Hjemmelaget hamburger med guacamole
Mange tenker på hamburger som usunn mat, men det trenger det slett ikke være hvis du lager både burgere og brød selv.
Opprinnelig var “kaker” av storfekjøtt kjent som hamburgerbiff. De ble første gang omtalt i en amerikansk kokebok i 1891.
Ingredienser for 4 porsjoner
Hjemmelagde hamburgerbrød
- 1/2 pk tørrgjær
- 2,5 dl lunkent vann
- 1-2 ss olivenolje
- Litt salt
- Ca. 350 gram sammalt hvete finmalt (eller fibramel)
Hamburgere
- 600-800 g karbonadedeig
- 1 egg
- 2 ss potetmel
- 1-2 fedd hvitløk
- 2 sjalottløk
- Evt. litt urter
- Salt + pepper
- Flytende margarin/olje til steking
Hjemmelaget guacamole
- 2 modne avokado
- 1 fedd hvitløk
- Saften av ½ lime
Tomat, salatblader, sylteagurker, ketchup og sennep etter smak.
Fremgangsmåte
Begynn med hamburgerbrødene:
- Bland tørrgjær ut i lunkent vann. Ha i salt og olje, og rør i mel til deigen blir passe fast.
- La deigen heve i ca. 30 minutter.
- Form passe store rundstykker, og press dem flate.
- La hamburgerbrødene etterheve i ca. 20 minutter.
- Pensle på litt vann, og dryss over litt sesamfrø.
Stekes ved ca. 200°C i ca. 10 minutter til brødene er gylne.
Når du setter brødene i ovnen, kan du begynne med hamburgerne:
- Rør sammen et egg, og bland i karbonadedeigen sammen med melet.
- Ha nedi finhakket hvitløk, sjalottløk og urter, og bland sammen med kjøttdeigen. Ha eventuelt i litt salt og pepper.
- Form passe store burgere, og stek i flytende margarin eller olje.
Mens hamburgerne steker lager du guacamole:
- Mos avokadoene
- Ha oppi presset hvitløk og limesaft.
Til slutt:
Ha på noen skiver tomater og gjerne et salatblad under hver burger. Legg eventuelt noen sylteagurker, litt ketchup og sennep på hamburgeren.
Servér gjerne en stor salat ved siden av hamburgerne.
Næringsinnhold pr. hamburger (stor) med hamburgerbrød og guacamole:
Energi | 651 kcal |
Fett | 22,9 (31 E%) |
hvorav mettet fett | 6,1 g |
Karbohydrater | 50,0 (35 E%) |
hvorav sukkerarter | 2,6 g |
Fiber | 13,8 g (4 E%) |
Protein | 54,1 g (34 E%) |
Salt | 3,0 g |
(Energiprosenten, E%, viser fordelingen av energi fra fett, karbohydrater, fiber og protein i måltidet).