Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Måling av blodtrykk på begge armer

Hei. Jeg lider av høyt blodtrykk og tar Exforge HCT 5 mg x 1/dag. Nå har jeg målt blodtrykket på begge armer og det viser seg å være en forskjell. DX 152/83. Sin 130/77. Er dette nå jeg bør følle opp? Har de siste dagene følt at jeg er mer svimmel.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Det er vanlig at blodtrykket er litt forskjellig på høyre og venstre arm, og hos de fleste er blodtrykket høyest på høyre arm. Det er det høyeste blodtrykket som skal kontrolleres videre( i ditt tilfelle altså måle på høyre arm).

Dersom du opplever mye svimmelhet vil jeg tilråde at du gjør en 24-timers blodtrykksmåling for å se om de trykkene du måler når du sitter i ro hos legen ikke er vesentlig høyere enn de de måler hjemme gjennom døgnet.

Fysisk aktivitet

Kalde føtter og fingre

Jeg er 57 år og aktiv innen idrett. Jeg plages med at jeg fryser lett og har ofte kalde føtter, fingrer og knær. Jeg har ved flere anledninger målt blodtrykk og har verdier rundt 110/70 - 105/65 når jeg slapper av. Målt gjerne på morgenen før jeg står opp. Blir ikke sliten eller føler meg utmattet når jeg trener. Jeg trener regelmessig og løper fint en økt på 8 km eller en studiotrening på 1,5 timer. Hvilepulsen ligger i gjennomsnitt på ca 50 s/m, har en pulsklokke som gir meg gjennomsnittsdataene. Noen gode råd eller anbefalinger. Hva bør jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Det er dessverre ikke noen spesifikk behandling som hjelper mot kalde hender og føtter. Enkelte medisiner(såkalte uspesifikke betablokkere) kan forverre dette, men du skriver ikke at du bruker noen medisiner. Du må nok bare ta de genrelle forholdsregler i forhold til å holde varmen på hender og føtter. Der er jo på markedet blant annet små varmeputer man kan legge inne i votter og sokker.

Hjerte/kar

Marevan og Albyl E sammen

Astma fra 2000, angina fra 2003, bypassoperet i 2015. Brukte tidligere Simvastatin og albyl-e uten problemer. Etter operasjonen: albyl-e en tid, men etter mer trøbbel (flutter) ble det bestemt at jeg skulle bruke warfarin og dobbel dose statin. Statinet fikk jeg astma-anfall av (gikk bort av allergimedisiner), og jeg skiftet til annen produsent(Lipitor), men bare halv dose. Albyl-e glemte vi, tror jeg. Nå er kortisolverdiene fortsatt litt for høye (er tynn ikke-røyker og går ca 2 mil i uka, sunn kost) og jeg er lei av å dra til legen hver 6. uke for å bli stukket i fingeren. Og så sier en lege at jeg må begynne med Albyk-e igjen. Jeg fikk betennelser i lukkemusklene i magesekken da jeg brukte det tidligere, og mine tarmer er dårlige pga strålebehandling tidlig i livet. Hvilke alternativer for medisinering finnes?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 04. mars 2018
Helge Istad, Overlege

Grunnen til at du bruker warfarin(Marevan) er at du har fått flutter. Det er nå kommet nyere medisiner man kan ta i stedet for Marevan ved flutter(de såkalte NOACs), og skifter du til et av disse preparatene så trenger du ikke å stikkes i fingeren og ta blodprøven INR hver 6. uke. Albyl E er ikke helt nødvendig for deg å ta i tillegg til den blodfortynnende medisinene(warfarin) som du allerede bruker. I noen tilfelle er det nok en viss fordel å ta både Marevan og Albyl E, men i ditt tilfelle høres ikke dette nødvendig ut, sett i forhold til de ulemper du får ved også å ta Albyl E.

Lunge

Vaksine mot Hib-lungebetennelse?

Jeg har moderat til alvorlig astma. Fikk nylig lungebetennelse med rikelig hib bakterier i lungesekret. Jeg ble skummelt syk. Kan jeg vaksinere meg mot hib lungebetennelse? Anbefales det?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hib-lungebetenneles er en infeksjon med bakterien Hæmophilus influenzae. Hos barn kan det være en alvorlig infeksjon, og man har nå lagt til Hib-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet. Hib-vaksine finnes også som enkeltvaksine, men det er ikke vanlig å vaksinere voksne. Jeg vil også tro at kroppen din har utviklet god motstand i forbindelse med den aktuelle infeksjonen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

"Fibrøse drag" i lungene

Hei, hei. Som svar på en CT thorax (uten kontrastvæske) -prøve er det beskrevet såkalte "fibrøse drag basalt og dorsalt høyre underlapp". Ellers er det en "fin fremstilling av lungeparenchymet" og prøven har ingen negative funn. På bakgrunn av en stygg hoste, er kona mi og jeg er svært bekymra for at dette er starten på uhelbredelig lungefibrose. Bør vi purre på sykehuset og fastlege? Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Når man snakker om "fibrøse drag" i lungene er det vanligvis helt ufarlig, og kan være uttrykk for lette arraktige forandringer etter for eksempel en infeksjon fra tidligere. Lungefibrose sitter i begge lunger samtidig, ikke bare på den ene siden, og oftest er den utbredt i hele lungefeltet. Ut fra det du skriver er det neppe grunn til engstelse. Hoste kan ha mange forskjellige årsaker. Hvis den vedvarer over lang tid kan det være lurt å undersøke nærmere med blant annet pusteprøve (spirometri).

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Å bli bra etter lungebetennelse

Hei, jeg er en kvinne på 53 år, og hadde lungebetennelse for noen uker siden. Det startet med forkjølelse/ influensa og gikk over til bronkitt før det. Jeg fikk Doxylin (tror jeg det het), og ble mye bedre, og var tilbake på jobb 29/1, da var det ca 3 dager igjen av kuren. Nå synes jeg det er rart at jeg ennå ikke føler meg HELT bra, såpass lenge etterpå. Det sitter liksom igjen en følelse av at det er litt stramt rundt brystkassen, og litt småfrysninger/ kaldsvette innimellom. Kanskje ikke noe å bry seg om, det tar muligens bare tid før man blir helt som før? Jeg blir litt bekymret, for jeg røkte ganske mye i ca 13 år, før jeg som 29-åring sluttet helt, pga graviditet. Har aldri begynt igjen. Tenker på lungekreft, at lungene kanskje ble skadet den gangen... Takknemlig for synspunkter på dette.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Lungebetennelse kan gi symptomer lenge etterpå. Hos noen tar det flere uker før man føler seg helt i orden igjen. Sannsynligvis er det ikke noe å engste seg for. Hvis ubehaget fortsetter kan det være lurt å sjekke med et rtg.bilde av lungene, kanskje også en lungefunksjonsundersøkelse (spirometri).

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Slim fra lunger og nese

Hei! Jeg har i nå 3 dager hatt dårlig allmenntilstand, med feber de to første dagene med mye slapphet og hodepine. Er fortsatt det samme nå bare feberen er nede. Jeg tenker det er influensa. Jeg har mye tett og rennende nese, og hosten kommer innimellom. Isted hostet jeg en del slimhoste, men nå som jeg har veldig rennende nese så hoster jeg plutselig ikke lenger. Spørsmålet mitt er; slimet som kommer fra nesen, er det det samme slimet jeg prøvde å hoste opp fra lungene? Jeg har egentlig alltid lurt på det siden det kommer så mye slim fra nesen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ved virusinfeksjoner kommer det vanligvis mer slim fra slimhinnene, både fra nese og fra bronkiene. Slimhinnene i nesen og i bronkiene likner på hverandre og utsondrer ganske likt slim. Men vanligvis renner ikke slimet fra nesen ned i bronkiene, men kommer uavhengig fra begge steder.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Kols

Kols og arbeidsevne

Hei Jeg går nå på avklaringspenger i fra nav på andre år. Jeg har fått kols 3 og har vært innlagt på Glittreklinikken. Jeg har vært på møte på nav i dag og de vil at jeg skal prøve meg ut i jobb. Jeg har store problemer og komme meg gjennom hverdagen. Hva skal jeg si til nav uten at jeg virker negativ? Jeg er 60 år.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette er nok den måten NAV er pålagt å forsøke om man kan klare komme tilbake i arbeid igjen. Det er neppe noe du kan gjøre med det, og eventuelt må du kontakte din lege for å få mer hjelp der hvis dette ikke går.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Alfa-1-antitrypsinmangel og behandlingsmuligheter

Mannen min ( 45 år ) fikk tilbakemelding om påvist Alfa-1 antitrypsin i dag. Han videreføres nå til spesialist. I mellomtiden sitter vi her med endel spørsmål. Har googlet litt rundt, men det er så mye informasjon og litt vanskelig å orientere seg. - Han har i flere år slitt med smerter i ben, ledd og mage. Har tatt prøver for ulcerøs kolitt og vært til utredning hos spesialist for revmatiske lidelser uten å få påvist noe. Finner ikke så mye informasjon på nett vedrørende plager i ledd og mageproblemer. Er dette vanlig ved Alfa-1. Eventuelt betennelse i lever ? - Han fikk beskjed om at prøvene ikke tilsier skade på lever og lunge, men må til videre utredning. Han har heldigvis aldri røykt og har trent flere ganger i uka i mange år. - Ferritinnivået er mellom 500-600. Kan dette skyldes dette betennelse? Han har testet negativt på genprøve for Hemokromatose. - Legen sa at det sansynligvis ikke var den mest aggresseive formen for alfa-1 noe jeg tolker i retning av at dette ikke er ZZ varianten. Betyr dette at han med sansynlighet kan leve opp imot gjennomsnittelig forventet levealder med denne diagnosen. Leser på nett at snittalder er rundt 60 år. Dette høres jo ganske deprimerendes ut. - Vi har to barn. Bør vi teste dem også? Er det slik at sansynlighet for utvikling av sykdom hos dem er liten, i og med at jeg sannsynligvis ikke er bærer av dette genet. - Jeg forstår at det er begrenset behandling for denne tilstanden. Finnes det i det hele tatt noen medisiner som fungerer? Eventuelt noe rundt hjørnet. Jeg leste et sted om Prolastin som var vanskelig å få i Norge. Er det slik fremdeles og virker dette bare på enkelte av genotypene. Godt mulig jeg har misforstått endel, men dette er en tilstand jeg først hørte om i forrige uke når de første prøveresultatene kom. Da fikk vi beskjed om at Gamma globulin alfa-1 var 1,5. Hvite blodceller helt på grensen til normal (lav ) og ferritin ca 570. Det siste prøveresultatet har jeg ikke sett, men som tidligere skrevet så sa legen at han ikke trodde det var den verste varianten. Må legge til at han i flere år har blitt dårlig om vinteren rundt jul og julebord tider. Vi tenker jo nå at det er på grunn av selskaper og alkohol. Alkoholinntaket har på det jevne vært moderat og veldig sjelden mer enn 4 enheter, men et glass vin i ny og ne. Med vennlig hilsen Bekymret

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er levercellene som er forandret ved alfa-1-antitrypsinmangel. Det er svært varierende hvor mye mangelen slår ut hos den enkelte. Det er særlig reduksjonen i lungefunksjonen som opptar oss i denne forbindelsen, men det er hos enkelte også andre symptomer. I dag er det bare prolastin som kan erstatte dette, men det må settes inn i årene som en infusjon hver uke. Effekten er omdiskutert, fordi nivået i blodet synker svært raskt etterpå. Det foregår en del forskning på området internasjonalt. Man håper nå å kunne få frem en spray med prolastin som man kan inhalere direkte til lungene, slik man gjør ved astma. Da kan man dosere den mye hyppigere, og trolig med bedre effekt enn dagens behandling. Lenger frem håper man å kunne foreta genmanipulering av levercellene slik at de settes istand til å kunne produsere store nok mengder med alfa-1-antitrypsin. Men det ligger nok enda flere år frem i tid.

Tilstanden kan arves, og det er nok lurt å sjekke barna etterhvert. Men aller først er det nok lurt å få en avklaring hos spesialisten som får innsyn i prøvesvarene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Trening etter lungebiopsi

Når kan jeg begynne styrketrening etter lungebiopsi ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det må ha gått så lang tid at åpningen etter biopsien er grodd godt igjen. Antageligvis vil det være grodd i løpet av et par uker. Men det sikreste er å spørre på sykehuset hvor undersøkelsen er gjort, for det kan være stor forskjell på typer biopsier og om det har kommet luft utenpå lungen etterpå eller ikke.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem