Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Liten MI

Hva betyr «Liten MI»?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

På norsk står "MI" for mitrainsuffisiens. Det betyr at man har en liten lekkasje i en av hjerteklaffene (mitralklaffen). Dette er noe mange har og er ikke noe problem. Det er først når en slik lekkasje blir stor at du får plager i form av tungpustenhet og tretthet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kraftig hjertebank, svimmelhet og pustevansker

Hei, Jeg har ganske lav hvilepuls, normalt ligger den mellom 46-50. Er i helt OK form, trener 2 ganger i uken. Er kvinne, 43 år, Høyde 175 og veier 69kg. De siste månedene har jeg hatt flere anfall av svimmelhet, kraftig hjertebank og noen få ganger om morgenen før jeg har stått opp følelsen av at jeg ikke klarer å puste skikkelig. Har nevnt dette for fastlegen, men han sier at jeg ikke har noen risikofaktorer for hjertesykdom (ikke røyker jeg og ikke vet jeg om kjent hjertesykdom i familien) så det er sikkert litt stress. Har blitt litt bekymret nå - bør jeg kreve en skikkelig utredning eller skal jeg la det gå som stress?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg mener at du må utredes videre. Symptomene du beskriver kan skyldes en eller annen forstyrrelse av hjerterytmen. Du bør få tatt et ekg akkurat i det du har plagene. Det er naturligvis ikke så enkelt da du ikke er på legekontoret akkurat i det de kommer. Få derfor en henvisning til 24-timers EKG. Da går du rundt med EKG registrering kontinuerlig i et døgn, og hvis plagene kommer da, blir de fanget opp og kan analyseres, slik at du får evt. behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Farlige hjertesykdommer

hvilke av sykdommene innafor dette temaet er farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes ulike typer hjertesykdommer:

Trange og tette kransårer (det som gir hjerteinfarkt)
Feil hjerteklaffer
Rytmefeil på hjertet
Hjertemuskelsykdommer
Genetiske hjertesykdommer
Medfødte hjertefeil

Innenfor hver av disse kategoriene finnes det igjen mange ulike grader av sykdom. Alt fra banale til livsfarlige.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Komplikasjoner etter stent

Hei! Om man får satt inn en stent for å utvide en blodåre, hva slags komplikasjoner kan oppstå som følge av den innsatte stenten i ettertid? Og når kan komplikasjonene forventes å skje? Hvilken oppfølgning vil man få , hvor ofte og hvor lenge?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan oppstå umiddelbare komplikasjoner og sene komplikasjoner.

Den mest umiddelbare er at åren sprekker ved oppbløningen av ballongen og at det blir en blødning. Dette blir oppdaget under prosedyren og repareres der og da.

En senere komplikasjon kan være såkalt stent-trombose. Dette betyr at det danner seg en blodpropp inni stentet og tetter igjen karet helt. Dette er en dramatisk situasjon og gir de samme symptomene som et akutt hjerteinfarkt (brystsmerter, tungpustenhet, dårlig allmenntilstand, svette, kvalme). Det er en nødsituasjon som må behandles umiddelbart (transport med ambulanse og blålys). Årsaken til slik propp i stenten er ofte at pasienten har unnlatt å ta de blodfortynnende medisinene. Det er derfor svært viktig å ta de blodfortynnende medisinene som forskrevet.

På sikt kan et stentet område bli gradvis trangere og tettere igjen som ved åreforkalkning. Da får pasienten de samme symptomene som ved angina og kan trenge ny stenting inni stenten.

Oppfølgingen etter en stenting foregår i hovedsak hos fastlegen. Du bør gå dit 3-4 ganger i året. Kolesterol, blodtrykk, vekt, fysisk aktivitet, kosthold og evt blodsukker bør sjekkes og holdes i sjakk. Slik kan fastlegen se om det dukker opp alarmerende symptomer og funn som krever videre henvisning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Spørsmål om atrieflimmer

Noen spørsmål tilknyttet atrieflimmer : 1. Kan Isoptin/Verapamil også ha en rytmeregulerende effekt på atrieflimmer ? 2. Er det høyere risiko for blodpropp ved atrieflimmer når også blodtrykket er høyt, slik at det ved atrieflimmer også er viktig å senke blodtrykk i tillegg til pulsreduksjon og blodfortynnende ? 3. Hva er gjeldende norm for pulsfrekvens ved atrieflimmer for å minisere faren for hjertesvikt ? 4. Og hvis denne norm gjelder hvilepuls, hva da med kortvarig trening og ellers intensiv aktivitet når puls gjerne er oppe i 160-170, vil dette da trigge hjertesvikt ? 5. Hvor mange dager tar det før Isoptin har adekvat konsentrasjon i blodet og er begynt å virke ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei. Her kommer svarene:

1. Isoptin/verapamil kan ikke hindre flimmer eller få et flimmeranfall til å gå over, men det kan dempe hastigheten på pulsen når du har flimmer.

2. Ja, risikoen for hjerneslag øker ved høyt BT. Pasienter med høyt blodtrykk må ha et godt regulert blodtrykk.

3. For å unngå hjertesvikt av atrieflimmer, bør pulsen ligge under 110 i minuttet og gjerne ned mot 80-90. Dette gjelder hvilepulsen. Høyere puls under hard trening er ikke et problem.

4. Det er veldig individuelt hvor rask isoptin begynner å virke og hvilken dose man trenger. Noen får effekt samme dag som oppstart og med lav dose, andre må ha høyere dose i flere dag. Man må bare prøve seg frem.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Opplever ekstra hjerteslag etter ablasjon

Heisann, er en mann på 37 år som var inne til ablasjon på Rikshospitalet i januar, der fant de ut at jeg hadde WPW. Og brenningen var vellykket. Og jeg kunne slutte med betablokker. Men de siste månedene har jeg kjent ekstraslag så si daglig. Bør jeg kontakte fastlegen for evt en ny EKG?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, jeg synes det er grunn til å oppsøke legen din og få tatt et EKG. Vi vet jo ikke hva denne hjertebankingen er denne gangen, så det må dokumenteres og analyseres på EKG. Det er viktig at EKG tas i det du har plagene. Da kan det være lurt å få deg henvist til 24-timers EKG.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Fly etter hjerteinfarkt

Når er det mulig å fly etter hjerteinfarkt ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette varierer veldig fra person til person. Hvor stort infarktet var, om det utviklet seg hjertesvikt og om personen har andre sykdommer. Hvis alt har gått greit er det generelt en grei regel å vente 2-4 uker med å fly og at du får god hjelp med bagasje o.l. på reisen.

Mvh

Wasim Zahid

Katteallergi og katter

Hei!
Jeg har kraftig katteallergi og har en rettslig konflikt angående nabokatter. Jeg bor I leilightet og nabo med to katter har overtatt min terrasse, møbler. Jeg har brukt alle mulig midler: appelsinskall, pepper, vann, lyd, Get Off repellent uten at noe virker. Problemet startet for neste 2 år siden når nabo flyttet inn med sine to katter. Jeg er allergisk mot katter men aldri før opplevde symptomer pga jeg hadde null kontakt med katter. Men etter at de to kattene kom inn er jeg plaget konstant med allergi: vinter, vår. summer, høst. Bare i april var jeg på legevakten to ganger da jeg fikk elveblest etter at jeg satt på stølen. Jeg fikk prednisolone og kortisonsprøyte. Forrige uke fikk jeg øyeblikk hjelp av øyelege pga kraftig allergisk konjuntivitt ( pga katter). Mannen min vasker og vasker terrasse og møbler men kattene kommer tilbake hele tiden, hver dag. For at saken min skal tas i lagsretten må jeg gjør alt mulig for å dokumentere at det er ikke bare meg i Norge som oppleve dette type problem. Dommeren mener at min sak er individuell fordi jeg bor I leilighet og har katt allergi. Dommeren mener at hvis saken skal vurderes i lagmannsretten må det være flere som opplever slik problem. Derfor trenger jeg å vite om dere har en rapport eller statistikk som gir informasjon om hvor mange i Norge som har katteallergi ? Jeg fikk frist for å levere informasjon innen mandag 28 May 2018 ( fikk beskjed av advokat I går ). Jeg tror min sak er ganske viktig for alle som har katte allergi og av interresse for LHL -astma og allergi.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 25. mai 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Katteallergi er en kjent allergi i Norge men det foreligger ikke offisielle forekomsttall fra Folkehelseinstituttet. Ettersom det er individuelt hvilke symptomer man har og hvor kraftige de er, bør du be om at behandlende lege eller lege fra akuttmottaket vitner i saken. Jeg vet at du har blitt satt i kontakt med vårt pasientombud.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

 

 

 

Lunge, Rettigheter

Stønad til oksygenbehandling

Hvilke rettigheter har en pasient (80 år) med pulmonal hypertensjon, når det gjelder bærbar oksygenkonsentrator? Hvis man eventuelt må kjøpe en selv, finnes det noen tilskuddsordninger?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 24. mai 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Oksygenbehandling er definert som medisinsk behandling. For å få oksygenapparat må det sendes inn et søknadsskjema undertegned av lege med spesialistgodkjenning som er ansatt i helseforetak/sykehus.Spesialister i private sykehus som er offentlig godkjente og som har avtale med et regionalt helseforetak om tjenester som innbefatter behov for behandlingshjelpemidler, kan også søke. Det samme kan legespesialister som har avtale om driftstilskudd med det regionale helseforetaket.

Innvilges ikke søknaden, finnes det ikke andre offentlige tilskuddsordninger som dekker utgifter til oksygenbehandling.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Årsak og forebygging av allergi

Hei!
Min mann har fått påvist gressallergi , og har kraftige symptomer om våren/sommeren. Allergimedisiner ser ut til å virke fint. Hva er årsaken til allergien, og er dette arvelig ?
Vi har to små jenter på 2 og 4, og de ser ikke ut til å være allergiske foreløpig i alle fall. Når vil en eventuell allergi melde seg mest sannsynlig hos dem? Er det noe vi kan gjøre for å forebygge at allergi utvikles hos jentene?
Takk!

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 24. mai 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Så fint at din mann har god effekt av allergimedisinene!

Det er umulig å vite hvem som kommer til å bli allergiske. På den ene siden vet vi at de som har allergiske foreldre og søsken har økt risiko for å få allergi, på den andre siden tilhører de fleste allergikere ikke denne høyrisikogruppen.
Årsaker til allergi er sammensatt og kompleks, men vi vet etterhvert noe om årsakene til økningen av allergiske sykdommer. De som vokser opp på gård med husdyrhold får sjeldnere allergisk sykdom. Vi vet ikke akkurat hvorfor, men det ser ut til å handle om mikrobiologisk mangfold, som trolig har med dyrehold å gjøre. Det kan se ut som om jo mer vi fjerner oss fra et naturlig miljø, som innebærer et mangfold av bakterier, jo større er sannsynligheten for at vårt immunsystem ikke utvikler en normal toleranse til det miljøet vi skal leve i.
Når det gjelde miljøfaktorer, vet vi helt sikkert at tobakksrøyk, fuktskader og luftforurensning og sannsynligvis flere miljøgifter er risikofaktorer. Mye tyder også på at overdreven bruk av antibiotika og antiseptiske midler kan bidra til sykdom fremfor toleranse.
En annen faktor er for eksempel den økte risikoen(tredoblet risiko)for allergiske sykdommer hos barn født ved keisersnitt, der manglende eksponering til normal tarmflora fra mor under fødselen kan ha betydning.

Du kan lese mer om allergi her

Vennlig hilsen Grethe