Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Sliten av trening etter hjerteinfarkt

Etter et hjerteinfarkt i desember 17 har jeg blitt mye mer anpusten i hverdagen, og veldig sliten etter trening enn jeg var før. Har også en lett Kols. Føler meg veldig satt tilbake. Skal til nukleærmedisinsk undersøkelse 20. april. Skal jeg fortsette å trene så jeg blir skikkelig sliten? Jeg får ikke smerter ved trening. Noen ganger smerter i ryggen mellom skulderbladene ved stress. Angina? Bør jeg undersøkes raskere? Bør jeg ta det mer rolig til jeg blir undersøkt?

Har også diabetes under kontroll, blodtrykk under kontroll.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Symptomer med økt trettbarhet og tung pust etter fysisk aktivitet kan være symptomer på noen grad av hjertesvikt som er tilkommet etter hjerteinfarktet. Særlig ved større hjerteinfarkt ser man ofte hjertesviktutvikling i etterkant. Det er naturlig at du ikke trener hardt før dette er mer avklart, men turgåing i vanlig tempo kan du gjennomføre. Du spør om det kan være angina, og angina kan arte seg på andre måter enn ved brystsmerter. Smerter i ryggen og mellom skulderbladene, samt tung pust kan være måter angina arter seg på.

Hjerte/kar

Selozok mot hjerterytmeforstyrrelser

Jeg er 69 år snart 70 år. Da jeg var 66 år så hadde jeg en bypassoperasjon (3 bypass). Noen dager etterpå fikk jeg hjerterytme forstyrrelse og etter det så har jeg brukt Selozok som har en del bivirkninger. Har «hoppet» over noen ganger og en gang en uke, da fikk jeg det igjen og da begynte jeg bruke Selozok igjen. jeg bruker 25-50 MG. Er det noe annet jeg kan bruke .... andre medisiner ?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Du bruker Selozok i en meget lav dose, men allikevel mener du at du opplever bivirkninger. Siden du ble satt på medisin mot hjerterytmeforstyrrelser er det sannsynlig at rytmeforstyrrelsene har vært av en så vidt alvorlig type at man tenker du bør bruke medisin. Jeg synes allikevel du skulle få en ny evaluering hos hjertespesialist(kardiolog) nå, for det er gått en del år siden du ble operert. Det bør gjøres registrering av hjerterytmen gjennom 1-7 døgn, eventuelt også etter at du har gått en uke uten medisin.

Der finnes andre typer betablokkere, og også andre hjertemedisiner enn betablokkere som regulerer hjerterytmen, og kanskje tåler du en av disse bedre.

Hjerte/kar

Høyt undertrykk og overtrykk

Når undertrykket er 110 og over er 214, hva betyr det?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 22. mars 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Blodtrykket benevnes med to tall, overtrykket og undertrykket. Overtrykket (det systoliske trykket) er når hjertet trekker seg sammen og presser blodet ut fra hjertekammerne og ut i blodårene i kroppen. Undertrykket (det diastoliske trykket) er hjertets hvilefase, og er når hjertemuskelen ikke trekker seg sammen. Blodet strømmer da tilbake til hjertet fra lungekretsløpet og alle blodårene i kroppen. Slik arbeider hjertet med en kontinuerlig pumpefunksjon.

Normalt blodtrykk varierer med alder, og er lavest hos barn. Hos voksne defineres blodtrykket som normalt hvis det ligger under 140/90. Blodtrykk som er målt høyere enn dette over tid, vurderes som forhøyet og bør følges opp.

214/110 er et betydelig forhøyet blodtrykk, men det sier ingenting i seg selv om dette er et engangsmålt trykk som for eksempel beskriver en stressituasjon eller akuttsykdom. Et blodtrykk som dette bør imidlertid følges opp og behandles hvis det er et trykk målt over tid. Du kan forøvrig lese mer om høyt blodtrykk her.

mvh
Marita L. Bjerke

Hjerte/kar

Bivirkninger etter hjerteinfarkt

Hei, Fikk hjerteinfarkt mars 2016, 48 år gammel , RCA nedre vegg med PCI, en stent. Hadde screening av hjertet på Volvat med arbeids EKG 8 mnd før infarktet. Fikk beskjed om at jeg hadde hjerte som en 20 åring, altså ingen ting å bemerke. Jeg røyker ikke, drikker sjeldent har aldri hatt høyt kolesterol, høyt blodtrykk, diabetes. Jeg har trent i over 30 år og spist sunt 5-6 dager i uken og trener fortsatt med vekter 3-4 ganger i uka og intervall 4x4,1-2 ganger i uka.

Jeg har dessverre fått mye rare bivirkninger etter hjerteinfarktet som mye svimmel, utmattet, trøtt, vondt i hode, øre sus og ofte smerter i nyre regionen og noen ganger venstre bryst side, smerter i alle fingre hver gang jeg har sovet samt tørr i munnen, øyne og nese når jeg sover(Hadde dette også føre jeg begynte med pustemaskin). Måtte begynne med BiPap/Cpap. Har også dårlig søvn til tider. Fikk dårligere syn.

Bruker Morgen: Metoprolol 1x25mg, Triatec 7,5mg(1x5mg,1x2,5mg), Actavis 75mg, Divisium 800IE x 1
Kveld: Lipitor 20mg, Divisium 800IE x 1

Jeg har en LDL på 1,1 ved bruk av Lipitor 1x20mg på kvelden. EF på 55%, liten lekkasje i høyre klaff. Liten fortykkelse av hjerte vegg som trolig skyldes intervall trening. Har O2 opptak på 44ml kg- 1 min -1. Da er det store tusen kroner spørsmålet. Kan jeg slutte med statiner hvis jeg klarer å holde LDL på under 1,8 ved hjelp av kosten? Er det mulig å få konsultasjon hos dere? Hva bør jeg gjøre i forhold til mine plager? Klarer ikke å jobbe. På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Jeg tilrår nok at du tar en samtale med fastlegen din i forhold til de mange ubehagene(bivirkninger?) du opplever etter hjerteinfarktet. Noe kan skyldes medisiner, men det kan og være andre årsaker, og fastlegen din kjenner din helsetilstand fra før hjerteinfarktet og har best forutsetning for å bedømme dette. Hun/han kan så bedømme om du bør henvises videre, f.eks. til vår hjertepoliklinikk her på LHL-sykehuset.

Statiner bør de aller fleste bruke etter hjerteinfarkt. I tillegg til at de senker kolesterolnivået i blodet så har de også andre beskyttende effekter etter hjerteinfarkt. Du kan sikkert bruke en lavere dose av Lipitor,og du kan og prøve et annet av de fem statinene som finnes på markedet.

Hjerte/kar

Acetylsalisylsyre

Hei! Er acitylsalisylsyre det samme som albyl-e? Jeg tar det førstnevnte og trodde det gjorde blodet tynnere. En lege sa at det det gjorde ikke det. Hva sier dere? Glad for svar. Hilsen Gry

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Acetylsalisylsyre er det samme som Albyl E. Acetylsalisylsyre er det kjemiske navnet på stoffet, mens Albyl E er et navn firmaet som selger det har valgt.

Acetylsalisylsyre hindrer at blodplater kleber seg sammen. Andre medisiner som for eksempel Marevan hindrer blodlevringsprosessen(koagulasjonen). Begge prosessene hindrer at der dannes blodpropper. Begrepet å "gjøre blodet tynnere" brukes vanligvis om begge prosessene, men noen leger vil nok si at det er mer presist at dette bare skal brukes om medisiner som hindrer blodlevringen.

Hjerte/kar

Lavt blodtrykk

Hva er symptomer på lavt blodtrykk?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Hos barn og unge er et blodtrykk på for eksempel 90/60 normalt. I vår kultur et lite fysisk aktivitet og fet og saltrik mat årsaker til at de aller fleste opplever å få høyere blodtrykk senere i livet.

Hvis blodtrykket senkes raskt vil de fleste oppleve svimmelhet.

Hjerte/kar

Lavt blodtrykk

Hva er symptomene på for lavt blodtrykk?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Et blodtrykk på for eksempel 90/60 er vanlig hos barn og unge mennesker. Det er ikke fra naturens side noe som tilsier at blodtrykket skal stige med alderen. I vår kultur er imidlertid lite fysisk aktivtet i dagliglivet og fet og saltrik mat årsak til at de aller fleste får høyere blodtrykk senere i livet.

Dersom blodtrykket reduseres raskt vil de fleste oppleve svimmelhet.

 

Hjerte/kar

Metoprolol

Har gått på metropolol zandos pga høy puls. Ingen hjertesykdom. Men får ofte vanskelig for å puste, føler at legen min ikke tar meg alvorlig😑

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Det er sjelden man blir satt på metoprolol dersom man har litt høy puls uten at det er påvist hjertesykdom. Jeg antar at du har tatt ultralydundersøkelse av hjertet, og at dette var normalt. Har du gått igjennom mulige årsaker til at du har høy puls? Stort inntak av koffeinholdige drikkevarer som kaffe øker pulsen, og det samme gjør et jevnt høyt alkoholinntak.

Hjerte/kar

Hjertet "hopper"

Hei! Jeg er en ung mann i midten av 20-årene som har på begge sider av familien hjerteproblemer. I det siste har jeg opplevd det jeg vil beskrive som at hjertet "hopper" i brystet på meg. Når det skjer er det bare ett hopp og vanligvis er det så kraftig at hele jeg "hopper/skvetter" til. Har kun opplevd det når jeg er rolig og avslappet mens jeg sitter å jobber. Det så tydelig at jeg kjenner at det midt i mot venstre i brystet. Er dette noe jeg burde være bekymret for? De gangene det skjer er jeg raskt oppe med stoppeklokken og tar pulsen, den er jevn og fin og har en rytme på i snitt 58 slag i minuttet. Jeg opplever heller ingen andre ubehag knyttet til dette "hoppet" i brystet. Ellers har jeg en aktiv livsstil, spiser sunt og variert. Mvh Ung mann.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Det du opplever som at "hjertet hopper" er mest sannsynlig et du får ett eller flere ekstraslag, og dette er noe de aller fleste opplever fra tid til annen og er ufarlig. Hvis det er hjertesykdom før 60 års alder både hos mor og fra bør du måle kolesterolnivået ditt neste gang du er hos fastlegen.