Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hjertet vibrerer - gravid - ekstraslag

Hei, jeg har vært plaget av ekstraslag i perioder i flere år. Etter at jeg nå ha blitt gravid føler jeg at hjertet vibrerer i noen sekunder flere ganger i uken. Er dette en form for ekstraslag? Jeg har hatt dette tidligere også, men det har vært veldig sjelden. Er det farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Under graviditeten skjer det endel endringer i kroppen. Blodmengden øker, vekten går opp og det skjer endel hormonforandringer. Alt dette påvirker hjertet og dets pumpekraft og rytme.

Utifra beskrivelsen av symptomene dine er det ikke lett å si hva det er som skjer med hjertet ditt, men mistanken går i retning av såkalte "ekstraslag".

Ekstraslag, eller ekstrasystoler, kan oppstå både i forkamrene (supraventrikulære ekstrasystoler) og i hovedkamrene (ventrikulære ekstrasystoler). Iblant kan de skyldes en underliggende hjertesykdom, men i de aller fleste tilfellene forekommer de i helt normale hjerter. Mekanismen er sannsynligvis at det finnes områder i hjertet  med økt automasitet. Dette betyr simpelthen at disse områdene kan fyre spontant på egenhånd og skape en elektrisk impuls som så sprer seg til resten av hjertet. De forekommer ofte i hvilefasen etter trening, eller ved endringer i hormonnivåene hos kvinner under menstruasjon, svangerskap eller overgangsalder.

Hjertet påvirkes av endringer i kroppen. Et svangerskap endrer hormonnivåene i kroppen. Hos noen kan det påvirke mengden av ekstraslag.

Ekstraslag er sjeldent farlige, og med mindre de gir deg plager trenger du ikke gjøre store endringer i livsførsel og vaner. .

 

Men om du har dette eller en annen hjerterytmeforstyrrelse, er vanskelig å si. For å kunne si sikkert hva du har må du få tatt et EKG samtidig som du har plagene. Jeg synes du kan snakke om fastlegen din om dette. Det kan være aktuelt med henvisning til spesialist for å gjøre 24-timers EKG.

Mvh

Wasim Zahid

Kollagen og medisiner

Hei, Spørsmål vedrørende bruk av Collagen Plus: Jeg ble bypass operert hos dere i 2008. Jeg er i god form og tabletter jeg tar er kun Albyl E 75mg, Crestor 40mg og Ezeterol 10mg. På grunn av atrose i høyre stortå tar jeg Medox blåbærkapsler. Jeg fikk nylig et tilbud via LHL å teste gratis Collagen plus (i 60 dager) Det reklameres for gunstig effekt vedrørende leddplager. Er dette greit å bruke i forhold til min medisinbruk forøvrig?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 10. mars 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, et lignende spørsmål er allerede besvart: Kombinere kosttilskudd og hjertemedisiner

Rettigheter

Dekning av utgifter til studier i utlandet

Jeg går på arbeidsavklaringspenger, og er under tiltaket ordinær utdanning (går på høgskole). Jeg får dekket skolepenger, hjemreise og boutgifter på utdanningsstedet. Har man ikke også krav på å få dekket utgifter til obligatorisk studiereise (nødvendig for å få avlegge eksamen)??

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 09. mars 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Dette står i rundskriv til tilleggsstønadsforskriften:

Studiereiser

Bruker kan ikke få reisestønad etter bokstav b i forbindelse med studiereiser. Utgifter til studiereiser som er nødvendige for å kunne ta eksamen vil nå inntas som en del av tilskuddet til arrangøren av det aktuelle opplæringstiltaket, og gis som tilskudd etter kap. 7 i tiltaksforskriften. Brukere som fyller vilkårene i kap 15, 16 og 17, jf. § 15-11, har ikke rett til å få dekket eventuelle utgifter til studiereiser.

Mitt råd er at du tar kontakt med Nav for å klargjøre hvordan du får gjennomført dette i praksis.

Med vennelig hilsen Atle Larsen

Allergi

Reaksjoner på parfyme i jobben

Jeg er ei dame på 57 år som for 3 år siden måtte slutte i min jobb som salgssekretær i et bilfirma da jeg utviklet astma og parfymeallergi på jobb. Jeg jobbet i samme firma i forskjellige kontorjobber i 37 år og vil svært gjerne ha tips om hvor det kan være mulig for meg å jobbe når jeg også blir dårlig av parfyme, vaskemiddel og ellers parfymerte produkter. Er ganske så rådvill selv og håper på gode tips.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 08. mars 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Det du beskriver er ingen enkel situasjon som det ikke finnes en enkel løsning på. Parfymerte produkter brukes overalt i det offentlige rom, også mer eller mindre på alle arbeidsplasser. Ideelt sett burde du ha en jobb der du satt for deg selv og ikke var i kontakt med andre, eventuelt jobbet hjemmefra. Hva slags type jobber dette kunne være, må NAV være behjelpelig med å finne.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal  

Influensa-symptomer?

Hei. Jeg er en 15 år gammel jente som nå i 4 dager har slitt med mye plager med hodet feks: (svimmelhet, vondt rundt hele hodet, føler ofte at hodet blir veldig tungt og at det helst bare vil ligge nede.) jeg er veldig trøtt og sliten, øynene mine føler seg noen ganger veldig tunge som om at jeg plutselig skal sovne eller Noe sånt. så har jeg også hatt litt hjerteflimmer i det siste, noe som har gjort meg litt små-redd. Nå skal det også sies at for 2 uker siden lå jeg med influensa og hele pakka. Kan dette ha en sammenheng med hvordan jeg føler meg nå? Litt dum som jeg er, har jeg søkt meg opp på litt forskjellig, og tror at jeg både har fått hjerneblødning/slag/drypp osv. Håper på å få svar! Hilsen en desperat tenårings jente

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 08. mars 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

For meg høres det ut som du fortsatt har plager som kan relateres til influensaen du har hatt. Tung i hodet, svimmel og hodepine, følelse av tunge øyne kan skyldes trykk i bihulene som følge av slim etter infeksjonen. Har du lett feber kan det øke pulsen og dermed oppleves som hjerteflimmer. Har du effekt av å ta en Paracet? Symptomer på hjerneslag kommer helt plutselig, og det du beskriver er nok kommet mere snikende og diffust.

Hvis du er veldig bekymret, så tar du en telefon til fastlegen din. Å søke på nett kan være en god ting av og til, men noen ganger gir det bare mere bekymringer.

God bedring!

mvh Marita L. Bjerke

Slim i luftveiene etter hjerneslag

Hei. Ca. 15 måneder etter at jeg fikk hjerneslag danner det seg slim i luftveiene og jeg hoster voldsomt. Det resulterer i lav metning og oksygenmangel i blodet. Hvordan kan jeg bli kvitt problemet?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 08. mars 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Først og fremst er det viktig å vite om dette skyldes en luftvegsinfeksjon som er nyoppstått, eller om det har utviklet seg andre luftvegssykdommer som kan forårsake økt slimdannelse og hoste, som for eksempel astma?

Ellers tenker jeg at dette godt kan være en svelgeparese som følge av lammelser i munn, svelg eller hals etter hjerneslaget. Denne lammelsen kan være minimal, men likevel stor nok til å gjøre at matsmuler, slim og spytt renner bak i svelget og så ned i vranghalsen. Resultatet at dette kan være økt risiko for lungebetennelser og andre luftvegsinfeksjoner, med påfølgende økt slimproduksjon og irritasjon. Du bør snarest henvises til logoped med kompetanse på dysfagi, eventuelt en øre-nese-halslege som eventuelt kan henvise deg til røntgen av av svelg og svelgefunksjon. Ta kontakt med fastlegen og få ham til å henvise deg videre.

Det er mulig du allerede har funnet ut om ulik konsistens på mat og drikke gir økte plager? Tyntflytende vann og kaffe kan ofte være verre å svelge enn smootier og drikkeyoghurt med litt konsistens for eksempel. Mat i store biter eller som smuler seg mye i munnhulen kan være vanskeligere enn mat med glattere konsistens. Hoster du særlig under og etter måltider? Opplever du noe av dette, kan det være symptom på dysfagi. Logoped eller slagsykepleier kan gi deg gode råd hvis plagene skyldes dysfagi.

Lykke til!

mvh
Marita L. Bjerke

Hjerte/kar, Rettigheter

Erstatning etter hjerneslag

Jeg har hatt hjerneslag, og har nå fått medhold hos npe i at behandlingen jeg mottok var for dårlig. Lurer på om jeg bør gå via advokat når det gjelder å fremme krav, eller gir npe rett beløp, slik de hevder i brevet jeg mottok? Pr nå er det uvisst om jeg kommer tilbake i jobb mer enn 25% som jeg har nå.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. mars 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Når NPE har slått fast at det foreligger en svikt ved behandlingen som gir rett til erstatning, dekker de rimelige utgifter til advokatbistand i forbindelse med erstatningsutmålingen. Ta kontakt med saksbehandler for å få dette bekreftet i din sak. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Presse inni seg - øke pulsen

Hei! Så lenge jeg kan huske har jeg kunnet frivillig øke pulsen min uten å anstrenge meg. Når jeg gjør dette blir også pupillene utvidet. Jeg forandrer ikke pusten eller beveger meg fysisk, jeg "presser" innenfra og kan gjøre det fra en helt avslappet tilstand. Hva slags funksjon dette har vet jeg ikke, men jeg lurer på hva som skjer når jeg gjør dette og om det er farlig å gjøre? Jeg sjekket med pulsklokke og den kan gå fra stabil puls til å øke med rundt 25 på få sekunder. Når jeg stopper å "presse" inni meg så går pulsen helt ned igjen. Vet ikke om det er farlig å gjøre dette, så jeg har ikke forsøkt å gjøre dette så mye så jeg vet ikke om den kunne økt mer. Dette er ikke påvirket av medisiner eller andre ting. Lenge har jeg prøvd å finne informasjon om dette, men det står ingenting noe sted. Hvorfor går det an å kontrollere pulsen/hjerte/pupillene på denne måten? Er det skadelig? Jeg har ingen hjertesykdommer eller andre relevante sykdommer som jeg vet om. Blodtrykket er normalt. Kan det være tegn på en uoppdaget sykdom som har med f.eks hjertet å gjøre? Takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, dette er ikke farlig, og det er en helt naturlig forklaring på dette.

Du har sikkert hørt og lest mye om hvilepuls. Både mosjonister og idrettsfolk er svært opptatt av den. Pasienter også. Hvilepuls er den frekvensen hjertet ditt banker med når du er avslappet og i ro. For de fleste av oss ligger den rundt 60 til 70 i minuttet. Men normalspekteret går hele veien fra 40 til 100. Det er mye som påvirker hvilepulsen. Trening, og da spesielt kondisjonstrening som løping og sykling øker pulsen mens du trener, men senker hvilepulsen på sikt. 


Den normale og regelmessige hjerterytmen din kalles for sinusrytmen. Navnet har den fra sinusknuten, en spesialisert samling av celler som ligger i veggen til høyre forkammer. Sinusknuten er en bananformet struktur på et par centimeter, og ligger like ved innmunningen til den store hulvenen. Dette området heter sinus venarum (sinus betyr hulrom) og derav navnet sinusknuten.
     

Vi kan godt betrakte sinusknuten som starten på det elektriske systemet i hjertet, og den kalles ofte for hjertets naturlige pacemaker. Cellene i sinusknuten har den unike egenskapen at de på egenhånd kan skape en elektrisk impuls (eller fyre seg opp), som så brer seg nedover resten av el-systemet og får hjertet til å trekke seg sammen i en ordnet og regelmessig rekkefølge. Dette gjør sinusknuten hele tiden, ved hvert eneste hjerteslag. Døgnet rundt, hele året, fra fosterlivet til døden. Den har faktisk en stor del av æren for at du i det hele tatt lever. 


Hos de fleste av oss oppstår denne spontane elektriske impulsen i sinusknuten rundt 60 ganger i minuttet og det er også derfor du nå sannsynligvis har en hvilepuls på 60. Frekvensen til sinusknuten, hvor hyppig den skal fyre, reguleres av noe som heter det autonome nervesystemet. Det autonome nervesystemet (som påvirker mange andre prosesser og organer i kroppen også) består av to undersystemer; det sympatiske nervesystemet og det parasympatiske nervesystemet. Disse to nervesystemene har ofte motsatt effekt på målorganet og normaltilstanden til organet er som regel et resultat av en balanse mellom de to systemene.

Det symptaiske nervesystemet jobber mest når kroppen er i en aktivert tilstand. Når du trenger ekstra krefter, eller når du er engstelig eller redd. Det sympatiske nervesystemet er vennen din når du er i ”fight or flight”-modus. Enten klar til å slåss, eller stikke av. I begge situasjonene må du være på alerten og skjerpet. Du trenger åpne pupiller for å bedre synet, og åpne luftveier for å puste lettere. Blodet kanaliseres til musklene dine slik at de får nødvendig næring. Og du trenger høyere puls og blodtrykk. Alt dette sørger det sympatiske nervesystemet for. Nerveendene til dette systemet frigjør stoffer som tas opp av reseptorer på sinusknuten og får den til å øke takten.

Det parasympatiske systemet er mest aktivt i de omvendte situasjonene. Når du skal slappe av og hvile, når du er salig og rolig. Signalstoffer fra dette systemet får sinusknuten til å fyre sjeldnere og pulsen din går den.

Men selv om disse prosessene er autonome, har du også litt kontroll over dem selv. Man kan feks hisse seg opp og få opp pulsen på den måten. På en annen side kan man også roe seg ned ved å tenke på noe hyggelig og få ned pulsen på den måten. Eksempelvis med meditasjon.

Pulsen kan således økes eller minkes også uten fysisk aktivitet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Neseblod og Xarelto

Har opplevd uvanlig kraftig neseblod etter å ha "pirket" meg litt i nesen. Jeg bruker xarelto 20 mg pga atrieflimmer. På pasientkortet står det at jeg skal ta umiddelbar kontakt med lege ved feks uvanlig neseblod. Jeg er på hytta og er langt fra fastlegen min. Er dette farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Xarelto er en kraftig blodfortynnende medisin. Hvis du får et sår, feks i nesen, vil det kunne blø endel før det stopper. Det er sjeldent at neseblødninger fører til alvorlig blodtap, men i noen tilfeller kan det skje. Hvis du ikke får det til å stoppe selv i løpet av noen timer, eller hvis blør betydelige mengder, bør du kontakte legevakten.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Medisiner etter hjerteinfarkt

Hadde infarkt i desember 2016, men er nå på beina igjen, og var friskmeldt fra 1.12.17. Har ikke fått igjen sinusrytme, så motoren går litt "hakkete" = normofrekvent atrieflimmer. Konvertert i juni, med tilbake til A i løpet av et par uker. Går på litt for mye medisiner etter min smak: Eliquis 5 mg x 2 Lipitor 20 mg x 1 Selo-sok 15 mg x 2 Ramipril 10 mg x 1 Har aldri hatt høy kolesterol = 4,0. Men - vil helst slutte med alle medisiner - hva mener du om det ? Skal - skal ikke ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du bør absolutt ikke slutte med medisinene dine. De er svært viktige og forebygger alvorlige sykdommer. Har du hatt et infarkt er det viktig at du går på både blodfortynnende medisiner, kolesterolsenkende medisiner og evt. blodtrykksmedisiner. Eliquis beskytter det i tillegg mot hjerneslag (fordi du har flimmer). SeloZok sørger for at pulsen ikke blir ubehagelig høy.

Medisinene du bruker virker for meg svært fornuftige og viktige. Hvis du ønsker å endre på disse må du gjøre det i samråd med legen din.

Mvh

Wasim Zahid