Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Hva kan man merke etter fjernelse av en lunge?

Hvilke plager kan jeg forvente etter å ha fjernet venstrelunge?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ved fjerning av en lunge vil den gjenværende lungekapasiteten bli ca. halvparten av det den var før operasjonen. For de fleste vil dette ikke merkes spesielt utenom ved anstrengelser. Da vil man forvente andpustethet tidligere enn før. Andre kan få tørrhoste. Over tid vil det som regel dannes væske som kan fylle opp hulrommet etter lungen. Noen merker da at det blir litt redusert flyteevne i vannet når man svømmer. Men det vil være individuelle forkjeller her som så ofte ellers.

Vewnnlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Positiv IGRA-test

Hei. Har tidligere fått positiv IGRA-test og det ble konkludert å være latent TBC etter å ha tatt lungerøntgen(som var negativ). Pga bruk av immunosupressiva ble jeg behandlet tre måneder med rifampicin og isoniacid. Er det slik at man vil kunne forvente en negativ IGRA etter endt behandling, og anbefales det noen prøver for å være sikker på at behandlingen har hatt effekt?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

En positiv IGRA betyr at det foreligger en reaksjon på TBC fra immunsystemet ditt. Man regner det som tilstrekkelig å behandle tre måneder med rifampicin og isoniazid for å drepe aktuelle sovende bakterier. Jeg tror ikke at IGRA-testen vil bli negativ med en gang, men trolig bli svakere over tid. Jeg kjenner ikke til at man tester noe ut over dette, men man er uansett oppmerksom på at immunosuppressiva kan bidra til at infeksjoner generelt kan oppstå lettere.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Lunge

Emfysem og trening

Jeg har fått påvist en forholdsvis lav grad av emfysem,trener ganske mye, tre fire ganger i uka. På ski og sykkel greier jeg god fart helt til bakkene begynner, men da må jeg sette ned tempoet dramatisk. Tar ingen medisiner for det. Er det ingenting som kan hjelpe av medisiner?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ved emfysem er det lungevevet som er skadet slik at det ikke blir tatt opp nok surstoff til å dekke behovet når man anstrenger seg. Graden av emfysem er avgjørende for hvor mye dette innvirker på kapasiteten. Ofte kommer ikke emfysemet alene, men sammen med kols, slik at det også kan være noe trange bronkier. Da kan man eventuelt forsøke inhalasjonsbehandling med betaagonist eller muskarinantagonist som er de viktigste medisiner ved kols. Men det er ikke alltid man oppnår så mye effekt av disse, og selve emfysemet kan man dessverre ikke påvirke med medisiner. Treningen din er uansett svært viktig fordi den øker evnen i musklene til å bruke oksygenet fra lungene mest mulig økonomisk.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Plagsom tørrhoste etter fjerning av en lunge.

Hei Jeg fikk fjernt venstre lunge i to runder i 2016 pga de fikk ikke med seg alt første gangen. Ble også opperert for 3 gang pga de fikk det ikke tett og det kom luft inn i tomrommet etter lungen. Det jeg sliter med nå og har gjort hele tiden er tørrhoste som setter meg helt ut. Sliter også med veldig kort pust, kan neste ikke gå i trapper eller motbakker. Det de sier er at de ikke skjønner hvorfor jeg hoster. Bruker nå Noskapin hele tiden for å dempe på hostingen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. april 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Plagsom tørrhoste etter fjerning av en lunge er ikke uvanlig ifølge litteratur på området. Hosten er ofte upåvirkelig av vanlige hostemedisiner, men i en studie ble det funnet god effekt hos flere av inhalasjonsbehandling med kominasjon av kortison og betaagonist. I praksis dreier det seg om en vanlig kombinasjonbehandling for astma. Det er noe du kan ta opp med din lege som eventuelt kan skrive resept på dette. Det kan kanskje være verdt å teste ut?

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Ekstraslag og uregelmessig puls

Hei! Er en kvinne på 49 år, normal BMI og i alminnelig god fysisk form. Har de siste årene vært plaget med at hjertet slår ekstraslag i perioder. Dette føles som et ubehag,og pulsen blir uregelmessig. Har gått med 24- timersregistrering som var normal.(også under fysisk hard aktivitet) Den siste uka har jeg kjent at jeg får en merkelig hjerterytme når jeg legger meg på sofaen etter middag og når jeg legger meg om kvelden. Pulsen slår 3-4 kraftige slag, (ca 40 sl/min) deretter går pulsen over i en rask uregelmessig rytme, ca 120 sl/min. Jeg får intuitivt lyst å sette meg opp, og pulsen normaliserer seg etter ca 30-120 sek. Jeg opplever et veldig ubehag når dette skjer, og blir også litt engstelig. Har sovnet sittende i senga den siste uka. Hva kan årsaken til dette være? Tror du det er farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke lett å si hva dette er. Det kan tenkes at du får noen hyppige ekstraslag i det du legger deg, men det kan også være snakk om andre hjerterytmeforstyrrelser. Det er viktig at det tas et EKG akkurat i det du har plagene. Kun da kan man si sikkert hva det er du har. Jeg vil anbefale at det gjøres flere 24-timers-EKGer inntil man klarer å fange opp symptomene samtidig som du går med registrering.

Mvh

Wasim Zahid.

Hjerte/kar

Pro-BNP på 113

Har en ProBNT på 113 og er 73år kvinne har sett inn en stent i hjerte for 3år siden

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pro-BNP er en blodprøver som brukes for å diagnostisere hjertesvikt. En verdi på 113 er ikke høy. Men det er likevel viktig å legge til at blodprøver alltid skal tolkes i lys av den kliniske situasjonen. Jeg kan ikke si noe spesielt om denne prøven kun basert på tallet. Legen som har bestilt prøven må tolke den og si noe om hva den betyr for deg.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Melkeintolereanse og kalsium

Har melkeprotein intoleranse. Hvordan kan jeg få i meg nok kalsium gjennom mat. Alder 69 år og fysisk aktiv.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 06. april 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Du kan få i deg en del kalsium gjennom maten. Gode kilder til kalsium er grønnkål, brokkoli, spinat, knuste sesamfrø og sardiner.

Det finns også kalsiumberiket erstatningsdrikker for melk av ris, havre og soya.

Alternativt kan du ta kalsiumtilskudd i tablettform du kan kjøpe på apotek.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Hveteallergi

Hei. Datteren min på elleve år har fått påvist hvetallergi via en blodprøve. Men etter 2,5 måneder med glutenfritt kosthold ( bare hvetestivelse) var det ingen store endringer i avføring/mage -problemer. Før dette hadde hun mye vondt i magen /kvalme samtidig som det gikk omgangssyke på skolen/i klassen hennes. Nå er det 10 uker siden hun startet med vanlig kosthold igjen og i den siste uken har hun vært kvalm og hatt vondt i magen. Hun reagerer på hvetestøv (nysing og kløe i øyene). Hun er allergisk mot timotei. Hun har også melkeallergi, men her har vi god kontroll med at hun ikke får i seg noe med melk. Hun forteller i perioder om pustebesvær, dette er ikke alltid i sammenheng med fysisk aktivitet /kulde. Det virker mer som hun hyperventilerer. ( Jeg har astma selv) Hun har også atopisk eksem, dette er blitt mye bedre etter at hun kuttet ut melk for 2 år siden. Legen mente at det var så få kliniske(?) symptomer at det ikke var nødvendig med et glutenfritt kosthold. Mine spørsmål er: bør hun ha et delvis glutenfritt kosthold i en prøveperiode? Bør hun få en annen type utredning? På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 06. april 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Du gir en god beskrivelse av symptomer og sammenhenger. At hun reagerer på hvetestøv og timotei kan tyde på at hveteallergien som gir utslag på allergitest slår ut fordi hvete er et gress i familie med timotei. De fleste som har denne type hveteallergi tåler å spise hvete men får symptomer av støvet.

