Hopp direkte til innhold
Jente jogger, sliten
Foto: Shutterstock

Tung pust – alvorlig faresignal

Hjertesvikt kan være akutt eller kronisk, og graderes fra lett til alvorlig. Et viktig faresignal er tung pust, selv ved lett grad av hjertesvikt.

Symptomer på hjertesvikt

At du har en lett grad av hjertesvikt vil si at hjertet ditt er så lite svekket at du ikke har problemer med å utføre vanlige aktiviteter. Dersom du må utføre aktiviteter hvor anstrengelsen blir større, vil du merke at du blir tung i pusten og raskt sliten.

Har du derimot en alvorlig grad av hjertesvikt skal det lite til før kroppen sier i fra. Det er ikke uvanlig å bli tung i pusten og sliten bare av å kle på seg eller utføre helt hverdagslige aktiviteter. Svimmelhet og vektøkning kan komme i tillegg. Noen hoster ofte og noen ganger kan man høre pipelyder. Noen utvikler til dels uttalte hevelser i bena. Ofte har disse menneskene også redusert appetitt.

Undersøkelser og diagnose

På bakgrunn av plagene kan man som regel mistenke hjertesvikt. Undersøkelsene som bekrefter eller avkrefter diagnosen, er EKG, Røntgen og ultralydundersøkelse av hjertet.

Behandling

Har du først fått hjertesvikt vil du måtte leve med sykdommen resten av livet. God behandling vil likevel bidra til å lindre symptomene, gjøre livskvaliteten din bedre.