Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Multaq

Er det farlig å bruke multaq ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis Multaq brukes slik det er ment å brukes, skal det ikke være farlig. Så finnes det selvfølgelig bivirkninger, og det er noe alle medisiner har. Når legen din skriver ut et medikament, feks Multaq, vil hun alltid vurdere fordelene og ulempene ved medikamentet. Hvis nytten vurderes som å være større enn farene, anbefales medisinen.

Når det gjelder multaq spesielt, skal det ikke brukes av pasienter med AV-blokk, syksinussyndrom eller andre ledningsforstyrrelser i hjertets elektriske system. Jeg antar at legene dine har vurdert dette før de satte deg på medisinen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Vondt i brystet

Heisann, jeg er en man på 22 år. De siste 4 månedene har jeg hatt flere episoder (9) hvor jeg har fått vondt i venstre side av brystet. Når vondtene kommer, gjør det ekstra vondt å puste i tillegg, jeg begynner og svette og kan føle meg svimmel og uvel. Det skjer helt tilfeldig. Jeg har opplevd det på trening, fest, mens jeg har spilt videospill og våknet av det midt på natta. Når jeg først får det, holder det på fra 5-20 minutter. 3 av episodene har kommet når jeg har drukket alkohol. Har du noe peiling på hva det kan være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Brystsmerter kan skyldes mye ulikt. Vi leger er i første omgang mest opptatt av å finne ut av om det er noe farlig som ligger bak. F.eks. hjerteinfarkt, blodpropp i lungene eller sprekk av hovedpulsåren. Ut i fra beskrivelsen din virker det ikke som om det er noen av disse diagnosene det er snakk om.

Slike smerter som du har kan skyldes alt fra problemer i spiserøret, musklene og skjellettet i brystet og til virusinfeksjoner og psykiske påkjenninger. Jeg synes du skal snakke med fastlegen din for å få en skikkelig gjennomgang og finne ut hva som er årsaken slik at du evt. kan få korrekt behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Perikardvæske

Jeg ble hjerteklaff-operert august 2015 på Feiring. Uken etter ble jeg fløyet tilbake til Feiring med Luftambulanse, grunnet 1,1 liter sterk blodig perikardvæske i hjerteposen. Uttappingen av perikard foregikk over 2 dager.

Så kommer spørsmålet til deg som hjertespesialist: Er det sannsynlig at 1,1 liter Perikardvæske kan samle seg opp etter 20 minutter, eller er det mer sannsynlig at det har pågått over lengre tid, f.eks. 2,5 dager? Jeg spør om dette, da jeg lå på døgnpost for nyremedisin i nettopp 2,5 dager og ble gradvis sykere og sykere, og ble bare undersøkt av nyrespesialist. I ettertid har nyreseksjonen hevdet at ansamlingen av perikard, skjedde akutt etter overflytting til hjerteseksjonen, noe sistnevnte seksjon ikke er medisinsk enig i.

De mener dette må ha bygget seg opp over tid, noe jeg selv støtter, da jeg nettopp gradvis ble sykere i de dagene jeg lå på nyreseksjonen. Jeg har også fått uttalelser fra leger og sykepleiere innen hjertemedisin i årene som har gått siden denne hendelsen, at det ikke skal være mulig å få så mye perikardvæske på bare 20 minutter.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er svært vanselig å svare på dette spørsmålet. Hvis væsken var sterk blodig, kan den godt ha kommet i løpet av 20 minutter. På en annen side, hvis man får 1,1 liter pericardvæske på bare 20 minutter, blir man akutt svært dårlig med lavt blodtrykk og noen ganger også besvimelse. At du ble gradvis dårligere over to dager tyder mer på at væsken kom gradvis. Men dette blir uansett spekulasjoner i ettertid.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodpropp uten symptomer

Fikk blodpropp i foten uten at signalene tilsa at det var en blodpropp. Uten hevelse og lite smerte. Har en del vondt i den foten etter dette. Noen dager er smerten verre en andre dager. Dette gjør meg engstelig da dette var en skremmende opplevelse. Er redd for at dette skal oppstå igjen og at det skal gå til hjerte eller lunger når symptomene var så diffuse forrige gang. Jeg går ikke på blodfortynnende medisin nå. Men jeg har svært lyst til det p.g.a min bekymring. Har lest at dere leger ikke anbefaler livslang medisin etter første blodpropp. Jeg gikk på Eliquis. Er det på grunn av kostnader eller p.g.a bivirkninger dere anbefaler dette ? Jeg føler meg sliten, og at livskvaliteten min er forringet etter dette. Hva mener du jeg bør gjøre.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Grunnen til at man ikke anbefaler livslang blodfortynning behandling etter første blodpropp er at forskning viser at de fleste ikke får det igjen. Dermed er det unødvendig å bli stående på blodfortynnende medisiner, og det eneste man oppnår er litt høyere risiko for indre blødninger.

Jeg synes du skal snakke med legen din og ta opp din bekymring. Kanskje blir du mer beroliget hvis du får skikkelig informasjon om dette.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Uvel av å stå oppreist

Jeg er mye plaget når jeg står oppreist ei stund eller har gjort små ting. Da blir jeg rar og uggen og føler jeg faller om...osv. Kan og få slikt med alt fra matinntak til å gjøre intet. Har fibromyalgi og vært utredet for hjerte... mye ves og sves. Grenblokk og varierende puls..men intet galt, liksom..i hvert fall de gangene jeg har målt med holter reg. ekg og ct av hjerte. Hva kan dette være? hva kan jeg ta tak i videre? ME? Blodtrykksvariasjoner? reaktivt hypoglykemi? Jeg kan bare ikke gi opp? Har dårlig livskvalitet.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det ser ut til at du har fått endel hjerteutredning allerede, uten at man har funnet noe galt. Det er godt for deg å vite.

Det kan hende at du får blodtrykksfall av å stå oppreist. Dette heter "ortostatisk hypotensjon" og en del personer plages av det. Måten å stille diagnosen på er å måle blodtrykket mens du sitter og så igjen etter at du har reist deg opp og blir stående en stund. Det bør i hvert fall tas akkurat i det du føler du holder på å falle om. Hør med legen din om dette.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kul i lysken etter ablasjon

Er det normalt at man får kul i lysken/ der man gikk inn ved ablasjonen? Var fin og blå på utsiden, så regner med at det er blod som klumper seg på innsiden også...?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan oppstå blødninger i lysken etter en ablasjon, men det er ikke vanlig å få en kul der som vedvarer. Det kan godt hende at dette bare er blod som levrer seg på innsiden, men jeg synes nok du bør vise det frem til legen din for sikkerhets skyld.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Opptrening etter hjerteklaffoperasjon

Hei er det virkelig sånn at pasienter ikke får automatisk opptrening etter en hjerteklaffoperasjon?? Det kan ikke være sånn at folk blir operert og så sendt hjem uten opptrening?Det er for dårlig i Norge i dag. Min sønn 36 år har hatt slag tidligere og en kognitiv svikt og så blitt hjerteoperert og skiftet 2 hjerteklaffer og har en infeksjon i hjertet som har forårsaket alt dette..

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Man får ikke automatisk tilbud om opptrening etter en hjerteoperasjon. Det vurderes i hvert enkelt tilfelle, og ikke alle pasienter har behov for slik opptrening. Endel pasienter ønsker heller ikke slik opptrening og vil helst rehabilitere seg selv hjemme.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Operasjon av halspulsårer

Hvordan foregår operasjonen av tette halspulsårer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes to typer operasjoner for trange halsårer:

1. Operasjon
2. Blokking/stenting

Ved operasjon åpnes åren, og forkalkningene og avleiringene skrapes ut før åren sys sammen igjen. Ved blokking bruker man ballong for å åpne opp det trange partiet, og setter inn en såkalt stent (armering) inni åren for å holde den åpen. Hvilken teknikk som velges avgjøres av kirurgen, og avhenger av hvordan forsnevringen ser ut og hvor den ligger.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Reise før operasjon av hjerteklaff

Jeg har planlagt og bestilt en reise til Malaga-regionen til sommeren. Med planlagt operasjon av mekanisk hjerteklaff ca. august er naturlig nok tankene kommet dit hen at jeg vurderer om det er lurt å reise siden jeg har aorta stenose i tillegg til bicuspid aorta valve. Jeg har fått beskjed fra kardiologen min at så fremt symptomene mine ikke forverrer seg skal det ikke være farlig å reise på en 2 ukers tur til Spania. Dette forutsetter selvsagt at jeg ikke løper maraton eller driver fjellklatring osv mens jeg er på ferie... Jeg har begynt å bli redd for at jeg skal falle om på ferie og, og lurer dermed på hva som ville ha skjedd hvis noe i verste fall skulle skje med meg der slik at jeg måtte opereres øyeblikkelig? Ville jeg ha blitt flydd til Norge igjen, eller ville jeg blitt lagt inn på nærmeste sykehus i Spania? Og hvis siste alternativ blir aktuelt; hva kan jeg forvente av sykehusene der mtp operasjon av hjerteklaff og aorta stenose? Er det andre hensyn jeg må ta hvis jeg bestemmer meg for å ta sjansen på å reise? Hva med varmen, kan den framprovosere noe? Jeg har kommet så langt at jeg vurderer å kansellere hele reisen, men siden jeg ikke skal operere før til høsten (hvis noe ikke skulle skje før den tid) så har jeg veldig lyst å ta denne ferien med familien og slappe av og samle krefter før operasjonen skal skje. ..

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er jo ikke lett å gi deg konkrete råd her dessverre. Jeg skjønner at du gjerne vil ta turen, men at du samtidig er engstelig. Hvis kardiologen din (som jo kjenner deg best) har sagt at det er ok å reise, ville jeg stolt på dette.

En aortastenose utvikler seg over mange år og tiår og noen forverring  av selve forsnevringen vil nok ikke skje under turen. Du kan selvfølgelig bli rammet av annen akutt sykdom, men det kan skje der som alle andre steder. En person med alvorlig aorta stenose takler jeg andre akutt sykdommer som lungebetennelse eller dehydrering dårligere enn folk ellers. Hvis du får noe sånt noe i Spania kan det hende du blir innlagt på sykehus. Men legene der vil nok konsentrere seg om å behandle den akutte sykdommen og ikke aortastenosen. De vil enten prøve å få deg frisk og ut av sykehuset, eller stabilisere deg såpass at du etterhvert kan flys tilbake til Norge for videre behandling, dersom det skulle være aktuelt.

Om det likevel skulle komme til at du må opereres der nede for aortastenose (noe jeg anser som veldig usannsynlig), så har jeg ingen grunn til å tro at spanske kirurger er noe dårligere enn de norske.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Aneurismer etter coarctatio-operasjon

Hei Wasim! Det er en ting jeg ikke blir klok på. Sønnen vår er operert for cortatio aorte og vi har av en kardiolog fått høre at aneurismer kan dannes i det lange løp, mens de andre nærmest har utelukket det da det trange partiet er fjernet og endene sydd sammen uten noen form for kunstig materiale og operasjonen ble utført tidlig. Kirurgen avviste også muligheten som nærmest ikke-eksisterende. De synes å mene at risikoen for aneurismer er tilnærmet lik de hos friske, men at risikoen øker hvis han utvikler høyt blodtrykk og det ikke behandles, som hos de fleste andre mennesker. Søk på nettet blir jeg ikke klok av. Vet du mer om akkurat dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. mai 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner at man kan være litt i villfarelse her. Jeg har også sjekket forskningslitteraturen, og det er ikke så lett å finne spesifikke data om dette. Jeg fant denne artikkelen fra 2002:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109701017843

Det er en liten studie og den er nå 16 år gammel. Mye har skjedd på kirurgisk utstyr siden. Så man får ta den med en liten klype salt.

Det står der at rundt 9% av de som opereres for coartatio, utvikler aneurysmer senere i livet. I følge funnene deres er det følgende risikofaktorer for å utvikle aneurysmer:

Sen operasjon (dvs høyere alder)
Patch-graft teknikk (at det settes inn en lapp i skjøten)

Håper du blir litt klokere av dette.

Mvh

Wasim Zahid