Ettersom din datter ikke hadde bedring av hvetefri kost og heller ikke ble verre da hvete ble gjeninnført, tyder mye på at hun tilhøre denne gruppen. Det samme ser det ut til at hennes lege mener ettersom han sier hun ikke har kliniske symptomer. Det betyr at hun ikke blir syk av hvete, kaster opp, får astmabesvær,  magevondt, eksem osv. Magetrøbbel 10 uker etter hvete kan ha mange andre årsaker, vanligvis er det en infeksjon som går over etter noen dager, eller en forstoppelse. Om plagene fortsetter bør dere oppsøke lege igjen for å finne årsaken. Slik du beskriver dette tviler jeg på at det er hvete som utløste dette.

Lykke til, hilsen Helle

 

Lunge

Passiv røyking og snusing rundt spedbarn

Jeg ønsker ikke at familiemedlemmer som røyker og snuser skal holde mitt nyfødte barn rett etter at de har røykt og/eller snust. Hvor lenge må det gå fra de har røykt/snust før utpusten og røykpartikler på hender og klær er borte og de kan holde barnet? Hvilke andre tiltak kan jeg innføre? Antibac?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 06. april 2018
LHL

Hei!
Det er veldig bra at du vil beskytte ditt nyfødte barn mot passiv røyking, da det er spesielt skadelig for små barn. Tobakksrøyk gjør at lungene fungerer dårligere, slimhinnene i luftveiene blir mer mottagelig for infeksjoner og barnet har større risiko for å utvikle en lungesykdom. En studie viser at foreldre kan redusere barnas passive røyking ved alltid å røyke utendørs, men barn av utendørsrøykere var langt mer utsatt enn dem med foreldre som aldri røyker. Det viste mengden av nikotin i urinen til disse barna. Trolig følger partiklene med inn i hår og klær. Barna puster dem derette direkte inn eller får dem øverført fra hånd til munn. Det er vanskelig å si hvor lenge det må gå før røykepartiklene ikke henger i, men for å være på den sikre siden, bør de ikke røyke før besøk eller under besøk. De bør også vaske seg på hender og i ansiktet og ha på seg klær som det ikke er røykt i og vaske/skylle håret(gjerne dusje). Prøv å få til en dialog med de familiemedlemmene dette gjelder, uttrykk din bekymring og vis til studien. Forhåpentligvis vil de forstå og følge "instruksen"
Når det gjelder snusing, frarådes det først og fremst for den gravide eller ammende mor. Men det kan være greit å ha en føre-var holdning til snusing også og ikke tillate at de som er i nærheten av ditt nyfødte barn har snus i munnen.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Rettigheter

Grunnstønad til transport

Søkte grunnstønad på grunn av at jeg er hjertetransplantert og har jeg fått nakkeprolaps, skulderskade og refluksproblemer. Disse plagene har ført til at jeg bruker bil til å komme med til steder. Jeg fikk avslaget på grunn av at ekstra utgiftene mine ikke kom frem til laveste sats på 670 kr. Det nevnes også at siden der er allerede bil i familien, men det er kun jeg som bruker bilen. Jeg har drivstoff utgifter på ca. 1800 kr i måneden og det er jeg som er ansvarlig for denne kostnaden (men, hadde ikke lagt ved dette på søknaden ). Jeg er også uføretrygdet. Stiller jeg svakt an til å få en slik søknad godkjent, evt. hva regnes som relevant dokumentasjon?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 04. april 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det gis kun grunnstønad for å dekke ekstrautgifter til transport. Dvs. utgifter du ikke ville hatt om helseproblemene tenkes bort. Hadde du bil før du av helsemessige grunner ikke lenger kunne benytte offentlige transportmidler, legges det til grunn at husstander med en person har en månedlig bilutgift på 2440 kroner og 3340 kroner om det er mer enn en i husstanden. Bilutgiften må dermed minst være på 2440 + 678=3118 pr mnd.

Anskaffet du deg først bil på det tidspunktet du ikke lenger klarte reise med kollektive transportmidler, vil utgifter til transport som overstiger 708 kroner pr mnd kunne godkjennes som ekstrautgift.

Du må dokumentere hvor mye du kjører. Du skal ikke ta med utgifter til transport som dekkes av andre ordninger. For eksempel av Pasientreiser.

I rundskrivet til Nav finner du nærmere beskrevet hva som kreves av dokumentasjon.

rundskriv

Med vennlig hilsen Atle Larsen