Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Rettigheter

Sykemeldt før pensjon

Hei. Jeg jobber i 90% stilling og er nå sykemeldt i 20%. Jobber på sykehus. Blir 62 neste år og har tenkt å gå av med pensjon. Kan jeg gå sykemeldt fram til jeg tar ut pensjon i mai 2019?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 20. juni 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du skriver ikke hvilken type pensjon du planlegger å ta ut. Er det afp i offentlig sektor, er kravet at du står i jobb dagen før uttak. Når det gjelder offentlig tjenestepensjon er det i utgangspunktet ingen regler som hindrer deg i å gå fra sykepenger til uttak av pensjon.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge, Rettigheter

Behandling i utlandet

Har jeg mulighet for å søke behandling for min lungelidelse ved et svensk sykehus?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 20. juni 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Ville du fått tilsvarende behandling i Norge, kan du få dekket utgiftene til behandling i et annet EU/EØS-land med 80 % av den betalingen et norsk sykehus ville fått.

Du finner mer informasjon her: utlandet

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Påvist lav oksygenmetning i blodet.

I sammenheng med en forkjølelse fikk jeg beskjed av legen at jeg hadde et nivå på 79% surstoff. Jeg fikk aldri med meg hva dette betydde eller hva surstoff er for den slags skyld. Er dette normalt? G21

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg regner med at det menes en oksygenmetning på 79%. Det gir et uttrykk for hvor godt mettet blodet er med surstoff. Normalt skal metningen være på over 95%, men kan gå lavere ved nedsatt opptak av oksygen gjennom lungene. Det er sjelden dette skjer hos ellers friske mennesker. Så hvis du ikke har annen sykdom i hjerte eller lunger, og elllers føler deg i bra form, tror jeg at dette må være en feilmåling. Eventuelt bør den gjentas.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Dårlig etter traume mot brystkassen.

Falt i fjellet for 2 1/2 uke siden mot hardt underlag. Smerter venstre side brystvegg. Rtg. thorax tatt 3 dager etter fallet viste ingen brudd eller pneumothorax. Men klinisk mistanke om ribbeinsbrudd. Fikk resept på 20 tbl tramadol og 1 g paracet, som hjalp noe. Ble uvel av tramadol så den tok jeg kun et par dager. Den siste uken tungpust når jeg er i bevegelse, hjertebank, smerter i magen, kvalme, svimmelhet og enormt trøtt og sliten. De siste par dager har jeg ikke orket stå opp . Sover mye. Faste medisiner; Crestor 10 mg dgl. Hva kan dette være?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette bør vel legen din sjekke nærmere. Om det kan ha noe med fallet å gjøre er usikkert, men det bør uansett undersøkes nærmere.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Blod i spyttet

Hei. Jeg har tatt bilde av lungene, og de viste seg fine. Men jeg har hatt blodig spytt i flere uker...ikke hver dag men kan ha opphold noen dager, og så kommer det igjen.
I dag hostet jeg så det kom blod. Litt nervøs... Er det farlig??

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ofte vanskelig å si hva blod i oppspyttet skyldes. Men et normalt røntgenbilde alene er ikke en fullgod avklaring hvis dette vedvarer. CT-undersøkelse av lungene og eventuelt bronkoskopi kan være nødvendig for å avklare dette. Men ofte er dette ikke farlig og kan skyldes for eksempel slimhinneblødning etter langvarig hoste som irriterer slimhinnene. Andre ganger kan blodet komme fra nesen, eventuelt fra svelget. Men hvis det vedvarer kan det være grunn til å gå videre med det.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

E-sigaretter og kols

Er det skadelig å bruk E sigarett når jeg har kols?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hittil vet vi ikke altfor mye om effekter av E-sigaretter. Det kan se ut som det er mindre skadelig enn vanlig tobakksrøyk. Men helt uskyldig er det nok ikke. Flere rapporter peker på muligheten for fortsatt skadelig effekt på bronkiene også av E-sigaretter. Så det er nok grunn til å være på vakt ennå. Det kan nok ta noe tid før vi vet dette helt sikkert.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Allergi

Klump i halsen - allergi

Det siste 1/2 året har jeg vært plaget med trykk/klump i halsen. Har nevnt det for fastlegen som ikke finner noe galt, hun har sett i halsen og ser ingen feil. Legen sier det er ganske vanlig å ha klump i halsen og at mange har det. For meg er det ganske unormalt og ubehagelig. Jeg føler at klumpen sitter ved/nedenfor strupehodet. Synes det lukter litt vont iblant, som sånne hvite propper gjør. Jeg har ikke vært forkjølet eller sår i halsen. Jeg ønsker å få en skikkelig undersøkelse av svelget. Jeg bruker allergi og blodtrykkmedisiner og Alendronat for benskjørhet. Alendronat har jeg brukt i 3/4 år, de andre i flere år.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 20. juni 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Følelse av klump i halsen kan ha veldig mange ulike årsaker.

Hevelse i slimhinner i luftveiene kan skyldes allergi mot noe man puster inn, eks pollenstøv. Men klump i halsen alene er neppe et symptom på allergi.

Jeg foreslår at du ber om henvisning til spesialist i øre,- nese- og halssykdommer. Da vil du få en grundig undersøkelse.

Lykke til, hilsen Helle Grøttum

Allergi, Hud

Utslett av pollen

Hei! Jeg er allergisk mot bjørk og timotei(?) og i fjor og dette året har jeg fått røde utslett rundt øynene som klør og svir litt om jeg kommer i kontakt med det.. i fjor ble dette så ille og utviklet seg over hele ansiktet mitt og endte opp som mange stygge kviser som jeg måtte begynne på isotetretinin for å bli kvitt.. men nå har det kommet tilbake rundt øynene og på beina mine. Hvordan får jeg vekk dette problemet? Tar kenakort vaksiner hver 6-8uke i pollensesongen og zyrtek når det blir for ille. men superredd for at ansiktet mitt skal bli fullt av utslett og kviser igjen.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. juni 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Utslettet rundt øynene kan skyldes pollenallergien. det kan behandles med Hydrokortison øyesalve eller Ultracortinol øyesalve. Det vil dempe kløen og redusere rødheten.

Kortisonsprøyter er en behandling med en rekke bivirkninger så du bør snakke med legen din om du heller skal vurderes for allergivaksine behandling av pollenallergi eller trappe opp sden symptomatiske behandlingen.

Kvisene trenger ikke å ha sammenheng med eksem og allergi. Dersom problemet fortsetter bør du be om henvisning til hudlege for en helhetsvurdering.

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Allergi overfor rå fisk etter svangerskap

Hei Mitt innlegg omhandler allergi mot (rå) fisk (og atopisk eksem). Jeg har to ganger på rad (med 2 mnd. mellomrom) fått oppkast og diare etter å ha spist sushi. Det har vart 4-5 timer. Min samboer spiste akkurat den samme maten begge gangene og ble ikke dårlig. Sushien er fra et anerkjent sted i Oslo som vi har spist fra flere ganger tidligere. Jeg lurer på om jeg kan ha blitt allergisk mot rå fisk eller lignende. Jeg har ikke blitt dårlig når jeg har spist kokt fisk, ei heller skalldyr (kreps) etter dette. En opplysning er at begge disse tilfellene har skjedd etter graviditet (nylig mor). Mitt spørsmål er om man kan utvikle allergi for rå fisk, eller for f.eks kamskjell eller en annen spesiell fisketype? I så fall, hvordan bør jeg gå frem for å finne ut hva jeg har blitt allergisk mot? (Det kan jo også være sjøgresset man får med sushien eller lignende). Kan man fastlå dette hos fastlege? Jeg kan i teorien ha fått omgangssyke eller ha blitt matforgiftet begge gangene, men dette virker noe usannsynlig da min samboer spiste det samme og jeg ikke normalt sett får omgangssyke (jobber ikke i barnehage, og har ikke barn i barnehage). Jeg ønsker ikke å spise sushi igjen i tilfelle det skjer en tredje gang. Har dere hørt om lignende tilfeller? Til orientering har jeg atopisk eksem (ikke hardt rammet). Jeg har en gang tidligere slått ut (veldig svakt) på allergi på hvit fisk og eggehvite, men da jeg ble testet igjen på et senere tidspunkt slo jeg ikke ut på dette. Har heller aldri merket noe til at jeg skal ha reagert på dette. Har dere noen tips til hvordan jeg kan finne ut om jeg har blitt allergisk for en spesiell ting? Etter å ha vært allergitestet flere ganger hos fastlege, ref min kommentar ovenfor, virker svarene fra dette noe varierende. Tusen takk på forhånd.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 18. juni 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet og grundig forklaring.

Jeg er enig med deg i at det er lite sansynlig at du er blitt matforgiftet.

Du kan ha allergi overfor visse typer fisk og tåle andre typer. En annen teori er at det er kamskjell, som er et bløtdyr, eller scampi som er skalldyr. De er ikke i familie med fisk. Proteinene fra disse endrer seg ikke ved oppvarming så om det er rått eller kokt skulle ikke spille så stor rolle.

Matallergi kan endre seg i forbindelse med svangerskap, og jeg har hørt flere som har tålt  skalldyr, bløtdyr og fisk før graviditet og begynt å reager etter svangerskapet. Så det er en mulighet.

Du kan testes for allergi mot fisk gjennom blodprøve og/eller prikktest. Vanlingvis er det torsk man tester for. Du må forklare legen at du mistenker kun visse typer fisk og høre om de kan sende inn speseilet for det enkelte fiskeslag. Mulig du må til spesialist for å få gjort det.

Du kan fortsette å spise den fisken du tåler og prøve å finne ut om det er skalldyr, bløtdyr eller fisk fra suschi du reagerte på.

Lykke til, hilsen Helle

 

 

Lunge

Diagnostisering av kols

Hei!
Har vel i alle voksne år blitt fort andpusten ved anstrengelse som når jeg går i oppoverbakke. Mine venninner har det mye lettere. Føler at jeg går fort tom for pust. Hviler litt, så går jeg videre. Etter hvert går jeg meg varm og det blir litt lettere. Har stoppet røyking for godt 7 år siden og røyka ca. 5 til dagen. Har hatt lungebetennelse 3 ganger. Den første for mange år siden. Er 67 år. Tok pusteprøve og hadde pust sammenfallende med kols grad 2. Har ikke hoste eller slim. Kan en konstatere kols uten flere undersøkelser?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 18. juni 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
En av de viktigste metodene vi har for å undersøke lungefunksjonen, er spirometri. En slik pusteprøve er det som skal til for å stille en kolsdiagnose og da trengs ikke flere undersøkelser.

Du kan lese mer om både medisinsk og ikke-medisinsk behandling av kols her.

Lykke til! 

Vennlig hilsen Grethe