Hopp direkte til innhold

Høyt kolesterol er et folkehelseproblem

Reseptregisterets statistikk viser at om lag 570 000 nordmenn (over 10 % av befolkningen) brukte kolesterolsenkende medisiner i 2017.

Høyt kolesterol kan ha arvelige årsaker, men i de fleste tilfeller har det en klar sammenheng med livsstilen. Mye mettet fett i kostholdet, lite mosjon, røyking og overvekt øker kolesterolet.

Det gode og det dårlige kolesterolet

Kolesterol er et livsnødvendig fettstoff som kroppen blant annet bruker som byggestein i cellevegger, i hormoner, i vitamin D og til å frakte fett i blodet. Alt kolesterol er likevel ikke bra. Kolesterol kan deles opp i det "dårlige" LDL-kolesterolet og det "gode" HDL-kolesterolet.

LDL-kolesterolet øker risikoen for hjertekrampe (angina) og hjerteinfarkt ved at kolesterolet avleirer seg på innsiden av åreveggen og fører til at årene blir trange (stenoser). HDL-kolesterolet på sin side beskytter mot åreforkalkning og tar med seg overskudd av fett fra blodårene til leveren, der fettet skilles ut.

Arv eller livsstil

Enkelte har arvelig disposisjon for høyt kolesterol (familiær hyperkolesterolemi), og har høye verdier alt som barn eller i ung voksen alder. I de fleste tilfeller har likevel høyt kolesterol en klar sammenheng med livsstilen. Mye mettet fett i kostholdet øker kolesterolet. Høyt alkoholforbruk øker nivået av et annet fettstoff som kalles triglyserider.

Det er derfor mye du selv kan gjøre hvis du har høyt kolesterol. Ved å spise sunt og ha gode mosjonsvaner kan du senke kolesterolnivået ditt og tendensen til avleiring av fett i blodkarene blir redusert.

Hvis du har forhøyet kolesterolnivå i blodet gir dette i seg selv ingen symptomer. Er du i tvil kan det derfor være lurt å ta en sjekk.