Hopp direkte til innhold
Foto: Shutterstock

10 % av befolkningen utvikler magesår

Et magesår er et åpent sår i slimhinnen i magesekken eller tolvfingertarmen. Man antar at omtrent 10 % av befolkningen vil utvikle magesår i løpet av livet. Dette kan være svært plagsomt og gå utover livskvaliteten til den det gjelder.

Årsaker til magesår

De to vanligste årsakene til magesår er en bakterie som heter Helicobacter pylori, og overdrevent bruk av betennelsesdempende medisiner, alkohol og røyking (eller en kombinasjon av disse). Medisinene som kan gi magesår er ofte legemidler som brukes for å forebygge mot hjerte- og karsykdommer, og såkalte ikke-steroide anti-inflammatoriske midler (NSAIDs). Eksempler på dette er ibuprofen, diklofenak, naproksen og indometacin og selges dels reseptfritt under flere merkenavn.

Andre årsaker til magesår kan være:

  • For eksempel legemidler mot beinskjørhet
  • Crohns sykdom, en betennelsessykdom i tarmen
  • Magekreft

Symptomer på magesår

​​Magesår kan gi smerter, spesielt fra øvre del av magen mellom brystbenet og navlen.

  • Brennende og verre smerte på tom mage.
  • Spiselindring, det vil si at smertene blir mindre når du får i deg mat.
  • Sure oppstøt/Halsbrann.
  • Oppkast og kvalme.
  • Brystsmerter eller luft i magen.
  • Tidlig metthetsfølelse og nedsatt matlyst.

Hvis avføringen blir svart eller du kaster opp blod, bør du raskt oppsøke lege eller ringe 113. Dette kan skyldes en blødning fra magesekken eller tarmen.

Vi kan utrede for akutte og kroniske sykdommer i fordøyelsesorganene.

Bestill time i dag

Behandling av magesår

Ikke vent med å sjekke mageproblemene. Magesår kan resultere i alvorlige komplikasjoner som akutt blødning, og i verste fall føre til at det går hull på magesekken. Ettersom slike alvorlige komplikasjoner kan oppstå, er det viktig å ikke vente for lenge med en undersøkelse, også for å avdekke andre potensielle sykdommer.

Magesår kan avdekkes ved gastroskopi. For å være sikker på at det ikke er kreftforandringer som gir sårdannelse, vil det vanligvis bli tatt vevsprøve av sår som ligger i magesekken. Dersom man kan identifisere årsaken til magesåret og fjerne denne årsaken, vil de aller fleste magesår bli bedre etter kort tid. Det kan bli aktuelt med kontrollgastroskopi for å være sikker på at såret gror.

Ingen ventetid – ingen henvisning

I flere tilfeller vil en tidlig diagnose gi bedre utsikter for helbredelse. Hos LHL får du raskt time til koloskopi og/eller gastroskopi. Du trenger ikke henvisning.

Kontakt oss

Telefon: 33 61 61 60

Man–fre: 9–11 og 12.30–14

E-post: Kontaktskjema

Send inn kontaktskjema, så svarer vi deg så fort vi kan, i våre åpningstider.