Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Plutselig fri fra katteallergi?

Hei, det gjelder allergi mot katt. For ca 15 år siden hadde jeg katt og fikk kløe i øynene. Tok en allergitest hos legen (blodprøve) og fikk konstatert katteallergi. Nå har jeg nylig tatt prikktest og hadde absolutt ingen reaksjoner (kun litt reaksjon på "kontrollprikken".) Dette overrasket meg veldig - har jeg likevel ikke eller ikke lenger katteallergi? Er det mulig å bli frisk av katteallergi i voksen alder? Jeg hadde for 15 år side uoppdaget cøliaki men den har vært under kontroll de siste 10 årene. Kan det være at immunforsvaret har "bygd seg opp" på disse årene? Vil det være uforsvarlig å skaffe seg katt på dette grunnlaget eller fins det flere tester jeg bør få utført for å være sikker? Takk, mvh Liza

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

En allergitest/prikktest alene er ikke nok til å diragnostisere eller avdiagnostisere en allergi. Det er minst like viktig å kartlegge symptomene du opplever. Har du plager som kløe, nysing ol når du er sammen med katt er det en bedre indikasjon på om du ha allergi eller ikke.

En prikktest vil kunne gå ned i størrelse dersom det er lenge siden du har vært sammen med en katt. Det er mulig den øker igen om du sakffer deg katt.

Du sier også at konrollprikke var veldig liten. Den er svak dersom du har tatt alllergimedisner den siste uken før prikktest. Mulig det er årsaken til at du har så lite utslag på katt også.

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar

Høy puls, bivirkning av hodepinemedisin?

Hei. Jente på 40 år som startet opp med sarotex 10 mg X1 mot kronisk hodepine. Har hatt mange og lange psykiske påkjenninger over år som nå ser ut til å ha satt seg i skuldre, hode og kjevene. Tåler svært lite stress, da strammer det ekstra på disse stedene, sterke smerter som nå har vart i 8 uker. Har også hatt flere perioder med angstanfall på jobben (jobber som sykepleier) hvor jeg får lav grad av hyperventilering, klarer ikke puste med magen, iskald på fingre/nesen spesielt. Tar i disse periodene lett til tårer, alt blir helt kaos i hodet, glemmer ting, og redd for å ikke gjøre en god jobb. Har nå vært sykemeldt i noen uker, er tilbake igjen i 60% arbeid. Hektiske dager på avd. Kjenner at sarotexen hjelper. Er fortsatt forknytt, men de intense smertene uteblir. Stått på de i 3 uker.

Er en aktiv person som trener mye, med høy intensitet. I dag trente jeg styrke som vanlig med høy hastighet. Har pulsklokke og den viste helt plutselig 192. Den gikk raskt ned til 135 som er normalt i aktiviteten. Forsøkte samme intervallene igjen på 15 sekunder, og pulsen steg raskt opp til 182 og raskt ned til 140. Kjente da at hjertet sto og flimret, kjempeubehagelig. Resten av kvelden har pulsen vært forhøyet. Min normale hvilepuls er på 52-60. Ikveld har den ligget fra 77-94 og jeg kjenner et trykk i brystet fra treningsøkten. Jeg tar stilnoct hver kveld, zyrtec hver dag, magnesium og multivitamin hver dag. Jeg ble skremt av denne hendelsen og tør ikke ta fler av sarotexen.

Var dette farlig? Vil slik høy puls normalisere seg når man stopper å ta sarotex? Trening er livskvalitet for meg og vil ikke slutte med det. Men de plagene med hode og kjeven er også et kjempestort problem. Er dette noe du har erfaring med? Mvh fortvilet sykesøster

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Høy puls er en vanlig bivirkning av Sarotex. Men om den høye pulsen hos deg skyldes Sarotex eller noe annet er vanskelig å si. Det kan også tenkes at det er stresset og angsten i seg selv som gir høyere puls.

Jeg ville også tenkt om regstreringen som viser høy puls er teknisk korrekt. Trening generer ofte elektrisk støy som kan i blant feiltolkes som høy puls av pulsmåleren.

Men det kan selvsagt også hende at målingen er korrekt utført og at du virkelig får høyere puls under trening og i hvile. Da må man finne ut av hvorfor det er slik. Jeg synes du bør henvises til et arbeids-EKG. Da kan legen se nøyaktig hva som skjer med pulsen din når du trener/anstrenger kroppen. Det kan også være lurt å få utført et 24-timers-EKG for å se om det er en eller annen hjerterytmeforstyrrelser som har oppstått.

Jeg synes ikke du skal slutte med medisinene dine uten å ha konsultert legen din først. En grei test kunne vært å gjort en rask treningsøkt på legekontoret til fastlegen, feks dype knebøy, for så å raskt ta et EKG. Snakk med legen din om dette.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Hovne lymfekjertler og matallergi?

Hei!
Ved utviklet egg allergi i voksen alder lurer jeg på om lymfene kan bli irriterte rundt nakke og hals når man har inntatt feil mat? Jeg får også hevelse i ansikt ved reaksjon som går over neste morgen.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Hovne lymfekjertler er ikke typiske allergisymptomer. Det er mer vanlig med hevelse i hals og svelg, forverrring av eksem og mage/tarm symptomer. Dersom allergimedisin har effekt er symptomene utløst av en allergi.

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 

 

 

 

 

 

Lunge

Kols og spirometri

Jeg har gjennomført spirometri, når jeg nylig hadde hatt en lang periode med hosting/ bihuleproblemer. Min nye fastlege mener jeg har Kols, men har bedt meg ta ny spirometri når jeg har følt meg frisk noen uker. Tidligere har jeg hatt flere bronkitter, og en lungebetennelse flere år tilbake. Siste to vintere har det blitt tatt røntgen av lungene mine, pga bronkitt. Jeg var passiv røyker en del år, ellers ganske sunn. Bør en spesialist vurdere dette, eller vil en ny spirometri være nok?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

En spirometri vil kunne avsløre kols. Men det er riktig å gjøre det når du er helt ferdig med eventuell infeksjon i luftveiene for å unngå feilkilder.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Tung pust, trykk i mageregionen og lungefortetning

Hei, jeg har i mange år slitet med tung pust og kjent trykk i øvre del av magen. Har tidligere tatt gastroskopi som har vist refluks, min lege har alltid relatert plagene til magen. Jeg har tidligere også hatt hevelse i kroppen, spesielt hender og ben. Ble for ca. to uker henvist til røntgen av lungene, der det ble funnet fortetning nederst i høyre lunge. Bakterieprøve av halssekret viste normal funn. Må ta ny røntgen om ca seks uker. Er bekymret for lungekreft, da jeg har hatt det lenge. Hva kan det være?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du har hatt de samme, uendrede symptomene i flere år er det lite sannsynlig at det foreligger lungekreft som årsak til plagene. Pga tung pust har du kanskje fått utført spirometri? Refluks kan gi plager fra dette området. Røntgenfunnet kan være tilfeldig, men det er fint at man foretar en oppfølging for å se om det utvikler seg eller går tilbake. Jeg regner med at legen vil går videre med flere undersøkelser hvis man er usikker på hva dette er. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Plutselig smerte i lungen

Jeg er gravid i uke 11. Jeg fikk plutselig vondt i høyre lunge vid inandning, og sykdomsfølelse. Smerten var ubehagelig, men ikke så vond at jeg følte jeg burde søke lege akut. Var hos fastlegen dagen etterpå, der de egentligen bara såg at jeg hadde lett førhøjd crp (runt 20). Tok ikke blodtrykk, puls, sjekk av ben eller noe annet. Han trodde ikke det kunde vare noe allvarligt, men at det var en infeksjon i kroppen. Uten feber og kun smerte vid inandning. Følte också tungpustet når jeg promenerade. Smerten i lungen gav sig etter to dager, men har en trøtthet som sitter i. Når jeg lest litt om dette så blir jeg litt redd før blodpropp i lungen. Borde symptomen bli verre da? Med tanke på att smerten lagt sig, kan jeg da la min redsle før propp ligge? Jag skall på en 8 h flytur om en månad, så blir litt urolig om dette var en liten propp, om det da kommer en større inom kort tid. Kan symptomerna førsvinna av sig selv eller skulle det bara bli verre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Akutt smerte ved innpust kan ha mange årsaker. Det forårsakes av irritasjon av brysthinnen. Det kan være en virus, en liten betennelse, og i sjeldnere tilfeller en liten emboli. Da vil man ofte samtidig merke kortpustethet. En eventuell blodpropp kan gå tilbake av seg selv. Hvis du har et hovent ben kan det være grunn til å gå videre med flere undersøkelser. Ellers er det ikke mulig å avkrefte eller bekrefte slikt uten nærmere undersøkelser. Så det må du eventuelt gjøre i samråd med legen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Bivirkning av behandling av autoimmun sykdom

Hei Har en sønn på 13 år. Han har de siste årene gått på Humira og metex grunnet øyesykdom (legene finner ikke ut av årsaken til dette, sier at det er immunforsvaret som har gått til angrep på eget system). Han er mye syk vinterstid, før han startet på medisinene var han frisk, aktiv idrettsgutt og kun forkjøla en gang vinterstid. Han drev aktivt på med idrett og var en livsglad gutt. Alt fikk en brå vending. Denne vinteren har han slitt med mycoplasma lungebetennelse. Smittet august 2017, gikk over til lungebetennlse, gikk på antibiotika i november (kanskje noe for sent)? Han har vært (og er fortsatt) sliten, utmatta og uten noe som helst for energi de siste 7mnd. Ligger mye i senga etter skoletid Ikke får han trent slik han ønsker. Føler vi ikke får den nødvendige oppfølging. Fikk beskjed i desember at han var frisk, da vi kom tilbake i januar fikk vi beskjed at det var feil beskjed i des, han er ikke frisk. Det har blitt tatt flere blodprøver som viser verdier på mycoplasma. De har sjekket han for astma; atsma har han ikke. Gutten er ikke til å kjenne igjen. Han er utmattet og uten energi. Vi føler vi har.mistet den glade og sterke gutten vår. Hva kan vi gjøre? Vi har bedt legene se på medisinen, men de vil ikke ta han av humira og metex som virker på øynene. Heller en slapp gutt.enn en blind gutt. Men gutten har det ikke bra! Det eneste han ønsker er å bli frisk nok til å trene. Jeg følger opp et sunt og variert kosthold. Han får hjemmelaget hvitløk og ingefær te, grønnkål, fisk, frukt, bær, grønnsaker, noe kjøtt, tran, mm variert og sunt kosthold hver dag. Vi har tatt han med på aktiviteter som er rolige for at han skal ha det fint, men han ønsker å bli frisk til å trene. Hver dag som går blir gutten mer og mer sliten, og vi føler oss hjelpesløse. Vi har ny time til lege mandag, men vi har ikke stor tro lengre. Føler de har gitt opp gutten Men vi vil ikke gi oss.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

De medisinene som du nevner bukres ved autoimmun sykdom, som regel leddgikt, hos voksne og barn. Bivirkningene kan være slik du nevner, og økt fare for infeksjoner og andre bivirkninger angis for begge medisiner. I slike situasjoner blir det som regel en avveining mellom hva som kan oppnås med medisiner uten at bivirkningene blir for store. Eller man må prøve annen medisin. Jeg regner med at det er gode spesialister inne bildet som vurderer tilstanden fortløpende? Jeg kan bare ønske dere lykke til videre i denne vanskelige situasjonen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Måler lav oksygenmetning bare i hvile

Hei, Jeg er 26 år gammel mann og er aktiv og trener regelmessig. De siste månedene har jeg målt lav oksygenmetning ved hvile, hvor jeg har fått oksygenmetning godt under 95% og helt nede på 90%. Jeg har en ny Samsung-telefon som måler dette, og den viser samme måling som et vanlig oksymeter som jeg har sammenlignet med. Metningen stiger så snart jeg tar dype pust, men synker igjen etter noen minutter der jeg sitter/ligger. Har ingen kjente sykdommer eller går på noen medisiner. Hva kan årsaken til den lave metningen være?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hei,

Hvis du er i god fysisk form og trener regelmessig er det neppe noe galt med lungene. Da ville du nok ha merket ubehag og pusteproblemer ved en såpass lav oksygenmetning i hvile. Jeg antar at det må være noe galt med målingen hvis du ikke tilfeldigvis oppholder deg i stor høyde med lavt oksygentrykk.  Hvis nivået ligger normalt under anstrengelser er dette det avgjørende. Jeg kommer ikke på noen annen måte å forklare det på, men jeg innrømmer gjerne at det er litt rart.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Lungekapasitet og medisiner

Hei, jeg har nettopp vært til ny utreding og fikk beskjed om at min lungekapasitet nå var ca 60%(kraftig økning, nesten dobling) av forventet og jeg fikk klar beskjed om at jeg ville ha behov for medisinering resten av livet. Røntgenbildet som ble tatt, viser ikke nedre del av lungene. Det ble forklart at jeg hadde lange lunger, når jeg var og tok bildet og jeg så selv at nedre del ikke var avbildet. 1- Pusteprøver viser bedring, men hvorfor er ikke nedre del av lungene av interesse for legen? 2- Hvorfor må jeg bruke samme mengde medisin nå som lungene har blitt mye bedre? Medisinbruk: 2 x Trimbow morgen og kveld, samt Ventoline Aerosol ved behov.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 18. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Pusteprøvene er nok det viktigste, og så vidt jeg kan forstå har du nå fått medisin som fungerer godt på lungesykdommen. Muligens har det vært tatt et bilde tidligere som ikke har vist noe galt, og derfor var det ikke av så stor betydning å fremstille de nederste delene denne gangen. Men vanligvis tas hele lungen med, eventuelt med et ekstra bilde av nedre deler hvis lungene er for lange til å få med på ett bilde.

Det er nok nødvendig å bruke medisinen for å vedlikeholde den gode bedringen i lungefunksjonen. Hvis den tas bort, blir trolig også lungefunksjonen dårligere igjen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Medisiner mot høyt blodtrykk etter hjerteoperasjon

Mannen min var innlagt på Feiringklinikken i februar 2017 og fikk skiftet en hjerteklaff m.m. Da blodtrykket var ganske høyt, fikk han ordinert Lasartan Krka 50 mg x 2 pr. dag. Imidlertid tåler han ikke disse tablettene så godt og har redusert til 1 pr. dag, noe jeg synes er bekymringsfult da blodtrykket fremdeles er for høyt. Pulsen er også ujevn. Han er 80 år. Kan det anbefales en annen type tabletter? Takknemlig for raskt svar da han straks må ha påfyll av tabletter.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er viktig at blodtrykket er godt regulert. Spesielt hvis han har gjennomgått en hjerteoperasjon. Hvis han får bivirkninger av Losartan, er det heldigvis mange andre midler å velge blant. Han må snakke med fastlegen sin om dette. Sammen finner de sikkert frem til noe som fungerer godt for ham.

At han har ujevn puls bør også sjekkes opp. Han bør i første omgang få tatt et EKG hos fastlegen sin.

Mvh

Wasim Zahid