Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Induksjonsovn og pacemaker

Hei, jeg har fått operert inn en mekanisk hjerteklaff (2015) samt en hjertesviktpacemaker, CRT-D (2017). Vi skal fornye kjøkkenet hjemme og jeg lurer på om induksjonsovn er trygt. Jeg ser jo at andre har spurt om det samme her på LHLs sider. Problemet er at svarene spriker: Zahid (hjertespesialist) har svart i 2015 at induksjonsovn er risikofritt, mens Elling (sykepleier) i 2014 mente at folk med pacemaker bør unngå induksjonsovn. Så hva er det korrekte svaret?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Risikoen for at en pacemaker eller hjertestarter skal kunne bli påvirket av en induksjonsovn er kun teoretisk og helt minimal. All erfaring og forskning tilsier at normal bruk av ovnen ikke forstyrrer pacemakeren.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Fare for nytt infarkt etter gjennomgått hjerteinfarkt

Hvor stor prosent er sjansen for å få mer problemer med hjerte etter hjerteinfarkt som det også ble satt inn 6 stent .1 år etter 2 nye stent .og i januar i år behandlet for spasme angina som bli medisinert mvh ellen slåtta

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Etter at man begynte med stent-behandling av hjerteinfarkt har prognosen for pasientene blitt mye bedre. En forskningsstudie så på nesten 8000 pasienter med hjerteinfarkt og stent, og fulgte dem over de neste årene. Resultatene viste at kun 5% av pasientene fikk nytt infarkt. Men for at stentbehandlingen skal gi god effekt, er det viktig å følge opp den medisinske behandlingen også.

Wasim Zahid

Hjerte/kar

høyt blodtrykk

Hei. Jeg har nylig målt blodtrykket mitt hos fastlegen.Det var høyt,i forhold til siste måling i november 2017(140/80). Nå var det 170/100.Skal tilbake til ny måling 10.april. Jeg får på kveldstid hetetokter og hjertebank.Er dette normalt? Pulsering over nesa....Jeg bruker støttestrømper hele dagen,pga.polynevropati. Usikker på om jeg bør dra tilbake til legen før 10.april. Mvh Kari

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 07. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Blodtrykket kan variere nokså mye ved forskjellige målinger, så jeg er helt enig med legen din som tenker at du bør måle flere ganger før man avgjør om du trenger blodtrykkssenkende medisiner. Et blodtrykk på 170/100 er imidlertid ikke veldig høyt, så det er ikke farlig om du venter til 10. april før du kontrollerer verdien.

Når du skal til legen igjen bør du nevne symptomene med hetetokter og hjertebank. Det trenger ikke å være av betydning, men hvis det varer ved bør du iallefall ta et EKG når du er hos legen neste gang.

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk hos jente på 44 år

Hei Wasim😊 Jeg er ei jente på snart 44 år. Har slitt litt med høyt BT siden jeg var rundt 35. Har foreldre som begge hadde høyt BT, og som døde begge i 60-års alder av hjerteproblemer. I 2 års tid nå har jeg trent , noe som har gjort at jeg kunne slutte på BT medisin. Men igår kveld da jeg kom hjem fra jobb, ble jeg glovarm i hele hodet, svimmel og følte meg uvel. I og med at jeg har blodtrykk apparat her hjemme, så tok jeg det. Og det viste 185/111. Jeg hadde nettopp spist for ca 10 min siden da jeg prøvde det. Nå har jeg nettopp prøvd det igjen, etter en god natt søvn, og da er BT på 133/88. Jeg har ofte brystsmerter, men det tror jeg er muskulært, siden jeg også har fibromyalgi. Jeg tok en helsjekk av hjertet for ca 4 år siden med sykkeltest, ekg og UL av hjertet og alt var bra. Tok også en sykkeltest i fjor som var bra. Så det jeg lurer på er: hvorfor får jeg plutselig så høyt BT noen dager også plutselig er det nesten normalt igjen? Er det noe jeg spiser? Kan det være at jeg stresser?eller syns du jeg burde ta en ny og mere omfattende sjekk? Isåfall hva slags sjekk? Håper på svar, da dette er plagsomt til tider.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Så flott at du trener regelmessig! Det har hjertet ditt garantert godt av. Litt om blodtrykket:

Hva som er normalt blodtrykk, varierer litt med alderen. Hos unge og voksne regnes 120/80 mmHg som normalt. Opptil 140/90 regnes som lett forhøyet, og er det over det sier man at pasienten har høyt blodtrykk, eller hypertensjon. Ubehandlet høyt blodtrykk er en farlig tilstand. Blodårene tar skade av det høye trykket og blir stive, trange og sprø. Blodforsyningen til målorganene lider. Pasienten kan utvikle nyresvikt, hjerteinfarkt, øyeskade og risikoen for  hjerneslag og død øker. Vi vet ikke helt hvorfor folk utvikler høyt blodtrykk. Hos noen få kan det være en bakenforliggende sykdom eller hormonforstyrrelse, men hos de aller fleste finner vi ingen årsak. Det skumle med høyt blodtrykk er at du ikke opplever noen symptomer på det. Du kan kan derfor gå rundt med det i flere tiår uten å merke noe til det, men organene dine vil ta skade.

Når legen din måler et høyt blodtrykk hos deg, må hun først forsikre seg om at du virkelig har et høyt blodtrykk ellers også, og at den høye målingen på legekontoret ikke bare er en tilfeldighet. Blodtrykket svinger og varierer nemlig hele tiden. Når du er i aktivitet eller trener går trykket forbigående opp. Engstelse, frykt, nervøsitet og opprømthet vil også gi en økning. Denne formen for trykkøkning er ikke farlig. Farlig blir det først hvis trykket ditt ligger høyt mesteparten av tiden, også når du ikke er i situasjoner som vanligvis gir høyt blodtrykk. Mange blir nervøse av å besøke legen og konsultasjonen kan i seg selv gi en kunstig høy trykkmåling. Legen vil derfor aldri stole på en enkel høy verdi. Det kan hende du blir bedt om å legge deg ned på benken og slappe av i 10-15 minutter før en ny måling gjøres. Hvis trykket forblir høyt, kan legen be deg komme tilbake igjen om noen dager og gjøre nye målinger. Jo flere høye målinger hun gjør ved ulike anledning, jo høyere er sjansen for at du virkelig har høyt blodtrykk.

Den beste måten å få et mest mulig virkelighetsnært bilde av blodtrykket ditt på er å gjøre en 24-timersmåling. Dette gjøres med spesielle blotrykksapparater som mange fastleger har på kontoret. Du møter hos fastlegen på morgen og får festet en cuff på overarmen som er festet til en automatisk blodtrykksmåler. Så går du rundt med dette utstyret og oppfører deg som du ville gjort på en hvilken som helst normal dag. Verken mer eller mindre. Du går på jobb, trening, spiser måltider, ser på TV, leser en bok og legger deg når du skal. Apparatet vil automatisk måle blodtrykket ditt hver halvtime eller time gjennom hele døgnet og alle verdiene vil bli lagret i maksinen. Neste dag leverer du apparatet tilbake til legen som vil skrive ut all dataen og evaluere testverdiene. Dette gir et svært presist bilde av hvordan trykket ditt ligger gjennom en vanlig dag. Hvor mye det svinger, hva som øker det og om det går ordentlig ned på natten når du hviler deg.

Hvis denne testen konstanterer at du virkelig har høyt blodtrykk, må legen din avgjøre om du er blant de få som har en bakenforliggende sykdom som årsak til høyt blodtrykk eller ikke. Slike tilstander er nyresykdommer (diabetisk nyreskade, nyrecystesykdom og autoimmune sykdommer som har ødelagt nyrecellene), hormonforstyrrelser i binyrene, skjoldbruskkjertelen, eller svulster som produserer trykkøkende hormoner. Medfødte feil i hjertet og pulsåren kan også være en sjelden årsak. De fleste av disse tilstandene kan enkelt utelukkes med undersøkelser og blodprøver hos fastlegen.

Hvis du ikke er blant de som har en slik underliggende årsak, tilhører du det store flertallet av blodtrykkspasienter som sies å ha primær eller essensiell hypertensjon. Vi vet som sagt ikke hvorfor noen personer får dette, men sannsynligvis skyldes det en kombinasjon av genetikk, overvekt og manglende fysisk aktivitet. Uansett årsak, så vet vi at det er farlig å gå rundt med høyt blodtrykk, og legen må iverksette tiltak for å senke det. Hos de med underliggende årsak vil korrigering av denne kunne senke trykket. Hos alle de andre må man gjøre direkte tiltak mot selve trykket. Hvor aggressiv og intens behandlingen skal være vil avhenge av din totale helsetilstand og risiko for å utvikle komplikasjoner av det høye trykket. Legen vil derfor også gjøre andre undersøkelser som å måle kolesterolet ditt, kartlegge blodsukkeret og vurdere nyrefunksjonen. Alder, høyde og vekt blir notert, og om du røyker eller ikke har også mye å si.

Mosjon og vektreduksjon vil ha en positiv effekt på blodtrykket og dette bør alltid etterstrebes hvis mulig. Høyt saltinntak øker blodtrykket, og her i vesten spiser vi langt mer salt enn vi trenger. Vi spiser rundt ti gram daglig (tilsvarer en toppet teskje), men trenger egentlig godt under halvparten. For noen pasienter vil lettere endringer i livsstilen som å redusere saltinntaket, spise mindre kjøtt og mer grønt, samt å øke aktivitetsnivået være nok til å normalisere blodtrykket. For andre vil det være helt nødvendig å bruke medisiner, oftere to eller ulike typer. Dagens blodtrykksmedisiner er både effektive og har lite bivirkninger, og med litt prøving og feiling vil man som regel finne frem til en kombinasjon som både virker og ikke gir bivirkninger.

Mvh

Wasim Zahid

Kosthold

Må man skylle bønner på boks?

Hei. Jeg er glad i å spise bønner/kikkerter i boks og jeg skyller dem før jeg spiser dem. Lurer på om det er nødvendig til å gjøre det eller er det greit også uten å skylle dem. Hva mener du? Og er det helsefarlig å bruke/spise dem for ofte? Takk på forhånd Mvh B

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 06. mars 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Bønner, kikerter og linser bør du spise relativt ofte, helst flere ganger i uken, og de ferdigkokte på boks er svært gode alternativer. Det er ikke farlig om du ikke skyller dem, men laken kan inneholde en del salt. I noen retter (f.eks. gryterett eller suppe) kan det imidlertid være fint å bruke litt av laken da den kan gi en tykkere konsistens.

Noen opplever at bønner er lettere å fordøye om laken skylles godt av, men der er vi forskjellige. 

Men dersom du bruker laken er det altså en fordel å ikke salte ekstra.

Kols

kols og co2 forgiftning

Jeg er pårørende til en kolspasient, og er engstelig for at han skal sovne inn av co2-forgiftning. Han har sovet veldig mye i tre dager nå, og er veldig trøtt. Han har våkne perioder inn i mellom, men sover mye. Vi har ikke fått skikkelig informasjon og veiledning angående sykdommen.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 06. mars 2018
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Hvis  en kols syk får  tilførsel av oksygen, så er det en  fare for at det kan oppstå en co2 opphopning, hvis vedkommende ikke klarer å ventilere godt nok ut. oksygen beholderen må ikke skrus opp, men stå på tallet som er bestemt av legen. oksygen er et legemiddel og skal ikke justeres av den enkelte bruker. Ta kontakt med legevakten og fortell at du mistenker co2 ophopning. Det er viktig å få målt oksygen og co2 nivået i blodet igjennom en blodgassprøve.

Mvh Hilde

Rettigheter

Sykepenger etter foreldrepermisjon

Hei Foreldrepermisjon tok slutt 23.2.18 skulle ha vært på jobb men ble sykemeldt den 2.3.18 Har jeg krav på sykepenger etter permisjon? og hvem er det som betaler jobben eller nav?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 05. mars 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Mottok du foreldrepenger frem til du ble arbeidsufør, oppfyller du opptjeningskravet for å få sykepenger. Arbeidsgiver betaler første 16 dager.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

kols og arbeidsavklaringspenger

jeg er 60 år gammel har kols 3. Jeg går nå på avklarings penger i fra nav nå i 2 år. Nå vil nav prøve meg ut i jobb jeg greier ikke dette. hva skal jeg si til nav. jeg er redd for at jeg virker negativ hvis sier får mye at jeg ikke greier dette. Jeg har hatt kols i fra 2009 og måtte blokke en åre til hjerte for 2 år siden .

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 05. mars 2018
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er en mulighet for deg å be fastlegen søke deg inn til Glittre for 4 ukers arbeidsrettet lungerehabilitering. Der vil du bli få en grundig oppfølging med mange ulike fagpersoner, og få med deg ekspert utlaelser i forhold til hva du har av kapasitet.

Du må gjerne ringe kolslinjen på tlf 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Lykke til!

Mvh Hilde

Hjerte/kar

Allergisk reaksjon på Candesartan

Hvor fort virker Candesartan Krka 8 mg? Og hvor fort kan man få allergireaksjon av en tablett?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Candesartan 8 mg har effekt på blodtrykket etter få timer, men samtidig har det andre virkningsmekanismer som gjør at man ikke fullt ut kan vurdere hvor mye det virker på blodtrykket før etter 4-6 uker.

En allergisk reaksjon derimot vil ofte komme raskt(minutter) etter inntak av tabletten. Slik reaksjoner kan være alvorlige(hevelser i halsen etc.), og i slike tilfelle må man ikke bruke denne typen av blodtrykkstabletter.

Hjerte/kar

Ulikt blodtrykk hos legen og hjemme

Hei! Har vært hos lege og fått målt blodtrykket. Han målte det til 165/95, nøyaktig det samme som for et år siden da jeg sverget på å begynne med trim, noe som ikke gikk helt etter planen. Han ville jeg skulle begynne medisinering, valsartan 80mg. Jeg føler selv at jeg stresser meg opp før kontroll hos lege og tok derfor en kontroll på blodtrykket hjemme. Her fikk jeg måling på 138/85 på dagen og 128/90 på kvelden etter en trimtur. Det jeg lurer på da er om det kan være skadelig å ta medisinen hvis det faktisk er slik at jeg egentlig ikke trenger den? Burde jeg informere legen om målingene jeg får hjemme? Skal tilbake om to mnd, vil jeg merke det på noen måte hvis medisinen er unødvendig? Jeg er en mann på 35 år, overvektig og har akkurat tatt tak i mitt enorme forbedringspotensiale på min fysiske form og kroppsvekt.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Det høres absolutt ut som om du har det vi kaller "kontorblodtrykk", som er at blodtrykket måles vesentlig høyere når du er hos legen enn når du måler selv hjemme. Det er nyttig informasjon at du også har gjort egne målinger, og disse bør du ta med deg og vise til legen. Ta også med ditt eget blodtrykksapparat til legen, slik at han kan sjekke at der ikke er forskjeller mellom apparatene som gjør at dere måler forkjellig. Slike blodtrykksapparater skal nemlig jevnlig sjekkes(kalibreres) for om de viser riktige målinger.