Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

forsnevring i hoverpulsåren

For koarktasjonsopererte der hovedpulsåren er blitt sydd sammen etter at koarktasjonen er skåret vekk, vil det være større sjanse for ny utposning på stedet der det er skåret/sydd, enn i hovedpulsåren ellers? Vil arrvev være mer utsatt for utposninger? Ikke brukt kunstige materialer. Vil de som tidlig i livet på denne måten er operert for koarktasjon løpe en større risiko for å få utposning på aorta gitt at blodtrykk er normalt og aortaklaffen er normal, enn hjertefriske som ikke har operert hovedpulsåren?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 15. mai 2018
Helge Istad, Overlege

De som tidlig i livet er operert for forsnevring i hovedpulsåren(coarctasjon av aorta) følges vanligvis på Rikshospitalet. Dette er en spesialfunksjon, og det er spesailistene på Rilkshospitalet som utfører slike operasjoner som kan uttale seg om risikoen for nye forsnevringer eller utposninger senere i livet.

Kosthold

hvitløk og blødninger

Blør en lettere neseblod mens eg går på blodfortynnende ? Kan en bruke Curcumin full spektrum 800 MG mens en går på blodfortynnende ? Vil ta Curcumin som betennelsesdempende for andre plager . Har lest et sted at hvitløkstabl ikke bør brukes som m blodfortynnende . Stemmer Det ? På forhånd takk for svar .

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 15. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Jeg kjenner ikke til Curcumin, men det kan høres ut som det er et konsentrat av hvitløk. Hvitløk kan ha en lett blodfortynnende virkning, men jeg tror du skal innta veldig mye av dette før effekten er så uttalt at det tatt sammen med de blodfortynnende medisinene du bruker gir betydelig økt risiko for blødninger.

Hjerte/kar

Blåfarging av føtter

Mann 65. Vært i god form , får illebefinnende og lagt inn på slagenhet sj hus. Finn spor av eldre hjerne infarkt eller muligens trange årer i halsen . Pasienten blå frå tærne og til midt på vristen ( inkl tær) . Blir satt på blodfortynnende av fastlege. Får økt b12 Og b9 og albyl . Mindre blåfarget mn fremdeles blå tær el kvite negler . Hverken hjertespes som konstaterer liten lekkasje ved en klaff , eller spesialist som ser på årene med ultralyd vil si noe om blåfargen på føttene !!! Ikke mitt bord , svarer de . Det må jo ha no med oksygeninnholdet i blod , blodplatene eller blodomløp å gjøre . Hvem kan vi spørre PG hva tenker du om det ? Takknemlig for svar . PS pasienten er i ferd med å utvikling demens nå ! Uviss årsak ...

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 15. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Spesialisten som har undersøkt blodårene i bena med ultralyd er den som har forutsetninger for og kompetanse til å si noe om hva blåfargen på føttene uttrykker. Dette høres jo ut som nedsatt blodtilførsel til føttene, og spørsmålet blir da om man skal gjøre noe i forhold til å prøve å åpne forsnevrede blodårer ved hjelp av utblokking eller operasjon, eller om man alene skal behandle dette med medisiner.

Hjerte/kar

kolesterol og alder

Vil kolesterolet stige med økt alder , dersom den ikke blir behandlet?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 15. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Kolesterolnivået er svært lavt når vi er nyfødte(verdier på 2-3 i totalkolesterol), og stiger jevnt fram til 50-årsalder. Etter 50-årsalder flater det ut, og stiger ikke videre, selv om vi ikke bruker kolesterolsenkende medisiner. En 70-80 årig hjertefrisk person med litt høye kolesterolverdier tåler å leve med dette, og da er det heller ikke indikasjon for å starte med kolesterolsenkende medisiner.

Hjerte/kar

Forsnevring i hoverpulsåren

Hei! Vi har et lite barn operert for koarktasjon. Lurer på om sannsynligheten for at det på nytt skal bli trangt avtar etter et eller flere år, gitt at det i f.eks. det første året vokser fint er det da fortsatt mulig at det blir nødvendig å utvide etter noen år? Eller vil tendens til forsnevring vises etter et år i alle tilfeller der nytt inngrep blir aktuelt etter enviss tid? Kan vi slå oss til ro med at det vil fortsette å vokse som det skal hvis det har gjort det i det første året etter operasjnen?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 15. mai 2018
LHL

Forsnevring i hovedpulsåren hos barn(coarctasjon av aorta) er et spesialområde for hjertelegene på Rikshospitalet. De behandler barn fra hele landet for denne tilstanden og andre medfødte hjertefeil. Disse kjenner ditt barn, og det er derfor riktig å stille disse de spørsmålene du stiller her.

Hjerte/kar

Trange blodårer i bekken og ben

Er 64 år gammel dame som har slitt mye med å gå tur det siste halve året. Har hatt hund i alle år og gått mye. Orker dessverre ikke gå så mye lenger. Foten og bekkenet stopper opp. Dessverre har jeg røykt i 30 år. Sluttet for 14 år siden. Har nå fått konstatert signifikant stenose i venstre arteria iliaca communis. Bør den stentes?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 15. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Du har forsnevringer i pulsåren fra bekkenet og ned i benet på venstre side. Det høres ut som om du er så vidt mye plaget av dette at du bør opereres for å få rettet opp forsnevringen(stenosen). I en relativt tidlig fase kan fysisk trening bedre slike symptomer, men om dette hos deg nå er kommet for langt må du diskutere med legene som har påvist forsnevringen. Disse kan og gir råd i forhold til hva som er best av stenting eller operasjon i ditt tilfelle.

Hjerte/kar

lavt blodtrykk og puls

Lavt blodtrykk 106/75 puls 50 er det noe jeg kan gjøre ? Kvinne 35 år og er det normalt .

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 15. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Et blodtrykk på 106/75 og hvilepuls på 50 slag/minutt er normalt hos en kvinne på 35 år.

Det er ganske stor variasjon i forhold til hva vi kaller normalt både for puls og blodtrykk, også på forskjellige alderstrinn. Helsemessig er det mange holdepunkter for at de verdiene du har er gunstige i forhold til ikke senere i livet å utvikle hjerte-karsykdom. Vi anbefaler ikke medisiner eller annet tiltak for å øke hverken blodtrykk eller puls med verdier på de nivåene du har det.

Hjerte/kar

medisiner og lav puls

Hvilke medikamenter kan gi lav og uregelmessig puls?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 15. mai 2018
Helge Istad, Overlege

Det er ingen medisiner som i seg selv gir uregelmessig puls. Enkelte personer kan ha arvelige tilstander som, når de blir satt på enkelte typer medisiner for blant annet allergiske tilstander eller psykiatriske tilstander, kan utløse alvorlige uregelmessige hjerterytmer.

Av medisiner som senker pulsen er de mest kjente betablokkere(metoprolol, bisoprolol, atenolol, karvedilol) og enklet såkalte caciumblokkere(verapamil). Disse medisinene selges ofte med forskjellige andre salgsnavn på apotekene. Både calciumblokkere og betablokkere brukes for flere hjerte- og karlidelser, og hyppigst er bruken som blodtrykkssenkende medisiner.

Hjerte/kar

USA-Norge operasjonskostnad

A friend got a new kidney in a private USA clinic. She got a kidney with a level in Creatinine 356 and she remains a chronic kidney patient level 4. She has a bicuspid heart with a leaky valve. She is half Norwegian and wonders if this is a normal procedure? She feels that after paying 200.000USD to get a kidney on its last leg she was undertreated. Her mother wants her to relocate and wonders if things are any better in Norway. She is soon to begin dialysis again at a local USA hospital.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 15. mai 2018
Helge Istad, Overlege

With a bicusoid aortic valve it can in the future be need for replacing her aortic valve with a new valve - either a mechanic or a biologic valve(depends on age and the patients wishes). For Norwegians(persons who are members of the Norwegian State insurance called Folketrygden) there is no costs for this when she or he is in need of this. She should therefore clear out if she can have Norwegian citizenship. If she is not  Norwegian citizen she can anyway do this in Norway. I do not know the price for surgery like this, but I expect it to be less than 25000 USD.

Hjerte/kar

Mentalt sliten etter hjerneslag

Hei! Jeg har opplevd blodpropp med påfølgende hjerneslag. Jeg fikk slag 27/4 og var på sykehuset ei uke. Jeg er 42 år gammel og i god fysisk form. Ikkerøyker, normalvektig, brukte ingen medisiner til vanlig. Jeg fikk afasi etter slaget. Jeg var lam i høyre arm i kort tid etterpå, men det forsvant i løpet av første dag.

Jeg opplever nå at jeg fort blir mentalt sliten, jeg føler jeg må hvile hjernen mye. F eks når jeg har vært ute og gått en tur må jeg ta hvilepauser underveis og også legge meg nedpå etterpå. Jeg opplever at trening med logoped og annen lesetrening hjemme er utmattende. Jeg føler at høye lyder og mye støy/stemmer sliter meg ut. Jeg klarer f eks ikke å se tv i lengre perioder. Jeg klarer ikke å lese bok/avis/nett i lengre tider av gangen. Jeg er klar over at hjernen min trenger hvile, men når vil jeg kunne bli mer utholdende? Dette er et viktig spørsmål for meg i forbindelse med å kunne returnere til jobb.

Jeg lurer også på HVORFOR det er slik, hvorfor opplever jeg denne mentale trettheten i så stor grad? Er det fordi hjernen min er skadet? Vil den i tilfelle kunne repareres? Og hvordan reparerer jeg hjernen selv på best mulig måte? Tålmodighet må til - det vet jeg, og jeg vet at min tålmodighet vil rekke lengre hvis jeg kan få forklaring på hvorfor og hvordan dette skjer med meg . Håper du har tid og anledning å svare meg. Ha en fin dag videre!

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 14. mai 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for henvendelsen!

Du beskriver akkurat situasjonen som mange andre slagrammede opplever, og særlig de yngre slagrammede har mange utfordringer knyttet til de usynlige vanskene. Utmattethet er svært vanlig å oppleve, kanskje så mange som 70% av de slagrammede får det. Nå er det jo knapt tre uker siden du hadde slag, så du har heldigvis store muligheter til å bli bedre, og merke at den slitenheten du nå opplever ikke er like omfattende om noen uker.

Grunnen til at du opplever denne mentale trettheten, er at du har fått en skade i hjernen som nå bruker mer enn full energi på å repareres. Noen hjerneceller er ødelagt av skaden, og det jobbes nå på høygir for å skape nye kontaktnett, slik at andre områder i hjernen kan ta over arbeidsoppgavene. Da du var frisk, brukte nervecellene "motorveien" i kommunikasjon med hverandre, det gikk raskt og du brukte lite energi på en vanlig dagligdags oppgave. I dag strever hjernecellene med kontakten mellom hverandre. "Motorveien" er borte, og i stedet leter nervecelle-beskjedene på alle de kronglete omveiene. Det er både energikrevende, tidkrevende og belastende, og til slutt krever cellene HVILE for å klare og hente seg inn igjen.

Denne tida er krevende, og særlig for en utålmodig sjel som sikkert tidligere ikke har hatt behov for å legge inn store pauser i hverdagen. Den beste jobben du gjør i dag, er nettopp å legge inn hvilepauser. Det bedrer forholdet i hjernen din og gjør den bedre rustet til å håndtere utfordingene som oppstår. Evnen til reparasjon bedres. Det er også nå du legger grunnlaget for hvordan du vil få det fremover. Klarer du å lytte til kroppens behov for variasjon mellom aktivitet og hvile, så er du med på å skape gode rehabiliteringsforhold - og bedring. I forhold til språkskader, så se man at det er potensiale for bedring i måneder og år fremover.

Jeg legger ved et par linker for mere informasjon:

fatigue
LHL Hjerneslag Ung

Fortsatt god bedring!

mvh
Marita L. Bjerke