Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Lungeinfeksjoner etter kreftoperasjon og strålebehandling

Hei. Min bror ble behandlet for lungekreft for noen år siden. Operert bort noe av den ene lungen og en enkelt strålebehandling på den andre. Har hatt smerter og ubehag rundt den strålebehandlede lungen hele tiden (rundt ribbena). For ca 3-4 år siden ble han veldig dårlig, og har vært ut og inn av sykehuset siden. Fått utallige antibiotikakurer. CRP er stadig over 200. Etter mye frem og tilbake ble det sendt prøve på Aspergilleus sopp, og fikk behandling for dette. Behandlingen varte lenge og han hadde mange bivirkninger. Ble avsluttet for ca et år siden. For et par uker siden ble han skikkelig dårlig igjen, og de har startet ny behandling mot denne soppen. Han har ernæringsproblemer og hoster opp masse "gørr". Lurer på om du vet noe om denne tilstanden og noe om sykdomsforløp og prognose. Han er nå 72 år og har vært ganske sporty hele sitt liv. Har forstått det slik at den strålebehandlede lungen er veldig svak og lite funksjonell.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 31. august 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Strålebehandling kan føre til arrforandringer i lungen. Da fungerer ikke det lokale immunforsvaret så godt, og slim dreneres ikke så effektivt. Det kan gi grunnlag for infeksjoner. Hos noen vokser det også sopp, og behandlingen av en slik infeksjon kan være krevende og langvarig. Det er ikke mulig for meg å si noe om videre forløp og prognose, fordi dette vil være svært individuelt. Men det er viktig med god oppfølging og tidlig oppstart av behandling når det oppstår nye tegn til infeksjoner.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Betennelse i lungevevet

Hei. Jeg har nylig tatt CT av lungene og fikk da vite at jeg har en betennelse i lungevevet. Er dette det samme som lungebetennelse og hvorfor skal det ikke behandles med antibiotika? Jeg fikk også for ett år siden påvist en fortetning i lungen, og jeg har ingen andre symptomer enn tung pust. Dette har värt uendret siste året.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 31. august 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Påvisning av betennelse i lungevevet kan være tegn på vanlig lungebetennelse, men kan også være rester etter lungebetennelse, og trenger da ikke behandling. Ellers fin det også helt andre typer betennelser som kan affisere lungene, for eksempel utløst av medisiner eller av annen sykdom i kroppen. Aktiviteten i en betennelse vil ofte kunne vurderes ut fra CRP eller SR (senkning), men ikke ved alle tilstander.Behandling av fortetninger i lungene avhenger helt av hva slags tilstand som ligger bak hvis det ikke er en vanlig lungebetennelse.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungesykdom og sovemedisin

Jeg har alvorlig lungesykdom med sarkoidose/fibrose og PH . Har i perioder slitsomme søvnvansker og tar da imovane som fastlegen har skrevet ut. Lungelegen sa jeg ikke skulle ta for mye av disse da de kan gå ut over respirasjonen. Jeg kjenner at jeg blir tungpustet og veldig trøtt dagen etter at jeg har tatt sovemedisin, selv med lav dose. Jeg har også fått mye dårligere pust i det siste. At de går ut over respirasjonen, gjelder dette respirasjonen den aktuelle natta? Eller kan hele lungefunksjonen bli ytterligere nedsatt ved bruk av dette medikamentet? Hva kan jeg bruke som alternativ for å hjelpe på søvnen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 31. august 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er riktig at Imovane kan innvirke på pusten, særlig ved høye doser. Det anbefales derfor ofte å ta 3,75 mg (en halv tablett på 7,5 mg) ved alvorlig lungesykdom. Hos eldre anbefales også ofte samme dosering, eller maksimalt 5 mg. Effekten av medikamentet kan vare i ca. 12 timer, men kortere ved lavere dosering. Ved leversykdom kan effkten sitter enda lenger i. Samtidig bruk av andre medisiner som virker beroligende forsterkes effekten. Alkoholinntak vi også øke effekten.

Denne innsovningsmedisinen påvirker ikke lungene direkte, men styringen av pustefunksjonen. Effekten forsvinner når medisinen er ute av kroppen. Så i praksis gjelder dette bare den aktuelle natten.

Det er neppe andre sovemedisiner som kan anbefales istedenfor. Læring og innøving av søvnfremmende teknikker er mulig, men det kan ta litt tid å lære det.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Dårlig lungekapasitet i kulda

Jeg dropper 30 % i lungekapasitet på under 5 minutter på metacholintesten. Når jeg går ut i temperaturer under +4 dropper lungekapasitetet 50-60 % (altså merkbart kraftig) på kortere tid. Jonasmaske gjør lufta fuktig, og jeg tåler heller ikke varm, fuktig luft. Dessuten er maska vanskelig å puste igjennom. Har samtidig polypper/kronisk sinusitt/ikke-allergisk rhinitt. Blir også dårlig lenge etter at jeg kommer inn fra kulda. Hva gjør jeg om vinteren? Rekker knapt å skrape bilen før det svimler for meg. Og jeg må jo på jobb, handle mat og lignende (har ikke andre som kan gjøre dette for meg). Blir litt trist når jeg leser informasjon om kulde fra astma- og allergiforbundet og lignende. Jeg kunne aldri trent ute i temperaturer ned til -10.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 31. august 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg forstår at dette hemmer deg mye, og det er en ikke helt uvanlig reaksjon på irritanter og kulde. Grunnbehandlingen med inhalasjonssteroider kombinert med beta-agonist (kombinasjonspreparat) er viktig å dosere regelmessig og i riktig/høy nok dose. Noen har tilleggseffekt av inhalator med muskarinantagonist (ex. ipratropin eller tiotropium). Samtidig bruk av montelukast (tablett) kan også bidra positivt hos flere. Forsøk på forebygging ved å inhalere hurtigvirkende astmamedisin en stund i forveien kan også bidra positivt.

Kuldemasker fins det flere typer av, og jeg vil tro du kunne finne en bedre egnet maske på apoteket.

Jeg vil ikke påstå at dette vil ta problemene helt vekk, men det er ment som en generell informasjon som kan bidra til å redusere problemene mest mulig.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Tips til røykeslutt

Hei Jeg har fått diagnosen emfysem og astma og i den sammenheng sliter jeg med å klare å slutte å røyke, har prøvet det meste, men ser ikke ut til an noe virker på meg. Lurer litt på om dere kan ha noen gode råd som kan hjelpe meg med dette slik at jeg får en bedre hverdag?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 30. august 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Så flott at du er motivert for røykekutt! Det er absolutt det viktigste tiltake du kan gjøre selv når du har fått en lungediagnose.
Jeg synes helsenorge.no har gode råd for hvordan man kan ta tak i røykeslutt.

Legemidler gjør det lettere å slutte med snus og røyk. Du kan bruke nikotinlegemidler uten resept eller snakke med fastlegen om legemidler på resept. Veiledning kombinert med legemidler øker sjansen for å lykkes med å slutte å røyke. Sjekk om frisklivssentralen i din kommune har veiledningskurs i røykeslutt.
Om ikke noe av dette fungerer, kan alternativet være at legen din søker deg inn på et lungerehabiliteringsopphold.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

 

Lunge

Vil en spirometritest avdekke både kols og astma?

Hei .
Jeg har tatt sånn spirometri test ,den var helt perfekt, ikke kols eller astma. Men jeg har hosta en del i det siste, tørr hoste, og sår hals. De testene er vel ganske sikre? På astma og sånn?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 30. august 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

En spirometritest vil avdekke en kolsdiagnose men ikke nødvendigvis en astma.
Typiske symptomer på astma er gjentatte episoder med hoste, piping og tetthet i bryst, tung pust eller surkling, særlig om natten, tidlig om morgenen eller under/etter fysisk aktivitet, trøtthet og utmattelse.
Hva som gir mest plager varierer fra person til person, men tung pust vil alltid være mest fremtredende. Pusten kan være normal mellom episoder med forverring. Du kan lese alt om astma og diagnostisering her
Hvis du bare har de symptomene du beskriver, kan det også være andre ting, som en vanlig forkjølelse. Oftest er det virusinfeksjoner som går over av seg selv og innen en uke. Blir du verre, får feber over 39 og redusert allmenntilstand, eventuelt også tung pust, bør du oppsøke legen din.

God bedring!

Vennlig hilsen Grethe

 

Rettigheter

Uføretrygd fra offentlig tjenestepensjon

Hei. Lurer på hva man får av klp dersom man blir 20% ufør. Regnes beløpet prosentvis ut fra grunnlønn eller regnes det ifra hvor mye en mister i lønn? Synes ikke jeg får noe konkret svar på dette.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. august 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Grunnlaget for beregningen er din lønn. Du får omlag 69 % av denne i uføretrygd. Men uføretrygden kan bli lavere om du ikke får godskrevet 30 års opptjening i en offentlig tjenestepensjonsordning. Innvilges du uføretrygd godskrives opptjening som om du hadde vært medlem frem til du fylte 67 år. Har du i perioder jobbet deltid, kan en gjennomsnittsberegning av stillingsbrøk også bety lavere uføretrygd.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Nøtteallergi på fly

Flere flyturer vi har blitt bedt om å ikke spise nøtter. Jeg har en niese som er ekstremt allergisk mot nøtter, katter, hunder etc. Men hun tar medisin før hun besøker noen med hund eller har nøtter i huset (jul). Før disse som er ute og flyr, burde ikke de tatt medisin før avgang, eller finnes ikke det?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 30. august 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det har vært mye fokus på håndtering av alvorlig matallergi i det det siste. Enkelte som allergisk mot nøtter kan reagere på svært små mengder. Små partiler fra nøtter og peanøtter kan sveve i luften. De med en svært alvorlig allergi overfor nøtter kan oppleve ubehag og få symptomer i slike tilfeller, men det gjelder svært få.

Helsedirektoratet har utarbeidet anbefaling for håndtering av nøtteallergi i skoler og barnehager. I hovedsak går det ut på at man som allergiker lærer seg å leve med sin allergi og at det tas hensyn uten at forbud mot visse matvarer innføres. Det stilles krav om legeerklæring dersom det skal innføres forbud mot eks nøtter eller peanøtter.

Mange flyselskaper velger å følge samme anbefaling. Når enkelte flyninger er nøttefrie kan det være "for sikkerhets skyld" for å unngå at noen blir syke under flyturen. Det er ikke like enkelt å håndtere sykdom i lufta som på bakken.  

Hilsen Helle Grøttum

Hjerte/kar

Høyt overtrykk og undertrykk

Er forhøyet undertrykk farligere enn forhøyet overtrykk? Jeg har stresset forferdelig siste året og plutselig har jeg 140 over 84 og føler meg febervarm, har hodepine og kvalme. Noen sammenheng?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ved vurdering av høyt blodtrykk er både overtrykket og undertrykket viktig. Et blodtrykk på 140/84 er var litt forhøyet og forklarer neppe plagene dine (feber, hodepine, kvalme). Jeg synes du skal oppsøke legen din for å finne ut av om disse plagene skyldes andre ting. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

LDL-verdi på 1,6

Jeg er 68 år, ble bypassoperert for 12 år siden og er senere stentet to ganger. Nå er min LDL-verdi 1,6. Fastlegen mener vi kan «se det an» og ta ny blodprøve om et par måneder. Skal jeg gå og bekymre meg fram til da, eller er det noe anbefalt «strakstiltak» jeg kan sette i verk selv?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. august 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg ser ikke hva som er grunn til bekymring her og hva som skal sees an. En LDL-verdi på 1,6 er jo perfekt for en pasient med kransåresykdom. Lavt LDL forebygger videre utvikling av hjertesykdom. 

Mvh

Wasim Zahid