Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Migrene og bikuspid aortaklaff

Jeg leser på amerikanske nettsider at de som har bicuspid aorta valve ofte er plaget med migrene? Er dette noe man har funnet ut blant norske kardiologer også, eller som dere har hørt om? Er det isåfall en spesiell grunn til denne sammenhengen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er velkjent at migrene er forbundet med ulike typer hjertefeil. Det finnes ulike hypoteser om hvorfor det er slik, men vi vet ikke helt sikkert ennå.

Det er spesielt de hjertefeilene med hull i skilleveggen som er forbundet med migrene. Det kan tenkes at slike hull og feil forårsaker mikroskopiske drypp i hjernen og at dette fører til migrenehodepine. Det trengs mer forskning for å avklare dette.

Mvh

Wasim Zahid

Fysisk aktivitet

Trening med LHL i Trondheim

Finns det noe treningstilbud igjennom LHL i Trondheim sentrum?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 29. april 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei! Vi har nylig åpnet for trening hos LHL-klinikkene i Trondheim. Les mer om dette her: https://www.lhl.no/trondheim/vare-tilbud/styrketrening-med-lhl/ 

Du kan også ta kontakt med et av LHL sine lokallag i Trondheim, som du finner her: https://www.lhl.no/lokallag/sor-trondelag/ 

Allergi

Melkeallergi jente 5 måneder

Hei 😊 har et barnebarn på 5 mnd som di mistenker har melkeprotein allergi fordi hun la på seg lite. Hun veier ca 5,5 kilo nå å begynte å stige i vekt etter hun begynte med spesialgrøt. Hun har blitt henvist til Stavanger universitetssykehus neste mnd for utredning. Det jeg lurer på er hvordan di utreder et så lite barn for dette? Hva slags undersøkelser blir tatt?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 28. april 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Kumelkallergi er den vanligste matallergi hos så små barn.

En grundig sykdomsbeskrivelse der symptomer og kosthold registreres er grunnlaget for all diagnostisering av matallergi. Når barnet ammes vil mors kosthold kunne ha betydning. I tillegg tas det blodprøve for å se på spesifikk IgE for melk. Om den slår ut vil melk fjernes fra kosten for å se om symptomene forsvinner eller blir bedre.

Barn med påvist melkeproteinallergi kan få fullverdig melkefri morsmelkserstatning på blå ressept til barnet blir ti år.

De aller fleste barn med melkeallergi utvikler toleranse overfor melk fra 2-6 års alder, dvs at de vokser av seg allergien.

Her kan du lese mer om melkeallergi

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Eggallergi

Hei! Eg har fått påvist allergi mot eggekvite ved blodprøve. Er det vanlig/mulig at eg likevel kan tåle å ete berre eggeplommen?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 27. april 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Vanligvis reagere man både på eggeplomme og eggehvite om man har allergi mot egg. Noen tåler varmebehandlet egg bedre enn rått egg, dvs bløtkokt eggeplomme, eggedosis osv.

Les mer om eggallergi

Om du tidligere har spist egg uten å få symptomer må du diskuter med legen din hvor streng du skal være mht diett.

Lykke til

Hjerte/kar, Lunge, Fysisk aktivitet

Treningstilbud i Oslo

Ønsker å trene på Furuset på Granstangen skole, hva gjør jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 26. april 2018
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei:)

Så flott, da kan du kontakte Hans Christian Bestum på 93405667 som har treningen to ganger i uken. Treningene er i utgangspunktet åpen for alle, men noen steder kan det være en liten symbolsk deltageravgift for leie av lokale. Det varierer fra treningsgryppe til treningsgruppe ut ifra lokalisasjon. Men tror det er gratis på denne gruppen. Jeg ser det er nivå 3 dvs at treningen er ganske hard, men man kan selvfølgelig tilpasse nivået selv også. Treningen foregår hver mandag 16.00 og hver onsdag 17.00.

Mer informasjon finner du her, oversikt over alle gruppen til LHL Oslo. Det er også nylig startet opp et tilbud på NIMI Ullevål som er gratis, på onsdager om det skulle være av interesse.

Lykke til med treningen!:)

Vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden, spesialfysioterapeut

Rettigheter

Time hos ny fastlege

Hei! Jeg byttet fastlege og dette er registrert fra 1/2-18. Byttet er grunnet flytting til ny kommune. Da jeg for første gang skulle bestille legetime i dag grunnet sykdom som medfører fravær fra jobb, nektet kontordamen meg time grunnet at hun ikke fant meg i systemet der. Jeg ringte da mitt gamle legekontor og bad om flytting av journal. De ville gjøre dette elektronisk i dag, de opplyste at jeg kan få time uavhengig av dette. Jeg ringte opp igjen det nye legesenteret og informerte. Kontordamen der vil fortsatt ikke gi meg time. Har hun rettmessig anledning til dette?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 24. april 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Når bytte av fastlege har trådd i kraft, har du samme rett til time som alle andre på fastlegelisten. Det er ikke slik at bytte av fastlege først trer i kraft fra tidspunktet den nye fastlegen mottar journalen. Bytte av fastlege trer i kraft fra første dagen måneden etter at du foretok byttet.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Trening med lekkasje i klaff

Jeg er 65 år og trener løping og styrketrening tre ganger i uka.Var til test hos hjertespesialist og fikk påvist liten lekkasje på en klaff. Er det fornuftig og trene når man har det. Mvh.Frank

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Så flott at du er så aktiv og trener! Dette vil du høste mange fordeler av i årene som kommer.

En liten klaffelekkasje er ikke noe problem. Du kan fortsette å trene for fullt som før. Får du økende plager senere (tungpust, tretthet) får du oppsøke lege på nytt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Flere hjerteoperasjoner?

Jeg har en rekke hjerte/kar operasjoner bak meg deriblandt skifte av en hjerteklaff og reperasjon m/ring av en annen. Kan dette gjøres flere ganer? Tusen takk for hjelpen NB Kan ikke åpnes i brystet.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Generelt prøver kirurgene å unngå å operere med åpen brystkasse flere ganger da det øker risiko for komplikasjoner. Etter en operasjon danner det dessuten seg arrvev inni brystet som gjør det vanskelig å operere på nytt. Men hvis operasjonen er absolutt nødvendig vil man selvfølgelig operere. Det blir da gjort nøye undersøkelser og overveielser før man går løs med ny operasjon. Enkelte behandlinger kan også gjøres uten å åpne brystkassen. Eksempelvis kan trange årer på hjertet åpnes ved å gå inn i pulsåren på armen. Hos enkelte pasienter kan også klaffefeil behandles uten å åpne brystkassen, men det er generelt veldig vanskelig hvis man allerede har gjennomgått en klaffeoperasjon tidligere.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

"Invalid" etter hjertetransplantasjon?

Hei! Det startet med ARVC i 2012 - pacemaker. Fra og med da ble min tilstand bare verre og verre, særlig fra og med 2015 med hjertesvikt og full sykemelding fra mars 15. Ble hjertetransplantert desember 2015 (Takk og Lov!).

Har etter det hatt blodpropp i fot med flere fragmenter som gikk til lungene (lungeemboli) - Så må for resten av livet gå på blodfortynnende (Eliquis). Har også hatt flere Taky-arytmi-episoder - med sykehusinnleggelser og elektrokonvertering - og satt på Selo Zok.

Så nytt hjerte, det er ikke som å skifte ut batteriet på en bil. Man blir aldri den samme som før (les: helbredet). Har veldig lyst til å komme tilbake i jobb , men samtidig stikker jeg fingeren i jorda... Mitt spørsmål i denne sammenheng er om jeg per definisjon som hjertetransplantert er en viss prosent medisinsk invalid, som det kalles?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 23. april 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Medisinsk invaliditet fastsettes av lege etter en medisinsk invaliditetstabell. Hjertetransplantasjon står ikke i tabellen. Men konsekvensene av hjertesykdom står. Hvilken medisinsk invaliditet som fastsettes for en som er hjertetransplantert vil bero på en individuell vurdering. Konsekvensene av transplantasjonen med livsvarig bruk av medisiner med bivirkninger og andre mer generelle risikofaktorer, tilsier at alle hjertetransplanterte vil ha en medisinsk invaliditet av en viss størrelse. For noen vil invaliditeten være høy.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Sykepenger etter en periode med foreldrepenger

Hei. Jeg lurer på om det stemmer at jeg kun har rett på det jeg hadde utbetalt i henhold til foreldrepenger når jeg blir syk etter endt permisjon? Hadde 80% utakk av foreldrepenger. Arbeids giver hadde sendt inn lønns og trekkoppgave.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 23. april 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Sykepengegrunnlaget for sykepenger fra arbeidsgiver er aktuell ukesinntekt. Beregningsperioden fastsettes slik:

Beregningsperioden fastsettes slik:

  1. a)   I et arbeidsforhold med fast arbeidstid og timelønn skal de siste fire ukene legges til grunn.
  2. b)   I et arbeidsforhold med fast arbeidstid og månedslønn skal den siste måneden legges til grunn.
  3. c)   I et arbeidsforhold som har vart mindre enn fire uker, skal dette kortere tidsrommet legges til grunn.
  4. d)   I et arbeidsforhold der arbeidstakeren har fått varig lønnsendring i løpet av de siste fire ukene, skal tidsrommet etter lønnsendringen legges til grunn.
  5. e)   I et arbeidsforhold med skiftende arbeidsperioder eller inntekter skal et lengre og mer representativt tidsrom enn fire uker legges til grunn.

Det er bare inntekt før arbeidsuførheten inntrer som tas med i beregningsgrunnlaget.

Med vennlig hilsen Atle Larsen