Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

LHLs rådgivningstjeneste "Spør eksperten" er stengt på grunn av økonomiske innsparinger.

Vi har besvart spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Sist besvarte spørsmål

Rettigheter

Hjelpestønad

Ang. hjelpestønad. Min demente mor som jeg har hjemme i full pleie og omsorg og jeg får omsorgslønn fra kommunen, hjelpestønad er innvilget den er skatte fri til henne, hun har verge som styrer hennes økonomi og for at denne vergen skal utbetale meg hjelpestønaden må jeg da skatte for dette??

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 28. februar 2019
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hjelpestønad som utbetales til den som yter pleie/rilsyn, er skattefri. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Sliter med å akseptere at jeg har fått kols

Har fått kols og sliter veldig mentalt med å akseptere dette. Har en stor bitterhet som gjør at jeg er blitt agressiv og ubehagelig å omgåes med. Har stengt meg inne hjemme for å ikke være "stygg" mot folk. Det går hardt utover min familie. Trenger sårt å ha noen å prate med. Hvor kan jeg henvende meg for å finne noen å prate med? Gjerne grupper. Har sluttet å røyke før jeg fikk vite at jeg hadde kols, så jeg sliter ikke med det.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 27. februar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for at du tar kontakt!

Det er ikke unormalt å oppleve at det er tøft å få en slik diagnose. Du skal vite at mange lever godt med sin diagnose. Du har klart den viktigste bragden med å slutte å røyke, noe som vi vet forbedrer leveutsiktene og livskvaliteten ved kols.

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med vår likemannstjeneste. En likemann er en person som har egenerfaring med sykdom eller med det å være pårørende, og som har lagt den første tiden med sykdom bak seg. Likemannen er en god lytter. Hun eller han vil forstå og gi deg annerkjennelse og støtte, gi deg gode innspill og gjennom samtalen kanskje også påpeke lyspunkter i din tilværelse.

En annen mulighet er å ta kontakt med LHL sitt lokallag der du bor.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Allergi

Allergiutredning

Er 2+ i utslag på parfyme og perubalsam på basistest mye? Hvorfor står ikke måleenhetene på skjemaet og hvorfor sa ikke legen noe om det? Det er jo stor forskjell om 3+ er maks eller om 19 + er det. Hvorfor må jeg gå og klø og smøre meg og vente nesten 1/2 år for å bli testet, og så tester de meg for nikkel og parfyme og mye annet jeg ikke utsetter meg for, og ikke dyr som jeg jobber med hver dag? Nå må jeg vel vente 1/2 år til...dette går ut over livskvaliteten...må jeg bytte jobb?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 27. februar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Du har rett i at legen som tar testene skal tolke dem i samarbeid med deg. Hvilke symptomer du har og hva du reagerer på bør også diskuteres før ev tester tas så du får svar på det som er viktigst for deg først. Neste gand du er til legen tar du opp hvordan resultatet av prøvene skal tolkes. Det er ikke noen fastit på hva som er høyt og lavt fordi det må ses i sammenheng med alvorighetsgrad på symptomene og derfor må gjøres av behandlende lege.

Om du må omskolere deg grunnet allergi må vurderes når du er ferdig utredet.

Lykke til, hilsen Helle  

Lunge

Knitrelyd på innpust, men god effekt av medisinen på pusten.

Hei. For ca 1 år siden byttet jeg fra Symbicort til Relvar Ellipta. Effekten av ny medisin er god. Men når jeg ligger i senga hører jeg en knitrelyd fra halsen,når jeg puster inn.Kun irriterende.Er det noe jeg kan gjøre for å bli kvitt problemet?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 26. februar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Lyden du hører på innpust har trolig å gjøre med at det er litt slim igjen i de mindre luftveiene. Lungen klemmes også litt mer sammen når du ligger ned pga magen som trykker mot lungen nedenfra. Dette kan bli mer utpreget hvis magen er stor. Men det kan også skyldes at behandlingen ikke fungerer optimalt, for eksempel pga for lav dose eller fordi medisinen ikke fordeles godt nok i bronkiene. Alternativt kan det være i etterløpet av en forkjølelse, og da er det bare å vente på at det skal gå over. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Allergi

Urtkaria uten allergi

Er plaget med utslett/elveblest,og hudlegen mener jeg skal prøve 2 tabl pr dag med Aerius,allergitabletter. Er det trygt med så stor dose hver dag? Er mest plaget med sviendes/prikkendes utslett i ansikt,hals og litt på armer. Venter på blodprøvesvar. Har tatt blodprøve m tanke på allergi,negativ.Har hatt dette i 6mnd. Er blitt svært engstelig for å få det i munn og svelg, angioødem. Bør jeg bekymre meg for det etter alle desse mnd.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 26. februar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Doseringen med 2 tabletter Aerius daglig er over den doseringen som er angitt som vanlig dagsdose fra produsenten. Likevel er det ikke helt uvanlig at denne doseringen brukes i en del tilfeller, men da vanligvis over kortere tidsrom. Når det gjelder elveblest vil dette ofte forsvinne i løpet av 1-2 år, uavhengig av behandlingen som er mot kløeplagene. Noen ganger er det imidlertid enkelte medisiner som kan være årsaken til utslettet. Det kan skje selv om man ikke er allergisk.

