge før på slutten av 1970-tallet. Den ekstra C-vitaminrike gule kiwien er enda nyere, den kom ikke før på 1990-tallet.

Visste du at kiwifrukten er oppkalt etter den bustete lille fuglearten kivi, som er New Zealands nasjonalfugl?

Kiwi er rik på C-vitamin

Ernæringsmessig er kiwi en C-vitaminbombe, nesten uten sidestykke, per 100 gram inneholder kiwi for eksempel dobbelt så mye C-vitamin som appelsiner, og 10 ganger så mye som epler. Kiwi er også rik på mineralet kalium og på såkalte fytokjemikalier og polyfenoler (grupper av forbindelser i plantematvarer), og er blant de få fruktene som inneholder en del E- og K-vitamin.

Blant annet fordi kiwi inneholder en del fiber, kan den også være gunstig for fordøyelsen.

Kiwi har sterk effekt på blodtrykket

Røyking er en risikofaktor for høyt blodtrykk. Norsk forskning har vist at kiwi kan være gunstig for blodtrykket hos røykere: Norske, mannlige røykere som i åtte uker spiste tre grønne kiwier per dag fikk et betydelig lavere blodtrykk enn de som ikke spiste kiwi (1).

Mennene som fra før hadde høyt blodtrykk (definert som et systolisk blodtrykk på 140 mmHg eller høyere og/eller diastolisk blodtrykk på 90 mmHg eller høyere) reduserte blodtrykket med så mye som 15/13 mm Hg i gjennomsnitt etter de åtte ukene med tre kiwi per dag. De som spiste kiwi reduserte faktisk blodtrykket mer enn de som fulgte et kosthold med mye antioksidantrike matvarer.

Les om Høyt blodtrykk

Én studie viste imidlertid at to kiwi per dag i fire uker sammen med et ellers sunt kosthold ikke reduserte blodtrykket i en gruppe menn som ikke hadde høyt blodtrykk (2). Blant norske menn og kvinner med et moderat forhøyet blodtrykk (130/85 mmHg eller høyere), ga tre kiwier per dag en større blodtrykksreduksjon etter åtte uker enn ett eple per dag – forskjellen var i gjennomsnitt 3,3 mmHg systolisk og 1,6 mmHg diastolisk blodtrykk (3).

Kiwiekstrakt og hel kiwi har vist seg å hemme produksjonen av et hormon i blodårene som trekker sammen blodårene og får blodtrykket til å øke. Dette er den samme mekanismen som får flere av dagens blodtrykksmedisiner (en type medisiner kalt ACE-hemmere) til å senke blodtrykket.

Én av årsakene til at kiwi i den ene norske studien senket blodtrykket mer enn epler, kan dessuten være at kiwi er mer rikt på kalium, som i seg selv bidrar til å senke blodtrykket.

Lavere kolesterol med kiwi

I et forsøk med menn med høyt kolesterol som i fire uker skulle spise to kiwier per dag, i tillegg til et sunt kosthold, ble balansen mellom totalkolesterol og HDL-kolesterol («det gode kolesterolet») forbedret sammenliknet med når de spiste annen frukt enn kiwi (4). Dette tyder på at mennene som spiste kiwi fikk færre skadelige kolesterolholdige partikler i blodet. Andre studier har også vist at én til tre kiwier per dag forbedrer forholdet mellom det dårlige og det gode kolesterolet i blodet (5).

Kiwi senket også triglyseridnivåene i blodet hos noen av mennene, hvilket også er en gunstig effekt. Lavere triglyseridnivåer av å spise kiwi har også vært observert i andre studier, deriblant en norsk studie hvor deltakerne spiste én eller to gule kiwi per dag i til sammen åtte uker (7).

Noen undersøkelser indikerer også at kiwi bidrar til å redusere sammenklebing av blodplater og dermed motvirker blodpropp i blodårene, men dette er foreløpig ikke så godt dokumentert (6, 7). Asim Duttaroy, som er forsker og professor ved Universitetet i Oslo, fant i en studie at to-tre kiwier per dag reduserte blodplatesammenklebing etter 28 dager hos friske voksne (7). Dette ble også funnet i den tidligere nevnte norske studien av eldre røykere (1).

Disse studiene tyder med andre ord på at å spise mye kiwi har blodpropphemmende virkninger. Dette er viktig ettersom blodpropp i årene kan føre til hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Bruk av kiwi

Kiwi er moden og smaker best når den er litt myk. Hvis du kjøper kiwi som er hard, kan du la den stå i romtemperatur i to-tre dager for å la den modne. Legger du den i en pose sammen med et eple eller en tomat, vil modningen gå litt raskere. Kiwi kan oppbevares i kjøleskap i ca. to uker.

Kiwi er selvsagt utmerket å spise for seg selv, men den har mange bruksområder. Prøv kiwi i salat sammen med f. eks. couscous, paprika og tomater. Du kan godt spise kiwi med skallet på, det gir mer fiber!

Allergisk mot kiwi?

Kiwi er et kjent allergen, det vil si at den kan utløser allergiske reaksjoner. Symptomer på kiwi-allergi er alt fra kløe i munnen til alvorlige anfall.

Hvor utbredt kiwiallergi er vites det lite om. Så mange som halvparten av de med lateksallergi kan kryssreagere med kiwi, ettersom proteiner i kiwi ligner på et av de allergifremkallende proteinene i lateks. Bjørkepollenallergikere kan også reagere på kiwi.

Kiwimarinade til kjøtt

Kiwi er godt egenet til å marinere kjøtt. Her er en oppskrift til 400-500 storfekjøtt:

1 stk. kiwi uten skall
¼ dl hvitvin
¼ dl soyasaus
¼ dl brunt sukker
1 båt hvitløk
½ ts fersk ingefær
½ ss olje (kan sløyfes)

Fremgangsmåte:

Mos kiwien og bland den med de andre ingrediensene. Mariner kjøttet i dette i ca. 30 minutter, stek det så etter ønske.

Flere gode matoppskrifter finner du her

Få nyhetsbrev fra LHL

Her kan du lese nytt om fysisk aktivitet og helse, kosthold, korona, allergi, luft, pasientrettigheter og mye mer som kan hjelpe deg med å få en god helse.

Ved å registrere din e-post samtykker du til at LHL kan sende deg nyhetsbrev. Vi bruker ikke din e-postadresse til noe annet enn dette.

Du kan når som helst melde deg av. Les mer om hvordan vi behandler dine data på lhl.no/personvern
Vi bruker Mailchimp til å sende nyhetsbrev. Les om MailChimp og personvern.