Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Unngå kols?

Hvordan kan man unngå KOLS?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 04. juni 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det aller viktigste du kan gjøre selv er å unngå å røyke, men man kan fortsatt ikke være 100 % sikker på å unngå kols. Arvelige faktorer kan også spille inn og gi økt risiko for å utvikle sykdommen.
Her kan du lese mer om kols og om andre årsaker til sykdommen

Vennlig hilsen Grethe

 

Lunge

Bivirkninger av astmamedisin

Hei.
På grunn av stemmebåndsbetennelse og heshet over tid må jeg bytte astmamedisin. Bruker symbicort og skal bytte til inuxair spray. Er det noe spesielt jeg må være obs på? Bivirkninger? Står ekstremt mange bivirkninger i pakningsvedlegget, så jeg blir litt skeptisk, selv om det er en dyktig lungelege som har skrevet den ut til meg.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 04. juni 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Den vanligste årsaken til heshet i forbindelse med astmabehandling er steroidinnholdet ("kortison") i det man inhalerer. Symbicort er et av de kombinasjonspreparater som brukes mye, og som hos enkelte kan gi heshet pga steroidinnholdet som påvirker stemmebåndene. Også andre kombinasjonspreparater kan gi samme bivirkning. Noen ganger kan det hjelpe å redusere dosen, mens man andre ganger kan prøve et annet tilsvarende preparat, eventuelt forsøke en aerosol (spray) som kan inhaleres via inhalasjonskammer for å sikre minst mulig deponering i svelget.
Her ser du en instruksjonsfilm på hvordan den tas med kammer

En annen viktig ting du må huske på, er å skylle munnen eller pusse tenner etter at du har tatt Inuxair for å forebygge for heshet og sopp i munnen.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

Lunge

Skjema for registrering av pef

Hei!
Finnes det noen egen astmadagbok? Mener jeg har hørt om det for mange år siden. Nå har jeg fått diagnostisert astma og skal føre opp resultater for pef-måling og medisinbruk. Hadde vært kjekt om det finnes noe.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 04. juni 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Vi har et skjema for føring av pef på våre nettsider under Astma som brukes på sykehuset vårt.
Her finner du skjemaet

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

Hjerte/kar, Rettigheter

Opptrening etter slag hos eldre

Er det kommunen som avgjør om en slagrammet skal få videre opptrening? Og hvis kommunen ikke er villig til å dekke mere opptrening Pga at den det gjelder er over 70 år. Virker som det er vanskeligere for pensjonister å få det de har krav på enn en ung person ville fått. For da er det en person som mulig kan komme seg ut i skattbar inntekt. Slik er det i min kommune ihvertfall.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 03. juni 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det beror på type opptrening og om pasienten er på sykehjem eller bor hjemme. Bor pasienten hjemme kan vedkommende på vanlig måte få behandling hos fysioterapeut som har kommunalt driftstilskudd. Bor pasienten på sykehjem er det sykehjemmet (kommunen) som har ansvaret for å tilby nødvendig helsehjelp.

Det finnes også tilbud om opptrening i spesialisthelsetjenesten. For eksempel på en privat opptreningsinstitusjon som har avtale med helseregionen. Fastlege kan hjelpe til med å søke om plass.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar, Rettigheter

Lungesyk og trening

Hei. Jeg er snart 50 år og har kols (kategori 3). Jeg jobber fulltid og det går når jeg bruker mye fritid til hvile. Jeg har problemer med å komme igang og tørre å trene pga får hodepine, høy puls og tungpustethet. Er det mulig å få hjelp til å komme igang med trening? Noen mente kols pasienter kunne få fysioterapitimer eller gruppetrening?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 03. juni 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du kan trene hos fysioterapeut. Går du til en som har driftstilskudd fra kommunen, betaler du vanlig egenandel til du når taket for frikort tak 2 (2025 kroner). Du trenger ikke henvisning fra lege. Andre behandlingstilbud kan være lokal lungeskole på sykehus eller noen uker på en opptreningsinstitusjon med tilbud for lungesyke. Kanskje kan et opphold på lungerehabiliteringen på LHL-sykehuset Gardemoen være nyttig for deg. Oppholdet er gratis. Snakk med din fastlege om dette. Her er informasjon om henvisning: henvisning

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Dårlig pust av hjertemedisiner?

Hei. Har satt i en pacemaker på grunn av hjerteflimmer og besvimelse. Går på SeloZok 75 mg + Eliquis 5 mg. Har i tillegg kols. Bruker Symbicort morgen-kveld, Oxis morgen-kveld, Eklira morgen-kveld. Har fått merkbar dårligere pust etter at jeg begynte med hjertemedisiner. Kan det være kombinasjonen av kols og hjertemedisin som gjør at pusten har forverret seg ? Har en pef. på 220.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er en mulighet at betblokkeren (SeloZok) kan gi litt dårligere pust hos noen med kols. Det kan ofte bli bedre ved reduksjon av dosen. Men det bør du evt. snakke med legen din om.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Store smerter i brystet

Hei! Jeg svømmer 5 ganger i uken og har aldri hatt noe problem i lunger eller hjerte, men den siste tiden har jeg hatt ekstreme smerter i brystkassa. Det er stikkende og pressende smerter. Smertene er der egentlig hele tiden, selv om jeg slapper av. De enkleste ting som å åpne døra eller ta på meg skoene gjør så vondt at jeg får lyst til å hyle. Smertene blir ekstra vonde når jeg trener. Har tidligere og litt fortsatt, vondt i hjerte. Stikkende smerter der og, men oftest føles det ut som om det er et ekstra kraftig hjerteslag som ikke burde være der. Dette skjer når jeg slapper av. Tror egentlig det ikke er noe alvorlig, men best å være på den sikre siden. Treneren min tror det er astma, men ingen i familien min har astma og har aldri følt noe lignende før. Hva kan dette være? Håper på svar. (Jente 15 år)

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det skal ikke være spesielle smerter ved astma vanligvis. Det kan være muskulaturen som gjør vondt, men du bør nok få legen din til å sjekke deg.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Uregelmessig puls

Jeg var nettopp på et foredrag hos en av deres ansatte - hun informerte bl.a om kampanjen "Ta pulsen" - fikk beskjed om at det kunne være tegn på sykdom hvis pulsen er uregelmessig. Jeg har tatt pulsen i 10 dager - morgen og kveld - hva menes med uregelmessig puls? at den slår ujevnt når du teller slagene? eller at det er forskjell på antall slag for hver gang du teller?
Jeg har registrert mellom 58 og 86 slag i minuttet disse ti dagene. Jeg er født i 1958 - er frisk - går ikke på noen medisiner, har hjerteproblemer i familien. Bør dette utredes ?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 01. juni 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Uregelmessig puls kan være å kjenne pulsslagene ujevnt, som om de hopper over et slag eller at du kjenner et ekstra slag innimellom eller at det slår med en ujevn rytme. Alle disse beskrevne situasjonene kan være helt normalt. Det er normalt at hjertet kan hoppe over et slag eller at det slår et ekstraslag. Noen kan merke dette kun ved å puste dype åndedrag, andre merker det når de er i aktivitet. Om du skulle kjenne en ujevnhet over tid, og ikke bare ett og annet enkeltslag, eller at pulsen din av og til kjennes sterkt og så hopper over i et raskt, vedvarende og endret ujevnt mønster, så er det større grunn til å få en sjekk. Det samme vil det være om du samtidig skulle oppleve svimmelhet og uvelhet.

Friske voksne har en normal hvilepuls på mellom 50 - 80 slag i minuttet. Så lenge du har kjent normale, regelmessige og jevne pulsslag så det helt greitt, uansett om du registrerer 58 eller 86 slag i minuttet. Om du gjør deg kjent med hvordan din pulsaktivitet er til vanlig og hvordan pulsen din responerer på aktivitet, så vil du også være bedre i stand til å registrere forandringer som måtte komme.

Hvis du bekymrer deg for hjertesykdom, så er det bedre at du bestiller en time hos legen din og drøfter det med ham enn at du går og grubler.

mvh
Marita L. Bjerke

Lunge

50 % oksygenmetning

Hva er farene med 50 % oksygenmetning i blodet?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 01. juni 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Friske mennesker har normalt en oksygenmetning på 97% eller mer. Ulike sykdomssituasjoner eller annen påvirkning, som for eksempel røyking, innpust av annen giftig gass eller blokkering av luftveiene kan gjøre at metningen er lavere, enten som følge av en akutt situasjon, eller en kronisk lungesykdom som KOLS. Personer med KOLS kan ha lavere oksygenopptak hele døgnet, for noen med KOLS kan man måle metning ned mot 90% eller lavere, selv om de er i hvile.

Lavere oksygenmetning over tid vil føre til skade på organer, og da særlig hjernen. Om man har en alvorlig akuttsykdom som gjør at man har et kritisk metningsfall som kun varer sekunder eller minutter er det ikke nødvendigvis slik det gir skade, men man vet at ved akutt respirasjonsstans vil det kun ta minutter før hjernen tar skade.

Personer med søvnapnè kan også måle betydelige kortvarige metningsfall om de har lange pustestopp i søvne.

Når du spør på denne måten, så får det meg til å tenke på om du eller noen av dine nærmeste har opplevd dette, og går og grubler på opplevelsene i etterkant. Dette bør du kanskje spørre leger som kjenner til situasjonen om.

mvh
Marita L. Bjerke

Hjerte/kar, Lunge

Høyt innhold av kullos (CO) i blod.

Hei. Hva kan det komme av at jeg har en SpCo på 12-13%. Jeg røyker ikke eller er utsatt for noen form for røyk til vanlig. Lever ellers ett normalt liv og har det bra men føler jeg må gjespe ofte selv om jeg ikke er trøtt.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Normalt forekomme karbonmonoxid (CO) i opptil 3 % i blodet hos mennesker. Høyere konsentrasjoner er vanligvis forårsaket av inhalert kullos via tobakksrøy, aktivt eller passivt, eventuelt fra bål eller brannrøyk. Det kan ta ganske lang tid før det synker til normalt nivå pga den sterke bindingen av CO til de røde blodlegemene.

En annen mulighet er at målingen er feil. Det kan være lurt å sjekke dette igjen.

 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem