Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Astma som ikke tåler vanlig uteluft?

Hei. Har astma,som er kjent foreløpig. Problemet mitt er , at æ var bortimot innestengt hele vinteren pga, kulde, skarp luft, skoddje etc. Med en gang jeg gikk en tur, så følgte med halsbetennelse, influensa. Selv om jeg hadde skjerf, buffer...og hadde foran munnen. Til og med nå, som for exempel i går, æ var ute og gjorde litt hagearbeid. Ullgenser, med langhals og jakke over. I dag er jeg dårlig,hoster kraftig, dunen var bortimot gjennomvått av svette i natt. Men feber har ikke...bare kraftløs., vondt hals, hoster, tett nese, vondt i hodet. Jeg er lei nå... det er april og ikke januar, korfor blir like dårlig nå også?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette virker ikke greit! Det er vanskelig å forklare sikkert hva som er årsaken. Først må det sjekkes at astmaen din er godt nok behandlet, dvs. dekket med medisiner som motvirker sterke reaksjoner fra slimhinnen i luftveiene når du eksponeres for "vanlig" luft ute. Det andre kan være at du må sikre deg med årlig influensavaksine og gjerne også lungebetennelsesvaksine (pneumokokkvaksine). For å sjekke immunsystemet ditt må det tas blodprøver for å finne ut om du har nok antistoffer (immunglobuliner). Eller kan du være allergisk mot noe? Dette er det nok beste at du sjekker videre hos legen som kjenner deg.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Jente med slimhoste

Hei. Jeg er en jente på 19 år. Røyker ikke annet enn at jeg har festrøyket. For rundt tre måneder siden fikk jeg en slimhoste som ikke gikk bort med Bronkyl i 7 dager. Gikk til fastlegen. Fikk svar på at det ikke var noen type luftveisinfeksjon, bronkitt osv. Røntgen av lungene var normalt. Blodprøvene mine (for å se om immunforsvaret mitt var nedsatt) var normale. Slimhosten er betraktelig bedre, men jeg hoster enda med slim og har tørrhoste. Sliter med å være tung i brystet og ikke få puste ordentlig enkelte situasjoner, spesielt på kvelden når jeg ligger i senga. Dette gir meg angst fordi jeg ikke vet hva det er og da blir jeg værre i pusten. Det går ikke vekk og jeg vet ikke hva jeg kan gjøre? Det gjør ikke legen heller.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hoste og slim er et vanlig symptom for eksempel etter luftveisinfeksjoner, men det skal gi seg i løpet av et par uker normalt. I din alder er det ikke uvanlig at en lett astma kan opptre slik, særlig fordi du nevner at du er verre i pusten når du legger deg om kvelden. Det er nok lurt å få sjekket lungene nærmere med tanke på dette. Men pusteprøver og røntgenbilde av lungene, samt blodprøver kan være helt normalt når du ikke har symptomer. Noen ganger prøver legen å gi en enkel astmamedisin å forsøke med hvis det fortsatt er uklart. Hos lungespesialist vil det kunne foretas ytterligere tester for å finne ut av det. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Kan man slutte med astmamedisin?

Hei. Jeg har allergi og astma. Bruker symbicort, nasonex, singulair og polaramin fast. Skal nå bytte til aerius. Er blitt mye friskere etter 2 år med bjørkepollenvaksinasjon. Det jeg lurer på er, kan jeg forsøke å kutte ut singulair? Vet ikke helt om den egentlig har så mye effekt for meg. Og jeg liker ikke å ta mer medisin enn nødvendig. Kan jeg stoppe brått på den, og hvordan vil jeg merke det om jeg likevel trenger den?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Singulair er en medisin som i hovedak påvirker din astma. Aerius er allergimedisin og virker ikke på astmaen. Singulair er en tilleggsmedisin og ikke hovedmedisin ved astma. Vanligvis er det ikke noe problem å ta vekk denne medisinen en periode for å se om man blir verre eller kanskje ikke merker noen forskjell. Hvis pusten blir verre igjen, vet man at det er effekt av denne medisinen. Men for ordens skyld er det lurt å gjøre det i samråd med legen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lav oksygenmetning under anstrengelse ved kols.

