Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Rettigheter

Sykepenger når arbeidsforholdet opphører

Hei Jeg har sagt opp avtalen min selv. Har jeg fortsette rett for å få sykepenger? Avtalen sluttet 30 mars og jeg skal til legen 6 april. Jeg var ikke modi for å gå på sykemelding derfor sluttet jeg jobben selv. Min helsen ble faktisk veldig dårlig og jeg kan ikke starte en ny jobb. Takkk for hjelpen

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 04. april 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Avslutter du selv arbeidsforholdet mens du mottar sykepenger, vil du to uker etter at arbeidsforholdet opphører få 65 % av beregningsgrunnlaget isteden for 100 %. Nav må da legge til grunn at om du ikke hadde blitt sykmeldt ville du fortsatt stått i jobb.

Øknomisk sett er det altså ikke gunstig å selv si opp arbeidsforholdet. Så lenge du mottar sykepenger kan du heller ikke sier opp av arbeidsgiver.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Hjertemedisin og bivirkninger

Hjertemedisin og bivirkninger Kan angst, være bivirkning av noen typer hjertemedisin ?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 04. april 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Hjertemedisin kan være så mangt. Hvis du tenker på blodtrykksmedisin, så kan mange ha bivirkninger, man angst er ikke nevnt som vanlig bivirkning. For noen typer blodtrykksmedisin er det nevnt at nervøsitet og engstelse kan være en sjelden bivirkning.

Er du usikker på om dine medisiner gir deg bivirkninger, bør du diskutere det med legen din.

mvh
Marita L. Bjerke

Hjerte/kar

Bobling i halsen

Hei. Jeg er 27 år og i februar begynte jeg å kjenne en bobling i halsen, ikke i selve svelget, men utenpå der hvor pulsårene går. Derfor lurer på om dette kan ha noe med hjertet å gjøre? Den samme boblingen kommer også av og til øverst i brystet, som om det foregår en romstering under huden. Dette forekommer uregelmessig og varierer både i varighet og styrke og skjer når jeg sitter i ro, har tilgode å oppleve det samme når jeg er fysisk aktiv som ved f.eks skigåing eller rask gange. Har forøvrig ingen symptomer som streke smerter i arm og bryst. Har vært hos fastlegen med dette, han kunne ikke svare på hva det kunne være og henviste meg til hjerteavdelingen på sykehuset som skal foreta en 24 timers ekg. Dette er to uker til, men jeg klarer likevel ikke å slå meg til ro. Hva om det skjer noe før den tid? Jeg vil vite hva det er og om det har noe med hjertet og gjøre, det kjennes slik ut for meg. Er det i så fall livstruende? Hva er det som skjer? Kan det være ekstrasystoler jeg kjenner?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er dessverre ikke mulig for meg å svare konkret på hva dette kan være. Du nevner hjertet og ekstrasystoler. Det er selvfølgelig en mulighet. Men for å slå det fast skikkelig må man ta et EKG akkurat i det du har plagene. Sånn sett er 24 timers ekg veldig fornuftig. Hvis det er noe med hjerterytmen din som er årsaken, vil det bli fanget opp. Ekstrasystoler er i som regel ufarlige. De kan dog oppleves som ubehagelige. En sjelden gang kan årsaken til ekstrasystoler være underliggende hjertesykdom. Hos de som har hyppige ekstrasystoler gjør man derfor en mer utvidet utredning med arbeids-ekg og ultralyd av hjertet. Men før du kommer så langt må man altså slå fast om du faktisk har ekstrasystoler eller ikke. Dessuten er det også sjeldent at unge mennesker har hjertesykdom. Hvis du har kunnet være normal aktiv opp gjennom oppveksten og nå i voksen alder, kunnet tatt en løpetur eller trent på andre måter, er det usannsylig at det er noe galt med hjertet ditt. Jeg tror derfor ikke det kommer til å skje noe alvorlig får du er undersøkt på sykehuset. Men hvis du likevel blir engstelige, får du heller ta turen til legevakten når plagene kommer.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Nye blodpropper i fremtiden

Etter en blodpropp i leggen og går på forebyggende behandling, er man sikker på at man ikke får flere blodpropper i venene i framtiden da ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

I medisinens verden kan man selvsagt aldri være helt sikker og det er alltid snakk om ulike grader av sannsynlighet. Så lenge man går på blodfortynnende behandling er det svært usannsynlig at man får nye blodpropper. Men du lurer kanskje på hva som skjer når kuren er ferdig? Vil du kunne på nye propper? Dette er det vanskelig å svare på. Legen må vurdere hva som var årsaken til at du fikk det første gang. Hvis det var noe spesielt med livsstilen din eller noen andre sykdommer som forårsaket det, må man prøve å ordne opp i dette for å minke faren for nye propper. Hvis legen vurderer det dithen at du har stor fare for å ny blodpropp, kan det hende at du blir anbefalt livslang blodfortynnende behandling.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brystsmerter etter stenting

hei ,jeg har hatt utblokking av en tett åre i jan og alt gikk fint ,og ble satt på blodfortynnende medisiner og hjertemedisiner ,Har hatt akutte bryssmerter ved 3 anledninger og måtte ringe 113 og ble undersøkt ekg og hjerteprøver med negatvive svar ble prøvd med betablokker og nitroglycerin langtidsvirkende for å se om smertene avtok ,men tålte ikke medisinene så måtte slutte i samråd med fastlegen min etter 1 uke .er det normalt at jeg kan kjenne brystsmerter stentsmerter en tid etter utblokkingen uten at dette er farlig ,hjertelegene sier at alt er fint etter utblokkiningen og jeg kan leve et normalt liv Håper på et svar fra hjertelege.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du fortsetter å ha brystsmerter etter stenting også må man som hjertelege spørre seg et par ting:

1) Ble alle de trange partiene behandlet, eller finnes det fortsatt trange årer? I fall det siste, bør det gjøres ny stenting?

2) Kan det ha skjedd noe med de stentene du fikk? Kan de ha gått tett.

3) Kan smertene skyldes noe helt annet enn hjertet og stenter?

Punkt to er lett å svare på med blodprøver og EKG og i ditt tilfelle er vel dette sjekket ut. For å vurdere punkt en må man se nøye gjennom angiografifilmen. Du skriver at legene sier at alt er fint etter utblokkingen, så da kan man anta de har sjekket punkt 1. Så står man igjen med punkt 3. Mange ting kan gi brystsmerter og ofte er det uskyldige årsaker som muskel eller skjellettsmerter. Noen pasienter opplever det å ha stenter i hjertet i seg selv som plagsomt, men det går gjerne over etterhvert.

I ditt tilfelle virker det som om hjertelegene dine er ganske sikre på at smertene ikke skyldes noe alvorlig nå. Men likevel vil jeg råde deg til å være i kontakt med fastlegen eller legevakt om smertene skulle fortsette.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Nummen i kroppen, tap av bevissthet

Hei, jeg går jevnlig til fysikalsk behandling for kramper i skuldre og nakke. Har måttet bytte behandler en del for å finne hva som hjelper og er bra for meg. Får stadig kramper i nakke og hals,.. alltid på samme side,..som hovner opp og klemmer på sirkulasjon opp til hodet. Uten behandling brer krampen seg til skuldre, blir nummen og kraftløs ut i armene. Krampen brer seg så nedover ryggen. Jeg blir nummen, og mister løftekraft i benene. Musklene hovner på en måte opp og strammer seg og tar plass for sirkulasjon til hodet. Dette er svært ubehagelig og oppleves for meg som svært truende for mitt liv.. Jeg har flere ganger mistet førligheten i hele kroppen. Kroppen slår seg på en måte av. Det er kun åndedrettet som følger så vidt med. Jeg har mistet bevisstheten flere ganger pga dette med følge tap av hukommelse og språk, og det har tatt helsen min helt ned. Hva kan det være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å sikkert hva dette skyldes eller om det har noe med hjertet å gjøre i det hele tatt. At du mister førligheten og bevisstheten, med samtidig tap av hukommelse og språk er i utgangspunktet alvorlig. Men med så lite informasjon som jeg har om deg, blir det feil å spekulere i årsaker og sykdommer. Jeg synes du skal ta opp dette med fastlegen din og komme i gang med en bred utredning. Blodprøver, ulike røntgenundersøkelser og tester hos ulike spesialister kan bli aktuelle.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ømme klumper på bena

Såre og vonde klumper i lang rekke på bena. Har plager med såre klumper i lang rekke på fremsiden på begge ben fra kneene og ned til anklene. Kommer ofte bort idem og det er svært sårt og ondt, og det blir blått i flere uker. Smerter ofte ved gange, er ubehagelig. Hva er det ? Kan det fjernes ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke godt å si hva dette kan være, men jeg vil absolutt anbefale deg å oppsøke lege neste gang de dukker opp. For å kunne si noe om hva behandlingen skal være, er det viktig å stille korrekt diagnose først. Det kan kun gjøres hvis legen får sett på plagene og undersøkt med de nødvendige testene. Snakk med fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lengde på stent

Hvor lang kan en stent være,har hørt om stenter på 10,5 cm.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes ulike stenter til ulike årer og organger. Noen er store andre er små. Jeg antar du spør om stenter i hjertets kransårer. De lengste er nok bare 4 cm. Men det hender at legene legger flere etter hverandre og samlet lengde kan jo bli på flere centimeter.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Retrograd PCI av CTO

Hei igjen Wasim, jeg har et par spørsmål til, se gjerne mine spørsmål og ditt svar ref. 28931 fra 30/31 Januar (Myokardscintigrafi, T.I.D. og hypoperfusjon). Jeg var på angiografi på OUS for ikke lenge siden, ingen stor endring siden hjerteinfarktet i 2014. Kronisk okkludert RCA proximalt med retrogradfylning av stor RDP og AV-gren. Litt veggforandringer i LAD og CX. Normale SR uten Q-tak i NV, symptomer på dyspne og asteni. Hjertespesialist/kardiolog anbefaler en retrograd CTO PCI, fra LCA til den okkluderte RCA. Forsto jeg han riktig vil han da presse gjennom fra LCA (nevnte en åre i veggen mellom høyre og venstre kammer) inn i den okkluderte RCA, frem til okklusjonen og ut i et mellomsjikt i RCA, forbi det okkluderte området (ca. 2 cm), sette et stent der og åpne opp for blodgjennomstrømming! Har lest litt om det og forstår hva han vil (ga en god forklaring også) og at det da vil bedre situasjonen (nå for lite blod/O2 under belastning), men er det ikke vondt og risikabelt å presse seg frem gjennom hjertemuskelen fra LCA til RCA? Og det kan ikke være veldig enkelt å komme inn i hverken RCA eller det mellomsjiktet, utvide det og sette et stent der (blir vel en form for by-pass og «utposing» på RCA). Hva så med der han har presset seg frem i selve hjertet, lar de det lukke seg naturlig? Han antydet en en suksess rate rundt 70% og liten risiko, gikk det helt galt skades kun det som allerede er skadet og eventuelle blødninger ville være innenfor hjerteposen (som kunne tappes). Forløpet og etterspill som for en vanlig PCI og medisineres med 300mg Plavix et års tid. Har du noen innspill til dette setter jeg stor pris på det. Vennlig hilsen Mann 56

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Retrograd PCI har etterhvert blitt en ganske vanlig og god teknikk for å behandle kronisk tette årer. Prosedyren tar litt lengre tid enn en vanlig PCI og det er også litt høyere risiko for komplikasjoner, men i trente hender går det som regel veldig bra. Og hvis kardiologen merker at det er vanskelig eller kan bli komplisert kan hun eller han alltids avbryte og trekke seg ut igjen.

Utstyret man bruker er veldig fint og lite og skader som regel ikke åren man går gjennom, heller ikke når man presser gjennom hjerteveggen. Dette er uansett en veldig liten åre og om den skulle gå tett grunnet prosedyren vil det neppe påvirke hjertekraften din.

Hvis OUS mener at dette er en god løsning for deg og tilbyr deg prosedyren, er det god grunn til å takke ja. Resultatet kan blir mindre plager ved anstrengelser.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Slutte med kolesterolesenkende?

Hei Det er mye ny forskning om kolesterolsenkende medisin. Jeg går på Lipitor. Bruker også Atacand, Janumet og Tamoxifen mylan. Det virker på noen artikler jeg har lest at Lipitor er farligere å bruke enn å la det være. Er norske fastleger oppdatert på kolestrolsenkende medisin ? Er det bedre å slutte med den ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. april 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det eksisterer mange myter og misforståelser som kolesterolsenkende medisiner. Det er en enkelte forskere som mener at disse medisinene ikke er bra, men disse forskerne tilhører et veldig lite mindretall. De aller fleste toneangivende autoriteter på fagfeltet er helt enige om at kolesterolsenkende medisiner er svært nyttige og gode medisiner. Dette er vist i forskningstudie etter forskningstudie og vi har nå store mengder med data som viser at medisinene er både effektive og trygge. De beskytter mot hjerteinfarkt og redder liv. Hvis legen din har satt deg på Lipitor, er det sannsynligvis gode grunner til det og jeg synes ikke du skal slutte med den uten videre.

Mvh

Wasim Zahid