Hopp direkte til innhold
Tobakk og røyking
Sigarett, knekke

Tips til deg som skal slutte å røyke

Over halvparten av de som røyker sier de vil slutte på sikt. Her får du noen tips på veien!

Bruk nikotinlegemidler til røykeslutt

Legemidler gjør det lettere å slutte å røyke. Du kan bruke nikotinlegemidler uten resept eller snakke med fastlegen om medisiner på resept. (Kilde: Helsedirektoratet)

 1. BESTEM DEG
  Bestem deg for en dato du skal slutte. Last gjerne ned Slutta-appen og legg inn sluttedatoen din. Appen starter nedtelling og sender deg meldinger med tips til forberedelser.
 2. FORTELL
  Fortell venner og familie at du skal slutte. Da blir beslutningen mer forpliktende. Du får også større forståelse fra andre hvis du er litt sur og grinete de første dagene.
 3. ABSTINENS
  Gruer du deg til nikotinabstinens? Bruk dagene i forkant til å snakke med fastlegen eller apoteket om nikotinlegemidler. Lytt gjerne til råd fra dem du kjenner som har sluttet. Bestem deg for om du vil trappe ned i forkant, eller røyke som vanlig fram til sluttedatoen din.
 4. VISUALISERING
  Idrettsutøvere bruker visualisering for å nå målene sine – gjør det du også! Tenk på situasjoner hvor du tidligere røykte. Se for deg den samme situasjonen, men at du ikke røyker og at du synes det er ok. Bildet du lager forteller deg at det går bra. Gjør dette så ofte du kan.
 5. FRISTELSER
  Tenk gjennom før du slutter hvilke fristelser som vil komme. I hvilke situasjoner vil det være vanskeligst å la være å ta en røyk? Se for deg disse situasjonene på forhånd, og bestem deg for én eller flere løsninger. Lag dine egne "hvis-så"-planer: Hvis jeg blir tilbudt røyk på fest, så skal jeg si nei takk, jeg røyker ikke. Hvis jeg får røyksug, så skal jeg drikke et glass kaldt vann.

  De første dagene er gjerne verst, så enkelte situasjoner og steder kan det være lurt å unngå helt akkurat da.
 6. BELØNNINGER
  Premiér deg selv for at du følger planen. Sett av pengene som du ellers bruker på røyk til å kjøpe noe du ønsker deg. Begynnelsen er ofte verst, så gi deg selv den første premien gjerne allerede etter ett døgn. Ikke vent for lenge med neste premie.
 7. FORDELER
  Aller sist: Skriv en liste over alle fordelene med å være røykfri, og dine grunner til å slutte. Oppbevar listen lett tilgjengelig slik at du kan ta den fram med jevne mellomrom.

Bare du... kan si ja til endringer.

Finn gode hverdagsråd eller prøve apper og verktøy som gjør det lettere å få det til.

https://helsenorge.no/baredu