Hopp direkte til innhold
Trening og fysisk aktivitet
Nordic hiking, tur med staver
Foto: Shutterstock

Tjukkaser på tur

Har du sett en gjeng med tjukkaser (og folk i alle andre fasonger) med gule vester trave gatelangs i nabolaget der du bor? Da er det store sjanser for at den lokale Tjukkasgjengen er på tur.

Tjukkasgjengen så dagens lys da noen kompiser fra Moss syntes buksene ble for stramme og mente det var på tide komme seg opp av sofaen. Rett over nyttår i 2012 gikk gutta ut på en tur som skulle bli starten på en folkebevegelse, bokstavelig talt.

Ett år etter finnes det 274 avdelinger av Tjukkasgjengen, fordelt rundt om i Norge og i andre land som Sverige, Hellas, Frankrike og USA. Initiativtakerne anslår at det er i overkant av 20 000 medlemmer.

Tjukkasgjengen i Lillestrøm
Tjukkasgjengen i Lillestrøm gikk med fakler på ettårsdagen for etableringen.

Plass til alle

Ett år har gått siden Jan Ellefsen og et par kompiser bestemte seg for å begynne å gå av seg noen kilo.

– Hva tenker du i dag, når tusenvis av folk er med i tjukkasgjenger over hele landet?

– Det første jeg tenker er at dette er et konsept som folk flest har savnet. Mange føler seg ukomfortable på treningssentre, men har lyst til å trimme litt. To andre viktige faktorer er at det er gratis og at vi legger stor vekt på det sosiale. Det er mange medlemmer hos oss som ikke har hatt ett nettverk og sittet inne i mange år, og som nå har fått ett tilbud som er helt ufarlig og veldig sosialt. Det passer for alle nivåer, vi har ulike lengder på turene. Det gjør at det er plass til alle.

Stor aktivitet på Lillestrøm

Dette kan Inger Falk bekrefte, som til tross for sin slanke skikkelse, er på tur med Tjukkasgjengen i Lillestrøm flere ganger i uka.

Jeg går og løper med Tjukkasgjengen to til fire ganger i uka, turene er på mellom sju og 11 kilometer. Jeg har alltid trent, så det er ikke noe nytt, det lille ekstra med Tjukkasgjengen er det sosiale.

Inger er relativt nyinnflyttet på Lillestrøm, og det var datteren som tipset henne om å bli med ut og gå.

Jeg har hatt stor glede av å bli kjent med folk gjennom Tjukkasgjengen. I tillegg er det gratis og det er ingen krav til prestasjoner, så det er en flott måte å holde seg i aktivitet på, sier Inger.

En døgnflue?

Men så det store spørsmålet: Tjukkasgjengen et fenomen som blir en døgnflue? Hva vet Jan om aktivitetsnivået nå? Er alle avdelingene fortsatt aktive?

– Det er klart at enkelte steder dør avdelingene ut. Det kreves at ildsjelene er på Facebook og maser litt i ny og ne. Og det er lett å sette seg i sofaen igjen, spesielt etter lange ferier og så videre. Men vi i Moss, som styrer dette, er inne på samtlige facebooksider og får folk i gang igjen om vi ser at det er lite aktivitet i en avdeling – og det hjelper som regel.

Uten Facebook ville ideen aldri spred seg like raskt. Opprettelse av nye grupper og beskjeder som skal gis, går via Facebooksiden til den enkelte Tjukkasgjeng. Jan og de andre initiativtakerne har både vært på nasjonale nyhetssendinger, møtt politikere og nå sist mottatt Christan Fredrik-prisen i Moss, som går til personer eller grupper som bidrar i lokalsamfunnet.

Lurer du på om det er en Tjukkasgjeng der du bor? Gå inn på Tjukkasgjengens hjemmeside her