Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

SVES

Hei! Jeg er kvinne født 1968. Nettopp ferdig utredet av kardiolog. EKG døgnmåling, blodtrykk døgnmåling, CT av hjerte. Ultralyd av hjertet viste sves. Også på EKG døgnregistrering kom dette frem. 5000-6000 sves døgn. Flere serier. Lengste på 11 sekunder. Jeg hadde litt høyt blodtrykk og kolesterol 8. Nå fått blodtrykksmedisin, kolesterolsenkende og betablokker. Symptomene før utredelsen : «buldring i brystet». Mitt spørsmål er: hvorfor får man sves? Jeg er overvektig(170 cm høg/100kg) men et fysisk aktivt menneske( hestebonde). Sluttet med røyk og avholdsmenneske. Hilsen Anne

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

SVES er en forkortelse for "supraventricular ekstrasystoli" som betyr ekstraslag som utgår fra hjertets forkamre. Disse vuderes vanligvis å være mindre alvorlige enn VES, som er ekstraslag som utgår fra hjertets hovedkamre.

SVES er noe nesten alle mennesker har en del av. Blir det svært mange slike SVES/døgn så kan det være et signal om man har risiko for senere å utvikle forkammerflimmer(atrieflimmer). Betablokkermedisinen som du har startet med reduserer antallet SVES, samtidig som det er en blodtrykkssenkende medisin. Det høres riktig ut at du har startet med denne medisinen.

Hjerte/kar

bivirkninger av kolesterolsenkende medisiner

Kan kolesterolsenkende medisin gi smerter, verk i tenner?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Smerter i tennene har jeg ikke hørt om som bivirkning på kolesterolsenkende medisiner.

Muskelsmerter på kolesterolsenkende medisiner blir ofte nevnt, men min vurdering er at slike smerter forekommer bare hos noen få av de som bruker den vanlige typen kolesterolsenkende medisiner som vi kaller statiner. Muskelsmerter er noe de aller fleste mennesker opplever innimellom. I en undersøkelse hvor man sammenliknet statiner med narrepiller så oppgav ca. 25% i begge gruppene å kjenne muskelsmerter.

Hjerte/kar

uregelmessig hjerterytme

Jeg har lavt stoffskifte. For 3 år siden fant leger ut at jeg trengte stent i en.nesten tett åre. Allmenn tilstand har variert mye etter dette. Har visst følt vondter som jeg ikke burde engste meg for, i brystområdet. De siste par månedene har pulsen hoppet og danset en del når jeg prøver å slappe av eller sove. Det har pågått Nevnte det for hjertelegen/indremedisineren som jeg går hos. Han TRODDE at det ikke var noe farlig. Men spurte hva jeg trodde. Hjelp. Hva skal jeg tro?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Du har allerede påvist hjertesykdom(stentet en trang kransåre). Da synes jeg man skal undersøke deg med hjerterytmeregistrering siden du nå også opplever at pulsen er mer uregelmessig. Det vanlige da er på registrere hjerterytmen kontinuerlig 1-3 døgn sammenhengende. Dette gjøres ved at det hos hjertelegen/indremedisineren settes på et apparat du går meg i 1-3 døgn.

Hjerte/kar

Ezetrol

Jeg har fått ezetrol istedenfor simvastatin sandoz på grunn av bivirkninger med statiner. Jeg er over 65 år (68), er kvinne og har artrose i flere ledd , samt muskelsmerter i nakke og rygg. Prøver etter inntak av statiner viser noe høye nyreverdier og skjoldbruskkjertel. I pakningsvedlegget står alle disse som bivirkninger. Er da ezetrol bedre? Har LDL på 5,3 og HDL 7,5.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Ezetrol virker lokalt i tarmen, og reduserer opptaket av kolesterol fra tarmen. Det gir svært sjelden bivirkninger, men det er samtidig mindre effektivt i forhold til å senke koelsterolnivået i blodet enn hva statinene er.

Dersom du har hjertesykdom(angina pectoris eller gjennomgått hjerteinfarkt) så bør du absolutt ligge vesentlig lavere enn 5.3 mmol/ l i LDL-kolesterol.

Hjerte/kar

Sliten og svimmel

Har blitt godt utredet på ct av hjertet og div ekg og holter reg...men er enda dårlig. Har trykk i brystet, svimmel, varierende puls, mye ves og sves i perioder..og hatt høy hvilepuls som er sjekket på legevakt. Føler jeg blir ekstra dårlig om jeg står mye i ro, f.eks. laga mat, stå generelt, gjøre litt enkle ting i huset osv.. og ofte kan jeg bli dårlig av å spise. er veldig sliten og ofte kvalm..hva kan det være..kan det være pots? Evt noe med blodtrykksfall...blodsukker? Har veldig redusert livskvalitet. har fibromyalgi i tillegg. men tror ikke jeg lider av utmattelsessyndrom? Noen tips hva mer jeg kan undersøke?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Det høres ut som om du har vært igjennom omfattende undersøkelser for å utelukke om du har hjertesykdom. Du nevner ikke om man har funnet noe tegn på hjertesykdom, eller om du bruker medisiner for høyt blodtrykk eller eventuelt andre medisiner. Enkelte personer opplever nok svimmelhet som følge av lavt blodtrykk hvis man står lenge, og særlig kan dette gjelde personer som står på blodtrykkssenkende medisiner.

Hjerte/kar

Kramper i hjertet

Sliter veldig med kramper i leggene som gjør at foten blir helt krom. I det sisie kjennes det ut som krampe i hjertet, gjør spesielt vondt når jeg puster godt ut. Har fibromyalgi. Er dette vanlig da?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 30. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Det er vanskelig å svare sikkert på hva det krampelignende ubehaget du kjenner i brystet er uttrykk for. Det høres ikke ut som typiske anginasmarter, som mest opptrer ved fysiske anstrengelser. Angina kjennes ikke speielt når du puster ut. Det er naturlig at du snakker med fastlegen din om dette ubehaget.

Hjerte/kar

Kolesterol etter hjerteinfarkt

Hva bør kolesterolet ligge på , etter å ha hatt hjerteinfarkt for 8 år siden ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes ulike kolesteroltyper. Etter hjerteinfarkt er vi interessert i det som heter LDL-kolesterol.

Etter et infarkt skal LDL-kolesterol ligge under 1,8. Det er derfor viktig at pasienten får gode nok medisiner og høye nok doser til å oppnå dette.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Svimmel og blodtrykksmedisiner

Hei ,jeg er en dame på 58 år og går på blodtrykksmedisin Valtarsan 80 mg. nå har jeg begynt på stikk ut turer og går hver dag. på en tur nå nylig ble jeg plutselig svimmel å måtte stoppe opp litt. har målt blodtrykket over en mnd med eget apparat og over lenger tid og bt ligger på 137/75. 122/65 .118/75. 124/75.Føler at jeg er litt svimmel hverdag nå etter at jeg begynte på stikk ut så er d nødvendig med medisinen eller kan jeg halvere nå når jeg er aktiv og flyg i fjellet. har spurt legen min før og om dette og han mener jeg bør ta samme dose. Hva mener du,går jeg på medisin uten å trenge det?Jeg har gått på denne medisinen i tre år. Jeg veier sånn ca 78,79,80kg. Tør nesten ikke ta medisinen når jeg føler meg sånn. Takker for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Svimmelhet kan ha mange årsaker, deriblant for mye blodtrykksmedisin. Men hos deg virker jo blodtrykket ikke for lavt. Det er kanskje ikke medisinene som er årsaken til svimmelheten og derfor bør du ikke slutte med dem uten videre. Du bør snakke med legen din for å lete etter andre mulige årsaker til svimmelheten først.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Fragmin ved mekanisk aortaventil og lav INR

Jeg har mekanisk artoaklaff, operert inn i 2015. Terapeutisk område skal være 2,5 - 3,5. Etter en influensa steg INR opp til 5,1, min fastlege ga beskjed om å redusere inntak av marevan i 2 dager, ved ny etterkontroll var INR nede i 1,5. Jeg mente at jeg da skulle ha fragminsprøyte for å hindre plodpropp i klaffen, men fastlegen sa at dette kun kom på tale hvis INR var under 1. Jeg ble meget usikker da jeg mener at jeg alltid skal ha fragminsprøyte ved INR lavere enn terapeutisk område. Blir litt engstelig når det ikke oppnås enighet med fastlegen, han satte også opp ny etterkontroll en uke etter, dette protesterte jeg på slik at det ble endret til ny kontroll etter 5 dager. Hva er riktig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ved mekanisk aortaventil skal INR være mellom 2,5 og 3,5. Blir INR for lav, er det risiko for at det danner seg blodpropp i ventilen. Hvis INR går ned under 2,5 skal pasienten behandles med Fragminsprøyter inntil INR kommer opp i terapeutisk område igjen. Det vil dog alltid bli gjort individuelle vurderinger.

Mvh

Wasim Zahid