Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hjerteflimmer i ung alder

Hei Helge! Kona mi har akkurat fått påvist hjerteflimmer hos fastlegen. Hun er bare 38 år. Hvor vanlig/uvanlig er denne tilstanden i så ung alder? Mvh Ingvar.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 13. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Hjerteflimmer er en tilstand hvor forekomsten i befolkningen øker i betydelig grad med alderen, særlig etter 65 års alder. Vi opplever imidlertid og at langt yngre personer kan få hjerteflimmer, og særlig har det vært mye oppmerksomhet rundt at toppidrettsutøvere som langrennsløpere kan utvikle hjerteflimmer tidlig. Vanlig trening øker ikke risikoen for hjerteflimmer, men det er når treningsmengdene blir ekstremt høye at risikoen øker. Den svenske langrennsløperen Charlotte Kalla opplevde dette 29 år gammel høsten 2016. Ekstrem trening kan føre til utvidelse av hjertets forkamre og arrvevsdannelser samme sted. Dette disponerer for hjerteflimmer.

 Hvis en yngre persom som får hjerteflimmer har mye subjektive plager av det vil man ofte prøve såkalt ablasjonsbehandling av tilstanden. Mange blir da kvitt sin flimmer.

Hjerte/kar

sick sinus og pacemaker

Hei. Jeg er 49 år, mann, frisk, ikke-røyker og står for tur til en pacemakerimplantasjon for bradykardi om noen få dager. Holter har registrert laveste puls på dagtid til rett under 30 og jeg måler stadig puls nede i bunnen av 30-tallet og det mangler og kronotrop respons. Jeg oppfatter pulsen til å mangle 20 slag i begge ender, dvs minimumspulsen på ca 30 kunne gjerne vært minst 50 og maksimalpulsen på 155-160 kunne gjerne vært 175-180. Så problemet: Burde jeg implantere pacemaker? Jeg er i tvil om symptomene skyldes bradykardien. Fortrinnsvis dreier det seg om uttalt tretthet utetter dagen så lenge jeg ikke er i aktivitet, typisk fra lunsjtid og utover, men jeg mener å være mer tolerant på mandager, dvs når uthvilt. Ville en syk sinusknute som dette antakelig er, respektere ukedagene slik? Som sagt er jeg i tvil. Jeg trener en del, men ikke i den grad at det skulle forsvare en slik lav hvilepuls, og manglende makspuls er vel og en indikasjon på at dette er en SSS og ikke resultat av trening? Innimellom har jeg uregelmessig takyarytmi og jeg har og opplevd regelmessig takyarytmi, samt små pauser, samt ekstrasystoler, men sistnevnte er lenge siden og sikkert stressrelatert. Jeg har som jeg forstår det ingen opplagt indikasjon for implantasjon idet jeg ikke har besvimt og jeg har vært overlatt til meg selv å motiveres til implantasjon eller ikke. Og det har vært vanskelig. Alle mine symptomer kan erfares av enhver, dvs tretthet, nestenbesvimelser, ortostatisme, konsentrasjonsvansker og følelse av narkolepsi til tider, blackoutfølelse spesielt etter ,måltider (omdistribuering av blodet + parasympatisk tonus), men jeg mistenker mine symptomer er mer uttalt enn menigmannens og det er knapt noen som gjesper så mye som meg når jeg ser meg rundt, eller blir så "skutt" som jeg kan føle meg, spesielt ved oppvåkning samt etter lunsj, men dette er jo bare en subjektiv påstand. Fysisk aktivitet går bra og jeg er i nokså god form, dvs langt over mannen i gata, men ikke aktiv utøver. Langt fra det. Midt i mellom med andre ord. Jeg kan jo ikke vite om kapasiteten min under trening er redusert før etter jeg eventuelt har implantert en pacemaker... Dette har vedvart i så mange år at jeg på sett og vis er akklimatisert. Samtidig trener jeg såpass mye at jeg tenker dette kompanserer for bradyarytmien, dvs en som ikke trener såpass ville hatt større plager? EKG viser derimot ikke ventrikkelhypertrofi, men kan jeg allikevel ha effekt av treningen som forklarer hvorfor jeg ikke har symptomer? EF målt m/ ecco cor angivelig ua og ingen strukturell hjertesykdom. Ingen medikamenter og ingen mistanke om koronarsykdom (ikke aktivitetsutløste brystsmerter). Ingen hypotyreose eller hjertesvikt. Alle blodprøver normale (hb, Fe, BNP, TSH, vitaminer, troponin etc). Det jeg egentlig trenger å høre og som ville motivert meg er at min hjertefrekvens er så lav at det vanskelig skal la seg gjøre å ikke ha symptomer av den, og at jeg derfor, helst utvilsomt :-), vil ha nytte av en pacemaker. Det er ikke mange profesjonelle atleter som ligger så lavt i puls og jeg regner med de har EKG-funn som viser såkalt "atletisk hjerte". Med til historien hører det også at det er flere tilfeller av plutselig død blant andre- og tredjegrads slektninger. Min jobb krever stor konsentrasjon og det er av absolutt nødvendighet at jeg kvikner til mer. Det hjelper med koffeindrikker, men det hjelper og med powernaps. Frustrerende. Begge bedrer jo kognitiv funksjon. Så, kan du hjelpe meg å "vekte" beslutningen min mot enten å avvente eller implantere? Er pulsen så lav at det vanskelig skal la seg gjøre å ikke ha besværlige symptomer som følge av den, spesielt sett i lys av at EKG ikke viser ventrikkelhypertrofi og andre atletiske EKG-funn som forklarer bradykardien?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 13. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Når du får så lav puls som ned mot 30 slag/minutt så er det ikke rart at du føler uttalt tretthet. Du beskiver og episoder med hurtig hjerteaksjon og ekstraslag, og det kan være behov for medisiner som bremser disse episodene. Det ville imidlertid sannsynligvis senke pulsen ytterligere, og bare vær mulig å gi deg hvis du allerede har en pacemaker.

Slik du beskriver tilstanden din er den typisk for såkalt "sick sinus" syndrom som er en tilstand hvor sinusknuten som starter hjerteslagene fungerer dårlig. Dette er ikke en livstruende tilstand hvor man absolutt må ha pacemaker, men den kan være veldig plagsom og mange føler seg mye bedre etter å ha fått operert inn en pacemaker.

Hjerte/kar

Seponering av Plavix 75 mg før trekking av jeksel?

Jeg har spasmeangina og bruker derfor Plavix 75 mg daglig, pluss Adalat Oros 20 mg daglig. Nå har jeg tannverk og må trekke en jeksel. Ringte fastlegen, men hun visste ikke og har kontaktet kardiolog, men visste ikke hvor lang tid det tok før hun fikk svar på henvendelsen! Dette haster jo litt for tannverk er skrekkelig plagsomt. Takknemlig for raskt svar.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 13. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Du trenger ikke slutte med Plavix selv om du skal trekke en tann. At du står på Plavix betyr at du har litt større risiko for å blø etter tanntrekkingen, men tannlegen skal ha et stoff vi kaller spongostan som han kan legge på hvis blødningen vedvarer og må stoppes.

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk etter skifte av aortaklaff

Har for høyt blodtrykk etter hjerteklaffskifte (aortaklaffen), samt en bypass av en utvendig blodåre, p.g.a. at den gikk i vinkel, og var litt trang i vinkelen. Har operert inn pacemaker også, da klaffen "fusket litt". Klaffen ble skiftet i beg. april 2017. Tok blodtrykket hver dag til måleren gikk i gulvet. Gjennomsnitt av 64 målinger etter operasjon: systolisk 131 diastolisk 83 hjerteslag 74 (131/83/74 ).

Hvorfor blir jeg satt på både betablokker og kolesterolsenkende? Blir jo veldig dårlig av pillene, kvalm, uklart syn, osv. Har selv kuttet ut kolesterolsenkende, og nå kutter jeg betablokkerne. Legen godtok kutting av kolesterolsenkende, men økte da dosen for betablokker med dobbel dose, jeg sa jeg fremdeles ble dårlig, og da kuttet han til 3/4 dose. Nå har jeg fra mandag kuttet alle betablokkere, og tar meg færre drinker på kvelden, skal kutte det nesten helt ut. Jeg røyker ikke, kuttet for 28 år siden, har to kneproteser, så trening blir det ikke så mye av, er generelt utslitt i muskler og skjelettet pga overtrening. Gi meg noen råd her "please".

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 13. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Betablokkere brukes for å senke høyt blodtrykk, men også for å regulere hjerterytmen og ved hjertesvikt. I dag brukes betablokkere sjelden alene ved høyt blodtrykk. Kanskje det er flere grunner til at du er satt på betablokker?

