Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hva står LHL for?

Hva står LHL for? Hjerte, lunge- ?.Er usikker på siste L.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 23. april 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

LHL står for Landsforeningen for Hjerte-og Lungesyke. Siden 2014 har imidlertid LHL hatt flere ansvarsområder, og LHL Hjerneslag og LHL astma og allergi er etablert. Du kan leser mer om LHL på hjemmesiden vår.

Hjerte/kar

Bivirkninger av atorvastatin

Kan bruk av atorvastatin være grunn til at jeg har lagt på meg og at tarmen er ute av lage??? Bruker ellers levaxin og noe for benskjørhet. Mvh Miss B

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig som plagene dine skyldes atorvastatin eller noe annet. De vanligste bivirkningene av atorvastatin er forstoppelse, tarmgass, fordøyelsesplager, kvalme og løs mage. Kanskje er det disse bivirkningene du har kjent på?

Det finnes flere alternativer til atorvastatin. Snakk med legen din for å prøve noe annet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Intrathorakalt struma

Hei Jeg har fått påvist et stort struma intrathoracalt som vokser ned til aorta. 4x7 cm stort. Noe større på ene siden. Har i lengretid slitt med mye spasmer i bryst og øvre rygg. Puls endringer under spasmer fra 180- 40 i løpet av sekunder. Normal ca 85. Har heshet som kommer og går, noe slim på morgenen. Mye smerter i kroppen pga fibromyalgi men alt har blitt verre med tiden. Konsentrasjon problemer - artrose skulder og cervical spondylose i nakken. Venter nå på ØNH ang struma og mitt spørsmål er : Er dette noe som ligger an til operasjon ? Signal på malingt? Er det vanlig at slike struma vokser ned til aorta? Blodprøver viser kun lav TSH 0,09 ingen andre blodprøver som ft3-4 eller anti-tpo, tras har utslag. Håper på svar fra deg. Mvh utålmodig dame 46 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

De fleste strumaer er godartede, men en liten prosent kan også inneholde kreft. Hvorvidt du skal opereres eller ikke vil avhenge av vurderingene som kirurgene gjør.

Vanlige grunner til å operer er hvis strumaet gir plager i form av svelgsmerter, pustevansker, heshet, den trykker på luftveier eller trykker på store blodårer. De fleste blir operert uansett fordi det kan være en liten risiko for at strumaet kan inneholde kreft. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Energidrikk og magesmerter

Hei, jeg er en 14 år gammel gutt. Hadde tentamen idag også kjøpte jeg redbull og battery. Drakk opp redbullen time før ish. også åpne jeg Battery Frshn også starta jeg og få smerter i magen venstre og høyre midtmage. Har kvalme magesmerter og metallsmak i munnen. Jeg lurer på hva dette er?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Energidrikker inneholder mye sukker i tillegg til koffein og taurin. Vi vet fortsatt lite om hvordan denne kombinasjonen påvirker kroppen og helsen, og det fleste leger anbefaler at man ikke skal drikke for mye av disse drikkene. Det har vært enkelte tilfeller hvor unge mennesker har fått forstyrrelse på hjerterytmen eller problemer med nyrene av slike drikker, men da har de gjerne drukket store mengder på kort tid.

Det er vanskelig å si hvorfor du fikk vondt i magen eller ble kvalm. Kanskje var du nervøs før tentamen? Eller kanskje hadde du ikke spist nok mat på forhånd? I slik situasjoner kan mage være litt "knytt". Og pøser du innpå med energirike drikker, kan mage og tarm reagere med smerter og kvalme.

Jeg vil anbefale deg å spise vanlig mat før og under prøver og tentamener. Spiser du noen brødskiver med grovt brød og pålegg, og drikker et glass melk, har du mer enn nok energi til å komme deg gjennom tentamen på en fin måte. Blir du sulten underveis, kan du ha med deg en ekstra niste. Fordelen med slik mat er at den gir en mye jevnere tilgang til energi i løpet av dagen. Drikker du energidrikke eller annen sukkerbrus, skyter blodsukkeret i været med en gang. Du får et et kick der og da, men så faller blodsukkeret igjen og du blir like sliten som før.

Håper det gikk bra på tentamen!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trykk i brystet - systolisk bilyd

Hei. Tidligere i år var jeg hos fastlegen fordi jeg følte et trykk i brystet som ikke forsvant. Jeg ble undersøkt på sykehus av kardiolog og det ble utført ekkokardiografi den viste normale funn, men hurtig blodgjennomstrømning, før denne undersøkelsen ble gjort så ble det oppdaget en systolisk bilyd på hjertet. Jeg har vært hos fastlegen i ettertid for trykket i brystet hadde ikke forsvunnet (bedre nå) men er plaget med veldig hjertebank enda, og har fortsatt systolisk bilyd. Har hørt at det er normalt, så er ikke bekymret. Men siden jeg er så plaget med dette ennå, burde det blitt undersøkt nærmere? Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Her er det to ting:

1. BILYD.
En bilyd fra hjertet oppstår fordi blodet flyter raskt forbi en struktur, feks en trang klaff eller en lekkende klaff. Dette sjekkes med ekkokardiografi. Mange har også en bilyd fra hjertet uten at det er noe galt. Det kalles en fysiologisk bilyd og er helt ufarlig. Slik jeg forstår det så er du blant de med fysiologisk bilyd.

 

2. Trykk i brystet.
Hvis du fortsatt har trykk i brystet synes jeg du skal undersøkes nærmere. En av årsakene til trykk i brystet kan være trange årer på hjertet, det vi kaller kransåre sykdom. Jeg synes at du i første omgang bør henvises til et arbeids-EKG på sykehuset. Hvis denne undersøkelsen forsterker mistanke om trange kransårer, vil du bli henvist videre til mer avanserte undersøkelser. Er arbeids-EKG derimot normal, er det lite sannsynlig at det er trange årer som er årsaken til trykket i brystet. Da må legen vurdere andre årsaker.

mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Medisiner mot blodpropp

Ved hjerteinfarkt som ofte blir utløst med en blodpropp i en arterie får man Albyl E som forebyggende. Ved gjentatte blodpropper i vener blir det brukt Xarelto eller Eliquis som forebyggende medisin for nye blodpropper. Er blødningsfaren større og mere alvorlig for bruk av de nye Noak medisinene i forhold ved bruken av f.eks Albyl E. Hvis det er det, hva er grunnen for det. Litt nysgjerrig da vi som ektepar bruker hver vår type medisin

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodpropper som dannes i venene og blodpropper som dannes i arteriene er litt ulike. Både med tanke på hvordan de oppstår, hvilke problemer de gir og hva slags sammensetning de har. Dette betyr at behandlingen og forebyggningen av de to også følger litt ulike prinsipper. Albyl-E beskytter ikke mot propper på venesiden og NOAK beskytter ikke godt mot propper på arteriesiden. Disse medisinene angriper ulike punkter prosessen bak dannelsen av en propp. Det er vanskelig å vurdere blødningsfaren forbundet med Albyl vs. NOAC da de brukes av ulike pasientgrupper. Forskjellen på blødningsfare er generelt sett likevel ganske lik.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Medfødt klaffefeil - behandling

Hei. Jeg har akkurat blitt henvist til dere for utredning i forbindelse med en medfødt hjerteklaff feil. Forkalkning rundt en klaff. Har vært fulgt opp av fastlege og lokal hjertespesialist frem til nå, men målte verdier tilsier nå videre utredning. Jeg har i tillegg ulcerøs kolitt, som tilsier at blodfortynnende ikke er bra for meg, tenker jeg da. Hvilke innvirkning har dette på hvilken hjerteklaff løsning dere vil foretrekke? I tillegg har jeg en kreft operasjon bak meg, Malignt melanom med spredning til lyske, alt gikk bra, ikke behov for cellegift eller stråling, men dette har kanskje ikke noen betydning for det jeg spør om.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvilken løsning man går for avhenger av flere ulike faktorer. For det første må vi vite hvilken av hjertets fire klaffer det er som skal behandles. Dernest må vi vite om det er snakk om en lekkasje eller en forsnevring i klaffen. Så må man vurdere alvorlighetsgraden av feilen og hvor plaget pasienten er. Etter alle disse vurderingene vil man ta stilling til hvilken løsning som er best for familien. Skriv gjerne tilbake med litt flere detaljer, så skal jeg prøve å svare litt mer konkret. Jeg trenger først og fremst å vite hvilken klaff som er syk.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertemedisiner og trening

Aktiv trening med bruk av hjertemedisiner. Føler det er vanskelig å fortsette med "aktiv trening" når en bruker 6 forskjellige "hjertemedisiner" (Ramipril-Norvasc-Atozet-Emconcor-AlbylE og Plavix). Etter rytmeforstyrrelser og innsatt PM/ICD i 2013, er det jo viktig å holde en viss formen vedlike, men føler det er vanskelig å trene aktivt når en bruker disse hjertemedisinene. Trener ca. 1 time daglig. Hurtig gange og bakker er nesten umulig å gjennomføre. Er dette normalt når en bruker disse medisinene. Treningen begynner å bli demotiverende for en aktiv mann. Noen tips!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det som er viktig å avklare er om det er medisinene eller den underliggende hjertetilstanden som gjør det vanskelig for deg å trene.

Ramipril er en blodtrykksmedisin som virker via nyrene. Den bør ikke ha noen innvirkning på treningskapasiteten. Norvasc reduserer også blodtrykket og kan påvirke hjerte noe. Trening bør likevel gå greit med denne medisinen. Atozet er et kombinasjonspreparat mot kolesterol og påvirker ikke kondisjon. Emconcor er en betablokker og begrenser hvor høy puls du kan få. Dette kan være en årsak til at du ikke klarer å øke intensiteten på trening. Albyl og Plavix er blodfortynnende medisiner og bør heller ikke påvirke kondisen.

Du skriver at du har en ICD. Kan det være riktig av meg å anta at du da også har en eller annen grad av hjertesvikt? Dette tenker jeg fordi for en del av pasientene er hjertesvikt et krav for å få ICD. Kanskje er det da hjertesvikten som begrenser deg og ikke medisinene?

Dette er spørsmål som er viktig å avklare. Jeg vil ikke råde deg til å gjøre noen medisinendringer på egenhånd. Du bør ta disse spørsmålene opp med enten fastlegen din eller en kardiolog. Kanskje må man regulere litt på dosene for at du skal få det litt bedre.

Det kan også hende at det er noe med innstillingene på pacemakeren din som ikke er optimalt med tanke på trening. Sjekk dette også med hjertelegen din.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Lunge

Langvarig hoste hos 13-åring

Hei, vår datter på 13 har hostet mye denne vinteren og er tung pustet selv når hun sitter i ro. Bør vi ta en lunge sjekk+

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dere bør absolutt be legen sjekke lungene hennes. Dette kan for eksempel være tegn på astma, og dette er plagsomt. Det er lurt å få en avklaring slik at det kan gis effektiv behandling.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Henvisning til LHL

Kan fastlegen henvise til videre utredning på Glittreklinikken vedr. restriktiv lungesykdom? Spesialist på UNN Tromsø har ikke gjort dette som avtalt med pasient og er nå i permisjon.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det vil være mest naturlig å utrede den medisinske siden ved restriktiv lungesykdom inkludert mulighetene for eventuell medikamentelle behandling ved lungeavdelingen på UNN. Jeg antar det vil være mulig å bli vurdert av annen lungespesialist ved samme avdeling hvis noen er ute i permisjon.

Men Glittreklinikken kan eventuelt gå videre i utredningen av lungefunksjon og fysisk kapasitet samt legge opp et rehabiliteringsopplegg. 

 Forøvrig er Glittreklinikken nylig flyttet til det nye LHL-sykehuset Gardermoen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre