Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Gå tur etter blodpropp

Hei, har nylig hatt en blodpropp i v. legg som løsnet litt og havnet i lungene. Føler meg bra ellers, og hjertet har jeg tatt ultralyd av uten at de fant noe feil der. Fremdeles litt smerter i beinet når jeg går. Kan jeg begynne å gå turer eller bør jeg vente til smertene gir seg? Går på blodfortynning og alder er 65 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, jeg synes det må være greit å prøve seg på turer. Men hvis smertene forverrer seg etter turene, bør du snakke med legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyre og venstre grenblokk

Jeg har vært mye plaget med andpusten..trykk i brystet..følelse av å falle bort...fikk konstantert på arbeids ekg frekvensavhengig venstre grenblokk og jeg merka det selv og sa i fra til spesialist..nå skjer det.. og han bekreftet at jeg var en av få..som kunne merke slikt....har tatt ct av hjertet m/kontrast..alt åpent..flere innleggelser..ekg og holter reg..Har og sinus takykardi og hatt sinus bakykardi registrert..jeg ble satt på selo zok..og jeg er enda dårlig....kan tilogmed våkne av det..trykk i brystet..svak og svette i perioder..ny ekg...fant inkomplett høyre grenblokk og høy puls litt svingende opp og ned på akutten.. fikk bare beskjed ta 50 mg selo zok..va intet mer å gjøre..ingen videre utredning..og ihvertfall ikke pacemaker kandidat .. jeg har jo så lav livskvalitet? Kan det være jeg merker inkomplett/komplett høyre grenblokk? Kan det være varierende puls? Selo zok? Har du noen forslag til meg om hva jeg kan gjøre? Annet som bør sjekkes?andre tabletter el? Hilsen fortvilet.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det virker jo som om du er grundig utredet og at alle de nødvendige undersøkelsene er gjort. Plagene dine er:

  • tungpust
  • trykk i brystet
  • nestenbesvimelse

Undersøkelsene du har gjort er

  • Arbeids-EKG
  • Holter
  • CT av hjertet

De eneste funnene man har gjort er:

  • frekvensavhenging venstre grenblokk
  • sinus takykardi og sinus bradykadi
  • inkomplett høyre grenblokk

Alt i alt virker det som om du har et litt trøblete elektrisk ledningssystem i hjertet. Iblant går det for fort, og iblant går det for sakte. Iblant blir venstre grenblokk blokkert og iblant blir høyre grenblokk blokkert. Alt dette er forbundet med ledningssystemet i hjertet. 

Det er ikke lett å behandle dette. Du får SeloZok mot høy puls. Det virker selvsagt mot høy puls. Men problemet er at når du får lav puls så vil SeloZok gjøre den enda lavere. Kanskje du skulle prøvd uten medisiner en stund? Dette må du i så fall avtale med legen din først.

Ut i fra beskrivelsen din finner heller ikke jeg grunn til å sette inn pacemaker, og slik situasjonen beskrives nå tror jeg heller ikke det vil gi noen hjelp. Det kan imidlertid bli behov for det i fremtiden hvis ledningssystemet blir så slitt at du får alt for lav puls.

Jeg skjønner at det ikke er så mye råd i det jeg skriver, men det er dessverre ikke lett å komme på noen gode forslag her. Du bør fortsette å ha kontakt med fastlegen og kardiologen din.

Mvh

Wasim Zahid

 

 

Hjerte/kar

Innstillinger på pacemaker

Jeg har fått pacemaker. Ved siste kontroll ble den satt opp fra 70 pulsslag til 120, det syntes meg å være høyt, for jeg har måttet reise til Ullevål m flimmer, og da var pulsen rundt 120 - 155. Før man fikk den ned i sinusrytme på ca 80.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dagens pacemakere er svært avanserte. Det finne mange ulike typer og de kan ha mange ulike innstillinger og programmering. Det er kardiologen som kontrollerer pacemakeren din som kan endre på innstillingene. Alle pasienter er ulike og har sine unike plager og symptomer. Derfor vil også innstillingene og programmeringen være individualisert. Men ofte må legen prøve seg litt frem for å finne en programmering som passer akkurat deg. Ta opp dette ved neste kontroll.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank, MS, utredning.

Hei, har slitt mye med hjertebank fra jeg var 11 år. ( blitt værre de siste 6 årene med økt antall) Aldri sjekket det ut eller nevnt det til noen lege, før jeg begynte med utredning for MS. Han snakket med hjerteavdelingen og bestemte at jeg skulle på 24-timers hjerteovervåkning. Overvåkningen viste at hjerte gikk fortere en normalt men det var ikke noe kritisk. Kan det være noe galt med hjertet selv om det ikke syntes på hjerte overvåkning? Mvh Vibeke 28 år

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Et 24-timers EKG brukes for å se om pasienten har en eller annen form for hjerterytmeforstyrrelse, også kalt arytmi. Hvis du ikke hadde de typiske symptomene med hjertebank mens du gikk med registreringen, vil den heller ikke registrere noe unormalt. Plagene blir ikke "fanget opp". Da kan det være en ide å gjenta testen og "håpe" at du får plagene mens du går med registreringen slik at de blir registrert og analysert ordentlig.

Det må sies at det veldig sjeldent er noe galt med hjertet hos unge personer. Hvis du feks kan løpe eller trene uten å bli veldig andpusten, svimmel eller sliten, er det sannsynligvis ikke noe galt med hjertet ditt.

Hvis du likevel ønsker en større utredning, kan du be om henvisning til et arbeids-EKG og en ultralyd av hjertet (ekkokardiografi).

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerteflimmer og tur til Kreta

Har hatt hjerteflimmer i 6år. Har tatt 7 el.kon og fikk ablasjon i januar 2018. Var fin i 2måneder før flimmeret kom tilbake og 8.el. Kon var nødvendig. Har bestilt tur til kreta, men er usikker på om det er lurt å reise. Hva gjør jeg dersom jeg får hjerteflimmer på kreta?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Et anfall med hjerteflimmer - det som også heter atrieflimmer - er som regel ikke farlig, men kan hos endel pasienter gi ubehag og plager i form av hjertebank, høy puls, tretthet, tungpustenhet og svimmelhet.

Står du på medisiner som forebygger hjerteflimmer? I så fall bør du bruke disse regelmessig for å minke sjansen for å få anfall med flimmer på Kreta. Pass også på at du ikke blir dehydrert mens du er der, da det kan utløpse flimmer. Det samme gjelder inntak av mye alkohol eller harde fysiske anstrengelser.

Skulle du likevel få et anfall med hjerteflimmer mens du er på Kreta, oppsøker du den lokale legevakten for å få hjelp.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Utvidet hovedpulsåre

Hvor farlig er det å ha en pulsåre til hjertet på 42 mm?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Her antar jeg at du snakker om hovedpulsåren - aorta - som går ut av hjertet. Denne kan hos enkelte utvide seg. Normal er den 2,5 til 3 cm i diameter. Hvis den blir veldig stor, øker faren for at den kan sprekke, noe som kan være dødelig. Kirurgene har satt en operasjonsgrense på 55 mm. Du har 42 mm og det er således langt unna operasjonsgrensen. For deg er det viktig at du har god kontroll på blodtrykket ditt. Det må holdes i normalområdet og da kan det iblant være behov for medisiner. Person med litt store pulsårer går til årlige ultralydkontroller for å se om den vokser ytterligere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pacemaker - uvel etter trening

Hei ☺ Jeg fikk pacemaker juli 2017. Jeg trener 15 timer i uken og mest på sykkel. Og deltar på ritt. Igår under hard intervall tempodrag, løp hjertet løpsk og klarte ikke henge med i gruppa. Da jeg kom heim kastet jeg opo. Ka skjer?? Liker dette dårlig, da jeg gjerne vil være med å sykle. Gruppen vet jeg har pacemaker og de er litt redde for å ha meg med. Fikk meg liten nedtur av dette. Trener jeg for mye? For hardt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å svare på hva dette skyldtes. Det kan være mange ulike grunner til at man får pacemaker, og avhengig av årsaken er også programmeringen og innstillingene på pacemakerne ulik. Jeg synes du skal ta opp dette med sykehuset hvor du går til pacemaker-kontroll. De vil lese av pacemakeren og se om det skjedde noe spesielt med hjerterytmen din denne spesielle dagen. Så må du fortelle dem at du ønsker å trene mye og be om en slik prorammering av pacemakeren som tillater det.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lav hvilepuls og sliten

Hei! Jeg er en dame på 32 år som er ganske så utrent. Dvs at jeg født et barn for 6 mnd siden og har ikke trent på et år, kun gått turer. Jeg har i fortener hatt lav puls. Hvilepulsen ligger på 45 og det laveste den måler om natten er 35. Jeg har en tendens til å bli svimmel, men besvimer ikke. Ellers er jeg ganske trett og sliten med til tider hodeverk (det kan også ha med at jeg er i barselpermisjon). Jeg lurer på om jeg bør sjekke opp dette og om det evt kan være farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvilepulsen avgjøres både av gener og av den fysiske formen. Folk som er veltrente har gjerne lav hvilepuls. Andre har det bare fordi de er sånn genetisk.

Hvis pulsen blir for lav, vil det kunne gi svimmelhet og besvimelse. Men med puls rundt 40 skal det normalt ikke være noe problem. Hodepine, slitenhet og svimmelhet etter fødsel kan ha mange ulike årsaker.

Jeg synes du bør dra til fastlegen din og få en generell sjekk. Ta blodprøver på ulike systemer i kroppen som kan forårsake svimmelhet og hodepine. Et vanlig EKG hører også med. Så synes jeg du bør henvises til en 24 timers EKG-registrering. Denne vil vise hvordan pulsen din ligger gjennom et døgn.

Jeg tror ikke problemet ditt ligger i hjertet, men det kan være greit å utelukke det skikkelig med de undersøkelsene jeg har nevnt over.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Vente på operasjon av hjerteklaff

Jeg er satt opp til forundersøkelser de neste par månedene pga. operasjon av mekanisk klaff til høsten (ca. august), da jeg har bicuspid aortaklaff og aortastenose. Nå har jeg derimot begynt å føle på skrekken for å få hjertesvikt....

Da jeg var hos kardiologen sist gang sa han at grensen for operasjon av hjerteklaff er ca. 1 kvadratmillimeter (?) Hos meg var det nede på 0.8, men siden det ikke hadde snevret seg inn de siste par gangene mente kardiologen at det ikke var kritisk...? Nå har jeg begynt å føle et lite snev av panikk at jeg skal utvikle hjertesvikt ved ikke å operere tidlig nok, kan dere fortelle meg sjansen for å få dette ved hjerteklaffeil og aortastenose?

Jeg blir fort tungpustet ved å gå i trapper, gå turer osv. Når jeg svømmer kan jeg kun svømme én lengde, da må jeg stoppe og vente litt før jeg kan svømme tilbake, fordi jeg er så andpusten. Jeg går i trapper på jobb, fra 2. til 5. etasje, men er så tungpustet at jeg ikke klarer å snakke de første minuttene. Er det slik at man ikke klarer å gå i så mange trapper hvis man lider av hjertesvikt, eller har dette ikke noe å si? Jeg trimmer og går turer, men pulsen stiger fort og jeg blir ofte så sliten at jeg må roe ned farten betraktelig. Jeg har fått beskjed fra kardiologen at pulsen min ikke skal overstige 140, men siden jeg blir fort sliten kommer jeg ofte ikke opp i mer enn toppen 110-120 i puls. Når jeg ser på pulsklokken ser jeg derimot at pulsen fyker opp til 180 rett som det er, men det kan mest sannsynlig være feil på klokken har jeg tenkt...

Er sjansen stor for å kunne utvikle hjertesvikt eller å få andre bivirkninger/skader på hjertet de neste månedene fram til august når jeg har innsnevring på 0.8? Som dere sikkert forstår tenker jeg ganske mye på dette, og det hemmer meg ganske mye i hverdagen da jeg går og er redd for å plutselig falle om.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke noen absolutt grense for når en aortastenose skal opereres. Alvorligheten i en aortastenose graderes med ulike ultralydmål av hjertet. Er åpningsarealet under 1,0 kvadratcentimeter sier vi at stenosen er alvorlig. Men det betyr ikke at den må opereres straks. Her spiller sympotmene også en stor rolle. Hvis man får symptomer ved normal fysisk aktivitet som å gå i trapper og motbakker, bør man opereres. Det virker som om du har både en trang nok klaff og symptomer. Det er nok derfor du snart skal opereres.

Du stiller et godt spørsmål vedrørende hjertesvikt. Hvis aortastenosen blir veldig trang, vil den etterhvert belaste hjertet så mye at det begynner å svikte. Men dette er ikke noe som kommer over natten og kan utvikle seg over måneder og år. Symptomene du beskriver, skyldes nok først og fremst den trange klaffen og ikke hjertesvikt.

Hvis man har mistanke om at en pasient med aortaastenose er i ferd med å utvikle hjertesvikt, tar man pasienten inn til hyppigere ultralydkontroller. Viser det seg på disse at hjertet svekkes vil man prøve å fremskynde operasjonen.

Hvis du mene at plagene dine er i ferd med å bli verre, må du kontakte fastlegen din og be om rask henvisning til sykehuset for å få en ekstra ultralydkontroll.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Prolaps, frozen shoulder og dårlig form

2012 Prolaps begynte i tungt fysisk arbeide , med sterk feber og lindring med pinex x det som er i 50 mg pakke jobbet 13 dager fikk så akutt blodpropp 2013 Bolpropp i lyske venstre ben svakhet venstre side ben masse åre knuter gir smerter og opphovning hjelper littt med støttestrømper. Jobbet så i 8-9 mnd det og tungt fysisk , trente en god del på kjernemusklatur , Fikk så frozen shoulders i begge armene, disse lot jeg brenne ut i 2-3 år of føle av og til jeg har en inflamasjon i kroppen . ved lett belastning også. Hele tiden har jeg forsøkte jeg trene styrken uten noe som helst progresjon , Og følte bare influensalignende kroppsværk viss jeg forsøkte presse meg på trening og fryktelig andpusten etter belastning. I dag går jeg turer men etter 3-5 km må jeg hvile og har vont i nedre del av rygg og blir stiv og støl . Så i dag har j ca 1/4 del av styrken j hadde før blodpropp. målt ved underhåndsgrep å løft av kropp fra strake armer til hakespiss før klarte jeg 12 opløft i dag kun 3 og ikke helt opp. Hadde trening 2 ganger i uke på Norservice i 6 uker etter veileding av fysio t Det var veldig liten, belastning men ingen progresjon i styrke, men betydelig bedring av balansen og motorik . kan jeg komme å få ett trenings opplegg hos dere ? Jeg bor også 450 m fra treningshallen deres . ønsker en utredning siden verdagen blir ganske begrense.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 29. april 2018
LHL

Hei

Jeg skjønner at du har en del plager som begrenser deg. Hva som er årsaken til disse og hvordan de bør behandles er ikke lett å si. Om plagene har noe med blodproppen eller hjertesykdom forøvrig å gjøre kan jeg heller ikke si noe om.

Jeg synes det er grunn til å utrede deg. Fastlegen må nok gå systematisk frem og utelukke et og et organsystem av gangen. Når det gjelder hjertet bør du hensvises til sykehus eller spesialist for å kartlegge formen nærmere. Arbeids-EKG bør gjøres for å se hvordan du reagerer på fysisk anstrengelse. Det kan også være nødvendig med måling av lungekapasitet hos lungelege. Hvis disse testene viser at det ikke er noe galt med hjertet og lungene, må legen din vurdere andre årsaker.

Mvh

Wasim Zahid