Siden du er operert med bypass for trange kransårer bruker du kolesterolsenkende medisin. Kolesterol har vært med å føre til at du har utviklet forsnevring i kransårene. Dersom du mener at du reagerer på denne medisinen vil jeg tilrå at du prøver en annen type kolesterolsenkende medisin.

Et blodtrykk på 131/83 er helt ok, men ble dette målt før du sluttet med betablokker eller var det etterpå? Bruk av alkohol(drinker etc.) daglig bidrar til forhøyet blodtrykk.

Lunge

Datter med astma

Hei:) Jeg har ei datter på nå 16 år som sliter veldig med astma. Hun har hatt det siden 6 mnd alder og blir dessverre bare værre med årene. Hun er veldig mye syk. Det er som om hun ikke tåler å være ute. Har hun en utedag på skole feks er det helt sikkert at hun ligger uken etter. Hun er stiv i hele brystryggen (litt pukkel men har ikke skoliose ) hun går til fysio annenhver uke for å løsne anspentheten. Hun går på Seretide og Ventoline pr dags dato (også hatt Flutide , Pulmicort og sikkert flere tidligere). Vi har forstøverapp som hun benytter opp til flere ganger daglig som forebyggende eller når hun er syk. Dose 0,5 Ventoline og 125 Seretide. Det kan nesten se ut som hun ikke helt har «plass» nok i brystryggen til lungene så hun luter seg fram når hun puster for å få bedre plass. Dette igjen gir dårlig holdning og andre plager som nakkevondt og hodepine. Hun er aldri helt frisk og er svært plaget. Vi tok røntgen i rett før jul og ingen funn. Hun hadde i forkant hatt lungebetennelse. Hun har også nesten utelukkende remsøvn da pusten ødelegger for dyp søvn. Jeg føler vi som foreldre stanger litt i veggen og ikke strekker til på vi kan hjelpe med. Har du noen råd om vi kanskje skulle gått til en annen ekspert på området? Har du da noen å anbefale? Noen annen behandling vi kan gjøre med tanke på anspenthet? Hun har også veldig skjelvinger og hjertebank i lang tid etter medisinering. Puh, dette ble mye men har ei som ofte ikke puster nok og gråter masse.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker som det er mange ting som bør ses under ett. Trolig har hun allerede vært hos lungespesialist eller på barenavdeling eller lungepoliklinikk ved et større sykehus? Ellers kan det virke som et utrednings- og/eller rehabiliteringsopphold ved et lungesykehus kunne vært en mulighet for å få oversikt over situasjonen og hjelpe henne videre med trening, behandlingsopplegg og eventuelt andre tiltak.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Langvarige luftveissymptomer og vedvarende slapphet

Hei! Jeg var sjuk i 2 1/2 mnd i fjor fra april til juni med lungebetennelse (var både på røntgen og CT hvor det ble konstatert flekker på begge lungene). Jeg fikk flere typer antibiotika uten at det hjalp. Hostet mye og hadde feber i starten, men etterhvert var det allmenntilstand med lite energi og følelsen av utmattelse som var verst. Bare ved en gåtur på 15 min var jeg nesten liggende resten av dagen. Det gikk over, men des/jan nå ble jeg syk igjen hvor legen mener det er ny lungebetennelse (hoste/feber). Var på røntgen uten at de så noe spesielt (?). Jeg har igjen prøvd to typer antibiotika, eneste virkning var at det ble slutt på hosten. Nå har det gått 7 uker og jeg har ikke vondt noe sted (bortsett fra «tett» i hode/ører og nese - føles litt forkjølelsesaktig), men kroppen er helt ferdig. Jeg orker minimalt og er bare fullstendig sliten selvom jeg ikke gjør noe. Blir også svimmel innimellom. Jeg er 35 år, frisk og i god form til vanlig, - og har aldri hatt dette før. Alle andre prøver som er tatt er normale. Jeg har to små barn som har vært mye syke (nov-jan), jeg har sovet lite over tid og i tillegg hatt en stressende periode på jobb. Gjør dette meg mer mottagelig? Eller kan det være at infeksjonen fra i fjor aldri ble ordentlig borte? Mvh Kristin

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Du hadde trolig en ganske omfattende lungebetennelse i fjor. Affeksjon på begge lunger og den lange varigheten kan eventuelt tyde på en noe spesiell mikrobe. Det er ikke særlig sannsynlig at den infeksjonen dukker opp igjen nå. Men den kan ha satt slimhinnen i bronkiene i en situasjon med økt følsomhet. At du føler deg tett i hodet kan skyldes at slimhinnene er noe hovne fortsatt. Små barn med mye infeksjoner, lite søvn og stress gjør jo ikke situasjonen bedre. Langvarig slapphet etter infeksjoner er ikke ukjent, men vil komme som regel bedre seg etter noen tid. Hvis tilstanden vedvarer vil nok en ny runde med blodprøver/undersøkelser/lungetester være aktuelt for å finne nærmere ut av dette.  

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Lanvarig hoste

Har hostet i 15 år, den siste spirometriundersøkelsen viste at den var dårligere enn den forrige, men har ikke fått noen diagnose, hva bør jeg gjøre for å finne ut om det er kols?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Spiromtri vil som regel kunne si om de har kols eller ikke. Langvarig hoste tyder jo på en irritasjon av luftveiene, og ofte er dette kols eller astma, og andre ganger lungefibrose eller bronkiektasier (utvidelser på bronkiene hvor det samler seg slim). I tillegg til spirometri tas det ofte røntgenbilde av lungene. Undersøkelse som måler restvolumet og totalvolumet i lungene kan også være nyttig for å komme videre. Noen ganger forekommer det langvarig hoste uten at man finner noen sykdom, og da kan det være at det foreligger en kronisk bronkitt.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Ventoline før anstrengelser?

Bruk av Ultibro Breezhaler og Ventoline. Jeg bruker Ultibro Breezhaler, og er veldig fornøyd med effekten av dette. Men når jeg går tur til fots eller på ski i bratte oppoverbakker så sliter jeg med pusten. Men når jeg kommer til toppen fungerer jeg bra igjen. Vil det være en fordel å bruke Ventoline i forkant av slike anstrengelser?
Hilsen Inger

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ofte en fordel å prøve Ventoline 10-15 minutter i forkant av fysiske anstrengelser. Noen ganger kan det ha god effekt, og det skader jo ikke å forsøke!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Kols

Hvilken grad av kols

Hei Da jeg kom til lungespesialist, fikk jeg vite at jeg hadde kols grad 2B (lungekapasitet 50 %). Fikk da medisinen Striverdi. Etter 3,5 måneder var jeg til kontroll og pusteprøven jeg da tok, viste at lungekapasiteten hadde steget til 60%. Hvilken grad av kols er det?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er flere måter å gradere kols på. Den enkleste er grad 1-4 ut fra prosentverdien av lungekapasiteten målt ved FEV1. Da er 60% grad 2 (50-80%). Hyppigheten av forverringer og graden av pusteproblemer angir i tillegg en bokstav. Trolig ligger du fortsatt i 2B. I dag vurderes kolsgraden helst etter at man har tatt medisiner og er i stabil fase.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Lunge

Mye slim ved anstrengelser.

Hei! Jeg er en jente på 25 år. Jeg sliter veldig med at jeg noen ganger får ekstremt mye slim, kombinert med tung pust og hoste. Det kommer hvis jeg trener hardt, hvis det er kaldt ute eller hvis jeg trener i hall med dårlig luft. Hvis jeg for eksempel trener når det er kaldt, kan jeg få så mye slim at jeg må spytte hele tiden og holder på å brekke meg. Dette starter rett etter jeg slutter å trene og kan vare opp til en time, hvor jeg deretter er ekstremt slapp og føler meg dårlig. Jeg har fått astmamedisiner, men føler ikke disse hjelper. Kan dette være astma? Eller noe annet? Har tidligere hatt astma og har mye allergier.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er flere som har slike symptomer, ofte unge mennesker som liker å trene. Andre ganger opptrer dette etter en langvarig luftveisinfeksjon. Den sterke slimingen kommer fra bronkieslimhinnen fordi den blir irritert når luften strømmer forbi i store mengder. Det blir verre i kulde fordi kald luft øker irritasjonen mer. Det er sannsynlig at dette har med astma å gjøre, men effekten av medisiner kan ofte være dårlig eller utilfredsstillende. Kombinasjonspreparater med kortison må som regel inn i bildet, gjerne med tillegg av montelukast/Singulair og eventuelt muskarinantagonist (for eksempel Atrovent). Det går ut på å roe ned en ekstra følsom slimhinne, og dette kan være utfordrende. Noen ganger kan det bedre seg over tid.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem