Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Forkalkninger på lungene

Jeg har hatt diagnosen emfysem i ca. 10 år. Når jeg var på CT-undersøkelse sist, sto det at jeg har forkalkninger på lungene. Hva vil det si, og hva kan de framtidige scenarier være? Jeg røyker ikke, og prøver å mosjonere regelmessig. Jeg går/jogger og sykler. Jeg presser meg temmelig hardt, og mener det har en positiv effekt.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Forkalkninger på lungene er som regel et bifunn, og har nok ikke betydning for lungefunksjonen. Hos noen kan man se små forkalkninger i lungene etter for eksempel vannkopper, eventuelt etter tidligere tuberkulosesmitte som har innkapslet seg uten å gi sykdom (ganske vanlig funn) og etter astbesteksponering. Det har ikke noe med røyking å gjøre, og er nok ofte et mer tilfeldig funn som ikke får noen praktisk betydning for den enkelte. Du kan nok trygt fortsette med din helsebringende trening!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungefunksjon - hva er normalt?

En jeg snakket med fortalte at hun hadde 130 % lungekapasitet. Er det mulig?
Hun er 57 år.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Variasjonene er store når det gjelder for eksempel lungefunksjon. Noen mennesker er født med større lungekapasitet enn de fleste andre, så 130% er ikke helt uvanlig. "Normalverdier" for lungefunksjon er beregnet ut fra store grupper mennesker, og da sjaltes gjerne de aller laveste og høyeste målinger ut. Men "unormale" verdier kan også være normalt. Her er det snakk om hvordan man skal definere normalt. I praksis er normalt noe som kan påvises hos flertallet i en stor populasjon mennesker som oppfattes som friske.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Akutte anfall med hoste og pusteproblemer

Hei. Jeg er en dame på 65 år som plages med akutte hosteanfall, begynner med akutt pusteproblem, som om noe stenger i halsen. Får ikke hostet ordentlig ut og får ikke opp det som er i halsen. Luft kommer ut bak, nese og øyne renner mens jeg prøver å hoste, må ned i kne stående for å få luft. Tilslutt kommer det opp mye seigt slim. Anfallet varer ca 30 minutter. Er da veldig støl i brystregionen. Har astma og allergier og kols 3. Bruker Ventoline, Seretide, Eklira, Aerius, Montelukast, Metoprololog og 2,5 mg Prednisolon. Håper på gode råd om hva jeg kan gjøre for å minske anfall og hva det kan komme av. Kommer akutt ved måltider, bisettelser og sofasitting. Er en veldig dramatisk hendelse for de rundt meg, da alle kommmer for å hjelpe.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette virker jo veldig plagsomt og er uten tvil svært dramatisk for omgivelsene. Det er naturligvis vanskelig å si presis hva dette er. Men noe liknende har jeg vært borte i hos en som fikk anfall med spasme (krampe) i området omkring stemmebåndene. Det kan utløses av irritasjon av slimhinnen i området, men det er vanskelig å vite hva som eventuelt irriterer og utløser dette. Lukter, irritanter i luften, syre fra magesekken?

En annen mulighet kan være akutte episoder med spasmer i bronkiene.

Man bør av og til også vurdere medisinene man bruker for å se om det kan være mulige bivirkninger av dette, selvom sannsynligheten ikke er stor.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Kols og søvnapnoe

Hei. Jeg har moderat kols, lungeemfysem og søvnapnoe (overlap syndrom) Under utredning av sistnevnte ble det avdekket lav puls (ned mot 35) og oksygenmetning (ned mot 80). Jeg har nå fått Cpap, og søvnen er blitt noe bedre. Jeg er imidlertid bekymret for oksygenmetningen på natten, og ønsker å få oksygen på natten hjemme. Jeg lurer på om dette er mulig, og i såfall hva kriteriene er. Kan man koble oksygen til Cpap apparatet? Mvh kvinne 54

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Kriterier for å få ekstra surstoff er at oksygenmetningen er lav og at oksygentrykket i arterieblod ligger under en fastsatt verdi. Imidlertid kan CPAP-behandling virke gunstig på oksygenmetningen i blodet om natten, på grunn av at pusten da blir mer regelmessig og at det blir et større lufttrykk (også av oksygen) i lungen. Men oksygenmetningen din må måles om natten før det kan avgjøres om oksygentilskudd om natten er nødvendig.

Forøvrig bør det ikke være noe problem å koble oksygen til CPAP-apparatet hvis det skulle være påkrevet.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Tung pust, kan høy blodprosent være årsaken?

Jeg er 58 år og har følt meg tungpustet i en periode og fikk bekreftet b-hemoglobin 15,7 (blodprosent 109,9), som ligger over normalverdier. Kan dette ha noen sammenheng? Finnes det noen behandling mot dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

En lett forhøyet blodprosent skal normalt ikke gi pustebesvær. Jeg tror heller at du bør få undersøkt lungene for å se om forklaringen ligger der. Eventuelt kan også forhold ved hjertet være årsak til tung pust.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Høy puls etter lungebetennelse.

Har nett hatt dobbelt sidig lungebetennelse, hvilepulsen er forhøyet,er det vanlig?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dobbeltsidig lungebetennelse kan påvirke lungene ganske mye, og det er godt mulig at lungefunksjonen fortsatt er nedsatt selv om infeksjonen er bekjempet. Lungevevet skal også komme tilbake til vanlig funksjon, og slikt kan ta noe tid. Det tar tid å komme seg helt for resten av kroppen også. At hvilepulsen er forhøyet kan være uttrykk for for dette.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Kontroll for latent tbc hos frisk person?

Hei, Jeg er 44 år, har hatt latent tuberkulose siden jeg var liten og fikk derfor ikke BCG. Vært på lungescanning i militæret. Tatt blodprøver for ca. 10-12 år siden, men ellers ingen oppfølging. Har ingen spesielle ubehag i lungene etter jeg sluttet å røyke. Har perioder med arterieflimmer som jeg har tabletter for. Bør jeg ta regelmessige sjekker vedr. den latente tuberkulosen, og kan denne ha noe med min atrieflimmer å gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du føler deg frisk og ikke bruker spesielle medisiner som svekker immunsystemet trengs ikke noen kontroller. Oppblussing av tuberkulose er sjelden i din alder hos friske mennesker. Du er heller ikke smittefarlig. Det har ikke noe med atrieflimmer å gjøre.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

"Stripeatelektase" med "regresjon" på røntgenbildet av lungene.


HEI. Røntgen thorax 3.07.17 og 19.05 16 til sammenligning. Svar 13.02.18: Betydelig regresjon av stripeatelekatisk pregete drag. Nå kun et minimalt drag svarende til midtlapp, best fremstilt på sidebildet. Ellers klare lunger, frie sinus og upåfallende midtskygge. Har aldri røkt. Min far røykte til jeg var 20 år. Dame 62 år. Hva betyr "Den betydelige regresjon taler mot malignitet". Mener du det er grunnlag for videre undersøkelse. Kan det være kreft? R: NÆR TOTALREGRESJON AV STRIPEATELEKTASISK PREGEDE DRAG 3.07.17. Takknemlig for svar.
CRP var 100 den 3. juli 2017. Det ble ikke påvist mykoplasma-infeksjon. Kan det være bindevevs-sykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Bildene viser tilbakegang av fortetninger som skyldes områder med litt sammenfalt lungevev. Dette er noe som ses ganske ofte. Tilbakegang (=regresjon) betyr i praksis at det ikke er noe som vokser, og det er svært liten grunn til å mistenke at det er kreft. Ut fra denne beskrivelsen vil det ikke være grunn til å undersøke videre på det.

En høy CRP er ikke nok til å stille en diagnose. En høy CRP ses ved bakteriell infeksjon, men kan også være forhøyet i andre sammenhenger. Man må nok kontrollere den og ta tilleggsprøver for å finne ut mer hvis den fortsatt er høy.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Langvarig hoste etter luftveisinfeksjon

Hei! Jeg fikk kraftig lungebetennelse og influensa i mai 2017. Lå ni dager på sykehuset, men ble og er selvfølgelig frisk nå. Men, jeg har hatt en konstant hoste siden da, denne har også blitt bedre, men nå er det midten av mars og nesten ett år siden infeksjonen. Har brukt Pulmicort turbuhaler to ganger daglig i perioden juli-september, deretter bare en gang om dagen, deretter sluttet, men brukt f.eks. om kvelden når hosten er ille. Dette er for det meste tørrhoste, med små slimbiter innimellom. Mitt spørsmål: Hvor lenge vil en slik hoste vare? Har ikke følt noe særlig bedring siden august.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke helt uvanlig at man kan få langvarig hoste etter luftveisinfeksjoner og influensasykdom. Når du nå har hatt dette i nesten et år er det naturlig å sjekke nærmere hos legen med en pusteprøve. Noen ganger kan det være at det har blitt økt irritabilitet i bronkiene etter infeksjonen, alternativt at det det har utviklet seg lettgradig astma. En pusteprøve, eventuelt supplert med andre tester kan være nyttig å gjøre for å sjekke hva som foreligger. Hvis du har effekt av Symbicort nå, ville jeg anbefale deg å bruke den fast morgen og kveld en tid fremover til det blir varmere i været. Det hender at sommervarmen kan bidra positivt etterhvert.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Emfysem og lungekollaps

Hei, jeg er en mann på 75år som har fått påvist lungeemfysem. Jeg fikk fjernet øvre lungelapp på venstre side for noen år siden (kreft). For et par måneder siden havnet jeg på sykehuset pga lungekollaps, høyre lunge. Stort emfysem (7-8cm diameter) som åpnet seg forholdsvis hurtig. Jeg fikk ringt etter ambulanse (vanskelig da jeg hadde lite luft til å snakke) . Da jeg bor slik til at jeg må åpne en elektronisk lås på en port for å sleppe inn ambulansefolkene, dette var svært vanskelig for meg da jeg fikk stadig større problemer med å få nok luft (ca 30m å gå/ krype). CT undersøkelse viser ganske mange "blærer" på både det som er igjen av venstre lunge og på høyre lunge, den største på 6-7cm i diameter. Min fastlege mener at det er fare for at noen av disse "blærene" kan sprekke og at jeg må flytte til en plass der jeg kan få hjelp i løpet av noen minutter. Har nettopp kjøpt hus på en liten plass på vestlandet der jeg antar at det vil ta mellom en halv til en time å få hjelp.
• Må jeg selge dette og skaffe meg en boplass i nærheten av et sykehus?
• Går det på noen måte å fastslå ut fra CT eller røntgenundersøkelse hvor stor faren for lungekollaps er?
• Hvor mye farligere er lungekollaps for meg enn for folk som har begge lungene?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ved lungekollaps blir lungen ofte gro delvis fast mot brystkassen som følge av behandlingen for dette. Det vil som regel redusere faren for total kollaps på den siden. Men det gir ikke absolutt forsikring mot at det kan skje.

Det er ikke mulig å forutsi faren for kollaps ut fra CT eller annen røntgenundersøkelse. Men man vet at tilstedeværelsen av emfysemblærer øker sannsynligheten.

Ved redusert lungefunksjon vil sammenfall av en lunge gi mer pusteproblemer enn ved helt friske lunger.

Det å selge huset og flytte er jo ganske inngripende i livet. Jeg ville uansett ha spurt lungelegen eller lungekirurgen på sykehuset hvor du er operert om dette virkelig er nødvendig.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem