Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Jente med luftveisinfeksjoner

Hei, jeg er ei jente på 18 år som i løpet av livet har vært plaget med mye luftveisinfeksjoner og gjentatte lungebetennelser. Er ofte syk og går småsyk over en lengre periode. Det begynner alltid med en ekkel hoste som aldri slipper taket helt. I 2015 fjernet jeg tonsillene i håp om å ikke være så mye syk. Dette ga ikke noe resultater, og jeg er tilbake på samme kjøret.

Jeg trener regelmessig flere ganger i uken, men blir ofte så dårlig på grunn av lungene at jeg ikke klarer å gjennomføre de øktene jeg ønsker. Per dags dato er jeg inne i en av mine verre perioder, har gått med en hoste i over 3 uker nå, hodepine og lite energi. Har vært utredet og tatt CT og røntgen for noen år tilbake, men de finner ikke noe som er feil.

Har dere noen tips til hva jeg kan gjøre eller er dette noe jeg bare må lære meg å leve med?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 03. april 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Ofte luftveisinfeksjoner og lungebetennelser i oppveksten kan være en utløsende årsak til astma. Hoste og lite energi er typiske plager ved astma. Du skriver at du har vært utredet men ikke for hva? Utredning for astma innebærer en nøyaktig kartlegging av hvordan plagene arter seg, en pustetest(spirometri) før og etter astmamedisiner eventuelt registrering av PEF i en periode og eventuelt allergiutredning. Foreslår at du kontakter din lege igjen for å sjekke om du kan ha astma.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

 

 

Hjerte/kar, Kols

Hjerteflimmer og KOLS

Jeg har fått diagnosen Kols i tillegg til hjerteflimmer. Begge deler i mild form etter min vurdering. Mot dette bruker jeg Spiriva innhalasjon, Metoprolol, Tambocor og blodfortynnende Albyl E e.tilsv., Simvastatin + Omnic for forstørret prostata. Sover brukbart, men må opp en gang eller tre (fire) i løpet av natten. Potensen svikter, kan det ha sammenheng med medisiner eller er det bare noe man må finne seg i, jeg er jo blitt en voksen mann (82) og burde vel ikke klage, men synes det forringer livskvaliteten, (Kanskje hjelpemidler finnes?) Plaget av munntørrhet kombinert med at det danner seg et slags slim i halsen som til tider kan føles som at man er i ferd med å bli kvalt. Litt harking løsner på slimet som har en litt "skumaktig" konsistens. Stemmebåndene får også et slags "belegg" som gjør at mitt bidrag i koret som jeg er med i (er veldig glad i korsang) blir av det heller tvilsomme. Blir lett svimmel, oftest som følge av litt anstrengende fysisk "arbeid" som f.eks å gå litt fort opp en trapp. Får fra tid til annen smerter - et slags trykk - ved brystbenet, kommer gjerne etter at jeg har lagt meg, ikke veldig sterkt men ubehagelig. Det går som regel over etter litt tid. Flimmer er jeg lite plaget av. Selv om jeg sover brukbart blir jeg fort trøtt etter at jeg har stått opp og tatt mine medisiner, spist frokost etc., Det blir gjerne en liten høneblund før dagen går videre. Ved lunchtider kommer igjen trøttheten sigende og det gjør veldig godt med en ny høneblund, denne litt lengere. Liker å gå tur, men motbakken skal ikke være stor før jeg fort blir svært andpusten. Ved et relativt kortvarig stopp "tar jeg meg inn igjen" og kan gå videre, det går ikke så fort, men jeg kommer videre for jeg vet at når bakketoppen er nådd blir det flatere og da går det fint. Leggene hovner fort opp (vann?), hvis turen går over en viss tid blir det smertefullt. Med andre ord. Diagnosen er Kols + hjerteflimmer. Jeg burde ikke klage, men det er en del (bi)virkninger av medisineringen (?) som jeg gjerne skulle vært foruten. Finnes det gode alternativer? Ser at noen av mine "plager" kan være typiske (?) for PHA men er vel også ganske alminnelige ved kols. Hvordan kan man oppdage forskjellen og hvor forskjellig er medisineringen?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 03. april 2018
Helge Istad, Overlege

Du har mange spørsmål, og jeg syens du bør ta en grundig gjennomgang av dette med fastlegen din.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du har mange spørsmål, og jeg trenker du bør ha en grundig gjennomgang av disse hos fastlegen din. Det viktigste er kanskje at det blir grundig undersøkt og avklart om du i tillegg til hjerteflimmer også har angina pectoris - du forteller om trykk bak brystbenet og svimmelhet ved fysiske anstrengelser og det kan være uttrykk for angina.

Siden du bruker flere typer av medisiner bør du og ha en gjennomgang med fastlegen din i forhold til hva som kan være bivirkninger av medisinene.

Ved å gjøre ultralyd av hjertet(ekkokardiografi) så kan det avklares i forhold til om du har forhøyet trykk i lungekretsløpet(pulmonal hypertensjon - PAH).

 

 

 

 

Hjerte/kar

lipitor og tørr hals

Gir Lipitor tørr hals, munn?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 03. april 2018
Helge Istad, Overlege

Lipitor er en av verdens mest brukte medisiner. Bivierkninger forekommer, men er sjeldne. Tørr munn og hals er ikke anført som bibvirkninger på denne medisinen.

Kosthold

måle vitamin K

Hvilken blodprøve måler vitamin K i blodet?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 03. april 2018
Helge Istad, Overlege

Din fastlege kan spørre det laboratoriet hun/han bruker i forhold til hva slags blodprøve som må tas for å måle innholdet av vitamin K i blodet.

Vanskelig å leve med tuberkulose

IGRA testen har påvist at jeg har tuberkulose. Jeg er henvist til lunge poliklinikk . det har gått 3 uker. jeg har ringt 2 ganger til lunge polikinikken . Jeg får følgende svar at " Det er ingen lege har sett på henvisningen". Jeg besøker ingen venner lenger. Det er vanskelig å fortelle alle om at jeg har tuberkulose. Jeg er mere eller mindre sperret inne. Jeg føler at min kone er svært usikker på intim kontakt. Jeg er opprinnelig fra pakistan. Bodd i norge i 47 år og er snart 64 år gammel. Jeg fikk leddgikt, begynte med Metotrexat og så ble det påvist tuberkulose . Jeg hoster ikke, ingen feber eller nattsvette. går heller ikke ned i vekt. Føler meg frisk som vanlig. Ja, jeg sover veldig dårlig om natta.

Les svaret

Vår ekspert, Mona Drage, Sykepleier svarer

Besvart 02. april 2018
Mona Drage, Sykepleier

hei,

Takk for spørsmål og unnskyld sent svar.

Ut i fra hva du skriver høres det ikke ut som om du er syk av tuberkulose  og at du kan fortsette å leve som normalt uten å bekymre deg for å smitte andre.

IGRA testen kan ikke påvise at du har tuberkulosesykdom. Den kan bare påvise om du har hatt kontakt med tuberkulosebakterien, det vil si at den er positiv både om du er syk og om du bare har blitt smitten i kroppen. Å være smittet av tuberkulose er veldig vanlig, man regner med at en tredjedel (1/3) av verdens befolkning er smittet av tuberkulose. Dette er også kalt latent tuberkulose. Latent tuberkulose er ikke en sykdom og du kan ikke smitte andre.

Hvis man får en positiv IGRA i Norge blir man ofte henvist til lungepoliklinikk for å utelukke aktiv sykdom og vurdere forebyggende behandling. Det at du har leddgikt kan gjøre deg en aktuell kandidat for slik forebyggende behanding.

Hvis man mistenkte aktiv tuberkulose hos deg (altså tuberkulosesykdom), ville du ha blitt undersøkt videre umiddelbart.

Håper du har fått svar på det du lurte på, hvis ikke så ta kontakt igjen!

 

 

Lunge

"Honeycombing" på røntgenbildet

Tetthet i lungeparenchymet, tendens små bulla! Honeycombing som ledd i fibrose- utvikling.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 26. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg regner med at du refererer en røntgenbeskrivelse av lungene. Den beskriver lungeforandringer som inntrer når det er fibrose i lungene som har stått en stund. Fibrose betyr at det dannes bindevev=arrvev i lungene. Arrvev har tendens til å skrumpe noe. I den forbindelsen kan det noen ganger dannes små hulrom (bulla) som kan gi ligne på et bikakemønster når man ser på røntgenbildet.

 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Høyere puls siste tiden

Hei! Vanligvis har jeg en puls på 65-70 når jeg sitter.men i den siste måneden har det vært opp i 90 nesten hele tiden, bortsett fra når jeg sover. Jeg er under mye stress og angst. Er dette farlig? Vil det gå over når ting roer seg i hodet mitt?Takk

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvilepulsen påvirkes av stress og angst. Når du stress eller er redd og nervøs, produserer kroppen stresshormoner. Disse påvirker hjertet til å pumpe hardere og raskere. Både puls og blodtrykk kan gå. Slik stigning i puls og blodtrykk er stort sett ufarlig. Det kan oppleves som ubehagelig, men vil ikke skade kroppen. Likevel er det ingen fordel å gå rundt slik over tid. Det er viktig at du får hjelp med å kvitte deg med stresset, slik at kroppen og hjertet får det bedre. Du bør også gå til legen din og få tatt et EKG for å utelukke andre hjerterytmeforstyrrelser. Enkelte hormonsykdommer kan også gi høy puls, slik at dette også bør sjekkes.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hodepine, brystsmerter, høy og lav puls, rødt øre

Hei! Jeg er kvinne på 30 år og frem til litt før jul i fjor var jeg en aktiv og greit trent person, men så begynte kroppen min å "falle litt sammen". Det begynte med spenningshodepine og cervikogen hodepine, samt nummenhet ut i venstre arm og langfinger. Det ble funnet en skivebukning i mellom C5 og C6 og med kiropraktorbehandling følte jeg at ting gikk riktig vei. I denne perioden tok jeg det med ro, men gikk fortsatt turer i hurtig tempo og prøvde å holde meg aktiv på tross av mye hodepine, tretthet, episoder med svimmelhet, kvalme og muskelverk. Plutselig en dag fikk jeg et ekstremt hodepineanfall, etterfulgt av et annet noen dager senere. Disse gikk over og tenkte at dette trolig var i sammenheng med skivebukningen. Kiropraktoren mente det samme. Så en kveld på sofaen hvor jeg satt og slappet av begynte jeg å merke at jeg var ekstremt varm på høyre øre. Det var som om øret mitt brant. Da det ikke gikk over gikk jeg og så etter, og jammen meg var ikke øret knallrødt. Dette vedvarte en liten time, før jeg plutselig fikk en veldig rar følelse nedover hele høyre siden av halsen, som om jeg plutselig ble ekstrem sensitiv. Det er vanskelig å beskrive hva det kjentes ut som, men det var som om jeg for hvert åndedrag kjente luften som jeg dro inn. Denne rare følelsen gikk etter noen minutter over og det røde øret fortsatte å være rødt og brenne i noen timer til. Underveis ble jeg også nummen i hodebunnen rundt øret og frem i pannen. Dette gikk til slutt over også. Kiropraktor og lege ante ikke hva dette var for noe og kiropraktoren ønsket ikke lenger å behandle meg da hun ikke visste hva som foregikk. Etter denne episoden begynte andre rare ting å skje. På tur kunne jeg få sterk hodepine, brystsmerter på høyre side, og vondt i halsen (kun høyreside) hvis jeg gikk for fort. Hvis jeg for eks. var for engasjert i en telefonsamtale kunne hodepinen forverres og jeg kunne få brystsmerter. Etter hvile gikk det over. Jeg hadde også episoder hvor hele høyre arm og ben ble kalde, mens venstresiden var like varm som normalt. Lang historie gjort litt kortere, så ble det tatt MR av hodet mitt, CT av blodårene i hodet og spinalpunksjon og en haug med blodprøver som alle visste null niks og ingenting. Etter CT og spinalpunksjon ble jeg ekstremt dårlig. Samme dagen som CTen ble utført, fikk jeg samme natt følelsen av å ikke kunne puste da jeg la meg i senga. Jeg trodde først det var innbilning og la meg til å sove igjen, men da det samme skjedde på nytt samtidig med at jeg fikk følelsen av kontrastvæske som gikk gjennom kroppen, ble jeg redd. Jeg våknet opp og kom meg ut på badet. Da så jeg ingen verdens ting og skjønte at jeg trolig hadde et blodtrykksfall. Jeg klarte å holde meg fast i dørkarmen og sakte, men sikkert kom synet tilbake. Jeg ble naturligvis redd og vekket min bedre halvdel. Det føltes ut som om hele systemet mitt var på vei ned for telling og jeg kjente såvidt pulsen min. Etter noen minutter leting fikk jeg satt på pulsklokka og hadde da en puls som lå mellom 55 og 60. Jeg ble ikke mindre redd av dette ettersom den laveste hvilepulsen jeg noensinne har hatt har vært på ca 52, og jeg anså det som noe spesielt at jeg i redd tilstand hadde så lav puls. Jeg fikk imidlertid roet meg selv ned og tenkte at jeg lever jo fortsatt, så det går sikkert bra. Men jeg klarte ikke å sovne de første timene og registrerte at pulsen hoppet opp og ned, plutselig var den nede på 50 tallet, så var den oppe i 100 og ned igjen som en jojo. Jeg sovnet tilslutt av utmattelse på sofaen. Dagen etter fortsatte den dårlige formen, og jeg klarte ikke å gå alene på badet uten hjelp. Jeg "gikk" fra sofaen til badet i ekstremt rolig tempo og fikk puls på 130 og mer. Neste dag svingte pulsen fortsatt fra 45 (rekordlavt for min del) til over 100 bare av å ligge på sofaen, men påfølgende natt gikk fint. Men så, på natt nr 2 skjedde det samme igjen, følelsen av å ikke få puste. Jeg vet ikke hvorfor det skjedde, om det var i ren redsel fordi jeg igjen lå i senga igjen (jeg hadde sovet på sofaen dagen før), eller om det var fordi jeg lå lavere med hodet (på sofaen bygde jeg opp med masse puter under meg). Jeg begynte samtidig å utvikle en sterk hoste, og selv om formen var bedre, kunne jeg knapt gjøre noen ting som helst uten å bli andpusten og innimellom fikk jeg brystsmerter. Etter ca en uke fikk jeg også to hovne ribben på midten/høyre side. For å prøve å korte ned igjen, det viste seg at jeg hadde fått kraftig vedvarende bronkitt. Etter en antibiotikakur forbedret denne seg, men brystsmertene, hodepine, halssmerter og dette fantastiske "røde øret" kom og gikk. Kuldefølelse i deler av kroppen (for eks kun høyre hånd) kom og gikk. Ribbena var fortsatt hovne. Ca i denne perioden begynte det også å vokse ut en liten kul bak i halsen ved mandlene, akkurat der det gjør vondt. CT (uten kontrast denne gang) ble også tatt av hals og bryst, uten funn. Jeg begynte i denne perioden behandling hos naprapat og ble tøyd og bøyd i alle mulige vinkler og fikk løst opp alt av muskelknuter som måtte være. Samtidig tvang jeg meg selv til å begynne å trene igjen og formen har blitt usedvanlig mye bedre. Men, her kommer poenget med denne lange rare historien. Jeg har fortsatt problemene. Hvis jeg tar for hardt i på trening får jeg hodepine i bakhodet, det gjør vondt i halsen, av og til blir halve tungen (kun høyre side) nummen og jeg får av og til brystsmerter. En gang for eks. var jeg og svømte, det gikk helt fint til ca 350 meter, da fikk jeg intense brystsmerter. Stanset opp og ventet i 10 minutter og det gikk sakte over. Så begynte jeg å svømme igjen og hadde kun lett hodepine resten av treningsøkten. Og sånn fortsetter episodene. Jeg lever relativt sunt vil jeg påstå, med unntak av at jeg snuser. Men dette har jeg kuttet kraftig ned på og snuser nå minimalt (1/3 av tidligere forbruk). Jeg er egentlig ikke redd for at jeg har noe hjertesykdom, da jeg er alt for ung til dette. Men jeg syns samtidig hele situasjonen er veldig rar. Jeg får også innimellom følelsen av hjertet stopper opp i et milliesekund før det fortsetter, det har skjedd i alle mulige settinger, fra å være helt i ro og avslappet, til treningssammenhenger. Jeg har lurt på om symptomene kan ha sammenheng med mulig anstrengelsesastma som jeg har (jeg ble testet da jeg var rundt 14 år og fikk beskjed om at jeg hadde et snev av astma som jeg trolig kom til å vokse av meg, men for ca 4 år siden hadde jeg vedvarende lang hoste som ofte kom etter trening, og legen den gangen mente derfor at jeg kanskje hadde anstrengelsesastma, uten at jeg ble utredet for det). Men anstrengelsesastma forklarer det liksom ikke helt heller? Jeg lurer mer på om alt kan ha med blodsirkulasjon å gjøre? Jeg beklager mitt eviglange innlegg, og spørsmålet mitt er egentlig - har dere peiling på hva dette kan være for noe? Jeg trenger ikke svar på alt som har skjedd i denne historien, men jeg er ivrig på å komme tilbake til å være meg selv igjen, for jeg er fortsatt mye sliten og har mer hodepine enn normalt, men mest av alt er det disse episodene med brystsmerter, rødt øre mm. som er ekstremt frustrerende. Jeg er lei av å ikke kunne trene som jeg vil lenger, av å ikke kunne pushe meg selv fordi jeg da får en haug med plager. Kort oppsummert symptomer: Rødt øre som brenner, kommer og går. Hodepine, forverres ved aktivitet med høy puls. Halssmerter og av og til ekkel følelse når jeg svelger (kan kjenne mat som går ned spiserøret, men igjen, kun på høyre side), av og til brystsmerter og hevelse i to ribben i midten/høyre av brystkasse (har vært der i ca 3 mnd nå), av og til følelse av at pulsen stopper opp i et millisekund, eller "dropper", stikkende smerte i høyre øre (kommer som episoder dette også), mindre energi enn normalt, tinnitus, smerter i underkjeven (også episodevis). Egne tiltak: Kjøpt tannskinne som jeg sover med, fjernet hormonspiral, privatbetalt "helsesjekk med ultralyd" av bl.a. blodårer i hals, som så helt fine ut, kiropraktor og naprapatbehandling. + at jeg har tatt livet fullstendig med ro med tanke på å eliminere stress som årsak. Med håp om at noe i denne historien høres kjent ut og at jeg kanskje kan pekes i riktig retning for å få svar, og slik kan returnere til å bare være meg selv igjen 100 prosent. Hilsen en som føler seg som halve seg selv akkurat nå.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert innlegg.

Som kardiolog kan jeg naturligvis ikke svare konkret om alle symptomene dine da det meste er utenfor mitt spesialområde. Generelt vil jeg si at det er lurt at du følges av en og samme lege, en fastlegen, som kan holde oversikten og styre utredningen. Og som kan se de store linjene og knyte trådene sammen. En bred utredning med sjekk av ulike organsystemer virker på sin plass. Hjerte, lunger, nyrer, lever, hormoner og nervesystemet bør sjekkes. Jeg ser at en god del av dette allerede er gjort.

Når det gjelder svingningene i puls og blodtrykk ved hvile og under anstrengelse så vil jeg foreslå henvisning til hjerteutredning. Jeg er enig i at du er for ung til å ha hjertesykdom, men unge mennesker kan hjerterytmeforstyrrelser. Du bør få utført en 24-timers EKG-registrering. Dette vil vise hvordan pulsen din varierer gjennom døgnet. Du bør også få utført et arbeids-EKG. Dette vil vise hvordan hjertet ditt reagerer på anstrengelser.

Episodene du beskriver på nettene i senga/badet/sofaen med svingninger i pulsen kan også skyldes en forbigående ubalanse i det autonome nervesystemet. Dette systemet regulerer puls og blodtrykk og kan påvirkes av andre tilstander som smerter, angst, frykt og nervøsitet. Hvis ubalansen blir for stor kan pulsen svingene endel. Det finnes ingen tester for å sjekke dette ordentlig, men kan bli en forklaring hvis alle undersøkelser er normale. En slik ubalanse er uansett ufarlig og forbigående.

Jeg håper du finner ut av problemene og blir bedre.

Mvh

Wasim Zahid

Tidligere god form

debut desember 17: hodepine. C5/C6 bukning. Bedre med kiropra.

En dag: ekstrem hodepine.

ekstremt varm på høyre øre. Rødt på øret.

På tur: brystsmerter, høyre side, + hals høyre side.

Svingende puls og BT etter ct kontrast

Hjerte/kar

Puls og implantert hjertestarter

Er det normalt at det "stopper opp" noen sekunder ved overgang fra egenpuls til PM? Min kobles inn ved 95. Har ICD/PM.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, det skal ikke forekomme slike pauser. Pacemakere og ICD-er er nøye programmert og reagerer på millisekundet. Det du kanskje heller opplever er en forskjell i hjerteaktivitet mellom egenpuls og pacemaker. Et pacemaker-slag er gjerne litt annerledes enn et vanlig hjerteslag og noen pasienter merker denne forskjellen. Kanskje det er dette du opplever som en pause? Uansett synes jeg det er viktig at du tar opp disse tingene med hjertespesialisten din neste gang du er på ICD-kontroll, slik at vedkommende kan sjekke at alt er i orden med programmeringen.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

KLP og AAP

Jeg har jobbet 80%. Jeg har en 80 % fast stilling. Jeg er nå sykemeldt i 5 % fra denne. Det vil si en dag i uken 7.5 timer. Jeg har søkt om Klp og håoer jeg da kan klare å jobbe 25%. Beregnes de 25% ut fra en 100% stilling?

Spørsmålet mitt er om jeg også må søke om AAP? Jeg har to barn så jeg vil få barnetillegg og Klp vil jo være gunstig i den forbindelse, økonomisk. Jeg lurer på hvordan dette regnes ut? Vil de (Klp) bruke inntekten min og beregne ut fra? Vil det da si at jeg får 55% Klp? Hva da? AAP ved siden av/samtidig?

Jeg blir litt forvirret av dette. Noen steder forstår jeg at jeg kun trenger å søke Klp (midlertidig ufør) mens jeg andre steder leser at jeg må søke på begge deler.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 25. mars 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

AAP er først aktuelt når sykepengerettighetene er oppbrukt. Ut fra hva du opplyser er ikke vilkårene for å få AAP oppfylt. Det er krav om at din arbeidsevne er nedsatt med minst 50 % av 100 % stilling. Full stilling er i denne sammenheng beregnet til 37,5 timer i uka.

Uføregraden i KLP beregnes ut fra inntekten - ikke stillingsstørrelsen - før og etter at du ble ufør. Dvs. at du må ha en inntektstap på minst 20 % av dagens inntekt.

Med vennlig hilsen Atle Larsen