Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Tilfeldig påvist emfysem

Ved en sykehusinnleggelse ble det påvist en mørk flekk, de konkluderte med at det mest sannsynlig var begynnende emfysem og at det ikke var noe å bekymre seg over. Men jeg tenker ofte på det allikevel kanskje fordi min far ble hardt angrepet av emfysem. PS jeg røyker ikke. Så hvordan skal jeg forholde meg til dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er riktig at det ikke nødvendigvis er noe man trenger å gå videre med, hvis man er sikker på at det er emfysem. Dette kan opptre også hos ikke-røykere hvis det foreligger en arvelig disposisjon. Diagnosen stilles sikrest med CT-undersøkelse av lungene. Men det er i dag ikke noe man kan motvirke dette med, bortsett fra å unngå røyking og sterk eksponering for luftforurensning og skadelige gasser.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Antibiotikum og resistensfare

Hei Jeg har en IgA mangel. Og bruker derfor antibiotika azitromax to tabletter annen hver uke. Dette pga astma og bronkieektasier, samt kronisk bihulebetennelse. Er dette ikke en stor risiko for meg med tanke på resistensfare?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette behandlingsopplegget er ikke uten fare for resistensutvikling, men man gjør det likevel fordi alternativet med hyppige luftveisinfeksjoner og gjentatte antibiotikakurer ikke nødvendigvis er noe bedre. Og det er vist i studier at det noen ganger kan være en effektiv måte å opprettholde lungefunksjonen og unngå hyppige sykdomsperioden.

Lunge

Astma med heshet og slimplager etter influensa

Hei. Jeg er en dame på 48 år. Jeg har astma og mye allergi. Jeg hadde influensa og bihulebetennelse i februar. Etter det har jeg slitt med heshet og slim i halsen. Kjennes ut som det er noe i halsen, kremter en del og blir sliten i stemmen når jeg må snakke mye. Hva kan dette være? Det renner en del slim fra nesen bak i halsen, kan det ha noe å si? Eller kan det være bivirkninger av symbicort? Har hatt perioder med heshet og slim i halsen før, men ikke så lanvarig. Har i tillegg en jobb som krever at jeg snakker mye, så dette er slitsomt. Har dere noe tips til meg om hva jeg kan gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Noe av plagene kan være ettervirkninger av infeksjonen. Ved astma kan det ta lengre tid å komme seg helt fordi slimhinnene er mer følsomme. Men det kan også være at hesheten du nevner har å gjøre ned kortisoninnholdet i inhalasjonsmedisinen. Da kan det være lurt å redusere denne medisinen en periode, men det er lurt å gjøre det i samråd med legen din slik at du ikke ender opp med forverring i tilstanden. Heshet er en vanlig bivirkning av denne typen medisiner, men kan være doseavhengig eller opptre i perioder. Reduksjon i dosen eller antall doseringer per dag kan være effektivt, alternativt overgang til annet tilsvarende medikament i noen tilfeller.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Diagnose av høyt trykk i lungekretsløpet

Høyt trykk i lungekretsløpet Hei! Vil ultralyd av hjerte og EKG gi tilstrekkelig svar på om man kan ha høyt trykk i lungekretsløpet eller bør/må man gjennomføre en hjertekartarisering for å stille riktig diagnose eller avkrefte?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

I de aller fleste tilfellene vil man kunne stille diagnosen ved ultralyd av hjertet. Men hvis man er usikker kan man måle det ved hjertekateterisering. Dette er "gullstandarden", men brukes sjelden i dag både fordi ultralydapparatene er blitt svært gode og raske, samt fordi kateterisering er mer plagsomt for pasienten og er svært ressurskrevende.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Kosthold

Sunt med kokosfett?

Hei. Jeg har aterosklerose og ble bypassoperert for 3 år siden. Jeg spiser maxdose med statiner og pga bivirkninger prøver jeg nå å finne ut om jeg kan endre enda mer på kostholdet. Jeg har hittil holdt meg til LHL sine kostholdsråd, og unngår bl a mest mulig mettet fett. Det jeg lurer på er hvordan LHL stiller seg til kokosfett? Jeg synes kokosfett/melk brukes "overalt" i matlaging og det fremstilles som sunt, selv om det inneholder nesten bare mettet fett. Hvor sunt/usunt er egentlig kokos for personer med min diagnose? Hilsen kvinne 55 år.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 21. april 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, kokosfett er ikke noe vi anbefaler. Dersom man skal bruke fett i matlagingen anbefaler vi først og fremst olivenolje eller rapsolje i stedet for f.eks. kokosfett og meierismør. Kokosfett er "tomme kalorier" som nesten ikke inneholder noe umettet fett, som er gunstig for forebygging av hjerte- og karsykdom. Det er mulig at kokosfett ikke er like kolesteroløkende som smør, men det er likevel mindre gunstig enn planteoljer.

Når det gjelder hvor sunt eller usunt det er kommer det helt an på mengden. Det er ikke farlig å spise litt kokosfett en sjelden gang dersom du ellers har et hjertesunt kosthold, men det er heller ikke noe du bør se på som helsekost.

Du finner et litt lengre svar her:

Er kokosfett bra eller farlig fett? +

Påstander om kokosfett, bare tull?

Lunge

Hoste og pusteproblemer om natten

Hei Jeg er en kvinne på 61. Jeg har allergi mot hunder , og har da min datters hund i huset .Trodde dette var hunden som var grunnen , men er det samme om jeg er ute og reiser . Jeg har også, for mange år siden hatt problem med pusten, men det ble borte etterhvert. Jeg har fått Ventolin av legen min, og den hjalp i begynnelsen. Nå har jeg ikke samme virkning av den , og har begynt å slite veldig med trang pust og hoste spesielt på natten. Har du noen forklaring å gi meg på det? Tusen takk!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er nok lurt å få gjort en lungetest (spirometri). Symptomene kan ligner mye på astma, og det er ikke alltid Ventoline alene har tilstrekkelig effekt. Kombinasjonsbehandling med annen medisin er ofte det som må til for å få full effekt. Eventuelt annen type medisin. Men først er det lurt å få gjort spirometri. De fleste fastlegene har mulighet for å gjøre den undersøkelsen. Alternativt må man også undersøke hjertefunksjonen, fordi en lett hjertesvikt også kan gi liknende symptomer

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Allergimedisin og lungesykdom

Hei. Jeg er en mann på 60 år som fikk påvist Astma i voksen alder, det er mange i familien som lider av samme sykdom. Jeg brukte Seretide diskus før samt Ventolin ved behov. For noen måneder fikk jeg foreskrevet Spiriva i stedet for Seretide, synes for øvrig at Seretide virker bedre. Legen sier jeg har en lett til moderat Kols samtidig som jeg lider av Astma. Siden vi nå er inne i Pollensesongen lurer jeg på om det er lurt å bruke Nitrisin samtidig som jeg bruker de nevnte andre medisinene.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Når det gjelder bruk av medisin mot allergi kan de gjerne tas i tillegg til behandlingen for lungesykdommen. Allergien vil vanligvis ikke bety så mye for lungeproblemene, men mest for plager fra nese og øyne. Hvis allergimedisinen gir bedring av disse symptomene er det god grunn til å bruke den.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Bronkoskopi og blodfortynnende medisiner

Skal utføre bronkoskopi. Må jeg slutte med albyl e 75mg eller plavix 75 mg før undersøkelsen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis det skal gjøres biopsier i forbindelse med undersøkelsen er det sannsynlig at Plavix må stoppes noen dager for å unngå blødning. Men det bør du absolutt spørre om direkte til den poliklinikken/sykehuset som skal gjøre undersøkelsen.

vennlig hilsen 

Olav Kåre Refvem

Lunge

Tom astmamedisin

Hjelp! Jeg oppdaga for 2 uker siden at hadde brukt en tom astmamedisin, antagelig i 1 uke. I disse 2 ukene etterpå har jeg slitt en del med tettere pust, kan det skyldes uka med tom medisin? Jeg bruker symbicort.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 19. april 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er nok mangel på medisiner som gjør at du er blitt tungpustet igjen. Da har du i alle fall fått bekreftet at du har behov for og effekt av astmamedisiner.

Ta kontakt med legen så får du ny resept om du ikke har det.

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar, Rettigheter

Støtte til hjemmemåling av INR

Hei! Jeg har et eget apparat for måling av INR (etter klaffeoperasjon), apparatet har jeg kjøpt og betalt selv for ca 10 år siden. Jeg er veldig fornøyd med å kunne måle og dosere INR selv, men synes at kostnadene med teststrimlene er høye. Jeg tar prøve ca. en gang per uke, men ved endring av tabletter og evt sykdom blir det noe oftere. Totalt bruker jeg 3 bokser med 24 teststrimler per år, en utgift på ca kr 4500. Er der noen endringer i forhold til å få offentlig hjelp og støtte til dette?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 18. april 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Måleapparat for egenkontroll av antikoagulasjonsbehandling med nødvendig utstyr er å anse som et behandlingshjelpemiddel. Det er er de regionale helsefortakene som har ansvaret for behandlingshjelpemidler, og dermed måleapparat for egenkontroll av antikoagulasjonsbehandling. Det er det regionale helseforetaket som i det enkelte tilfelle må ta stilling til om en pasient som ønsker egenkontroll, og som vil kunne ha nytte av det, skal få dekket utgifter til måleapparat, teststrimler. Lege kan på vegne av pasienten søke om dette. Her er informasjon om behandlingshjelpemidler: behandlingshjelpemidler

Med vennlig hilsen Atle Larsen