Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Bytte fra Cordarone til Multaq

Har brukt cordarone, skal nå over på multaq om ca 1mnd. Er det greit å være uten medisin en måned? Er multaq like bra som cordarone, og gir det færre bivirkninger?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Jeg synes det bør vurderes grundig av hjertespesialist om du trenger Multaq eller Cordarone. Disse medisinene brukes ved hurtig hjerteflimmer. Lang tids bruk av Coradarone innebærer stor risiko for alvorlige bivirkninger, og bør unngås. Multaq har mindre bivirkninger, men er og mindre effektivt til å senke pulsen. Du bør spørre om du heller kan bruke en betablokker for å senke pulsen. Det at legen mener at du kan gå en måned uten slik medisin tyder vel på at indikasjonen for å måtte bruke denne typen medisin ikke lenger er veldig sterk.

Hjerte/kar, Rettigheter

Førerkort tilbake

Jeg er en mann på 61 år. I 2016 fikk jeg blødning i lillehjernen, deretter fikk jeg kjøreforbud, bl.a. grunnet dobbeltsyn, p.ga. sjeling. Dette er operert og synet er greit det, jeg føler meg frisk, og vil begynne å arbeide igjen, men er avhengig av førerkort. Dette ble levert inntil politiet i 2017, har vært på nevropsykologiske test på sykehus i januar i år de konkluderte ( under tvil, som de sa selv) at jeg ikke fikk kjørekortet tilbake. I ettertid har jeg tatt kjøretest hos en kjøreskole med kompetanse på mennesker med ulike hjerneproblemer. kjøretesten gikk utmerket den, tok dette opp med fast legen min uten at dette hjalp, nå føler jeg at helsevesenet står i « veien» for tilbakekomst til arbeidslivet, Har jeg noen rettigheter til å forlange førerkort tilbake?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 22. mars 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du kan søke fylkesmannen om dispensasjon fra helsekravene. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Uføretrygd

Jeg har 2 prolapse i ryggen og en i back naken , jeg har blit burdert pa DPS , har angst, har hoyt bloodtrykk om har jeg rett aa soke om ufforepensjon

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 22. mars 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Før uføretrygd innvilges skal Nav foreta en grundig vurdering av din arbeidsevne. Relevante medisinske tiltak må være gjennomført. I tillegg vil Nav normalt også kreve at du gjennomfører arbeidsrettede tiltak. Mitt råd er at du kontakter ditt lokale NAV-kontor. De  vil veilede deg videre. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Hjerte/kar

Brystsmerter

Hei! Jeg plages en del med tilbakevenende smerter midt under brystbeinet, og av og til litt til venstre. Det kommer særlig ved aktivitet, også lett aktivitet og det varer i flere minutter. Jeg er 28 år og normalvektig, så sannsynligheten er jo sikkert minimal for at det er noe, men det trykker skikkelig og det er rimelig vondt. Så jeg lurer på hva jeg kan gjøre med det?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Det er som du sier lite sannsynlig at du har hjertesykdom(trange kransårer) som årsak til dine brystsmerter, men slik du beskriver at de opptrer synes jeg allikevel du skal gå til fastlegen din og ta et EKG.

Hjerte/kar

Senke kolesterolet til 1,8?

Hei Jeg har vært til ct undersøkelse av hjertet med resultat: "Calciumscore i nedre normalområde. Veggforandringer i høyre coronararterie, men ingen signifikante stenoser." og doppler av halskar: "orienterende undersøkelse: hø side IMT 1,3 mm, ve side normalt funn." Faste medisiner Albyl e 75 mg. Skulle få ned kolesterolet ned med kostendringer. Etter 3 måneder ble LDL redusert fra 3,3 til 2,9 (HDL 2,3, tot 5,7).

Fastlegen sier nå at LDL må ned til 1,8, noe jeg ikke vil oppnå med kosten. Har satt meg på 20 mg Pravastatin. Jeg har ikke hatt hjerneslag eller hjerteinfarkt. Vil det være tilstrekkelig om jeg får redusert LDL til 2,5? Håper å klare det med enda strengere diett. Jeg er slank, røyker ikke, spiser sunt, mosjonerer daglig, normalt blodtrykk, ikke diabetes, ikke hjertesykdom hos foreldre og søsken. Har sett at plakk i halspulsårene kan sjekkes om det er stabilt eller ustabilt.

Dersom stabilt plakk og liten risiko for blodpropp, vil jeg da kunne slutte med Albyl e, som gir meg bivirkninger. Vil jeg med min kroppsstørrelser (150 cm høy, 47 kg) kunne klare meg med en Albyl e annenhver dag? Mvh kvinne 73 år

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Du synes ikke å ha påvist hjerte- karsykdom, men du har gjort undersøkelser av hjertets kransårer("calciumscore") og av halspulsårene("carotis m OIMT-måling"). Det du beskriver at man finner ved disse undersøkelsene er nok veldig vanlige funn hos en person på 73 år. Det er ikke vist at Albyl E har noen beskyttende effekt så lenge man ikke har utviklet hjerte/karsykdom, og det trenger du ikke å bruke. Jeg synes det er klokt å  få senket LDL-kolesterol ned til 2.5 mmol/l, men siden du ikke har utviklet hjerte/karsykdom er det ikke grunn til å senke det helt ned til 1.8 mmol/l. Pravastatin 20 mg er den svakeste statinmedisinen, men det kan være tilstrekkelig til å nå et LDL-mål på 2.5 mmol/l.

Hjerte/kar

bivirkninger av statiner

Hei. Har så bivirkninger av lipitor. Kan jeg slutte med dem

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Hvis du har hatt hjerteinfarkt eller har angina pectoris bør du absolutt bruke statiner. Det er fem varianter av statiner, og du kan evt. prøve lav dose av et annet statin enn Lipitor. Dette kan fastlegen din skrive ut.

Hjerte/kar

Uvel av blodtrykksmedisin

Ad svar på spørsmålet "Høyt blodtrykk etter skifte av aortaklaff": blodtrykket mitt på 131/83 var målt uten annet enn 75 mg albyl-e, og en tablett Xarelto hver dag. Har ikke hatt tette kransarterier, det var en "bonus"operasjon siden jeg først var "åpen", åren gikk i 94 graders vinkel, og var litt smal i vinkelen, gjort for at det IKKE skulle bli problemer evnt. senere.

Har ikke høyt kolesterol, tidligere idrettsmann med "massiv" overtrening gjennom mange år, kroniske muskel og skjeletttslitasjer i omtrent hele kroppen, gir dette litt mer mening? Som jeg skrev har jeg sluttet med all blodtrykksmedisin, og kommer sannsynligvis ikke til å starte igjen, føler meg utrolig sprek nå. sover godt fungerer normalt.

Så jeg tror ikke at kolesterol har noe å gjøre med forsnevring av EN åre i hjertet, den er medfødt, som kirurgen sa BONUS-operasjon. Ser også at skjelvingen på hånden og synet er blitt bedre, er pistolskytter. Ville vær fint om du kunne gi meg et tilsvar på dette, pf. Takk

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Da høres det ut til at du har et OK blodtrykk. Siden det ikke er påvist klassisk koronar hjertesykdom(forsnevring av kransårer pga avleriringer av kolesterol etc.) så er du heller ikke i behov av kolesterolsenkende behandling.

Tilskudd av antocyaner

Fins det dokumentasjon på at ekstra tilskudd av antocyaner har helseeffekt?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 21. mars 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei! Antocyaner er pigmenter i mange typer frukt og grønt, særlig de som har dyprøde eller mørkeblå/lilla farge.

Det finnes enkelte studier av isolerte antocyantilskudd som har vist en effekt på for eksempel blodplater og kolesterolverdier (blant personer med høyt kolesterol), flere studier har på den annen side funnet ingen effekt på blodtrykk. men dette er kortvarige studier som ikke har undersøkt om det faktisk senker risiko for hjerte- og karsykdom.

Men lignende gunstige effekter ser man også ved inntak av bær (f.eks. blåbær og solbær) og grønnsaker som er gode kilder til antocyaner. Et høyt inntak av frukt, bær og grønnsaker er som kjent forbundet med lavere risiko for hjerte- og karsykdom. Om det skyldes bare antocyanene er tvilsomt. 

Rettigheter

Medisinbruk og omsorg for barn

Hei. Lurte på en ting angående hvilke rettigheter man har som kronisk syk og om smertelindring. Jeg har fibromyalgi og endometriose og går på smertestillinde medisin, jeg tar Nobligan 50mg x 2 daglig. Dette har barnevernet hengt seg opp i og de tvinger meg til å stoppe å ta denne medisinen fordi de sier den er vanedannende, som er sant men er man syk så har man noen ganger faktisk behov for det! Jeg hadde også Sobril som jeg tok mot panikkangst som de tvinget meg til å slutte med da de hadde sagt til legen min uten min viten at om legen skrev ut mer angstdempende til meg så kom de til å ta datteren min på 8år fra meg, så legen torte ikke å skrive ut ny resept sa hun.. Fordi hun ikke ville at jeg skulle miste min datter. Det var over 1 år siden, og nå krever de at jeg slutter helt med smertestillende også, altså Nobligan. Dette kan da ikke være innenfor barneværnets myndighet? Jeg sier meg ikke enig i medisinslutt men de bryr seg ikke og overkjører meg og tvinger legen min.. De inneømmer at jeg aldri har virket sløv eller påvirket av hverken Sobril eller Nobligan, men de sier at man kan bli det og da får jeg ikke låv til å ta medisinen. Jeg trodde ikke at de medisinene der som jeg har tatt i flere år uten problemer og på lav dose var grunnlag til omsorgsovertagelse og tvang, da skulle jo veldig mange vært fratatt sine barn idag! Har de myndighet til å kreve og tvinge meg til dette ? Hva kan jeg gjøre? Jeg sliter med store smerter daglig og fungerer dårlig uten smertelindring, og har prøvd mange andre medisiner som ikke fungerer. Jeg foreslår å få avtale om så lite som 2-3 kapsler pr uke til krise smertelindring når det blur som værst, eller tilogmed kun en gang i uken med medisinen. Men de nekter selv om jeg ikke blir sløv av den og selv om den da ikke vil være særlig avhengighetsskapende... De påstår den medisinen ikke er forenelig med å ha omsorgen for et barn! Dette er helt sykt.. Hva er rettighetene mine? Hva kan jeg sliss tilbake mot dem med? Det vil ikke være noe mer bra for min datter med total medisin nekt for meg, da medisinen gjør meg til en bedre mor da jeg klarer hverdagslige aktiviteter osv mye bedre om jeg ikke har vondt hele tiden.. Nobligan gir ikke tilstrekkelig smertelindring for meg, men den halverer smertene og gjør at jeg kan ha en hviss livskvalitet. Ille nok å ikke få angstlindring, nå skal de også fjærne alt som holder et sykt menneske oppegående i hverdagen.. Hilsen frustrert mor.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 21. mars 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Barnevernet har ikke myndighet eller faglige forutsetninger for å vurdere hvilken helsehjelp du trenger og hvilke medisiner du skal bruke. Men det ligger innenfor deres ansvarsområde å vurdere om du har tilstrekkelig omsorgsevne ovenfor dine barn. Ut fra hva du skriver synes de å mene at medisinsbruken svekker din omsorgsevne i en slik grad at de stiller spørsmål ved om du er egnet til å ha den daglige omsorgen for barna. I en slik situasjon vi det være korrekt av barnevernet å samarbeide med helsetjenestene og deg for å finne tiltak som ikke medfører omsorgsovertakelse.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Fysisk aktivitet

Pulsklokke, skritt og langrenn

Hei, er en gutt på 14 år som trener hver dag, for å bli best. Har en treningsklokke, garmin. I dag sjekka jeg gjennomsnittlige skritt og det lå på bare 12 000 om dagen. Syntes dette var lite, men trener mye, snitt 10 timer i uka. Lurer på om det kan være pulsklokka som er feil når jeg trener langrenn (veldig ofte) eller hvorfor jeg er så lavt. Går til skolen og noen ganger til trening.

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 20. mars 2018
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei

Takk for spørsmål.

Nå kommer det litt ann på hva slags type garmin klokke du har og om den har langrennsfunksjon. Hvis den ikke har det og du feks registrere øktene som vanlig kondisjonstrening, løping eller lignende vil skrittantallet du får opp slå ut feil. Kanskje har du en smarttelefon med helsedata? Eventuellt fungerer appen Runkeeper bra på langrennsøkt måling. Da kan du eventuellt sammenligne med denne og sannsynligvis få et mer riktig estimat, ihvertfall når det gjelder antall skritt. Det er sånn at 10.000 skritt er ca 6,7 tilbakelagte kilometer, så det er noe du kan ta utgangspunkt i generellt.

Har selv Garmin pulsklokke og vet det kan være feilaktig estimat på den i forhold til langrenn. Polar M400 klokkene og nyere modeller har lagt inn langrenn som aktivitet og er ganske nøyaktig på målingene sine.

Flott at du når de 10.000 anbefalte skrittene hver dag, det er bra jobba.

God trening videre.

Vennlig hilsern, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut