Hopp direkte til innhold

Mange lever med cøliaki uten å vite det

Cøliaki er en tynntarmsykdom som skyldes at man ikke tåler kornproteinet gluten, og som resulterer i at tarmtottene i tynntarmen blir ødelagt. Det er usikkert hvor hyppig cøliaki forekommer, men det antas at 1-3 % av den norske befolkningen har cøliaki. De fleste vet derimot ikke at de har sykdommen, og er udiagnostiserte.

Rammer fra 1-3 % av befolkingen

Cøliaki kan starte tidlig i barndommen, men ofte med vagere symptome. Mennesker som har cøliaki kan også bli blodfattige, og mineralforstyrrelser kan ofte resultere i muskelsmerter og kramper.

Mange har cøliaki i lett grad, mens andre utvikler ikke cøliaki før i voksen alder. Da kan det ofte gå lang tid før den riktige diagnosen blir stilt.

Cøliaki er en livslang sykdom, men en forbigående overfølsomhet for gluten kan skje hos enkelte spedbarn og småbarn. I slike situasjonen kan dietten normaliseres etter en stund.

Hvordan finne ut at man har cøliaki?

Blodprøver kan gi mistanke om cøliaki, og man kan også måle antistoffer mot glutenkomponenter i blodet. Vanligvis må man ta en vevsprøve av tynntarmslimhinnen for å stille diagnosen cøliaki uten tvil. Dette gjøres via et gastroskop.

Vi kan utrede for akutte og kroniske sykdommer i fordøyelsesorganene.

Bestill time i dag

Behandling av cøliaki

Behandling av cøliaki er i prinsippet enkel:

  • Man blir helt symptomfrie dersom all gluten fjernes fra kostholdet.
  • Tarmtottene vokser ut igjen, og tarmen fordøyer maten og suger næringsstoffene opp som normalt.

Det skal bare små mengder av gluten til for å gi symptomer, og dietten må derfor holdes strengt, og hele livet. Problemet er derfor ofte å holde en absolutt glutenfri diett. Dette er fordi gluten finnes i mange kornsorter. Det betyr at man ikke kan spise vanlig brød. Derimot finnes det gode alternativer som ris, mais, soya og bokhvete som ikke inneholder gluten.

Utredelse og behandling 

Vi tilbyr utredning med blodprøver og gastroskopi for deg som mistenker at du har cøliaki.

Ingen ventetid. Ingen henvisning nødvendig

Les mer om akutte og kroniske sykdommer i fordøyelsesorganene

Kontakt oss

Telefon: 33 61 61 60

Man–fre: 9–11 og 12.30–14

E-post: Kontaktskjema

Send inn kontaktskjema, så svarer vi deg så fort vi kan, i våre åpningstider.