Hopp direkte til innhold
Tobakk og røyking
Sigarettsneiper
Foto: Shutterstock

Billigrøyken din kan inneholde arsenikk eller rotteavføring

I fjor beslagla tollvesenet nesten 10,4 millioner ulovlige sigaretter. Mange av dem var falske og kan ha inneholdt både rotteavføring og arsenikk. Norge flommer over av billige smuglersigaretter, og LHL advarer mot at de kan inneholde særdeles giftige stoffer.

– Vanlige sigaretter er farlige nok, og disse smuglersigarettene er langt farligere, sier generalsekretær Frode Jahren, og advarer på det sterkeste folk mot å røyke dette.

Stadig mer, og bedre gjemt

Det er på tollvesenets lager på Svinesund at mange av de beslaglagte smuglersigarettene havner. I 2020 ble det beslaglagt 1,5 millioner flere sigaeretter enn året før. Også beslagenes størrelse øker.

Avføring, sagflis og giftstoffer

– Ifølge rapporten er det funnet avføring fra rotter og kameler i smuglersigarettene, sier Frode Jahren, i tillegg inneholder de sagflis fra tobakksbiller.

Analysene viser også at de falske sigarettene oftere har et mye høyere innhold av tjære og nikotin, og at det også er funnet arsenikk, kadmium, benzen og formaldehyd.

Tips

Helsenorge.no: Lev!

Her finner du gratis og kunnskapsbaserte verktøy og råd hvis du vil endre en vane, eller bare trenger informasjon om hvilke små grep du selv kan gjøre for litt bedre helse.

Begynn der det passer for deg – ta ett skritt av gangen.

https://helsenorge.no/lev