Hopp direkte til innhold

Hvert år får ca. 600 personer ulcerøs kolitt

Ulcerøs kolitt er en kronisk betennelsestilstand i tykk- og endetarm. Vanlige symptomer er smerter og blodig diaré. Betennelsen finnes først og fremst i tarmens slimhinne hvor det danner seg sår. Hvert år får ca. 600 personer ulcerøs kolitt i Norge.

Årsak og symptomer

Ulcerøs kolitt kan ha både genetiske og miljømessige årsaker. Rundt 10 % av dem med ulcerøs kolitt har andre i familien med tilsvarende tarmsykdom. Som oftest får man sykdommen når man er i alderen 25–35, men mange får dette også i 50–60 års alder.

Vanlige plager ved ulcerøs kolitt

  • Oftest diare med blod og slim.
  • Grøtete avføring
  • Magesmerter
  • Feber
  • Vekttap
  • Utmattelse
  • Generell sykdomsfølelse

Omkring halvparten som er rammet av ulcerøs kolitt har milde plager. Ulcerøs kolitt kan hos ca. 25 % av de som er rammet også forårsake leddbetennelser, øyebetennelser, leversykdom, beinskjørhet, hudutslett, anemi (nedsatt blodprosent) og nyrestein.

Utredning og behandling

Diagnosering av ulcerøs kolitt stilles ved koloskopi. Ved en koloskopi undersøker man hvor aktiv og utbredt sykdommen er. 

Behandlingen avhenger av blant annet alvorlighetsgrad på sykdommen. Type behandling avhenger av hvilket område av endetarmen eller tykktarmen som er affisert og hvor kraftig betennelsen er.

Målet med behandlingen er å avbryte akutte anfall samt å forebygge tilbakefall. Dersom sykdommen bare er lokalisert i endetarmen, kan den noen ganger behandles av primærlegen. Sykdommen kan kreve sykehusinnleggelse, og i sjeldne tilfeller må man fjerne tykktarmen ved en operasjon. 

Vi kan utrede for akutte og kroniske sykdommer i fordøyelsesorganene.

Bestill time i dag

Kontakt oss

Telefon: 33 61 61 60

Man–fre: 9–11 og 12.30–14

E-post: Kontaktskjema

Send inn kontaktskjema, så svarer vi deg så fort vi kan, i våre åpningstider.