Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Allergi mot egg

Eggallergi. Min sønn hadde en allergisk reaksjon da han var 11 måneder gammel. Han hadde da smakt på hjemmelaget is, maks en spiseskje totalt. Reaksjonen var halvsidig elveblest i ansikt og nakke 10 minutter etter inntak av mat og kraftig oppkast 10 minutter etter dette igjen. 10 minutter senere var elveblesten vekke. Han har smakt kokt egg og har fått varmebehandlet egg i mat uten reaksjon. (Han har også atopisk eksem, men har ikke merket oppbluss i forbindelse med varmebehandlet egg). Helsestasjonslegen mener at vi hjemme skal forsøke å gi rått egg igjen nå 3-4 måneder etter forrige forsøk for å se om han nå tåler det. Det er ikke tatt noen blodprøver eller tester for å påvise allergi. Etter å ha lest om eggallergi blir jeg bekymret for hvilken reaksjon han kan få denne gangen. Jeg har bestilt time hos fastlegen for å få råd, men ønsker å høre fra dere hva dere synes bør gjøres. Var hans reaksjon på egg alvorlig? Bør han testes med blodprøve? Prikketest?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 04. september 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Eggallergi er vanligst mens barna er små og mange utvikler toleranse rundt 2-3 års alder. Først mot egg i maten deretter mot rått egg.

Blodprøve og prikktest tas for å bekrefte eller avkrefte mistanke om allergi når man har en sykdomshistorie som eksempelvis din sønns. Det er ikke så vanlig å ta disse testene i fobindelse med gjenninnføring av det man reagerer på. Din sønn tåler egg i maten og har fått de ten stund. Dette tyder på at toleranseutviklingen er i gang. Neste skritt nå er rått egg.

Avhengig av om man forventer en alvorlig allergisk reaksjon eller ikke, gi en liten mengde egg hjemme. Med alvorlig reaksjon menes er reaksjon som krever behandling med adrenalin.

Dersom du er engstelig for å gi ham det hjemme kan du be om å få teste det ut med helsepersonell til stede, enten hos fastlegen eller på helsestasjonen der de har adrenalin.

Skal du gjøre det hjemme blir du enig med legen hvor mye du skal gi. En mulighet er å legge litt eggedosis eller rå eggehvite på leppa. Går det bra kan man trappe opp mengden gradvis fra dag til dag.

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Mageproblemer - kan det være allergi

Hei! Jeg har en hel haug av allergier, og veldig mye kryssreaksjoner. Jeg holder meg unna melkeprodukter fordi det har vært trodd at jeg kanskje ikke tåler melkeprotein. Etter allergiklinikken prøvde å vaksinere meg mot allergiene, har jeg slitt med magen. Og etter jeg tok gastroskopi viste det seg at jeg har en betennelse i tynntarmen, men jeg har ikke cøliaki. Kan det være et tegn på hveteallergi? Reagerer spesielt ved inntak av kornprodukter, men reagerte ikke på det når jeg var i New York.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 12. februar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Desverre er det ikke slik at allergivaksine mot pollen har effekt på kryssreaksjoner hos alle. Mange sliter som deg med mageproblemer pga kryssallergi. Her må du prøve deg frem og unngå det som gir de verste symptomene og erfare selv om du tåler kokt og hermetisert frukt og grønt.

Godt at cøliaki er utelukket. Melkeproteinallergi er oppstår sjeden hos voksne. Da er laktoseintoleranse, dvs reaksjon på melkesukker, mer vanlig og har en diett som ikke er så krevende som helt melkefri kost. Du kan prøve lalktodefri kost i noen uker og se om det reduserer plagene. På melk.no finner du en Laktosekalkulator som viser laktoseinnhold i alle norske meieriprodukter.

Irritabel tarm (IBS) er en tilstand som gir de symptomene du beskriver. Da er det visse karbohydrater som gir plager og man anbefaler da en lav FODMAP diett.

Om symptomene fortsetter så vær oppmerksom på at kroniske mageplager kan andre og mer alvorlige årsaker enn allergi og overfølsomhet. Selv om du har tatt gastroskopi bør du følges opp med flere undersøkeles av mage og tarm for å utelukke dette.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Ingen allergivaksinasjon på kanin eller marsvin

Vil allergivaksine virke mot kanin og marsvin (står kun katt og hund i vaksinebeskrivelsen)?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 06. februar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Dessverre kan man ikke få allergivaksinasjon på kanin eller marsvin i Norge. Reagerer du på en av disse dyrene, bør du holde deg unna dem.

Les om pelsdyrallergi her

 Vennlig hilsen Grethe

Lunge, Allergi

Barn med astma og allergi mot hund og katt og pelsdyr i hjemmet

Hei, Har prøvd å finne en informasjon om dyre allergier hos barn. Har funnet en del, men trenger likevel et råd som jeg håper dere kan hjelpe oss med. Vi har en datter på 5 år som er påvist astma og allergi for hund, hest og katt. Allergi symptomene er kløe på huden og i øyne, samt tette slimhinner, tung pust og tretthet. Barnet bor 70% hos meg og resten hos mor. Mor har anskaffet 4 katter (3 allergivennlig sibirsk og en vanlig). Det har også vært en hund (rase Dogo Canario) i huset i en periode, som nå er avlivet pga kreft sykdom. I perioden hunden levde befant den seg i den ene delen av stuen som er avskjermet med ca 1 meter høy vegg og er åpen ellers. Mor påstod at Barnet ikke reagerte på hunden, men medisinerte likevel barnet med astma medisin pga at barnet pustet dårlig på nettene og noen ganger på dagene, ifølge henne på grunn av vinterkulden. Barnet bruker veldig sjeldent astma medisin hos meg. Barnet kom også ofte syk tilbake, sjeldent feber, men tette slimhinner og tyngre pust enn vanlig, har også selv sagt at hun puster tungt, klør i øyene og blir rød på huden av hunden. Etter at hunden ble avlivet har helsen til barnet blitt bedre, men ikke helt bra. Sykdommer og forkjølelse forekommer fortsatt ofte men i mildere form enn før. Kattene er ikke avgrenset på noen måter og ferder i hele huset. For 4 uker siden har mor anskaffet en ny hund av samme rase (Dogo Canario) som skal bo i avgrenset delen av stuen på lik måte som før. Mor selv påstår at hunden er allergivennlig og at barnet reagerer "bare litt" på hunden. Barnet kom tilbake til meg flere ganger forkjølet og tett, samt har igjen blitt medisinert med astma medisin. Siste gang kom Barnet med de samme symptomene, men sterkere og har blitt syk rett etter. Hadde satt veldig stor pris på et råd rundt hva dere mener er riktig å gjøre i en slik situasjon? Og hvilke konsekvenser kan barnet få med tiden dersom det fortsetter å bo i et hus med dyr som barnet har allergi mot.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 06. september 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Først og fremt vil jeg avkrefte myten om at det finnes allergivennlige hunder og katter. Ingen pelsdyr er allergisikre. Det har vært skrevet mye om blant annet den hårløse hunden, men også den er er det mange som ikke tåler. Selv hårløse raser produserer flass, urin og spytt som inneholder de allergenene som gir allergi.
Her kan du lese mer om pelsdyrallergi
Symptomene/plagene du beskriver at barnet ditt får ved kontakt med hund og katt er typiske allergiske reaksjoner.
Den aller viktigste og mest effektive behandlingen mot pelsdyrallergi er å fjerne kjæledyret fra hjemmet og unngå kontakt med dyr som ikke tåles. Å ha et pelsdyr i et avgrenset område vil likevel spre allergener til resten av huset gjennom kontakt med menneskene som bor der. Fordi allergener frigis fra tekstiler og ligger igjen i sprekker på blant annet gulv, vil det være store mengder allergener i boligen flere uker etter at kjæledyret har flyttet ut.
Det er vanskelig å behandle en astma hvis allergenene ikke fjernes. Konsekvensene vil være at barnet får mer astmaplager enn det ellers ikke ville hatt og må ta mer medisiner for å holde sykdommen i sjakk enn hun ellers ville trengt. Om allergiene gir en kronisk irritasjon over mange år, kan man ikke utelukke at astmaen utvikler seg til en mer alvorlig lungesykdom.
Om dere foreldre ikke er enig i hvordan dette skal håndteres, bør dere begge bli med barnet til hennes fastlege/barnelege.
Neste steg kan være at dere vurderer dagens samværsordning.