Hei. har et Pulse Oximeter.Den viser 97 på meg og det samme på min mann.Han er frisk og rask. Var hos legen idag og hennes viste 94? Har hatt moderat KOLS i 14 år. Ringte rådgivningstjenesten på Glittre for å få vite litt om lav metning under kondisjonstrening. 84/85 på flat vei. Blir tungpusta, men det går bra. Går mye i skog og motbakker. Da faller den til 80/83 og er nedi 77. Blir sliten. Hun på Glittre sa: Søk rehabilitering. Det har du rett på. Var på Glittre i 2009. Det ble avslag. Det stod at det ikke kom fram i henvisingen om lokale tiltak er forsøkt og dette anbefales i første omgang. Frisklivsentralen kan være aktuelt ,evt kan Koordinerende enhet i kommunen kontaktes for ytterlige info om lokale tilbud.Det er ikke alle som bor så de har lokale tilbud. Har en lege som innrømmer hun er ingen lungelege. En fysioterapeut som ikke visste noe om hvor lav metningen kunne gå under trening. Hun på Glittre sa legen skulle søke en gang til. Det forstod legen ikke vitsen med. Hva sier metningen? Er jeg dårligere siden den faller? Er dårligere, men er det noe jeg må vente meg? Bruker oksygen på flyreiser. Forverring uten infeksjon. Hvordan merker jeg det? Har hatt 5/6 infeksjoner på 14 år . Aldri lungebetennelse. Sluttet å røke på dagen og har trent styrke og kondisjon siden. Kan jeg presse meg for mye? Trener det samme som for 14 år siden. Har fått vondt i armer og lår. Er det bare noe jeg må regne med? Hadde det ikke før. Ble mange spørsmål dette men skulle gjerne visst litt. Bekymrer jeg meg unødvendig. Mvh.Monica .

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Beklager sent svar! Det normale er at oksygenmetningen skal ligge på 96-98 hos helt friske. Ved lungesykdom som kols kan den synke lavere. Det aller viktigste er at den ligger over 90% i ro. Men det er forventet at den hos mange vil synke under dette i forbindelse med fysiske anstrengelser. Det at du trener styrke og kondisjon er veldig bra, fordi det bidrar til å holde musklene sterkere og i stand til å bruke oksygenet mer effektivt enn uten trening. Det er faktisk ikke så mange som greier å drive med dette på egen hånd! Men det kan nok være lurt å ikke trene altfor hardt, særlig hvis du stadig har vondt i musklene. Da kunne det være en ide å høre nærmere med en fysioterapeut for et bedre tilpasset treningsopplegg. 

Håper dette var svar på noen av dine spørmål!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Lunge

Flytende oksygen hjemme

Har lungefibrose, tilstanden er kommet så langt at jeg benytter en oksygenmaskin hjemme. Denne går på maks nå, merker allikevel at dette ikke er tilstrekkelig. Maskinen lager oksygen av inneluften. Etter siste samtale med lege så er det kommet frem at flytende oksygen kan virke bedre siden ved innleggelser har jeg opplevd at oksygenet som jeg får på sykehus virker bedre. Hvordan er det å benytte flytende oksygen i eget hjem, hva må gjøres i hjemmet for å få dette til å virke?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er riktig at en oksygenkonsentrator ikke nødvendigvis lager godt nok konsentrert oksygen. Men det fins flere alternative typer konsentratorer med forskjellig kapasitet. Flytende oksygen er mer effektivt, men det er mye mindre i brukt etter at konsentratorene ble tilgjengelig også som transporterbart utstyr. 

For ganske få år siden ble dette levert hjem på store tanker som man kunne fylle mindre enheter fra for å bevege seg fritt. Det er ikke så store problemer med å ha dette hjemme, men de brannverntekniske tingene må være oppfylt, og jeg regner med at brannvesenet skal være orientert.  

Det er nok lurt å høre med sykehuset hvem som eventuelt leverer dette hjem. Da får du også den nødvendige informasjonen i tillegg.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

Lunge

Lungesykdom og oksygen

Jeg får for lite oxygen og det kjennes som om jeg holder på å kveles 24/7 Kun når jeg sitter helt stille å slapper fullstendig av har jeg akseptabel oksygenmetning, men ved minste antydning til stress eller bekymring, begynner jeg å hive etter pusten. Jeg bruker tiden på å prøve å puste, og stort sett bare det. Jeg har forhøyet CO2 i blodet (pCO2 6,44) og FEV1 er 0,38 l, 14%. Jeg orker ikke ha det slik lenger, fordi jeg klarer ikke å konsentrere meg eller huske noe som helst, har konstant hodepine og har ikke sovet ordentlig på snart 2 år, og jeg er sliten. Dette er værre enn tortur å er det egentlig lov til å pine folk i hjel på drenne måten? Kan jeg ikke kreve å få medisinsk oksygen? Jeg røyker ikke, men det er den CO2en . Men det må da være mulig å gjøre noe så jeg slipper å avslutte livet som en grønnsak grunnet oksygen mangel? Jeg har ikke fylt 50 år og det hadde vært fint å kunne tilbringe den siste tiden jeg har igjen med barna mine, men jeg er så forvireret å fjern at jeg er redd for å omgåes andre, for jeg greier ikke å følge med, huske noe som helst, å føler meg egentlig ganske hjerneskadet. Har sykehuset virkelig lov til å la meg ha det slik? Mesteparten av tiden ligger metningen på mellom 85-90 men ved stress/ anstrengelser er den nede i 76-79

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er nok slik at oksygentilførsel kan føre til økt CO2 i blodet. Det er nok derfor man kvier seg for å sette deg på oksygen. Det eneste måtte være om dette er undersøkt også hvis du får små doser oksygen, eller bare ved anstrengelser. Det må eventuelt gjøres ved sykehuset. Men de er nok redde for at de gjør deg en bjørnetjeneste som i verste fall kan ta livet av deg hvis du får oksygen som fører til at CO2 øker så mye at du blir bevisstløs og sovner inn. Så dette er dessverre ikke noen enkel sak for noen av partene. Men det er vondt at du har så store plager!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Tørrhoste, tung pust og vondt i brystet

Hei, kvinne 53 år igjen. Sliter med tørrhoste, tung pust og smerter i brystet. Har en oksygenmetning på 94-97 og en puls på 53. Jeg trener ikke. Er det normale verdier?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Oksygenmetningen og pulsen kan virke normalt. Men det er ikke normalt med stadig tørrhoste, tung pust og vondt i brystet. Du bør kontakte legen for å få utført en lungefunksjonsundersøkelse (spirometri) samt lyttet på lungene og hjertet. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astma som ikke blir bra

Hei jeg er en dame på 48 år. Fikk diagnose astma mars 2018. Før dette ble påvist hadde jeg fra nov 2017 hoste og i desember, januar og februar flere ganger i uken på legevakten med astma anfall. Ble innlagt i begynnelsen på mars 2018 og konstatert astma. Har røyket noe fra 2012 til 2017, ikke storrøyker, 5-6 max pr dag. Blodtrykket har vært 157/80 nå har det vært 119/69. Har tatt BT medisiner i mange år. Fikk Ventoline og Symbicort på sykehuset, fortsatte med disse, ble ikke helt bra. Fikk da Singulair og hesheten forsvant i løpet av 20 min. Yes, tenkte jeg, klar for jobb. Men slik er det ikke, og vi er nå snart ferdig med mai. Jeg sliter fremdeles med tungpust ved anstrengelser. Det virker som et astma anfall bare at jeg får luft. Tar ikke Ventolin når dette skjer men kan bli veldig svimmel og veldig trett når jeg utfordrer grensene med å male og løfte. Blir tungpustet ved å bære barnebarnet mitt på 7 mnd. Jeg har alltid vært aktiv og effektiv, er nå veldig redusert. Før jul gikk jeg trappene fra underetasjen til 5 etg normalt andpusten. Sitter og sover pga press i brystet. Noen ganger mye, andre ganger mindre. Blir andpusten av å skifte klær også. Hva kan jeg gjøre ? Hvilke nedisiner er bra? Røntgen av lungene er fint😳

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker ikke som du har fått en behandling som er effektiv nok. Du bør nok kontakte legen din på ny, både for å sjekke lungene og hjertet ditt, samt sjekke om du får inhalert medisinen riktig. Kanskje du må endre medisiner, og kanskje man må undersøke på andre faktorer som gjør at pusten din fortsatt er så dårlig.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Bronkiektasier

Hei, lurer på forskjellen mellom kols og bronkiektasier? Bronkiektasier er vel ein kronisk sjukdom, så kjem det då som ei undergruppe under kols?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Kols er en kronisk betennelsestilstand i bronkiene og som ofte angriper lungevevet. Tilstanden fører til nedsatt lungefunksjon. Bronkiektasier er lokaliserte utvidelse på bronkiene, ofte i de nederste lungelappene. Det fører til at slim ofte hoper seg opp og lettere blir infisert av bakterier. I praksis gir det hoste av mye, ofte farget slim. Det kan være tilstede ved kols, men kan også oppstå alene, ikke sjelden etter langvarig og kraftig lungebetennelse. Det er som du nevner en kronisk tilstand som må behandles med fysisk aktivitet, fysioterapi og eventuelt antibiotika når det blir tydelige tegn til infeksjon.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Polycytemi

Kan du fortelle om Polycytemi. Er det arvelig? Er det vanskelig å diagnostisere? Hva er utpregede symptomer? Har sykdommen sammenheng med alopecia areata og lavt stoffskifte? Hva kan utløse polycytemi? Kan langvarig bruk av Paralgin forte og ssri medikamenter utløse det? Har de siste 20 årene hatt og har en umenneskelig hard jobb. Jeg tror jeg kan ha sykdommen . Kvinne 53 år.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Polycytemi kan være primær og ledd i sykdom i benmargen som danner for mye blodlegemer. Ellers kan den opptre ved alvorlig hjerte- og lungesykdom hvor oksygenmetningen i blodet blir lavt. Dette er det samme som skjer ved langvarige opphold i store høyder. Det kan også forekomme ved nyresvikt.

Symptomene er uspesifikke og kan være hodepine og tretthet samt slapphet og svetting med mer.

Jeg kjenner ikke til at det kan utløses av de medisiner du nevner, eller av stress. 

Diagnosen kan være enkel, fordi det blant annet foreligger en for høy hemoglobin. Dette er enkelt å måle, og videre utredning kan være tilleggsprøver i blod og eventuelt av benmarg.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem