Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Bruken av astmamedisin i forbindelse med forverringer

Vært hos ØNH-lege pga.langvarig tungpusthet.Han fant at det renner mye slim fra bihulene ned i svelget som han tror er grunn til tungpust&tett i brystet.Henvist CT.Har tidligere vært hos lungelege med normal spirometri med unntak litt ustabilt lungevolum.Lungerøntgen ok.Ikke hatt særlig effekt av å øke astmadose.Har og 2 mnd.reflukssymptomer,nesepolypper & astma.Fikk antibiotika & kortisontabletter 15 dager med gradvis nedtrapping fra 20 mg×2.Bør jeg bruke Seretide 100/50 disse dagene el.ikke?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. mars 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er lurt å bruke astmabehandlingen (inhalasjonsbehandlingen) også under forverringer, da det kan ta tid å opparbeide stabil effekt av medisinen igjen hvis du slutter i en periode. Derfor bør du fortsette å bruke Seretide også under kuren med antibiotika og kortison.

ennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

"Upåfallende hjertekontur"

Hva er upåfallende hjertekontur

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. mars 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

På et røntgenbilde av brystkassen ser man blant annet både hjertet og lungene. Hvis hjertet virker normalt stort og man ikke kan se noe galt, beskrives omrisset av hjertet som "upåfallende hjertekontur". I praksis vil det si at man ikke kan se noe galt, men det er likevel ikke en undersøkelse som er god nok for å undersøke hjertet skikkelig. Det gjøres mye bedre med en ekko-dopplerundersøkelse.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Nye lekkasjer i hjerteklaffer

Er hjerteoperert, i to hjerteklaffer for lekkasje. Etter 7/8 måneder ble jeg tungpustet igjen. Var inne til kontroll etter et år. Da viste det seg at jeg hadde fått lekkasje igjen. Er det noe jeg har gjort som kan forårsake det? Blir også fort sliten. På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 05. mars 2019
Helge Istad, Overlege

Dersom det på ny oppstår lekkasjer i hjerteklaffer som ble operert for lekkasjer så skyldes ikke dette aktiviteter pasienten utfører, men er en tilstand som følger av at det ikke har lyktes å få reparert klaffene så godt ved første operasjon at ikke ny lekkasje kan oppstå. Det kan ofte være vanskeligheter med godt feste i veggen når man syr fast en ny klaff eller reparerer en klaff.

Hjerte/kar

LDL-mål etter hjerteinfarkt

Hei. Medisin: 1 stk. dagleg 75 mg Albyl-E 1 stk. dagleg 10 mg Atorvastatin Mylan Total kolestreol, snitt av 5 prøver frå 27/4-16- 9/11-18 :3,5 LDL-kolestreol, " " " " " " :2,2 Fastlege ønsker at eg i tillegg skal bruke 1 tabl. av Ezetimib 10Mg, fordi LDL bør vera under 1,8.Har tidlegare fått oppgitt at LDL bør vera under 3. Kva er ditt råd? Alder 63 år, god fysisk form. Hjerteinf. i 2011.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 05. mars 2019
Helge Istad, Overlege

Hos personer som har gjennomgått et hjerteinfarkt er rådet  i dag at man bør ligge så lavt som LDL-kolesterol< 1.8 mmol/l.Du har kommet såvidt lavt ned som til LDL 2.2 mmo,l/ på en lav dose atorvastatin 10 mg. Høyere dose av atorvastatin, eller tillegg med ezetimibe 10 mg, kan gi deg verdi under 1.8 mmol/l.

Allergi

Smerter og blod i avføring

hei! bare lurer på om det er noe å dra til legen med dette, de hjelper meg nokk ikke uansett, men bare for å få en tanke på hva det kan være. jeg har vondt i bekkenet og flankene, hatt det ekstremt lenge, over flere mnd. har også ganske vondt i magen. plages ofte når jeg skal avføre/drite. kommer ofte mye blod og gjør vondt også, dette kommer å går litt. har også ofte sår nedentil uansett om jeg vasker eller hva jeg gjør... klarer heller ikke å sovne uten varmeflaske nedentil, hva kan jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 05. mars 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Dette skal du absolutt gå til legen med. Blod i avføringer skal tas på alvor, spseielt når det er kombinert med smerter.

Lykke til, hilsen Helle

Lunge, Kols

Verre pust etter lungeoperasjon

Har en mor som har kols og emfysem. Hun ble operert for 1.5 år siden på thorax avd og siden har hun bare blitt værre i pusten . Kan det komme av at hun fikk full narkose ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 04. mars 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei

Det er ikke svært sannsynlig at narkosen har betydd så mye hvis hun har hatt økte pusteproblemer i så lang tid etterpå og hadde kjent kols på forhånd. Men hvis det ble tatt vekk deler av lungen kan dette ha betydning, eventuelt hvis hun gjennomgikk en større lungebetennelse på samme tidspunkt. Ansamling av væske utenpå lungen kan også innskrenke lungefunksjonen, men jeg regner med at det er tatt nye røntgenbilder etter operasjonen slik at man har kunnet sjekke dette. En faktor som ofte er viktigere enn man tenker over er tapet av muskelstyrke i rekonvalesenstiden etter en operasjon. Det kan ta lang tid å trene opp igjen, og da vil ofte pusten være dårligere inntil det har skjedd.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Stenting av hovedpulsåren

Hei Helge Dersom det er mulig å si noe om dette : hvor risikofylt er stenting av hovedpulsåren pga. en moderat innsnevring gitt at innsnevringen kommer av en medfødt tranghet i blodåren (altså ikke noen avleiringsproblematikk osv.) og pasienten er yngre og ved god hjertehelse ellers. For stenting av kransårer er risikoen for komplikasjoner ca 1/100 eller mindre, kan dette gjelde for ovennevte tilfeller også?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. mars 2019
Helge Istad, Overlege

Jeg har ikke tall for det du spør om. Utblokking og stenting av hovedpulsåren er nok er prosedyre som er teknisk noe mer krevende enn utblokking av en kransåre.

Ved kransåreutblokking er komplikasjonene man snakker om(der du refererer til 1/100)at man kan bli påført et(oftest mindre) hjerteinfarkt eller at der skal løsne en blodpropp fra veggen som går til hjernen, og at man slik får et (ofte lite) hjerneslag. En veldig sjelden gang kan man skade veggen såpass mye at der blir en utposning i kransåreveggen, og dette er mer alvorlig. Jeg vil anta at det er en skade liknende denne som av og til kan skje ved utblokking på hovedpulsåren, slik at komplikasjoner er sjeldne, men kan være vanskeligere å håndtere for operatøren.

Lunge, Fysisk aktivitet

Økonomisk støtte til kolstrening?

Kan kolspasient få økonomisk støtte til trening ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 04. mars 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det gis ikke noen direkte støtte til kolstrening, men ved henvisning til trening hos fysioterapeut vil du etterhvert få et frikort når du har betalt kr.2085 i løpet av inneværende år. Ellers fins det treningsopplegg via LHL-lag og ved noen Frisklivssentraler.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Kols

Pulver versus spray ved nedsatt funksjonsevne etter slag

Hei, Min samboer har astma og har brukt Symbicort hvor man vrir og puster inn. For noen år siden fikk hun slag og har nå en lammelse på venstre side. Under lengre opphold på sykehus så skrev lege der ut en spray versjon av medisinen som var enkel for henne å bruke med én hånd. Siden hjemkomst har hun kun fått en såkalt easyhaler, men denne versjonen har hun problemer med å bruke med en hånd. Fastlege vil ikke gi spray versjon fordi den kun er for KOLS pasienter. Må være mulig å utvise skjønn?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 04. mars 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg vil tro at det vil være mulig å få refusjon for spray på den bakgrunnen du beskriver. Men formelt sett er det korrekt å gjøre det slik som dere har opplevet. Om det er nødvendig å søke spesielt om unntak fra dette er jeg usikker på. Når det er forskrevet fra sykehuset på dette grunnlaget, og burde det jo være mulig å fornye resepten direkte. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

hodepine

Hva kan intens hodepine skyldes? Får et intenst "stikk" i hodet som kan vare fra sekunder til flere minutter. Begynt å bekymre meg litt, så lurer veldig på hva det er. Stresser en del for tiden og kan det da være stressrelatert? Det er såppas ille at jeg må stoppe opp med alt jeg driver med der og da siden det stikker så forferdelig og kommer uten forvarsel.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 04. mars 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for spørsmålet!

Hodepine kan være så mangt, fra forholdsvis ufarlige årsaker som kan skyldes stress, spenningshodepine og migrene, til mere alvorlige hodepine hvor det kan finnes bakenforliggende årsaker som høyt blodtrykk, svulster, ulike infeksjoner. Har du hodepine som du blir usikker av og ikke finner forklaring på, kan det være lurt å få diskutert dette med egen lege. Hodepine som du ikke tidligere har kjent eller som øker i intensistet og ikke har god nytte av smertestillende, den type hodepine bør utredes videre i samarbeid med fastlege. Jeg foreslår at du starter der.

Lykke til!

mvh
Marita, LHL