Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Forverring av spasmeangina

Les tidligere innlegg:spasmeangina og SVT! Fekk påvist Cushing sykdom juni 2018 opr 19.12.18 i hypofysen.Antatt spasmeangina vart bedre i juni 2018 og vore der litt utover høsten, så heilt borte etter operasjonen og tilbake kvar dag, fleire gonger per dag frå 5 feb. Høg puls v gange.Ubehag, svie, klofølelse, stikk i brystet v anfall. Bruker Adalat 20 mg, hadde 30 før opr. Metoprolol 50. Corison 25+12,5. Minirin 60 microx2(diabetes insipidus)somac 20. Bør eg justere Adalat eller endre tbl?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du opplever en forverring av spasmanginaen, bør du kontakte legen din. Flere ulike tiltak kan være aktuelle. Både dosejustering og tillegg av annet medikament kan være et alternativ. Men dette må avgjøres av legen din, sannsynligvis i samråd med en kardiolog som kjenner bakgrunnen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Uteblitt svar

hei wasim ,jeg sendte deg mld og spørsmål om hjertet mitt for en tid siden ,du var på obs posten på visitt hos meg før jeg skulle på rikshospitalet ,og da sa du at du hadde svart på mailen min ,kan du være snill å sende den her på nytt til meg ,for jeg klarer ikke finne svaret fra deg ,håper det er mulig

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Kan du være så snill å sende spørsmålet på nytt?

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Økning av risiko for hjerneslag

Hei Øker sjansen for hjerneslag dersom man lider av anstrengelesutløst hypertensjon? Hvor mye kan det være snakk om?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er normalt at blodtrykket øker under anstrengelse. Det gjør det hos alle. Men etter en anstrengelse skal det raskt gå ned igjen (innen noen minutter). En forbigående blodtrykksøkning øker ikke risikoen for hjerneslag. Hvis man derimot beholder høyt blodtrykk i lang tid etter anstrengelsen, vil risikoen øke. Nøyaktig hvor mye den øker er ikke lett å si.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Risiko ved stenting av hovedpulsåre

Hei hvor risikofylt er stenting av hovedpulsåren pga. en moderat innsnevring gitt at innsnevringen kommer av en medfødt tranghet i blodåren (altså ikke noen avleiringsproblematikk osv.) og pasienten er yngre og ved god hjertehelse ellers. For stenting av kransårer er risikoen for komplikasjoner ca 1/100 eller mindre, kan dette gjelde for ovennevte tilfeller også?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette spørsmålet har blitt stilt noen ganger. Dette er dessverre utenfor mitt kompetanseområde. Slik behandling er såpass spesiell at detaljerte svar på risiko etc. kun kan gis av den avdelingen som faktisk utfører inngrepet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Rettigheter

Førerkort

Jeg har hatt hjerneslag for 7 månder siden og ble fratatt førerkortet.Jeg har vært hos øyenlege hvor alt var ok .Jeg har vært hos lege og spesialergoterapeut for og sjekke muskler og hode. Jeg har c1 men trenger bare B. Hva skal jeg gjøre for og kjøre igjen.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 10. mars 2019
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er din fastlege som fortløpende skal vurdere om du oppfyller helsekravene for førerkort. Har fylkesmannen bestemt at du frem til nå ikke oppfyller kravene, vil du normalt måtte ha en ny vurdering hos fylkesmannen. Om du kan få opphevet kjøreforbudet for klasse B beror på de oppdaterte helseopplysningene dine.

Med vennlig hilsen Atle Larseb

Lunge

Bihulebetennelse og økte pusteproblemer ved astma-

Tungpustet siden nov & slitt med bihuler&refluks.ØNH-spesialist fant mye slim som renner ned i svelget.CT tatt.Fått Prednisolon for 15 d (20×2 mg,så nedtrapping)& doxylin 10 d.4 dager nå.Tidl.vært hos lungelege som økte seretide til 125/25×2.Trappet nå ned til 100/50 pga.redd for for mye kortison og ikke veldig effekt av økt dose.Bør jeg øke igjen?Svært tett bryst,usikker på effekt av beh.Fikk også Singulair av lungelege,ikke prøvd pga nexium/mage.Når kan jeg evt.prøve det,& kan det ha effekt?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. mars 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Du trenger ikke være redd for den doseringen som lungelegen satte, den er fortsatt godt innenfor sikker dose. Over tid kan en litt høyere dosering gi større stabilitet i pusten. Du kan ellers gjerne starte opp med Singulair 1 tablett daglig (helst kveld) som forskrevet av lungelegen, da den ikke skal ha noen negativ effekt sammen med den øvrige medisinen du bruker.  Det er alltid vanskelig å si hva som gir effekt, og hvor raskt. Hvis du har hatt luftveisinfeksjon kan ettervirkningene av denne på pusten sitte i opptil flere uker etterpå. Hvis det blir for ille bør du nok kontakte legen og diskutere eventuell oppstart av ny Prednisolonkur. God bedring!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Hjerte/kar

