Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Fysisk aktivitet

Astma og trening

Hei! Jeg har vært syk med kronisk bihulebetennelse, virus og forverring av astma siden november. Fortsatt plaget. Var sengeliggende i 4 uker og mistet mye muskelmasse. Jeg har etter jul gått turer på 30 min hver dag,men har ikke kommet i gang med trening. Tøyer imidlertid litt etter gåturen, spesielt brystmuskulatur. Har du noen spesiell trening å anbefale som kan hjelpe på astmaen pg evt tette bihuler? Holder det å trene med egen kroppsvekt hjemme? Kan trening av bryst/mage etc. hjelpe på tung pust? 38 år

Les svaret

Vår ekspert, Ona Eirin Ulimoen Eklund, Fysioterapeut svarer

Besvart 24. april 2019
Ona Eirin Ulimoen Eklund, Fysioterapeut

Hei.

Det er normalt at man kan miste muskelmasse etter en tid med sykdom og hvis man blir sengeliggende i en lengre periode. Det er viktig under en periode med forverrelse av astmaen at man forsøker å opprettholde lettere aktivitet som rolige gåturer eller lettere styrketrening for å redusere tap av muskelmasse (spesielt i bena), man vil da også komme lettere tilbake etter en periode med sykdom.

Når man er bedre av en forverrelse vil jeg anbefale tyngre styrketrening og utholdenhetstrening etter intervallprinsippet tilpasset en intensitet på 70 – 80 % av din maks. Ved astma er det viktig med en lang og rolig oppvarming på 15-20 minutter før aktiviteter med høyere intensitet. Et eksempel på en intervalløkt kan være en gåtur utendørs/ på tredemølle hvor man starter på flatmark med rolig gange i 15-20 minutter, en hoveddel med intervaller på 4 x 4 minutter med raskere tempo i motbakke for å få opp pulsen og oppleve økt anstrengelse i pusten, og pauser mellom intervallene på 2 minutter med aktiv hvile hvor man går rolig/ stopper helt.

På styrketrening kan jeg anbefale tyngre styrketrening altså med ytre belastning (for eksempel på apparater), øvelser for alle store muskelgrupper i kroppen og at man gjentar hver øvelse 3 sett x 6-12 repetisjoner. Styrketrening med ytre belastning/ få repetisjoner, og ikke kun egen kroppsvekt, vil være mer effektivt for å øke maksimal styrke og muskelmasse. Men all aktivitet er bedre enn ingen aktivitet!

Treningen jeg har beskrevet over vil kunne bidra til økt utholdenhet og styrke som kan redusere anstrengelse i pust i aktivitet og opplevelsen av tung pust.

Men det er også viktig å benytte hurtigvirkende inhalasjonsmedisiner i forkant av aktivitet, minimum 15 minutter før oppstart av aktivitet. Hvis du fortsatt ikke føler optimal effekt av astmamedisinene dine og opplever svært tung pust/astmasymptomer med tetthet og piping i aktivitet, vil jeg anbefale deg å kontakte fastlegen din for en vurdering av medisinene dine.

For veiledning av trening og for å få et individuelt tilpasset treningsprogram vil jeg anbefale deg å kontakte en lokal fysioterapeut som har kunnskap om astma og trening.

Hvis du har behov for en grundigere utredning og oppfølging tilbyr LHL-sykehuset Gardermoen utredning - /rehabiliteringsopphold: Lungerehabilitering

Lunge

Oksygen ved kols

Hei. Mor har døgnkontinuerlig O2 tilførsel pga kols. Hvor bør hun ligge i O2metning?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 18. april 2019
LHL

Hei,

Vanligvis tilstreber man å gi oksygenmengder som holder O2-metningen (målt med pulsoxymeter) over 90%.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Astma og kosthold

Hei! Vår sønn på 10 mnd har atopisk eksem, og viser nå astma symptomer (etter gjentatte forkjølelser). Fått inhalajonsmedisin. Han er disponert for allergi, siden vi og søsteren er allergiske (søster: fisk). Vi har lest at det å kutte melk og gluten kan hjelpe på astma? Stemmer det? Ammer fortsatt. På forhånd takk

Les svaret

LHL svarer

Besvart 18. april 2019
LHL

Hei,

Det er ikke enkelt å si hva som vil kunne virke inn på astma i denne situasjonen. Det sikreste er å gi inhalsjonsmedisin mot astma slik han tydeligvis allerede får. Øvrige tiltak er høyst usikkert fordi det vil være svært individuelt hva som kan virke. Det er heller ikke sikkert at dette vil kunne ha effekt på tilstanden. Astma er ofte forbundet med allergi, men slett ikke alltid. Hvis dere vil prøve å gjøre endringer i kostholdet bør dette gjøres i samråd med barnelege med kunnskap om allergi og astma. Endringer medfører ofte omfattende inngrep i hverdagen, og dette bør derfor være grundig vurdert på forhånd.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Allergi

Mageproblemer

Jeg opplever luft+smerter, intens rumling og forstoppelse, sjeldne ganger uforklarlig diaré. Ofte virker det som maten blir liggende ufordøyd i magen og skaper luft og kvalme. I det siste har jeg også hatt pusteplager og fått diagnosen astma. Når jeg utelukker gluten fra maten, virker det som om magen blir bra. Fått negativt på hveteprotein-blodtest og cøliaki-gentest, og alle avføringsprøver er OK. Spiser frukt og andre karbohydrater uten problemer - så kan vel ikke ha IBS? Hva anbefaler dere?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 12. april 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er en del matvarer som gir mageprobler som luft og forstoppelse uten at det er allergi eller IBS. Fiberrik og grov mat, løk, kål osv. For å finne ut av det kan du skrive kostdagbok, dvs at du skriver opp det du spiser og hvilke plager du ev får.

Ettersom du blir bedre på glutenfri diett kan det være intolerasne mot hvete, noe som ikke slår ut på tester.

Husk også at mageproblemer i voksen alder kan ha andre årsaker som må utelukkes om plagene vedvarer. Tenker da først og fremst på polypper og canser i tarmen. Dersom du ikke tror det er maten er det viktig å få undersøkt slike muligheter også.

Lykke til, hilsen Helle

 

Migrene med aura og risiko for hjerneslag

Når man som 70 åring begynner å få (smertefri) migrene med aura med opp til 10 anfall på 20 min per måned - øker det risikoen for hjerneslag? Er blodtrykk også noe som spiller inn her?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 11. april 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for spørsmålet!

Det er en viss økt risiko for å få hjerneslag når man har migrene med aura, men risikoen for å få hjerneslag på grunn av forhøyet blodtrykk er betydelig større. Mer enn halvparten (57%)som får hjerneslag har høyt blodtrykk. I en metaanalyse angis risikoen for å få hjerneslag på grunn av migrene med aura som beskjeden, 19 av 100 000 personer anslås å kunne få hjerneslag på grunn av migrene med aura.

Har du forhøyet blodtrykk bør dette behandles først og fremst. Ellers bør en nyoppstått migrene med aura (uten hodesmerter) som du aldri har hatt før, eller ellers nyoppstått hodepine vurderes for utredning, så dette bør du diskutere med fastlegen din.

Lykke til!
mvh
Marita, LHL

Allergi

Glutenfritt

Inneholder glutenfri mat hvetemel?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 11. april 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Glutenfri mat inneholder ikke hvetemel. Enkelte glutenfrie produkter inneholder hvetestivelse men det er uten gluten og tåles av de med cøliaki og de aller fleste med hveteallergi

 

Hilsen Helle

Allergi

Rennende øyne

Jeg tilbringer mye tid utendørs året rundt. Den siste uken har øynene og nesen begynt å renne så mye når jeg er ute at jeg får spørsmål om hvorfor jeg gråter. I følge pollenvarslingen er det kun svak spredning av or her jeg bor, noe jeg ikke har vært allergisk mot før. Er det mulig at det er noe annet som forårsaker dette f.eks. mugg eller støv? Er det sannsynlig at jeg har utviklet en ny allergi? Eller kan det være noe helt annet?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 10. april 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei

Det er godt mulig du reagerer på hassel, or eller selje som blomstrer nå. Dersom allergi-øyedråper og/eller allergitabletter hjelper er det en indikasjon på at det er allergi. Anbefaler at du prøver det.

Solbriller vil også beskytte øynene dine noe slik at du ikke får pollen og støv på øynene.

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar

Pulskolkke og ICD

Har fått innmontert ICD. Ved bruk av pulsklokke (trimming) virker det som om denne ikke viser riktig puls lenger. Klokkevisningen svinger svært mye og føler IKKE at pulsen er som klokken viser. Har brukt mye pulsklokke tidligere (før ICD) men hadde ikke disse problemene da. Er dette en kjent problemstilling??

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 09. april 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Jeg har diskutert denne problestillingen med en av de som er kontaktperson i vår ICD-gruppe, som sier følgende:

Hvor kjent denne problemstillingen er, vet jeg ikke. Det dukker opp fra tid til annen, og kan variere svært fra pulsmåler til pulsmåler. Det er gjerne de som har pulsmåler i et belte rundt brystet som utgjør den største utfordringen i forbindelse med eventuelle forstyrrelser på ICDen, ikke selve pulsklokken.

På Feiring har det vært anbefalt Polar pulsklokke, da denne oppfattes som mest stabil. Andre steder anbefaler de å ikke å bruke pulsmåler i det hele tatt. Du bør ta kontakt med behandlende lege/kardiolog for å få dem til å se på ICDen for å finne ut om det finnes noen forklaringer. Er dette forstyrrelser som skyldes arytmier, eller viser den kun feil? I noen tilfeller kan pulsmåler forstyrre ICD og skape arytmi og innslag. Dette er tekninske innretninger som kan påvirkes og vise feilmålinger. Riktig bruk og riktig utstyr er en forutsetning.

Kjenner du til vår interessegruppe? Her kan du finne mer informasjon om ICD.

Vennlig hilsen
Marita, LHL

 

 

 

 

Hjerte/kar

Uvel etter inoperert ICD

Har vært plaget med flimmer, flutter ++ i flere år. Gjennomført ablasjon av atrieflimmer og flutter okt/nov 2018. Har også hypertrofisk kardiomyopati og for lang gjennomstrømmingstid (PQ tid på 400ms), AV blokk grad II om natten. Innlagt ICD 6. mars i år. Første kontroll etter ca 6 uker. Nå fått ubehagelige reaksjoner, problem med forsamlinger (svimmel), samme med dusjing og diverse. Følelse av at jeg vil besvime. Dette blitt en stor utfordring. Psykisk? Angst? Tips mottas

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 09. april 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for spørsmålet!

Denne problemstillingen må du ta opp med fastlegen, som eventuelt kan drøfte det med cardiologen som utførte inngrepet. Dette kan ha mange forklaringer, men det kan handle om innstillinger på ICDen, eller om hvilke typer medikamenter du står på, kanskje er det noe som krever doseendring.

mvh
Marita, LHL

Hjerte/kar

Blodfortynnende og kosttilskudd

Blodfortynning og kosttilskudd. Hei. Er 72 år. Bypassoperert i 2005. Har liten lekkasje i mitralklaff og aortaklaff uten at det plager meg. Bruker Lipitor 20mg og Albyl E 75mg. Kan jeg bruke Albyl E 5 ganger i uka kombinert med 1 kapsel Medox og f..eks 2 tabletter Svart hvitløk a 250 mg og 1 tablett L-.Arginin HCL a 1000 mg? I tillegg bruker jeg også Calanus OIL 2 kapsler samt Olivita 10 -12 ml. Har også Ulcerøs kolitt. Takker for svar. Hilsen RN

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 09. april 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for spørsmålet!

Utfordringen med mange naturpreparater er at man ikke vet hva virkestoffene i disse faktisk er, og i hvor stor grad disse påvirker andre medikamenter. Undersøkelser viser at det kan finnes andre virkestoffer også i flere av disse, uten at dette er beskrevet på pakningen. Vi er derfor tilbakeholdne med å anbefale dette. Særlig vet vi at mange naturpreparater virker fremmende eller hemmende på blodfortynnende medisiner, altså øker eller reduserer blødningstendensen. I tillegg er det flere naturpreparater som ikke kan dokumentere effekt.

Jeg ber deg drøfte dette med egen lege før du går i gang med behandlingen.

mvh
Marita. LHL