Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

Et sunnere fettinntak kan forebygge hjertedødsfall

En analyse av 186 land viser at omtrent 7 % av alle dødsfall av koronar hjertesykdom i 2010 kunne tilskrives et ugunstig inntak av fett (for mye mettet fett og transfett og for lite flerumettet fett).

Å bytte ut deler av det mettede fettet i kostholdet med umettet fett senker risikoen for hjerteinfarkt (1, 2).

Kanskje betyr balansen mellom mettet og umettet fett mer for hjertesykdom enn mengden mettet fett i seg selv. Det er også kjent at et høyt inntak av transfett øker risikoen for hjertesykdom og død.

Vi spiser mer mettet fett enn anbefalt

De fleste land i verden har et gjennomsnittlig inntak av mettet fett som er høyere enn anbefalt, og de fleste får mindre flerumettet fett enn anbefalt (3). Hvilken betydning dette har for dødeligheten av hjertesykdom har nå blitt undersøkt i en stor studie (4).

Ifølge studien kunne over 700 000 årlige dødsfall av hjertesykdom i verden i 2010 forklares med et for lavt inntak av flerumettet fett. I tillegg kunne 250 000 dødsfall tilskrives for mye mettet fett og 500 000 dødsfall for mye transfett.

Estimatet er prosentvis sett omtrent det samme for Norges del. I antall kunne 247 dødsfall av koronar hjertesykdom forklares med for mye mettet fett i 2010, 320 kunne forklares med for mye transfett og 1032 med for lite flerumettet fett.

Mer planteolje

Studien er basert på inntaket av fettsyrer i 186 land og sammenhengen mellom de respektive fettsyrene og dødeligheten av koronar hjertesykdom. Disse landene representerer totalt 3,8 milliarder voksne mennesker. For flerumettet fett ble spesifikt fettsyretypen omega-6 vurdert. Den vanligste omega-6-fettsyren heter linolsyre, som det finnes særlig mye av i planteoljer, nøtter og kjerner. 

Bilder av assorterte nøtter i en bolle.Middelhavskostholdet inneholder mye nøtter og olivenolje, og er forbundet med lavere risiko for å få hjerneslag, hjerteinfarkt og/eller å dø av hjerte- og karsykdom.

For nesten alle land var altså dødeligheten av hjertesykdom i 2010 mer knyttet til et lavt inntak av flerumettet fett enn et høyt inntak av mettet fett. Et økt inntak av planteoljer med omega-6 kan derfor være viktig for folkehelsen, skriver forfatterne bak studien. Det er likevel ikke klare svar på om det er økningen i en type fett eller reduksjon av en annen type fett som gir resultatene. En analyse fra 2017 konkluderte med at de ikke kunne se lavere forekomst av dødsfall av hjerteinfarkt ved å bytte ut mesteparten av det mettede fettet med omega-6 fettsyrer (5).

Sammenhengene mellom ulike typer fett og risiko for andre hjerte- og karsykdommer, for eksempel hjerneslag, er ikke like klare, så denne undersøkelsen gjelder bare for koronar hjertesykdom, som er den ledende dødsårsaken i verden.

Stor forskjell i fettinntaket

Inntaket ble beregnet på bakgrunn av kostholdsundersøkelser og matforsyningsstatistikk i de respektive landene.

Undersøkelsen viser at inntaket av fett varierer mye fra land til land. Når det gjelder mettet fett varierte inntaket fra så lite som 2 prosent av kaloriinntaket til så mye som 27,5 prosent i 2010, i gjennomsnitt 9 prosent, 12 prosent i Norge.

I de fleste land anbefales det at mettet fett gir mindre enn 10 prosent av de totale kaloriene (10 prosent tilsvarer om lag 22-28 gram mettet fett. 100 gram meierismør inneholder litt over 50 gram mettet fett). Gjennomsnittsinntaket av omega-6-fettsyrer var 6 prosent av kaloriinntaket i 2010, men bare 3,5 prosent i Norge.

Les mer om studien hos American Heart Association.

Langsiktige fordeler

I en annen stor studie fra Spania ble over 7000 menn og kvinner som hadde høy risiko for hjerte- og karsykdom delt inn i tre grupper som fikk ulike kostholdsråd: én gruppe skulle spise et middelhavskosthold med mye olivenolje (4 spiseskjeer daglig), én gruppe skulle spise et middelhavskosthold med mye nøtter (ca. 30 gram daglig), mens én gruppe skulle spise et mer generelt anbefalt magert kosthold (6).

Etter 5 år på disse diettene var risikoen for å få hjerneslag, hjerteinfarkt og/eller å dø av hjerte- og karsykdom omtrent 30 prosent lavere hos de som fulgte middelhavskostholdet. Risikoen gikk særlig ned for de som fikk i seg mer flerumettet fett på bekostning av mettet fett eller karbohydrater (7).

Middelhavskostholdet inneholder mye nøtter og olivenolje, og er forbundet med lavere risiko for å få hjerneslag, hjerteinfarkt og/eller å dø av hjerte- og karsykdom.

Blant nesten 130 000 helsearbeidere fra USA som ble fulgt i opptil 30 år var også et høyere inntak av flerumettet fett knyttet til mindre koronar hjertesykdom. En erstatning av omtrent halvparten av det mettede fettet i kostholdet med flerumettet fett var forbundet med så mye som en fjerdedels lavere risiko i løpet av denne perioden, uavhengig av vekt, fysisk aktivitet og øvrig livsstil.

Les mer: Trening reduserer dødelighet av kroniske sykdommer

På den annen side var det ingen fordel av å spise mindre mettet fett til fordel for “raske karbohydrater” eller sukker, fant forskerne ved Harvard Medical School i Boston (8).

Dersom du skal spise mindre mettet fett er det med andre ord ikke ett fett hva du bytter det ut med!

Kilder:

  1. Mozaffarian, D., Micha, R. & Wallace, S. (2010). Effects on Coronary Heart Disease of Increasing Polyunsaturated Fat in Place of Saturated Fat: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. PLoS Medicine.
  2. Schwab, U. m.fl. (2014) Effect of the amount and type of dietary fat on cardiometabolic risk factors and risk of developing type 2 diabetes, cardiovascular diseases, and cancer: a systematic review. Food and Nutrition Research.
  3. Harika, R. K. m.fl. (2013) Intake of fatty acids in general populations worldwide does not meet dietary recommendations to prevent coronary heart disease: a systematic review of data from 40 countries. Annals of Nutrition and Metabolism.
  4. Wang, Q. m.fl. (2016). Impact of Nonoptimal Intakes of Saturated, Polyunsaturated, and Trans Fat on Global Burdens of Coronary Heart Disease. Journal of the American Heart Association.
  5. Hamley S. The effect of replacing saturated fat with mostly n-6 polyunsaturated fat on coronary heart disease: a meta-analysis of randomised controlled trials. Nutr J. 2017 May 19;16(1):30. doi: 10.1186/s12937-017-0254-5. PMID: 28526025; PMCID: PMC5437600.
  6. Estruch, R. m.fl. (2013). Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet
  7. Guasch-Ferré, M. m.fl. (2015). Dietary fat intake and risk of cardiovascular disease and all-cause mortality in a population at high risk of cardiovascular disease. American Journal of Clinical Nutrition.
  8. Li, Y. m.fl. (2015). Saturated Fats Compared With Unsaturated Fats and Sources of Carbohydrates in Relation to Risk of Coronary Heart Disease. Journal of The American College of Cardiology.