Hjerneinfarkt og drypp

Min far har fått påvist hjerneinfarkt. Han ligger på sykehuset for videre undersøkelser for å finne årsaken, men er helt fin i hode og kropp. Han merket kun problemer med avstandsbedømmelse og med å taste riktige bokstaver på mobil da det inntraff. Dette gikk over etter noen timer. Han hadde ingen andre symptomer og ringte ikke 113. 3 dager senere sendte fastlegen han til sykehuset. Jeg lurer på hva forskjellen på hjerneinfarkt, hjerneslag og drypp (TIA) er? Er hjerneinfarkt det samme som drypp?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 08. mars 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for henvendelsen!

Drypp eller TIA defineres som episoder med ulike utfall som går helt tilbake innen 24 timer. De vanligste utfallene kan være forbigående lammelser, talevansker, synsvansker som synsfeltutfall eller forbigående blindhet, og det vanligste er at symptomene går over innen 10 - 30 minutter. Om utfallene har stått på over timer, vil man med dagens presise MR-bilder ofte påvise forandringer etter en slik episode, selv om symptomene har gått helt tilbake. Dette betyr at man ofte får påvist infarktforandringer ved undersøkelse selv om man opplever å ha blitt symptomfri.

Hjerneslag brukes som et samlebegrep på hjerneblødning eller hjerneinfarkt. Mer enn 80 prosent av alle hjerneslag skyldes hjerneinfarkt, altså en blodpropp som tilstopper en større eller mindre blodåre inne i hjernen slik at deler av hjernevevet dør som følge av oksygenmangel. Når dette skjer, vil man utrede for å finne årsaken til blodproppen, slik at man kan forebygge at det skjer igjen.

Du kan lese mer om dette på våre hjemmesider.

God bedring til din far!

mvh

Marita, LHL

Allergi

Gresspollenallergi og allergivaksinasjon

Hei! Jeg er allergisk mot gress og lurer på om det er mulig å sette i gang et løp med allergivaksine etter hvert. Dette skal jeg selvfølgelig ta med legen min, men jeg lurte på når jeg egentlig skal begynne med slik vaksinering? Bor i Oslo.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 07. mars 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Gresspollenvaksineringen startes senest 4 måneder før gresspollensesongen begynner. Gresset i Sør-Norge blomstrer fra begynnelsen av juni til starten av august, slik at du kan begynne når sesongen er over og senest i februar. I steden for sprøyte, finnes det en gresspollenpille- Grazax -som etter oppstart hos lege, kan administreres hjemmefra. Effekten er sannsynligvis omtrent som behandling med sprøyter, men en mye enklere behandling å gjennomføre. Risikoen for alvorlige bivirkninger er lavere enn med sprøyter. Du kan lese mer om allergivaksinasjon her.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

Allergi

Pollenallergi og skole

Jeg er veldig bekymret for sønnen min 14 år, som opplevde en fæl vår og sommer ifjor, grunnet omfattende pollenallergi. Han tar nå sprøytevaksine mot bjørk, men tåler dessverre ikke Grasax. Han hadde det vondt og slet med fravær på skolen. Hva er praksis ift fravær og alvorlig pollenallergi på skolen?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 07. mars 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er mulig å søke om utvidet tid på eksamen/nasjonale prøver på både grunnskole, videreående skole og høyskole/universitet. Husk at dette må gjøres i god tid, så prat med behandlende lege for å få legeerklæring og sendt søknad i god tid. Litt mer tid på prøvene kan kompensere noe for at man er uopplagt. Det kan også være en mulighet å avtale med skolen om å ha hjemmeskole i perioder når pollenallergien er verst. Forhåpentligvis vil han merke effekt av allergivaksinasjonen allerede denne våren.

Om du vil ha en prat med oss om dette, kan du ringe vår rådgivningstelefon 67 023 023, mandag - torsdag mellom 9-15.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

 



Hjerte/kar

Alternativer til Clopidogrel (plavix)

Min mann har muligens funnet årsaken (på egenhånd) til hvorfor han har tung pust, hodepine, diaré, kløe og endret smakssans.I januar i fjor fikk han satt inn to stent pga tette hovedårer til hjertet.Har aldri hatt hjerteinfarkt. Samtidig fikk han utskrevet clopidogrel actavis 75 mg - etter det fikk han de nevnte plagene.Min mann mener at legen sa at han ikke lenger kunne gå albyl E pga magekatarr. Finnes det alternativ til clopidogrel actavis? Han bruker også Emconcor, lipitor og Somac.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dersom mannen din tåler verken clopidogrel eller albyl-E, finnes det et par andre alternativer: Brilique eller Efient. Men disse midlene krever nok spesialsøknad og sannsynligvis resept fra en kardiolog. 

Mvh

Wasim Zahid