Det er neppe særlig grunn til å bekymre seg for at dette skal utvikle seg til affeksjon av munn og svelg, selv om elveblest og angioødem enkelte ganger kan opptre samtidig. Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

 

Hjerte/kar

blodårer i bena

Jeg har en kul på høyere lår som stikker og smerte av og til. Når den er funksjon kan den nesten være så sterk at den hindrer god gange. Det ble påvist sammenkobling av vene og arterie . Kanskje en skade i ung alder. Hamar sykehus sa det var opp til meg om det skulle opereres. Jeg er jo over 80 år og de sa at det måtte narkose til. Så jeg droppet det. Er det noen annen fare ved det og er det noe annet man kan gjøre for å hindre smertene. Har hatt det i mange år.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 26. februar 2019
Helge Istad, Overlege

Det er vanskelig for meg å svare på dette spørsmålet uten å kjenne mer detaljert til hva denne mulige sammenvoksningen mellom blodkar i benet ditt innebærer. Det høres jo ut til å gi deg en del plager. Dersom du ellers er frisk bør risiko ved et mindre kirurgisk inngrep være liten, men dette må vurderes av kirurgen som har undersøkt deg.

Hjerte/kar

ekstraslag og hjerteundersøkelser

Har tatt flere undersøkelser av hjerte (fleire hvile ekg, a-ekg, ultralyd, CT, 3 dg holter). Trener mye. Ingen funn på tester (kjenner ikkje antall VES ol. Frå testene). Har litt diffuse symptomer nå: korte episoder med rask puls (3-5 sek) i hvile, enkelte ekstraslag under trening (spesielt løping), og iblant serier med ekstraslag etter trening (4 vanlige- 1 ekstraslag osv. I kanskje 1 min). Eneste fastlege har nevnt er at QT tid er litt lang(0,48). Kardiolog avist dette. Bør eg sjekkes mer?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 26. februar 2019
Helge Istad, Overlege

Du synes å ha vært igjennom relativt omfattende undersøkelser av hjertet ditt, både hos fastlegen og hos kardiolog. Når det gjelder QT-tiden skal det korrigeres for hvor rask puls du har når vi beregner denne, og dette kaller vi QTc-tiden. Du bør få klarhet i hvorfor disse legene vurderer  dette funnet på EKG forskjellig.

Du forteller at du merker relativt mye ekstraslag, men det høres ikke ut som om du har hatt besvimelser eller sterk svimmelhet samtidig med ekstraslagene. Dette er et viktig poeng, fordi alvorlige besvimelser alltid krever nøyere og ofte lengerevarende registreringer av hjerterytmen.

Hvis man i lengre tid har svært mange ekstraslag/døgn kan dette påvirke hjertets pumpefunksjon, og du bør spørre kardiologen om dette kan være tilfelle hos deg.

Hjerte/kar

tattovering og blodfortynnende medisiner

Kan man tattovere seg når en går på blodfortynnende medisin.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 26. februar 2019
Helge Istad, Overlege

Tattovering innebærer at man gjør et inngrep gjennom huden, og dette vil alltid innebære en viss risiko for blødning. Når man står på blodfortynnende medisiner er risikoen økt or at det oppstår en blødning som er vanskeligere/tar lengre tid å stoppe.Det er i dag flere typer blodfortynnende medisiner, og hvis man ønsker å tattovere seg til tross for at man bruker slike medisiner bør man forhøre seg hos fastlegen sin i forhold til en kortere pause(timer) i inntaket av tabletter før inngrepet for å redusere blødningsrisikoen.

Hjerte/kar

Alder og stenting

Hvor mange får satt inn stent i de ulike aldersgruppene som følge av trange blodårer?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 26. februar 2019
Helge Istad, Overlege

De fleste som får innsatt stent får dette i forbindelse med et akutt hjerteinfarkt. Gjennomsnittsalderen for hjerteinfarkt i Norge i dag er ca 69 år for menn og ca 78 år for kvinner. Nøyaktige tall for stentinnsetting i de forskjellige aldersgruppene kan nok skaffes ut fra Hjerteinfarktregisteret.

Viktigere er det at man for et par år siden gjorde en større undersøkelse i regi av Rikshospitalet hvor man så på om også personer over 80 år trygt kunne få satt inn stenter i forbindelse med akutte hjerteinfarkt. Man fant at også de over 80 år hadde nytte av stenting.

 Stenter settes også inn til personer med hjertekrampe(angina pectoris) som har så uttalte forsnevringer at stentinnsetting vil bedre anginasymptomene. Dette tilbys stort sett alle, uavhengig av alder. 

Hjerte/kar

stenting og risiko

Hei Er det tryggere med innsetting av stent i dag enn for 10-15 år siden? Hvor farlig er det?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 26. februar 2019
Helge Istad, Overlege

Generelt kan man si at det er tryggere med innsetting av stent i dag enn for 15 år siden. De som får utføre stentinnsetting må gjennom lengre tid få opplæring i teknikken, under veiledning av kolleger som har lang erfaring i teknikken.Det kan være teknisk utfordrende i en god del tilfelle, og det krever lang trening.

 Risikoen under stenting er at selve inngrepet en sjelden gang kan utløse et(mindre) hjerteinfarkt, at det kan gå en blodpropp til hjernen når man manipulerer inne i karet(hjerneslag), og at det kan skade veggen i karet slik at blødning gjennom karveggen oppstår. Dette siste er veldig alvorlig, men ytterst sjeldent at det forekommer. Hjerteinfarkt eller hjerneslag som følge av inngrepet forekommer i mindre enn 1% av inngrepene.

Svaret er derfor at riskoen er svært lav, men en viss risiko vil prosedyren alltid innebære.