Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Melkealleri og eggallergi

Hei! Fikk vite at gutt 10 år tåler ikke melkeprotein og egg. Hva skal jeg gi han til drikke og mat ?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 04. september 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for ditt spørsmål.

Allergi mot egg og melk er vanligst hos barn fra 0-3 år. Det er uvanlig at disse allergiene oppstår så sent som ved 10 års alder. Intoleranse mot laktose (melkesukker) er derimot en vanlig tilstand hos større barn og voksen. Et kosthold ved laktoseintoleranse er lettere å følge enn ved melkeallergi der all melk og melkeprodukter må fjernes helt. Ved laktoseintoleranse tåles en rekke meieriprodukter. Dere bør derfor få avklart om det er melkeallergi eller laktoseintoleranse han har.

Her kan du lese om melkeallergi og laktoseintoleranse

Den største utfordringen ved eggallergi er å finne dressing, sauser, bakverk og desserter  uten egg. Vi har laget et faktaark om eggallergi med tips om hva du kan erstatte egg med.

Ønskr du å diskuere diagnosen og kostrådene er du velkommen til å ta kontakt med meg direkte på mail helle.grottum@lhl.no så kan jeg ringe deg.

Lykke til, hilsen Helle Grøttum

Hud

Sebreisk eksem og mandelsten

Tror jeg har seboreisk eksem. Klør ekstremt i hode, på armer, nakke og ansikt. Flasser mye både hud og hodebunn og mister mye hår. Jeg har også mandelstein av og til og lurer på; hvis jeg fjerner mandlene, vil det gjøre huden bedre? Det må da ha en kobling?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 04. september 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Seboreisk eksem er tørt flassende eksem og skyldes ofte en hudsopp.

Mandelstein, eller proteinavleiringer som fester seg i mandlene, består av bakterier og døde hudceller. De kan godt fjernes om de gir deg problemer.

Begge tilstander er vanlige men jeg finner ikke at de henger sammen. Begge deler kan behandles.

Lykke til, hilsen Helle

 

Hjerte/kar

Stikninger rundt brystet og venstre arm

Hei, har i 7-10 dager slitet med ubehag i området rundt hjertet, med stikninger i venstre arm! Ubehaget har gitt seg litt og litt hver dag, men kan kjenne det ganske mye etter å ha spilt fotballkamp f.eks. De siste dagene føltes det nesten ut som hjertet stoppa i 2 sekunder hver gang jeg prøvde å lukke øynene for å sove, det var litt som om hjertebanket hoppa over ett par bank. Har tatt EKG 2 ganger, og blodprøve like mange med helsjekk av helsa uten å finne noe feil. Har ikke spilt fotball par dager nå og vært hjemme fra jobb så da har jeg ikke kjent noe! Men tør ikke drive med fysisk aktivitet for er så redd for å få det igjen. De siste 3-4 dagene da jeg hadde ubehaget klarte jeg ikke å sove på natta pga pustevansker og de rare følelsene rundt hjertet. Kan det være noe som EKG/blodprøver ikke viser, eller kan det være f.eks angst? Kan angst vise så grove symptomer? Medisiner jeg bruker: Brukt somac i ett par år nå!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Smerter forårsaket av hjertet har som regel ikke en stikkende karakter. Du har dessuten fått en viss undersøkelse av hjertet uten at noe galt er funnet. Det er bra.

Det at hjertet stopper opp, eller hopper over et slag, høres litt ut som såkalte ekstrasystoler.

Ekstraslag, eller ekstrasystoler, kan oppstå både i atriene (supraventrikulære ekstrasystoler) og i ventriklene (ventrikulære ekstrasystoler). Iblant kan de skyldes en underliggende hjertesykdom, men i de aller fleste tilfellene forekommer de i helt normale hjerter.  De forekommer ofte i hvilefasen etter trening. Hos kvinner kan de sees ved endringer i hormonnivåene under menstruasjon, svangerskap eller overgangsalder. Stress og angst er en annen viktig årsak til ekstraslag. Når kroppens fylles med stresshormoner, pisker disse på hjertet, noe som kan føre til litt ekstraslag. 


Siden ekstraslag kommer litt før det neste slaget egentlig skulle, tar hjertet en liten pause før det neste slaget, noe pasienten opplever som at hjertet stopper opp en stund.


Iblant kan ekstrasystoler være et tegn på underliggende hjertesykdom. Hvis 24-timers-EKG-et viser at pasienten har mange ekstrasystoler, er det naturlig å utrede videre med flere undersøkelser for å identifisere eventuell underliggende sykdom. I første omgang gjøres arbeids-EKG for å se hva slags hjertekapasitet pasienten har ved anstrengelse og om det er mulig å provosere frem andre symptomer som brystsmerter, tungpustenhet eller svimmelhet. Det er også av interesse å se om mengden av ekstraslag øker med økende belastning, noe som kan være tegn på en mer alvorlig tilstand. Videre må pasienten undersøkes med ultralyd av hjertet, ekkokardiografi, for å se om pumpekraften er normal eller nedsatt, og om det er andre strukturelle feil i hjertet som kan forklare ekstraslagene. Hvis undersøkelsene avdekker ulike hjertefeil eller sykdommer, må legen selvsagt gå videre og behandle dem.


Hvis utredningen viser normale funn er det svært lite sannsynlig at ekstraslagene har noen alvorlige årsaker. Da er det viktig å berolige pasienten. Alle har ekstraslag, men noen har bare flere enn andre, og noen har flere i enkelte perioder. De kan være ubehagelige men er ikke farlige. For de fleste personene er en kort utredning og beroligende ord nok til at de slår seg til ro og aksepterer plagene. For andre kan plagene i seg selv være så ubehagelige at de trenger medisinering for å minke på ekstraslagene.

Siden dette bekymrer deg og hindrer dagliglivet ditt, synes jeg du skal snakke med legen din om dette.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lav måling av oksygenmetning grunnet neglelakk

Verdørende oksygenmetning ; Kan neglelakk påvirke et resultat? Min lege sa dette da mitt resultat av forrige test lå på 69-71. Har hørt ar man da nesten hører hjemme på sykehus. Jeg har veldig lavt jernlager ( anemi ?) samt astma , men hadde tatt astma spray ved måling . Blir lott urolig av dette svaret hos lege. Grunn til bekymring ? Blir fulgt opp ift jern osv. Mvh E

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, neglelakk vil forkludre målingen og gi en altfor lav verdi. På sykehus pleier vi alltid å fjerne neglelakk før vi måler oksygenmetning. Du bør gå tilbake til legen og gjenta målingen, denne gangen uten neglelakk, for å få en skikkelig vurdering av hvor nivået egentlig ligger.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tidlig operasjon på mitrallekkasje

Klaffeoperasjon Fikk påvist moderat mitralklaffinsuffiens for to år siden,kardiologen mener at den ikke er alvorlig nok til å henvise til utredning for reparasjon/evnt bytte klaff. Har også kronisk atrieflimmer og pacemaker pga taky-bradysyndrom. Foreløbig er jeg til undersøkelse med ekkodoppler en gang årlig. Utdrag ekkodoppler: "Ekkocardiografi: Grense dilatert venstre ventrikkel endediastolisk diameter 5,9 cm veggtykkelse 11 mm. Systolisk funksjon i nedre normalområde, EF anslås til ca. 50 o . E' 9 cm/s, P-bølge 0,8 m/s. Tricuspid velfungerende aortaklaff. Lett fortykket mitralseil med en sannsynlig middels insufficiens som går til etter dilatert venstre alrium, 34 cm2. Høyre atrium også dilatert 26 cm2. Upåfallende høyre ventrikkel med en liten tricuspidalinsufficiens med gradient 25 mmHg som indikerer normalt trykk lille krets. Vurdering: Kronisk/persisterende atrieflirnmer med dilaterte atrier. Middels mitralinsufficiens. Grense dilatert systolisk normalt fungerende venstre ventrikkel. Settes opp til kontroll for sin mitralinsufficiens om et år." Føler meg ofte sliten og groggy,blir fort tungpusten og den fysiske kapasiteten er nedadgående. Har lest at tidlig operasjon og reparasjon av hjerteklaff, fremfor aktiv overvåking ved lekkasje i mitralklaffen, gir bedre langtidsoverlevelse og redusert risiko for hjertesvikt. www.dagensmedisin.no/artikler/2013/08/15/venter-for-lenge-med-a-hjerteoperere/ Vurderer defor å betale selv for operasjon privat og har spørsmål om dere gjør det på LHL sykehusene? Evnt. hvem i norge som utfører klaffekiurgi privat?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Både i Norge og i resten av verden tilsier de faglige retningslinjene at operasjon på mitral-lekkasje skal utføres først når lekkasjen har blitt stor, og at pasienten har plager. Disse retningslinjene følges både av offentlige sykehus og av LHL.

Det stemmer at studien du viser til har vist at tidlig operasjon i enkelte tilfeller kan være en fordel. Men det er endel begrensninger i denne studien, og funnene kan ikke automatisk overføres til vanlig praksis. Om dette endrer seg i fremtiden når vi får enda mer kunnskap, gjenstår å se.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Plager etter ablasjon

Hei er 50 år og tidligere toppidrettsutøver. Jeg er abladert for 2. gang nå i feb 18. og ble på 3 mnd kontroll friskmeldt selv om legen fant noe han måtte konsultere med annen lege om. Jeg kjenner jo at jeg ikke er kvitt flimmeren, dette er mest plagsomt ved trening (mtb) klarer enkelte dager ikke enkle bakker og er hele tiden i underskudd på o2. Synes faktisk resultat var bedre etter 1. gangs abladering, selv om problemene meldte seg ettehvert. Skal jo inn til 6. mnd kontroll men føler jeg må gjøre noe selv. er det privatklinikker som kan ta ting litt mer grundig? Jeg har tatt holter test, men den trener en jo ikke med så jeg vet ikke om den er realistisk nok.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Spørsmålet er egentlig hva det er som gir deg plagene nå etter 2. ablasjon. Har du fortsatt flimmer ved fysiske anstrengelser, eller er det tilkommet andre rytmefeil etter ablasjonen som gir dårlig kondis? Eller bruker du noen medisiner nå som gir bivirkninger i form av dårlig kondis? Disse spørsmålene må legene svare på.

Holter er fint, men også litt begrenset da den kun overvåker i 24 timer. Dersom man virkelig ønsker å gjøre en grundig vurdering av hjerterytmen, kan det være en ide å operere inn en liten minnebrikke under huden som overvåker hjerterytmen i flere måneder (Loop recorder).

Men før det kan det være fornuftig å gjøre et arbeids-EKG på ergometersykkel. Da får man virkelig et bilde av hvordan hjertet ditt oppfører seg når du anstrenger deg. Dukker det opp en rytmefeil da, vil den bli fanget opp. Du bør også få gjort en ekkokardiografi (ultralyd av hjertet). Slike undersøkelser utføres som regel på sykehus, men også hos private hjertespesialister.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ablasjon, vondt?

Er ablasjonoperasjon vondt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ordet "ablasjon" brukes som regel om å brenne bort rytmeforstyrrelser fra hjertet.

Målet er å fjerne arytmien, og dette gjøres ved hjelp av katetre som føres inn til hjertet via blodårer. Dette er en gruppe prosedyrer som tilhører en undergren av kardiologien, elektrofysiologi. En elektrofysiolog er en kardiolog som er spesialist på hjertets elektriske system. Han eller hun undersøker dette systemet ved å plassere elektroder på bestemte områder i hjertet og kartlegger den elektriske aktiviteten fra innsiden. På denne måten kan man lokalisere feilene i el-anlegget med stor presisjon, og eventuelt behandle dem.

 

Ved ablasjon er du som regel våken, men får litt beroligende. Du får også smertestillende og lokalbedøvelse i lysken, der hvor kataterene føres inn. Som regel opplever ikke pasientene noe spesielt med smerter. Noen kan kjenne det litt når det brennes inni hjertet, men for de aller fleste er heller ikke dette et problem da man får godt med smertestillende.

Mvh

Wasim Zahid


 

Hjerte/kar, Rettigheter

ICD og førerkort

Hei, for 3år siden fikk jeg hjerte innf og stans ,fikk satt inn 3 stent og ICd ,har fungert meget bra etter dette.får førerkort for et og et år 2 siste år ,kan jeg få for lengre perioder ?fastlegen var usikker.?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 04. september 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Når det gjelder ICD beror svaret på en rekke faktorer. Det enkleste er derfor at du selv leser det som står i Helsedirektoratets veileder kap. 11.3 om ICD og helsekrav.

veileder

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Allergi mot egg

Eggallergi. Min sønn hadde en allergisk reaksjon da han var 11 måneder gammel. Han hadde da smakt på hjemmelaget is, maks en spiseskje totalt. Reaksjonen var halvsidig elveblest i ansikt og nakke 10 minutter etter inntak av mat og kraftig oppkast 10 minutter etter dette igjen. 10 minutter senere var elveblesten vekke. Han har smakt kokt egg og har fått varmebehandlet egg i mat uten reaksjon. (Han har også atopisk eksem, men har ikke merket oppbluss i forbindelse med varmebehandlet egg). Helsestasjonslegen mener at vi hjemme skal forsøke å gi rått egg igjen nå 3-4 måneder etter forrige forsøk for å se om han nå tåler det. Det er ikke tatt noen blodprøver eller tester for å påvise allergi. Etter å ha lest om eggallergi blir jeg bekymret for hvilken reaksjon han kan få denne gangen. Jeg har bestilt time hos fastlegen for å få råd, men ønsker å høre fra dere hva dere synes bør gjøres. Var hans reaksjon på egg alvorlig? Bør han testes med blodprøve? Prikketest?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 04. september 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Eggallergi er vanligst mens barna er små og mange utvikler toleranse rundt 2-3 års alder. Først mot egg i maten deretter mot rått egg.

Blodprøve og prikktest tas for å bekrefte eller avkrefte mistanke om allergi når man har en sykdomshistorie som eksempelvis din sønns. Det er ikke så vanlig å ta disse testene i fobindelse med gjenninnføring av det man reagerer på. Din sønn tåler egg i maten og har fått de ten stund. Dette tyder på at toleranseutviklingen er i gang. Neste skritt nå er rått egg.

Avhengig av om man forventer en alvorlig allergisk reaksjon eller ikke, gi en liten mengde egg hjemme. Med alvorlig reaksjon menes er reaksjon som krever behandling med adrenalin.

Dersom du er engstelig for å gi ham det hjemme kan du be om å få teste det ut med helsepersonell til stede, enten hos fastlegen eller på helsestasjonen der de har adrenalin.

Skal du gjøre det hjemme blir du enig med legen hvor mye du skal gi. En mulighet er å legge litt eggedosis eller rå eggehvite på leppa. Går det bra kan man trappe opp mengden gradvis fra dag til dag.

Lykke til, hilsen Helle

 

Hjerte/kar

Eliquis, antitrombotisk?

Tilhører Eliquis gruppen for et antitrombotisk legemiddel?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. september 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, Eliquis er et blodfortynnende medikament som brukes for å forebygge hjerneslag ved atrieflimmer, samt for å behandle og forebygge blodpropper.

Mvh

Wasim Zahid