Vennlig hilsen Grethe

 

Allergi

Allergiutredning

Er 2+ i utslag på parfyme og perubalsam på basistest mye? Hvorfor står ikke måleenhetene på skjemaet og hvorfor sa ikke legen noe om det? Det er jo stor forskjell om 3+ er maks eller om 19 + er det. Hvorfor må jeg gå og klø og smøre meg og vente nesten 1/2 år for å bli testet, og så tester de meg for nikkel og parfyme og mye annet jeg ikke utsetter meg for, og ikke dyr som jeg jobber med hver dag? Nå må jeg vel vente 1/2 år til...dette går ut over livskvaliteten...må jeg bytte jobb?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 27. februar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Du har rett i at legen som tar testene skal tolke dem i samarbeid med deg. Hvilke symptomer du har og hva du reagerer på bør også diskuteres før ev tester tas så du får svar på det som er viktigst for deg først. Neste gand du er til legen tar du opp hvordan resultatet av prøvene skal tolkes. Det er ikke noen fastit på hva som er høyt og lavt fordi det må ses i sammenheng med alvorighetsgrad på symptomene og derfor må gjøres av behandlende lege.

Om du må omskolere deg grunnet allergi må vurderes når du er ferdig utredet.

Lykke til, hilsen Helle  

Allergi

Alvorlig fiskeallergi

Hei Har hatt matallergi siden jeg var 1,5 år. Reagerer EKSTREMT på fisk. Dette er noe som jeg sliter veldig med,slutter og puste/besvimer ved for mye lukt/damp. Det er veldig slitsomt/tungt å leve med dette,den energien jeg har, bruker jeg på jobb.Har 2 små barn hjemme. Tørr ikke være med på noe da jeg er redd for å bli syk. Det er fiskedisker,tørrfisk til salgs i poser,tørrfisk til tørk ute. osv. Det er nok.Hvordan leve med dette i jobb og fritid? Jeg sliter med å holde meg oppegående i hverdagen.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 26. februar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Alvorlig fiskeallergi der du også reagerer på damp er helt sikkert en utfordring. Fiskeproteinene frigøres ved kokinig og kan være i lusta rundt fisken. I en fiskedisk er det stort sett rå fisk, så med mindre du får symptomer burde det gå bra.

Du bør be om henvisning til et kompetansesenter innen allergi (RAAO), det er ett i hver helseregion. Der kan du få hjelp til å finne ditt toleransenivå og gode råd om hvordan du kan tilrettelegge for å unngå å bli utsatt for fiskeproteiner. 

Spesialisthelsetjenesten, fastlege/allmennpraktiserende lege, privatpraktiserende spesialister og annet helsepersonell som har rett til å henvise til spesialisthelsetjenesten, kan henvise denne pasientgruppen til tverrfaglig (spesialisert) utredning i regi av RAAO.

Helse Nord Helse Midt-Norge Helse Vest Helse Sør-Øst

Bruk av vanlig allergimedisin som inneholder antihistaminer kan dempe symptomer og tegn på mild allergisk reaksjon. Medisinen vil imidlertid ikke være nok for å slå tilbake en kraftig allergisk reaksjon (anafylaksi).

Hvis du får et allergisk sjokk (anafylaktisk sjokk) krever det rask behandling.

Ved alvorlig allergi vil lege vurdere behov for at man har egen adrenalinsprøyte som du kan sette på seg selv (EpiPen  /Jext) .

Har du har fått resept på adrenalinsprøyte er det viktig at du får opplæring i hvordan den skal brukes og at du sørger for alltid å ha den tilgengelig.

Du kan også ringe vår rådgivnignstelefon på 67 023 023 og spørre etter meg så kan vi snakke om hvordan du skal gå frem.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Allergisk reaksjon på hundevalp

Vi skal få en Bichon Frise valp om to uker. Da vi møtte hundene for første gang reagerte min mann allergisk. Han har ikke reagert på hund tidligere, men katt. Stua vi besøkte hadde 5 voksne og 7 valper. Det var en ekstrem eksponering for alle mulige allergener. I tillegg var det dårlig rengjort med mye støv i lufta, mange skinnfeller og tepper som hundene brukte. Spørsmålet er om han kan tåle én hund i et hjem som renholdes grundig og der hunden børstes daglig. At toleransegrensa ikke overstiges

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 04. mars 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det var, som du skriver, høy eksponering for allergener i dette hjemmet. Uansett er det ikke mulig å svare på hvordan din mann vil komme til å reagere hjemme hos dere. Kan det være en ide at dere "låner" valpen i en periode for å se hvordan det går?

Vennlig hilsen Grethe

Allergi

Astma og hveteallergi

Hei, jenta vår(6 år)har kraftig pollenallergi og reagerer med slim og tett halsen.Etter sesongen var over ble hun ikke bedre og har jeg mistenkte annen allergi. Vi har oppsøkt hjelp hos forskjellige spesialister men de har bare gitt hun mer astmamedisiner uten forbedring. I januar tok hun blodprøver hvor hun fikk påvist allergi mot hvete,nøtter.Vi prøvde oss frem med glutenfri diett hvor hun etter få dager viser stor forbedring.I dag fikk hun pasta i bhg og ble tett etter få timer. Hva gjør vi nå?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 14. februar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Ved pollenallergi kan man kryssreagere på nøtter og hvete. Da er det vanligvis hvete som gress som gir utslag, dvs at pollen/støv fra hvete kan gi symtomer, men at man vanligvis tåler å spise hvete.

Hveteallergi kan også gi symptomer. Vanligvis sjekker man for cøliaki før man fjerner glutenholdige produkter fra kosten. For at cølikitest skal gi riktig utslag må den tas mens man spiser gluten. Dersom cøliaki utelukkes kan hvete fjernes fra kosten til hun er symptomfri. I samråd med behandlende lege vurderes om hvete skal forsøkes igjen for å se om symptomene kommer tilbake. Dette for å være sikker på om det er nødvendig med hvetefri kost.

Det er grunnleggende å få kontroll på astmaen. God og riktig medisinering, opplæring i medisinteknikk og utøsende faktorer er en del av behandlingen.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Kvalm av hvit saus

Hei. Jeg er en jente på 14 år. For noen dager siden lagde vi hvit saus på skolen. Etter jeg spiste sausen ble jeg veldig kvalm. Det føltes ut som om jeg skulle kaste opp i flere timer etter. I dag lagde jeg hvit saus igjen og ble like kvalm og det føles ut som om jeg skal kaste opp. Kan det ha noe med hvetemelet som er i sausen? Kan det være at jeg ikke tåler hvetemel? Jeg spiser andre meltyper hver dag så jeg tror ikke det er cøliaki. Jeg merker heller ingeting av de andre meltypene.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 14. februar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Det er lite trolig at det er hvetemel eller melk som gir utslag ettersom dette er matvarer du bruke i mange andre sammenhenger. Du spiser andre melsorter og da er det ikke cøliaki eller glutenintoleranse.

Tenk over om det var ingredienser i sausene du ikke bruker til vanlig, eks muskatnøtt eller muskatblomme, karri eller annet krydder. Dersom det er karri så kan det  inneholde noe som heter Bukkehornskløver som er fremstillt av en belgfrukt som kan kryssreagere med bla peanøtter.

Saus er vanligvis kraftig og inneholde smør/fett. Noen syns det kan virke kvalmende uten at det er allergi.

Dersom dette gjentar seg flere ganger kan du ta det opp med legen din for nærmer utredning.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Pelsdyrallergi

Hei. Jeg har en skogkatt som jeg reagerer på. Når jeg har vært bortreist i 8 dager og kommer hjem reagerer jeg med influensasymtomer. Blir allergien forsterket når man kommer hjem igjen? Har merket dette flere ganger.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 27. mars 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er ikke uvanlig at allergien kan forsterkes etter man har vært borte fra dyret i en periode.

Vennlig hilsen Grethe

 

Allergi

Reaksjon på sterk mat

Hei. Jeg har astma og mye allergi. Men av og til får jeg en reaksjon jeg er usikker på om er allergi. Hvis jeg har spist sterk mat med mye krydder kan jeg bli veldig varm og litt rød i ansiktet. Kan det være allergi eller kan det være noe annet som gjør det?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 27. mars 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Det er mulig å reagerer med overfølsomhet på visse krydder, eks paprika og chilli. For å finne ut om et er enkelte urter eller krydder som forårsaker plagene må du spise ingrediensene hver for seg og se om noe gjir mer utslag enn andre.

Er man generelt overfølsom vil ofte sterkt krydret mat kunne gi de symptomene du beskrever. Om du syns dette er til å lev med er det ingen grunn til å kutte ut maten.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Allergisk reaksjon på restaurant

Hei, I helgen var jeg på resturant og fikk servert nøtter i maten til tross for at jeg har nøtteallergi og på forhånd ga tydelig beskjed om dette. Jeg ble hentet i ambulanse og kjørt til legevakten. Heldigvis gikk det bra denne gangen, men finnes det noe måte å melde dette inn? Jeg vil ikke at andre skal oppleve det samme

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 12. mars 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det hørtes ikke greit ut og var sikkert en skremmende opplevelse både for deg og de du var der sammen med.

Veldig fint at du vil bidra til at andre ikke opplever det samme. Varsling av denne type saker, og alt annet som går på mattrygghet, varsles Mattilsynet. Det gjør du ved å varsle gjennem deres hjemmeside. Det er veldig enkelt; øverst står det "Varsle Mattilsynet" der skriver du kort hva som hendte og navnet å stedet.. Viktig at du gjør det skriftlig for da må de følge opp og utføre tilsyn på stedet.

Takk for at du varsler og bidrar til enbedre hverdag for andre med allergi

Hilsen Helle

Allergi

Hvetallergi

Er det mulig å teste, ved blodprøve el.annet om man har hveteallergi mot annet enn gluten?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. mars 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

Hvete inneholder flere ulike proteiner, gluten er det mest kjente. Det finns tester som kan skille komponentene i matvarer, en såkalt komponentanalyse eller rekombinante allergner

 .

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Alternativer til kortisonsprøyte ved allergi

Allergikere og astmatikere mister ofte lukt og smak. Har benyttet kenacort med super effekt, men det er jo ikke å anbefale grunnet bivirkninger? Hvor mange slike sprøyter kan man ta uten ubehagelige bivirkninger på sikt? Andre anbefalinger? Vaksine? Piller?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 23. august 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Det er spesielt ved lokal betennelse og hevelse i slimhinnen i nesen som gir redusert luktesans og smakssans. Årsaken kan blant annet være forkjølelse og allergi. Er du plaget med tett nese grunnet allergi bør du bruke nesespray.
Det finnes ulike typer nesespray som virker på kløe, nysing, renning og tetthet samt kløende og rennende øyne. Siden disse inneholder kortison, bør du starte opp minst en uke for du forventer allergiplager. Det finnes også nesespray som er en kombinasjon av kortison og antihistamine som mange har effekt av. Hvis du er veldig tett i nesen, kan du også forsøke slimhinneavsvellende nesespray som brukes ved forkjølelse før du tar nesespray for allergien. Husk at denne type nesespray ikke skal brukes med enn ti dager i strekk.
Kortisonsprøyte kan virke som en lettvint behandling, men i enkelte tilfeller fører sprøyten til komplikasjoner på selve stikkstedet, vevet dør og det oppstår et lite søkk i huden. Ved bruk over lang tid kan binyrebarken, hvor kroppens eget kortison(kortisol)produseres, bli påvirket. Derfor brukes kortisonsprøyter bare ved alvorlige plager. Tabletter er å foretrekke fordi de er lettere å styre enn sprøytene. Hvor mange sprøyter man kan ta uten få bivirkninger, vil være veldig individuelt.

Hvis du ikke har god nok effekt av den tradisjonelle allergibehandlingen(antihistaminer, øyendråper og nesespray)kan du være kandidat til allergivaksinasjon

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 Allergi

Allergener i munnen

Hei! Kjæresten min er hyperallergisk mot skalldyr, og jeg lurer på hvor lang tid etter man har spist skalldyr, at «sporene» er borte fra munnen? Greit og vite med tanke på hvis jeg skulle spist reker, og er såklart redd for en allergisk reaksjon hos henne selv om jeg både skyller og pusser tennene og munnen ekstra godt om kvelden hvis skalldyr har blitt inntatt Takker for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. august 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for et godt spørsmål.

Jeg har sjekket litt men kan ikke finne et godt og sikkert svar på dette.

Allergener "vaskes" vekk med mat, vann og tannpuss, men hvor lenge allergener overlever i og rundt munnen er vanskelig å si. Men jeg vil tro at de fleste allergener er borte i løpet av noen timer.

Finner jeg et godt svar skal jeg lage en liten facebooksak på LHL Astma og allergi sine sider.

Lykke til

Hilsen Helle

Allergi

Hveteallergi og spelt

Er allergisk mot hvetemel, kan jeg spise speltmel/speltbrød?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 31. mars 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Spelt er en type hvete, også kalt urhvete. Det inneholder de samme proteinen som moderne hvete. Det innebærer at når du har hveteallergi kan du ikke spise spelt.

Hilsen Helle

Allergi

Rennende øyne

Jeg tilbringer mye tid utendørs året rundt. Den siste uken har øynene og nesen begynt å renne så mye når jeg er ute at jeg får spørsmål om hvorfor jeg gråter. I følge pollenvarslingen er det kun svak spredning av or her jeg bor, noe jeg ikke har vært allergisk mot før. Er det mulig at det er noe annet som forårsaker dette f.eks. mugg eller støv? Er det sannsynlig at jeg har utviklet en ny allergi? Eller kan det være noe helt annet?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 10. april 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei

Det er godt mulig du reagerer på hassel, or eller selje som blomstrer nå. Dersom allergi-øyedråper og/eller allergitabletter hjelper er det en indikasjon på at det er allergi. Anbefaler at du prøver det.

Solbriller vil også beskytte øynene dine noe slik at du ikke får pollen og støv på øynene.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Mageproblemer

Jeg opplever luft+smerter, intens rumling og forstoppelse, sjeldne ganger uforklarlig diaré. Ofte virker det som maten blir liggende ufordøyd i magen og skaper luft og kvalme. I det siste har jeg også hatt pusteplager og fått diagnosen astma. Når jeg utelukker gluten fra maten, virker det som om magen blir bra. Fått negativt på hveteprotein-blodtest og cøliaki-gentest, og alle avføringsprøver er OK. Spiser frukt og andre karbohydrater uten problemer - så kan vel ikke ha IBS? Hva anbefaler dere?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 12. april 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er en del matvarer som gir mageprobler som luft og forstoppelse uten at det er allergi eller IBS. Fiberrik og grov mat, løk, kål osv. For å finne ut av det kan du skrive kostdagbok, dvs at du skriver opp det du spiser og hvilke plager du ev får.

Ettersom du blir bedre på glutenfri diett kan det være intolerasne mot hvete, noe som ikke slår ut på tester.

Husk også at mageproblemer i voksen alder kan ha andre årsaker som må utelukkes om plagene vedvarer. Tenker da først og fremst på polypper og canser i tarmen. Dersom du ikke tror det er maten er det viktig å få undersøkt slike muligheter også.

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Allergi overfor rå fisk etter svangerskap

Hei Mitt innlegg omhandler allergi mot (rå) fisk (og atopisk eksem). Jeg har to ganger på rad (med 2 mnd. mellomrom) fått oppkast og diare etter å ha spist sushi. Det har vart 4-5 timer. Min samboer spiste akkurat den samme maten begge gangene og ble ikke dårlig. Sushien er fra et anerkjent sted i Oslo som vi har spist fra flere ganger tidligere. Jeg lurer på om jeg kan ha blitt allergisk mot rå fisk eller lignende. Jeg har ikke blitt dårlig når jeg har spist kokt fisk, ei heller skalldyr (kreps) etter dette. En opplysning er at begge disse tilfellene har skjedd etter graviditet (nylig mor). Mitt spørsmål er om man kan utvikle allergi for rå fisk, eller for f.eks kamskjell eller en annen spesiell fisketype? I så fall, hvordan bør jeg gå frem for å finne ut hva jeg har blitt allergisk mot? (Det kan jo også være sjøgresset man får med sushien eller lignende). Kan man fastlå dette hos fastlege? Jeg kan i teorien ha fått omgangssyke eller ha blitt matforgiftet begge gangene, men dette virker noe usannsynlig da min samboer spiste det samme og jeg ikke normalt sett får omgangssyke (jobber ikke i barnehage, og har ikke barn i barnehage). Jeg ønsker ikke å spise sushi igjen i tilfelle det skjer en tredje gang. Har dere hørt om lignende tilfeller? Til orientering har jeg atopisk eksem (ikke hardt rammet). Jeg har en gang tidligere slått ut (veldig svakt) på allergi på hvit fisk og eggehvite, men da jeg ble testet igjen på et senere tidspunkt slo jeg ikke ut på dette. Har heller aldri merket noe til at jeg skal ha reagert på dette. Har dere noen tips til hvordan jeg kan finne ut om jeg har blitt allergisk for en spesiell ting? Etter å ha vært allergitestet flere ganger hos fastlege, ref min kommentar ovenfor, virker svarene fra dette noe varierende. Tusen takk på forhånd.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. juni 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet og grundig forklaring.

Jeg er enig med deg i at det er lite sansynlig at du er blitt matforgiftet.

Du kan ha allergi overfor visse typer fisk og tåle andre typer. En annen teori er at det er kamskjell, som er et bløtdyr, eller scampi som er skalldyr. De er ikke i familie med fisk. Proteinene fra disse endrer seg ikke ved oppvarming så om det er rått eller kokt skulle ikke spille så stor rolle.

Matallergi kan endre seg i forbindelse med svangerskap, og jeg har hørt flere som har tålt  skalldyr, bløtdyr og fisk før graviditet og begynt å reager etter svangerskapet. Så det er en mulighet.

Du kan testes for allergi mot fisk gjennom blodprøve og/eller prikktest. Vanlingvis er det torsk man tester for. Du må forklare legen at du mistenker kun visse typer fisk og høre om de kan sende inn speseilet for det enkelte fiskeslag. Mulig du må til spesialist for å få gjort det.

Du kan fortsette å spise den fisken du tåler og prøve å finne ut om det er skalldyr, bløtdyr eller fisk fra suschi du reagerte på.

Lykke til, hilsen Helle

 

 

Allergi

Urtkaria uten allergi

Er plaget med utslett/elveblest,og hudlegen mener jeg skal prøve 2 tabl pr dag med Aerius,allergitabletter. Er det trygt med så stor dose hver dag? Er mest plaget med sviendes/prikkendes utslett i ansikt,hals og litt på armer. Venter på blodprøvesvar. Har tatt blodprøve m tanke på allergi,negativ.Har hatt dette i 6mnd. Er blitt svært engstelig for å få det i munn og svelg, angioødem. Bør jeg bekymre meg for det etter alle desse mnd.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 26. februar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Doseringen med 2 tabletter Aerius daglig er over den doseringen som er angitt som vanlig dagsdose fra produsenten. Likevel er det ikke helt uvanlig at denne doseringen brukes i en del tilfeller, men da vanligvis over kortere tidsrom. Når det gjelder elveblest vil dette ofte forsvinne i løpet av 1-2 år, uavhengig av behandlingen som er mot kløeplagene. Noen ganger er det imidlertid enkelte medisiner som kan være årsaken til utslettet. Det kan skje selv om man ikke er allergisk.

Det er neppe særlig grunn til å bekymre seg for at dette skal utvikle seg til affeksjon av munn og svelg, selv om elveblest og angioødem enkelte ganger kan opptre samtidig. Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

 

Allergi

Gutt på 6 mnd regerer på hunden til besteforeldrene

Hei!
Min sønn er 6 mnd, vi fikk katt og han ble veldig tett i nesen og fikk eksem i ansiktet. Etter 14 dager ga vi katten tilbake til oppdretter og han ble helt fin både i huden og nesen etter kort tid. Jeg vasket alt av tekstiler og skrubbet huset. Vi bor i et nytt bygg. Men mine svigerforeldre har en hund og de ser vi ukentlig og hver gang vi er der er sønnen min tett og eksemet kommer tilbake. Dagen etter er han fin igjen. Går det greit at de sees en gang i uken? Eller er det dumt?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 20. februar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Dette er ingen lett problemstilling! Ta en prat med besteforeldrene til gutten om at han blir syk av kontakt med hunden når dere er på besøk. Det er proteinene(allergener)i hår og flass fra hud/pels, urin og sikkel fra hunden som gjør at sønnen deres reagerer. Der hvor hunden har vært, vil det i større eller mindre mengder være allergener som skaper reaksjoner. Først kan dere prøve med at besteforeldrene vasker og støvsuger ekstra godt til dere kommer og holder hunden i et annet rom/utendørs etter vasken og til dere har vært der. De må også ta på rene klær uten allergener fra hunden. Om dette ikke hjelper, bør dere finne en annen løsning på hvor dere skal treffes.

Les om pelsdyrallergi her.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

Allergi

Allergimedisin og kryssallergi

Jeg er allerergisk mot pollen, pelsdyr og en del frukt og bær bla epler. Jeg bruker allergimedisinen Zyrtec fra mars til oktober og i den perioden spiser jeg en del frukt og det går bra. Lurer på om det er greit å gjøre det eller om jeg bør holde meg unna? For et par år siden reagerte jeg kraftig på torsk. ( Slo ikke ut på test hos lege på torsk.) Da gikk jeg ikke på allergitabletter. Har etter det blitt redd for å spise all hvit fisk. Kan jeg prøve å spise torsk ol mens jeg går på allergimedisiner? Eller det dumt....?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. september 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Du har reagert kraftig en gang, trolig på torsk. Ettersom det ikke søår ut på allergtester bør du i samråd med lege vurder om du dkal prøve å spise en liten mengde kokt torsk igejn. Avhengig av hvilke reaksjon som ev kan forventes kan du spise en liten bit torsk hos lege der de har medisiner i tilfelle du blir veldig dårlig.

Selv om du har allergi mot torsk kan det hende du tåler andre typer fisk, eks rød fisk og andre hvite fiskeslag. Diskuter med din lege om du skal ta spesfikk IgE på andre fiskeslag eller om du skal forsøke å spise det, ente under tilsyn hos lege eller hjemme.

Allergitabletter demper lette symptomer men er ikke tilstrekkelig om du får en alvorlig reaksjon. Da er det adrenalin i sprøyte du skal ha.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Allergi for hund / kronisk utmattelse

Jeg er en dame på 44 som utviklet allergi da jeg var 10 år. I tenårene var jeg veldig plaget med eksem, og hadde typiske plager som rennende øyne, tett nese ved pollen, endel mat og ved dyrekontakt (pelsdyr). I voksen alder ble jeg bedre av eksemet, men har måttet passe meg for dyr og pollen. Jeg fikk i 2011 en samboer som hadde hund. Fikk litt reaksjoner i starten med elveblest og kløe, men etterhvert ble dette bedre. Jeg utviklet i midlertid en kronisk utmattelse fom. 2011 og utover. Jeg trodde dette var pga. store belastninger og stress, men har begynt å tenke på om dette kan ha sin årsak i hunden. Vi var fom. august 2015 til juli 2016 uten hund. Jeg har vært bedre med utmattelsen, men ikke helt bra. Men pilen har gått oppover. Så fikk vi nå i sommer en ny hund. Jeg kjente på nytt litt elveblest, tungpusthet, følelse av å få influensa i perioder, spes når hunden er inne. Går litt i bølgedaler, men noe reaksjon har jeg. Jeg kan ikke ta i hunden. Da begynner det å klø rundt øynene. Det jeg lurer mest på, er: Min utmattelse er blitt værre etter at hunden kom i hus igjen. Tror du at min allergi påvirker kronisk utmattelse?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 05. september 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

 

Hei

 

Takk for henvendelsen. 

Ved diagnosen kronisk utmattelsessyndrom utreder gjerne legene ulike årsaker til symptomene og da bør allergien og hundeholdet være berørt. Din behandlende lege er derfor  den som best kan svare på spørsmålet om din allergi påvirker din kroniske utmattelse.

Siden du har tydelige og plagsomme reaksjoner på den hunden dere har,og du i tillegg er blitt verre av din utmattelse, så bør du og din samboer vurdere om hunden skal bo hos dere.

Du kan lese mer om dyrehårsallergi og tiltak www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/ 

 

Vennlig hilsen Rose

 

 

 

 

 

 

Lunge, Allergi

Astma og allergi med reaksjon på hund

Eg har vore plaga med allergi og astma no i sommar og reagerer på hundar,då vert augene mine opphovna og vert tett av astma.Bør eg halda meg unna hundar og hestar då?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du reagerer på hund med økte astma- og andre allergiplager, er det lurest å unngå kontakt med dyr som du reagerer på.

Allergi

Allergimedisin

Hei Jeg er 47 år og fikk pollen allergi for 2år siden. Opplever at telfast også hjelper på seborre utslett i ansiktet. Kan jeg ta telfast hele året, er det noe negativ ved det?Tar bare en halv tablett, men det hjelper helt klart. Vh Kathrine

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 07. november 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Allergitabletter kan man bruke gjennom hele året. Du kan lese om bivirkninger på Telfast ved å søke her: www.felleskatalogen.no

Hvis du på grunn av allergi må bruke allergitablettene sammenhengende i over tre måneder i året kan legen skrive dette ut på blå resept. Allergien må være diagnostisert ved objektive allergitester eller ved hjelp av sykdomshistorie og kliniske funn. Anbefaler derfor at du tar en prat med din lege for å gjennomgå dette.

Les mer www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/medisiner-mot-allergi/

Vennlig hilsen

Rose