Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Astma som gir mye slim tross behandling.

Hei. Jeg er en kvinne i tidlig 20-årene som ble diagnostisert med astma for 2 år siden da jeg ble ganske akutt dårlig etter en periode med stress og luftveisinfeksjon. Legen min sier jeg har infeksjonsutløst astma og anstrengelsesutløst astma. Jeg tar inuxair morgen og kveld. Jeg tar 2 doser ventoline før jeg skal trene kondisjon og da går det som oftest greit. Jeg tar også av og til ventoline når jeg er forkjølet fordi jeg blir så tett, men ellers har jeg ikke brukt det. Det siste halve året har jeg vært plaget med at jeg ofte får mye slim etter jeg har spist. Det kjennes ut som at det sitter helt øverst i lungene og jeg sitter og kremter i gjerne 20 minutt før det bedrer seg. Jeg har prøvd med å ta en dose ventoline etter måltid, og det hjelper, men jeg vil ikke ta ventoline så ofte når jeg vet at det uansett vil gå over av seg selv. Jeg er sliten av å være plaget med dette slimet og skulle gjerne hatt en løsning. Jeg har aldri vært hos lungespesialist og jeg har ikke vært hos fastlegen min for astmaen på over 1,5 år. Det jeg lurer på er om hva som er årsaken til at jeg får dette etter jeg har spist og hva som eventuelt kan gjøres? Burde jeg be om henvisning til lungespesialist?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dine plager kan være betinget i at medisinen du bruker fast ikke er tilstrekkelig til å dempe irritasjonen i slimhinnen i bronkiene. Det fins mange typer og styrker på astmamedisiner. Det kan være lurt å få dette vurdert av lungespesialist som eventuelt kan endre på behandlingsopplegget.

Vennlig hilsen

Olav Kåre

Lunge

Slimdannelse ved lungekreft

Noe som kan lindre slimdannelse og hoste ved lungekreft som ikke kan opereres.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Her må man ofte å forsøke seg frem. Inhalasjon av kortisonspray, alternativt en muskarinantagonist (for eksempel ipratropium) i spray kan eventuelt forsøkes. Men det er nok best å konsultere den lungespesialisten som kjenner tilstanden og typen lungekreft for å få best mulig hjelp ved å vurdere også andre alternativer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Astma og ryggplager

Jeg er en mann på 37 år. Har hatt dårlig pust siden oktober( har hatt astma siden 7 års alderen). Dro først til min fastlege hvor jeg fikk beskjed om å øke bruken av astmamedisiner. Gjorde dette, men det ga ingen effekt. Litt utover i sykdomsforløpet merket jeg at pusten hadde noe med ryggen å gjøre. Bare det å vaske opp, løfte en relativt lett eske eller å bære handleposer fra butikken gjorde meg andpusten og ga meg lett ubehag i ryggen. Etterhvert har jeg tatt ekg, røntgen og mr av lungene I tillegg til blodprøver uten at man finner noe som er galt. Enda senere har jeg gått til privat lungespesialist , hvor jeg fikk beskjed om å bytte astmamedisin fra seretide til inuxair. Det har jeg brukt nå i 2 måneder uten bedring.

Kjenner mer og mer ubehag I ryggen og kan ikke lene ryggen inntil ting uten å bli dårligere I pusten. Har også gått til manuellterapeut som har knukket opp litt, og satt nåler, uten at det har hjulpet heller. Har per nå ingen livskvalitet, og vet ikke lenger hva jeg skal gjøre. Har du vært borti noe lignende? Og har du noen tips?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. mars 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette virker ganske merkelig, virker ikke som utslag av astma. Kanskje det kan være en ide å få gjort en belastningsundersøkelse hvor både lunge- og hjertefunksjonen blir monitorert samtidig?

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Rettigheter

Dekning av tannlege ved diabetes

Hei, kan man få dekt tannlegebehandling pga diabetes 2?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 02. mars 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er ikke egne regler for dekning av utgifter til tannbehandling for diabetes 1 eller 2. Men det er en generell regel i folketrygdloven om at utgifter til behandlling av karies som skyldes munntørrhet kan dekkes delvis. Munntørrheten må skyldes grunnsykdommen eller medisinbruk. Tannlegen skal ta en spyttprøve for å se om kravene er oppfylt.

Kols

Kols og terminal fase

Sist jeg var på sykehuset var jeg for dårlig til å gjennomføre spiromitritest, og lungespesialisten skrev at jeg var terminal kolspasient med elendig lungefunksjon og med store behov for hjelp og hjelpemidler etc. Fastlegen min forstår ikke hvor sliten og dårlig jeg faktisk er, har vært i fase 4 i snart 9 år men hadde en akutt forværring i fjor vinter med lengre sykehusopphold. Jeg opplever pustestopp og angst flere ganger daglig, men får ikke nok hjelp. Har flyttet inn i omsorgsbolig på sykehjem og alt flyter rundt, selv om jeg stadig overanstrenger meg for å prøve å pakke ut/rydde men jeg gjør nesten hva som helst for å ungå sykehusinnleggelse. Fastlegen min fatter ikke at jeg er for syk til å komme til konsultasjon, og pasientombudet har sagt at jeg kan kreve at han kommer hjem til meg. Jeg har vært hos han en gang, og det var umenneskelig slitsomt på scooter om sommeren. Nå er det vinter og isekaldt, jeg har flyttet en mil unna, å har ikke motatt noe ttkort fordi de har møte i mars en gang. Har en time hjemmehjelp hver 14 dag. Har ingen venner eller familie i nærheten, og får ikke nok hjelp av komunen eller nav. Hva skal jeg gjøre? Jeg er så sliten at jeg sitter stort sett å griner.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 02. mars 2018
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er forståelig at du opplever at du har en slitsom situasjon. Du bør be fastlegen lese epikrisen fra lungelegen for å vise til at det du faktisk beskriver er reelt. Du har vel også krav på hjelp  fra de ansatte  på sykehjemmet i og med at omsorgsboligen er knyttet opp til sykehjemmet. Hvis du orker kan du ta kontakt med kolslinjen på tlfnr 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Hjerte/kar

P-piller mot menstruasjonssmerter

Hei. Min datter på snart 17 har store smerter ved menstruasjon, i den forbindelse er hun anbefalt å begynne med p-piller , noe jeg også gjorde da jeg var i samme situasjon. Dette burde jo være en grei sak, men siden det er en historie med hjerteinfarkt og tidlig død pga dette på farssiden er vi usikra på hva som kan brukes. Far var 42 år da han fikk hjerteinfarkt, han overlevde heldigvis. Men hennes farfar, hans brødre og deres far døde av hjerteinfarkt i en alder mellom 55 -60 år. Hun har fått anbefalt Lorret (hun vil ha regelmessig menstruasjon) da denne er en av tre p-piller med minst risiko for blodpropp. Men da vi leser pakningsvedlegget står det at de ikke skal brukes viss en i familien har hatt hjerteinfarkt. Hva bør vi gjøre? Mvh A.K.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette synes jeg er vanskelig å svare på. Det stemmer at man skal være forsiktig med Loette hvis det er tilfeller av hjerteinfarkt i familien. Men hvor stor faren er, er vanskelig å si. Den er større hvis du i tillegg er eldre (over 35 år), røyker, er overvektig og har diabetes eller høyt blodtrykk. Legen må gjøre en helhetlig vurdering av pasientens helse og veie evt. fordeler av behandlingen opp mot risikonen for bivirkninger og skader. Derfor synes jeg det er best at dere snakker med fastlegen til datteren deres og hører om det er greit med Loette eller ikke. Fastlegen kan ta blodprøver som viser om datteren din har forhøytet risiko for hjerteyskdom eller ikke.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Muskelstimulator mot spasmeangina

Jeg har fått påvist spasmeangina, og har muligens noen trange små årer, men de store årene (koronarårene) er fine. Jeg har prøvd utallige medisiner uten at jeg er blitt nevneverdig bedre. Har gått på arbeidsavklaringspenger i 2 år. fordi jeg har hatt for store smerter til å jobbe, føler meg også sliten, utmattet, har frostrier og mye hjertebank. Tror kanskje dette skyldes alle medisinene. Står nå på Cardicem 360mgx2, Amlodipin 10 mg, Monoket 100mg, Levaxin 25mgr. samt Albyl E og Statiner. Jeg har nå vært på Ullevål og fått en muskestimulator, TENS, med elektroder som jeg setter på brystet. Bruker dette store deler av dagen. Smertene er redusert med over 50 %. Kan også bevege meg mer uten å få anginaanfall. Det er nå bestem at jeg skal få operert inn en muskelstimulator som settes i ryggmargen. Har dere noen erfaring med dette, jeg finner ikke noe opplysning om dette her i Norge? Hilsen plaget spaseanginapasient

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Prosedyren heter spinalmargstimulering eller spinalstimulering mot angina. Det er lite stoff å finne om dette på nettet på norsk. Hvis du leser engelsk kan du søke på "spanl cord stimulations for angina". Dette gjøres på relativt få sentra her i Norge. Prinsippet går ut på at det legges en elektrisk ledning til ryggmargen som blokkerer smertesignalene fra hjertet. Men behandlingen reduserer også hjertets behov for oksygen, fører til mindre anginasmerter.

Hos pasienter med uttalt angina som ikke reagerer godt nok på medisiner kan spinalmargstimulering være et godt alternativ.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hovne og blå fingre

Kaldt ute: stive, hovne fingre da jeg kom hjem på tross av gode, vindtette votter. I morges så jeg blåflekker på hver hånd, den ene inni hånda under ringfingeren, den andre oppe på motsatt hånd på knoken på pekefingeren og litt oppover fingeren. Bruker Warfarin. Bypassoperert, flimmer/flutter, har astma, Sjøgrens, Raynauds og Dupuytrens sykdommer. Fikk liknende tidligere da jeg trente tyngre, nå er jeg ikke i stand til det. Noe å bekymre seg for?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ved Raynauds kan blodårene i fingrene trekke seg sammen, slik at blodforsyningen ut til tuppene blir dårligere. Fingene kan bli både bleke og blå. Dette skyldes dårlig med surstoff til fingrene og er noe helt annet typiske "blåmerker" som kan få hvis man har slått seg. De skyldes at et blodkar i huden har blitt sprengt og det har kommet blødning under huden. Warfarin tynner ut blodet og kan gi slike blødninger. For å få avklart nærmere om du har Raynauds eller vanlige blåmerker bør du få en lege til å se på dette.

Mhv

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Jente med lavt blodtrykk

Er det for lavt med blodtrykk på 70/42 for en jente på 17 år?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykket varierer gjennom dagen og er også avhengig av om du er i ro eller i aktivitet. Det varierer også fra person til person. Noen blir svimle hvis trykket er litt lavt, mens andre merker ingenting. 70/42 virker ganske lavt og jeg vil anbefale å få dette sjekket hos legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Magnesium farlig for hjertet?

Hei. Jeg bruker magnesium, men kan det vare farlig for hjertet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mars 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, magnesium er som regel ikke farlig for hjertet dersom du tar normale doser og mengder. Om du trenger å ta magnesium, bør vurderes av legen din.

Mvh

Wasim Zahid