Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Langvarig Prednisolonbehandling og binyrebarken

Hei. Jeg er en mann på 68. Etter råd fra Lungeavdelingen på Haukeland Sykehus har jeg brukt Prednisolon i mange år, over tretti. Overlegen sa den gang at om jeg gikk en del år på prednisolon ville kroppen min slutte å lage kortison og jeg ville måtte fortsette å ta tabletter. For et par år siden fikk jeg ny fastlege som vil nekte meg Prednisolon.Hadde brukt Prednisolon i over 35 år. Dette har medført forverret astma og lite fysisk aktivitet. Må jeg skifte lege for å få Prednisolon? Bruker 5- 10 mg til dagen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er riktig at binyrebarken vil redusere produksjonen av kortison etter lengre tids behandling med Prednisolon. Det er mulig å sjekke ut dette ved blodprøver. Noen ganger kan man se at binyrene fortsatt produserer, men andre ganger må man gi tilskudd for at kroppen skal ha nok kortison. Kortison er livsviktig for kroppens funksjon, og særlig ved stress og infeksjoner. Hvis det blir for lite kan man bli svak og eventuelt alvorlig syk. Jeg tror sikkert legen har mulighet for å sjekke dette.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Sammenheng mellom tidligere tuberkulose og leukemi?

Fikk innkapslet tuberkulose som 13 åring og får astma i voksen alder. (Inhalator 1 gang per dag, noen ganger 2.)Har noen ganger fått kortison i forbindelse med skader. Mener selv å ha slitt med reumatisme og fått medisin for det. I en alder av 71 år fått påvist leukemi. Lurer på om det kan ha noe med tuberkulosen å gjøre og de medisinene en har fått ..

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Leukemi har nok ikke noen sammenheng med tidligere tuberkulose eller kortisonbehandling. Det er en tilstand som oppstår pga endringer i blodcellene slik at de vokser uten de vanlige begrensninger. Hva som kan føre til dette er vanligvis ukjent.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Hyperreaktive slimhinner etter arbeidsuhell

Hei! Jeg har sjeldent vært syk før, og har ikke hatt noe støv allergi tidligere i mitt liv. Flyttet til Oslo i 2014 for å søke nye utfordringer. I 2016 foregikk det arbeid på badet i overetasjen på den blokka jeg budde i på Ulven . Uheldigvis greide disse arbeidere å borre hull rett gjennom taket og inn i mitt bad. Kloakk avløpet fra overetasje falt inn i mitt bad. Deler av taket falt ned med stort brak og tykt lag med støvsky spredte seg inn i mitt leilighet. Jeg som var mest hjemme i den perioden, reagerte kraftig etterhvert, uvante følelser og symtomer merket jeg etter 2-3 dager. Noe av plagene jeg sleit med etter 2-3 dager var røde og kløende øyer, mye vann og slim kom ut av øyene, mye hoste og luftveiproblemer, kunne føle et brennende følelse i hele luftrørveien og helt ut til ørene og nesen. Dette var følelser jeg aldri hadde kjent på før selv under sterke forskjølelse tider. Reagerte så kraftig på hvert minste støv. Var hos fastlegen ca. 1 måned etter at taket hadde falt ned, legen mente det ville gå over og at jeg ikke trengte noe medisiner. Etter ca 2. måneder ble jeg bedre, men fortsatt kan et lite forskjølelse eller hoste periode føre til den ekle følelsen i hodet, hele luftveien og helt til ørene. Jeg som sjeldent ble syk før, har ofte reagert ekstra ved minste forkjølelse de siste 2 årene mens jeg var/er under 100% arbeid, det går mest utover hosting, øre og luftveis irritasjoner. Det jeg lurer på er, må jeg bare leve med dette resten av livet mitt? Mvh Frustrert dame

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Du har nok vært ganske uheldig. Det virker jo som om årsaken til plagene er uhellet som skjedde med mye støv og fuktighet. Det er viktig å vite at all fukt, lukt og forurensning er fjernet, slik at det ikke fortsetter å irritere. Det er et godt tegn at det blir bedre, men det kan ta lang tid å bli helt bra. Noen ganger kan det bli varig økt følsomhet i slimhinnene, men det kan man ikke forutsi. Det kan være lurt å få undersøkt dette nærmer hos øre-nese-halslege og lungelege for å sjekke blant annet allergi og lungefunksjon. Hvis dette vedvarer og du aldri har hatt det slik før, kan det i noen tilfeller være grunnlag for å søke erstatning.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Bivirkninger av cellegift ved lungekreft

Jeg har polynevropati i beina. I den senere tid har høyrefoten levd sitt eget liv, den er aldri i ro. Den kan også ta et helt ukontrollert steg. Kan ikke gå uten rullator eller jeg må holde noen i armen. Jeg har falt flere ganger, senest i går.jeg kom ikke opp med egen hjelp. Da kneet sviktet helt. Har lest på nettet om polynevropati, alt stemmer, men ikke dette. Venstre fot har også begynt. Har ikke ordentlig kontroll over høyre hånd. Har smerter oppå hendene. Allt har blitt verre etter jeg begynte med cellegift. Har lungekreft.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker som om dette kan ha med cellegiften å gjøre. Noen cellegifttyper påvirker nervene slik at det kan bli polynevropati. Det er ganske forskjellig hvor mye forskjellige personer rammes av dette. Men det kan være ganske plagsomt. Legene som gir behandlingen kan nok gi deg de beste svarene her.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Når lungene svikter

Lurer på om det finnes behandlingstilbud til et menneske på 70 år, som er født med Astma (ødelagte lunger- for store. Puster best når hun ligger i sengen), har høy hvilepuls rundt 130, lavt blodtrykk . Må sitte og hive etter pusten( ca 20 min,etter trappegange). I tillegg har hun for mye jern i blodet og tapper blod jevnlig. Hun har fine blodårer og normalt oksygen i blodet. Fikk høre at hun er kommet til siste fase. Vil det si at det finnes ingen behandlingstilbud og at hun snart skal dø?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke mulig å besvare ditt spørsmål direkte. Det kan virke som om lungene er blitt veldig svake. Da klarer de å opprettholde nok sursoff i hvile, men ved anstrengelser blir det vanskelig, og lungene må jobbe lenge og kraftig for å erstatte det brukte surstoffet. Høy blodprosent har sammenheng med dette, fordi kroppen tar i bruk alle muligheter for å binde mest mulig oksygen når blodet går gjennom lungene. Hjertet må også jobbe kraftigere når lungene er svake, derfor den høye pulsen. Behandlingen går ut på å hjelpe lunger og hjerte til best mulig funksjon. Noen får også surstoff for å avlaste, men det er ikke vanlig hvis oksygenet er normalt i hvile. Det fins en grense for hvor godt behandling kan virke. Da må man tilrettelegge for å gjøre dagene best mulig ut fra den situasjonen som foreligger. Samtidig fortsetter man behandlingen som hjelper uten å gi for mye bivirkninger. Man kan leve både lenge og kort med en slik tilstand, selv om man er mindre motstandsdyktig mot fysiske påkjenninger og luftveisinfeksjoner.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Væske på lungen

Jeg har tatt røntgen av lungene. Det ble da påvist litt veske der. Har hostet mye etter en bronkitt i vinter. Har kols. Jeg skal videre til ct bilder. Og går og venter på time. Det jeg synes er merkelig er at det ikke er satt i gang noen behandling etter det ble oppdaget veske. Blir urolig av og gå og vente til ct. Har gått 3 uker allerede.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Årsaker til væske på lungene er flere. Det dreier seg om væske som ligger i lungesekken, altså i lungesekken som omgir lungen. Mellom lungene og brystveggen kan det dannes væske for eksempel i forbindelse med lungebetennelse. Da ligger væsken på bare den siden hvor lungebetennelsen var eller fortsatt er. Ved hjertesvikt ligger det gjerne væske på begge sider. Andre betennelsestilstander kan også gi væske. Noen ganger kan det også være andre prosesser, deriblant krefttilstander. CT vil ofte kunne gi en avklaring. Det er verdt å vente på. Væske etter en infeksjon kan forøvrig ta noe tid før det går helt tilbake, også etter at infeksjonen er gått over.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Ekstrasystoler

Ekstrasystoler, kommer i forbindelse med spising: når jeg svelger eller etterpå. Kan synes som om det har sammenheng med luft i magen eller lettere forstoppelse...... har det i perioder og ofte siste halvår. Har vært utredet, og ingen funn da. Bør jeg sjekke det igjen. Glad om du svarer! Kvinne på 63

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, jeg synes det bør sjekkes. Du bør bli henvist til en 24 timers EKG. Denne testen vil si noe om hvor mange ekstrasystoler du har og hvor hyppig de kommer. Dersom du har mange, må man henvise deg videre til ekkokardiografi (ultralyd av hjertet). Basert på dette vil spesialisten bestemme om det er behov for ytteligere utredning og behandling eller ikke.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Mange år med hjertesvikt?

Jeg mistet 500ml blod men blodprosent kom fort opp igjen. Jern også etter påfyll. Men som du ser har jeg slitt med brystsmerter og utmattethet i mange år av og på og tatt mange ekg og blodtrykket er lavt. Man kan vel ikke gå i mange år med hjertesvikt uten at det blir oppdaget?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, det er nok ikke vanlig å få veldig lenge med uoppdaget hjertesvikt. Etterhvert blir formen dårligere og dårligere, og symptomene sterkere. Da bør tilstanden bli fanget opp. Hvis du har mistanke om hjertesvikt, snakk med legen. Et EKG, en blodprøve (BNP) og røntgen av lungene kan langt på vei utelukke hjertesvikt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kjevesmerter

Smerter i kjeven (mann); tannlegen finner ingenting. Kan det være hjertet? Personen har en historikk med hjerteinfarkt.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, det kan jo skyldes hjertet, men det kan skyldes andre ting også. Men siden personen har historikk med hjerteinfarkt, må man være spesielt obs på hjertet. Jeg synes han skal ta dette opp med legen sin snarlig.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk hos hjertepasient

Hei. Takk for godt svar sist gang. Hjert/bypass( ACB) operert for 2,5 år siden. Har nå hatt 24 timers måling av blodtrykk,fikk brev fra fastlegen at jeg skal starte med Atacand 8mg 1 tablett daglig. Jeg vet ikke svaret av 24 timer testen,men tatt blodtrykket her hjemme,og det er alt fra 140/80 til 160/95. Kan dette vere et tegn på at jeg har fått nye fortettninger i årene til hjerte,er engstlig for dette. Bør jeg nå utredes for dette,eventuelt belastnings ekg,eller på annen måte? Veldig takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. juni 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er viktig å behandle høyt blodtrykk da det øker faren for hjerte- og karsykdom. Spesielt viktig er det hos pasienter med eksisterende hjertesykdom, slik du har. At trykket er høyere nå betyr dog ikke nødvendigvis at kransårene har blitt trange igjen. Dette virker på meg mer som et forebyggende tiltak for å hindre fremtidige problemer.

Hvis årene blir trange får man plager i form av angina ved anstrengelse (smerter i brystet eller tungpustenhet).

Mvh

Wasim Zahid