Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Cardizem, isoptin, selozok, atrieflimmer

Hei. Dame på 68 år her. Har de siste 4 år hatt paroxymal hjerteflimmer. Ble satt på Cardizem og Eliquis. Ved forsøk på utblokking ble det oppdaget en deformasjon av hjertet pga pectus excacatum. Er mye plaget med anfall med svært hurtig puls som går over i flimmer. Det skjer oftest om natten, altså under søvn/hvile . Har nå blitt tatt av gardinen og skulle prøve Isoptin retard iatedenfor. Fikk flimmer påfølgende dag da også. Vanlig isoptin fungerer i starten av ett anfall, dosen er da 40 mg, kan ta 3 doser. Anfall kommer alltid hvis jeg ligger på venstre side. Har lavt kolesterol og blodet holdes tynt pga deformasjon gjør det trangt. Er svært sliten. Synes ikke jeg får bra nok utredning. Forrige uke endte det med blålys og på papir står " høyre grenblokk samt hemifasikulær venstre blokkering forenlig med biventrikulær blokk. " Ikke hatt noe infarkt. Etter råd fra legevakt tar jeg nå cardizem+ isoptin. Får ikke time hos fastlege før neste uke. For 2 år siden ble Salo zok prøvd. Mener jeg hadde god effekt av det. Kan det f eks kombineres med isoptin? Jeg har flyttet til ett nytt sted med ny primærlege. Synes det er mye tilfeldigheter mht behandling og er ganske usikker på hele situasjonen. Mvh Lisa.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, du skal ikke kombinere isoptin med selozok. Det kan gi altfor lav puls og i verste fall kan du besvime. Dette gjelder spesielt siden et er påvist høyre grenblokk og hemifasikulær venstre blokk.

Jeg skjønner at situasjonen oppfattes som frustrerende for deg. Jeg tror ikke dette er noe for fastlegen. Tilstanden din er såpass komplisert at du bør følges opp av en hjertespesialist. Du har tydedligvis dårlig kontroll på flimmeren og får plagsomme anfall nesten daglig. Det blir feil å gi deg råd om medisiner og doser over nettet. Her må som sagt en kardiolog inn i bildet og vurdere nøye hva som bør gjøres videre. Be fastlegen din om henvisning til spesialist.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høy puls hos 20 år gammel jente

Hei! Jeg er en jente på 20 år, som i det siste har vært redd for at det er noe galt med hjertet mitt. Jeg har de siste to årene hatt problemer med angst, men går til psykolog. Hjertebanken som oppstår under angst, skremmer meg derimot ikke, siden jeg vet det er vanlig. Det som har skremt meg og fått meg oppmerksom, er den hjertebanken/rytmen som kommer når jeg er helt rolig eller som kommer med litt fysisk aktivitet. To tilfeller husker jeg spesielt godt. En gang var når jeg gikk opp en liten bakke som økte pulsen litt, og på toppen av bakken så begynte hjerte å banke ekstremt fort. Jeg har aldri opplevd at det har gått så fort tidligere. Jeg har kunnet spurtet det jeg har greid flere hundre meter uten at det har gått så fort. Det gikk så fort at jeg trodde det skulle kollapse eller hoppe ut av brystet mitt. Etter den bakken så fortsatte det noen minutter, også når jeg satt og var rolig. En annen gang var etter jeg gikk opp en trapp, og hjertet begynte å banke helt ekstremt av og på i kanskje 20-30 minutter etterpå. Disse to tilfellene skjedde med kanskje 1-2mnd mellomrom. Jeg har også brystsmerter, men har tidligere oppsøkt lege på grunn av det, uten at legen kunne konstatere noe. Pustevansker oppstår ikke samtidig, annet enn at jeg blir bekymret. Jeg har også opplevd å bli ekstremt svimmel ut av ingenting, men her igjen er jeg usikker på om det var relatert til hjertet. Jeg har litt høyt blodtrykk, men ikke oppsiktsvekkende (legen ga meg blant annet ppiller likevel). stoffskiftet mitt er vanlig, og jeg er ikke overvektig (164cm, 61kg). Tidligere drakk jeg mye energidrikke og fikk i meg mye koffein, men som jeg har sluttet med nå nettopp. Jeg snuser til vanlig, og drikker alkohol kanskje 1-2 ganger i mnd. hjertet banker også noen ganger ''hardt'' og ''hopper'' litt, som får meg oppmerksom, men som jeg har lest er vanlig. ingen i familien min har dødd plutselig pga. hjerte, men jeg er likevel engstelig, spesielt den siste tiden. Tror du, basert på det jeg har skrevet, at jeg kan ha noe form for atrieflimmer? Bør jeg dra til lege å sjekke? Har du ellers noe tips eller råd?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det stemmer at angst kan gi hjertebank. Når du nervøs eller har angst er det mye stresshormoner i kroppen som pisker på hjertet og fyrer det opp. Dette gir hjertebank.

Det andre du beskriver, det med høy puls under fysisk aktivitet, virker som noe annet og som bør sjekkes nærmere. Her kan det godt være snakk om en eller annen form for hjerterytmeforstyrrelser, en arytmi, som kanskje er helt urelatert til angsten.

For å finne ut nøyaktig hva dette er må du få tatt et EKG mens anfallet står på. Du skriver at det har vart i opptil 30 minutter. Kunne du rukket å komme til et legekontor eller en legevakt for å få tatt et EKG?

Et annet alternativ er å henvise deg til 24-timers EKG. Da går du rundt med EKG hele tiden i 24 timer og dersom du får anfallet blir det fanget opp. Hvis det fortsatt ikke fanges opp kan man få operert inn en liten minnebrikk under huden som følger meg på hjerterytmen i mange måneder. Dette avgjøres av kardiolog.

Snakk med legen din om henvisning. Siden anfallene har kommet under fysisk aktivitet kan det også være en ide å få gjort et arbeids-EKG.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kardioembolisme

Hei! I hvilke tilfeller oppstår kardioembolisme ved medfødt hjertefeil?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er litt vanskelig å svare på dette. Kardioembolisme er et generelt utrrykk og betyr blodpropp i hjertet og medfødte hjertefeil kan være så mangt. Kan du vennligst skrive litt mer spesifikt hva du lurer på?

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Klexane på flytur

Hei ! Jeg har et lite spørsmål til dere. Jeg plages til tider med urytmisk hjerterytme. Var til utredning på hjerteavdeling i desember 2017. Gikk med 24 timers måling og tok senere ultralyd. De fant ikke noe alvorlig bare at hjerterytmen min var til tider litt ustabil. Det er heldigvis lenge mellom at jeg opplever dette. Jeg har litt forhøyet blodtrykk som er stabilt med bruken av Cardersartan 8 mg. For 2 år siden fikk jeg blodpropp i leggen. Har ikke arvelige gener som tilsier at jeg skal få nye, og behandlingen ble avsluttet etter 3,5 mnd med Eliquis. Jeg har ikke vært på ferietur med fly siden jeg fikk blodproppen. Fikk derfor Klexane ved siste legebesøk som jeg skal sette før flyavgang. Hvor lang tid i forveien bør jeg sette denne sprøyten ? Kommer til å bruke støttestrømper, røre meg og drikke mye vann i tillegg under flyturen. Jeg er 62 år og jeg har lovet min familie at vi nå i slutten av april skal ta en familiereise til Mallorca. Jeg er nok litt spent og stresset for å fly tenker jeg. Har de to siste ukene merket at hjerterytmen min er er litt i ubalanse. Hjerte hopper litt i utakt. Det jeg lurer på er om det farlig å fly når man plages med urytmisk hjerte ? Har dere noen gode tips til meg for at jeg skal få en fin avslappet ferietur. Noen bekjente forslår Albyl E, men jeg kan vel ikke ta dette når jeg skal setter den blodfortynnende Klexane sprøyten. Tror jeg trenger noen gode råd fra dere spesialister på området. Tusen takk 🙂

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Effekten av en klexanesprøyte varer i hvert fall 12 timer så du kan godt sette sprøyten et par timer før flyturen.

Litt urytmisk hjerte er ikke farlig. Du har ikke fått påvist noen hjerterytmeforstyrrelse så jeg antar det er stress og nervøsitet som gjør at hjertet er litt urytmisk. Dette er normalt og ikke farlig. Kanskje du skal prøve å slappe av og heller fokusere på den hyggelige turen til Mallorca. Glede deg til å være der sammen med familien din.

Albyl-E skal ikke brukes ved urytmisk hjerte, så det kan du se bort fra.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blå lepper og lav O2-metning ved trening

Hei. Ved svært tung utholdenhetstrening får jeg av og til pusteproblemer. Jeg opplever at jeg ikke får nok oksygen ned i lungene, og leppene mine blir veldig blå. Dette "anfallet" varer som regel ca. 5 minutter. Fastlegen mistenkte anstrengelsesastma, selvom jeg lå i grenseland til normalverdier på spitrometritesten. Jeg klarte ikke fremprovosere et slikt "anfall" før testet heller. Jeg fikk utskrevet ventolin 0,2 mg, noe som jeg tror ikke fungerer optimalt. Fikk også låne et o2-metningsapparat slik at jeg kunne teste metningen på trening. Jeg fikk ikke et "anfall", men ble blå på leppene, dette til tross for to innblåsninger med ventolin forut for treningen. O2-metningen viste 86%, og pulsen 202. Jeg er 25 år, og over gjennomsnittet godt trent ift min aldersgruppe. Er det normalt at o2-metningen blir så lav? Jeg vil også tro metningen har vært enda lavere da jeg fikk "anfallene" tidligere..

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, det er absolutt ikke normalt å få blå lepper og så lav okygenmetning under trening for en ung og frisk person. Dette må du få utredet videre. Gå tilbake til fastlegen. Du bør henvises til både hjertespesialit og lungelege. Det vil være aktuelt med blodprøver, røntgen av lungene og hjertet, avansert spirometri hos lungelege samt hjerteundersøkelser som arbeids-EKG og ekkokardiografi. Det er flere ulike tilstander som kan gi slike funn og symptomer, og dette bør sjekkes grundig.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Svimmelhet, hodepine, tretthet hos ung jente

Hei:) jeg er en jente på 16 år og har i det siste året opplevd en del svimmelhet, hodepine, trøtthet/slapphet og at innimellom det kommer akutte hjerte/bryst smerter som varer i noen sekunder. Har tenkt litt på om det kan være jernmangel, men er ikke helt sikker. Kan dette stemme og burde jeg oppsøke lege? På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er svært uvanlig at unge mennesker har et hjerteproblem. Du forteller at du har svimmelhet, hodepine og tretthet. Dette er generelle symptomer som kan skyldes mange ulike ting. Jeg synes det er viktig at du går til fastlegen og får sjekket ut dette. Du nevner selv jernmangel, og det kan godt være en mulig forklaring. Jenter som har kraftige menstruasjoner kan miste endel jern og får slik symptomer. Men det kan også være andre årsaker og det er viktig å få en grundig undersøkelse før man kommer i gang med behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Allergisk senreaksjon på hund

Hei!
I går var jeg i et selskap der det var en stor hund til stede. Jeg er allergisk mot blant annet hund, og det varierer litt hvor mye jeg reagerer på dem. Blant annet hvor godt huset hunden bor i er rengjort, om vi er utendørs og lignende. I går merket jeg lite til reaksjoner, fikk bare litt hodepine. I dag føler jeg meg veldig dårlig, våknet med sterk hodepine og utover dagen fikk jeg plutselig rennende øyne og nese, som om noen satte på en kran. Kan en allergisk reaksjon på pelsdyr komme forsinket, som for eksempel dagen etter? Jeg er gravid i uke 22, og holder meg til vanlig langt unna dyr, grunnet allergien. På forhånd takk for svar!
Hilsen kvinne, 33

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 09. april 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
En allergisk reraksjon vil typisk komme i løpet av sekunder eller minutter etter kontrakt med det man ikke tåler. Som regel går disse symptomene over etter noen timer men kan ta seg opp igjen inntil 12 timer etter første kontakt. En slik senreaskjon kan ha sammenheng med graden av kontakt, jo større mengde allergener, jo større er risikoen for å få senreaksjon. Sannsynligvis er det noe sånt som har skjedd med deg. Du kan også være oppmerksom på at du vil kunne være ekstra følsom for hund og andre uspesifikke irritanter som f. eks sterke lukter(parfyme)stekeos etc. de første ukene etter den allergiske reaksjonen.

Lykke til med svangerskapet!

Vennlig hilsen Grethe

 

 

Rettigheter

Hjemmehjelp

Jeg har hjemmehjelp, men de kan ikke gjøre noe av det som jeg trenger hjelp til? De har ikke lov til å rydde, hente posten, eller løfte. I dag fikk jeg beskjed om at de ikke kunne vaske badekaret, så hva skal jeg med dem?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 08. april 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Dessverre er det vanlig at mange kommuner setter snevre grenser for hva hjemmehjelpen skal gjøre. I noen tilfeller kan kommunen ha laget som mange restriksjoner at det strider med formålet bak hjemmehjelp. I slike tilfeller kan det være hensiktsmessig å klage på vedtaket.

Et alternativ til hjemmehjelp (personlig assistanse) er Brukerstyrt personlig assistent (BPA). Dette er en fleksibel ordning hvor bruker i større grad bestemmer hva assistenten skal bistå med.

Her finner du informasjon om hjemmehjelp og BPA: hjemmehjelp

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Mer enn 100% lungekapasitet

Går det an å ha mer enn 100% lungekapasitet?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ja, det er godt mulig og egentlig ikke uvanlig. Mennesker er forskjellige, og "normalt" kan i praksis ofte bety fra 80% til 120%. Men det kan variere mellom folkeslag og også være påvirket av kroppsbygning. Normalverdier regnes ut i forhold til kjønn, høyde og alder. Men det kan være helt normalt å ha over 120% også.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Kombinasjonspreparater for kols

Finnes det en annen medisin enn Anoro med samme effekt?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Anoro inneholder kombinasjonen av langtidsvirkende betaagonist og muskarinantagonist. Dette er en ofte brukt kombinasjon ved behandling av kronisk obstruktiv lungesykdom. Det fins også andre medikamenter med samme type effekter, både som pulver og som spray.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem